Annons

Hyresgästföreningen vill inte se hyreshöjningar

Snart inleds förhandlingarna om nästa års hyror för AB Landskronahem.

Nu går Hyresgästföreningen ut hårt och yrkar på att Landskronahems hyresgäster inte ska ha några hyreshöjningar. Orsaken, går stick i stäv med vad som hävdades när de nya ägardirektiven antogs, nämligen att företagets ekonomi är god.
– Vi ser inga skäl för höjda hyror. Företaget har en mycket god ekonomi som har gynnats av det låga ränteläget, flera år av milda vintrar med utebliven snöröjning och låga olje- och elpriser. Företaget har dessutom historiskt höga underhållsnivåer, säger Sead Kurtovic, förhandlare på Hyresgästföreningen Norra Skåne.
Hyresgästföreningen yrkar därför att hyrorna inom AB Landskronahem lämnas oförändrade.

Annons
 

Tor Berger har 15 års erfarenhet som förhandlare för Hyresgästföreningen. Han gör samma ekonomiska bedömning som sin kollega men även som forskaren Tapio Salonen tidigare gjort av Landskronahems ekonomi.
– Jag tyckte i resonemanget kring de nya ägardirektiven att ägaren nedvärderade sig själva. Landskronahem är inget svagt bolag, poängterar han.

I förra veckan fick Landskrona Direkt höra att Landskronahem, rent av via sin VD Helene Fremle, varit i kontakt med en del hyresgäster för att diskutera en ombildning till en bostadsrättsförening. Enligt en källa så ska VD:n varit i kontakt med  minst två hyresgäster i det gamla vattentornet.
De hyresgäster som själva anmält sitt intresse för ombildning på något sätt, har blivit kontaktade, svarar Helene Fremle kortfattat på Landskrona Direkts frågor.
Frågor kring priser och marknadsvärde  eller om det finns andra områden som i dagsläget kan vara aktuella för ombildningar är enligt VD:n inte relevanta.
– Övriga frågeställningar är i dagsläget inte aktuella, skriver hon i ett mejl till Landskrona Direkt.

Noterbart i sammanhanget är att Landskronahem för bara ett par år sedan beställde en undersökning för att ta reda på hyresgästernas intresse för att just ombilda sitt boende till bostadsrätter.
– Vi inom Hyresgästföreningen var skeptiska redan då. Vi vill ju värna hyresrätten. Det visade sig också att det inte fanns intresse för att ombilda. Lika lite som det fanns ekonomiska möjligheter, säger Tor Berger som har svårt att se att förhållandena skulle vara annorlunda idag.
– Det pratas gärna om de segregerade områdena som Norrestad eller Öster. Är det någonstans det är segregerat så är det i Borstahusen, säger han och underförstått vore det enklare att bygga fler hyresrätter i Borstahusen än att ombilda till bostadsrätter i Norrestad.
– Landskrona har de invånare man har och vill man förändra det, för att stärka kommunkassan, så gäller det att få hit folk. Då handlar det inte om att sälja, utan om att bygga nytt, avslutar han.

Samt då inte heller höja hyran under nästa år, anser Hyresgästföreningen.
Hyresförhandlingen för AB Landskronahem omfattar 3 907 lägenheter

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser