Annons

Öresundsleden tar klivet in på Google Street View


Öresundsleden tar vandrarna på sandiga stigar, på randen av branter och på lättgångna strandvägar längs kusten. Från Glumslövs backar och Sandbergen har har man utsikt över hela Öresund innan du passerar genom det charmiga fiskeläget Ålabodarna. Foto: Direkten Sea View.

Region Skåne och Google har nu gjort det enklare för skåningar och turister att upptäcka Skåneleden. Vandringsleden har fotograferats med hjälp av avancerad trekker-utrustning och med enkla klick i Google Street View ska besökare inspireras till vandringar i det skånska landskapet.

Annons
 

I Skåne har nu över 30 mil vandringsled fotograferats med den avancerade Street View Trekker-utrustningen, som bärs i en ryggsäck och därmed kan föreviga platser i svårtillgänglig terräng. Trekker-kameran är utrustad med 15 linser riktade åt olika håll och tar bilder varje 2.5 sekund, vilket möjliggör 360-graders panoramabilder. Bilderna sammanfogas sedan och görs tillgängliga via Google Maps.

De första sträckorna som kommer att finnas på Google Street View våren 2016 är Öresundsleden, där 13 km av leden går genom Landskrona kommun samt Ås till åsleden. Dessa är två av Skåneledens mest populära delleder.
– Skåneleden blir den första svenska vandringsled nedanför fjällinjen som tar klivet in i en virtuell värld. Genom att först klicka sig runt digitalt ska det bli enklare att ta steget ut, oavsett om du har nära eller långt till leden, berättar Sofie Norrby, utvecklingsansvarig för Skåneleden på Region Skåne.

Målet är att samtliga 118 mil ska finnas digitaliserade. Både kommuner, Länsstyrelsen och ideella entusiaster har hjälpt till att bära den 25 kilo tunga utrustningen längs med Skånes dramatiska klippkuster, genom fiskelägen och över grönskande åsar och skyddade naturområden.
– Med hjälp av Street View Trekker har vi tidigare fotograferat platser som Galapagos, Grand Canyon och svenska Kungsleden. Målet är att skapa en karta över världen som är så omfattande, korrekt och användbar som möjligt och det känns väldigt bra att snart även kunna inkludera Skåneleden och göra den digitalt tillgänglig, säger Gustaf Brusewitz, informationschef på Google i Sverige.
– Det är viktigt ur ett tillgänglighetsperspektiv att Skåneleden finns på plattformar som underlättar för planering av vandringar utifrån individens egna behov, säger Sofie Norrby.

Under vintern kommer alla tusentals panoramabilder att bearbetas för att kunna publiceras till våren 2016 inför Eurorando,  det stora internationella vandringseventet som äger rum i Skåne och Landskrona i september samma år.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser