Annons

Krögare i 15 år får inte alkoholtillstånd


Osman Ekinci har lätt att hålla sig för skratt sedan han för andra gången fått avslag på sin ansökan om att få servera alkohol på sin krog.

Osman Ekinci har drivit restaurang i flera städer i över 15 år. Lika länge har han haft tillstånd att sälja alkohol. I mars bestämde han sig för att satsa på att öppna Gröna Lyktan på Eriksgatan i Landskrona och den 5 oktober slog han upp portarna. I förra veckan kom dock dråpslaget. Individ- och familjenämndens arbetsutskott tog beslutet att inte ge honom tillstånd att sälja alkohol. Anledningen är att Osman Ekinci har haft skatteskulder, skulder som är betalda.

Annons
 

Under nio år drev Osman Ekinci restaurangen ute på Infarten. Men efter att verksamheterna i byggnaden stängde var han tvungen till att flytta. Han satsade då på en restaurang i Löddeköpinge, en rörelse som han drev i två år innan han öppnade en restaurang i Ystad 2014.
Först hade jag det tufft på Infarten. Och när jag öppnade i Ystad så hade vi en bra sommar och en dålig vinter. Jag var då lite sen med att betala in min skatt men det gjordes, bedyrar Osman Ekinci.

Krögaren var övertygad om att han skulle få tillstånd när han skrev på hyreskontrakt för lokalen på Eriksgatan i våras.
– Det är inga problem. Allt ska bara bli klart och ibland kan sådana ärenden ta tid, sa han till Landskrona Direkt i slutet av mars.
– Hade jag vetat att det skulle bli såhär så hade jag aldrig sålt min verksamhet i Ystad och satsat här, säger han idag.
Redan i juni fick han sitt första besked om att han inte skulle få tillstånd.
– På grund av ekonomiska skäl rekommenderade vi individ- och familjenämndens arbetsutskott att avslå hans ansökan och det gjorde de också vid sitt senaste möte, sa Sara Lantz, kommunens alkoholhandläggare den 4 juni.
Och nu har han alltså fått avslag igen.
– Han måste bevisa att han kommer att kunna betala för sig, säger Bodil Möller (M), individ- och familjenämndens ordförande.
Men frågan är hur det ska gå till. Att driva en krog som Gröna Lyktan utan att servera alkohol låter sig inte göras enligt Osman Ekinci.
– Just nu så har jag bara öppet på luncherna men de drar inte in så mycket pengar att det räcker till löner och hyra. Och att ha öppet på kvällarna och säga till matgästerna att de inte kan få ett glas vin eller en öl till maten funkar inte. Hur ska jag kunna bevisa att jag drar in tillräckligt med pengar om jag inte får sälja?, frågar han sig.

Bodil Möller har inte någon universallösning.
– Det är som det är. Vi var eniga i utskottet. Det enda han kan göra är att överklaga beslutet eller söka igen, säger hon.
Bodil Möllers påstående att alla i utskottet var överens om att neka tillstånd är dock inte sant. Eva Örtegren är en av två socialdemokrater som sitter i individ- och familjenämndens arbetsutskott.
– Vi ville att han i alla fall skulle få köra på prov i sex månader eller ett år. men det ville inte dom andra och då kunde vi inte göra något åt det, säger Eva Örtegren.
– Jag tycker att han borde få chansen. Alla kan hamna i oönskade situationer och nu har han ju faktiskt gjort rätt för sig. Jag hoppas att han överklagar. Jag vågar dock inte sia om utgången.

Osman Ekinci tar henne på orden.
– Jag kommer att överklaga. Men det känns sorgligt. Jag har redan lagt ut 50 000 kronor i advokatkostnader och nu blir det mer. Vi får helt enkelt se hur det blir. Än har jag inte gett upp men det är tungt, avslutar krögaren.


Öl, vin och sprit lyser med sin frånvaro på klassiska Gröna Lyktan det har individ- och familjenämndens arbetsutskott beslutat sedan ägaren Osman Ekinci tidigare haft en skatteskuld, men som nu är betald.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser