Annons

Stipendier till unga musiktalanger

Drygt 2,6 miljoner kronor har Jaderska Musikfonden i Landskrona delat ut när årets utdelning den 2 november gett årets tolv stipendiater 12 500 kronor vardera.

Varje års utdelning beror på föregående års avkastning, och i år kan fonden dela ut 150 000 kronor. Utdelningen kommer fullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt att förrätta i kommunstyrelsesalen på stadshuset.

Annons
 

Av årets tolv stipendiater har elva fått ta emot stipendier från fonden tidigare. Ny är 16-åriga Ariana Jashari, som går första årets på Malmö Latingymnasium, där hon antagits till en spetsutbildning i sång.

Övriga stipendiater är Amelie Böiers, 21 år, som studerar vid Stockholms Operastudio, Jonathan Böiers, 25 år, som studerar till musicalartist vid Balettakademien i Göteborg, Anton Krutov, 22-årig saxofonist som siktar på musikhögskolan, 16-årige Daniel Tomanek, som går på musikgymnasium i Helsingborg och har piano som sitt huvudinstrument och 17-årige David Pettersson-Eklundh, som går andra året på Malmö Latingymnasiums spetsutbildning med violin som instrument.

Längre norrut återfinns Fabian Düberg, 21-årig tenor som siktar på studier i Tyskland efter årets preparandkurs i scenisk sång vid folkhögskolan i Härnösand. Där är han skolkamrat med Julia Andersson, 24 år, som studerar vid skolans operastudio och siktar på konservatoriestudier till nästa år, i Wien eller i Sverige. Isabelle Olsson Nordehammar är 26 år och går sista året på en treårig musikalutbildning i Göteborg medan 27-åriga Lovisa Frantzich studerar violin och folkmusik vid musikhögskolan Ingesund i Arvika.

Marta Saelöen, 18 år, går sista året på Malmö Latingymnasiums spetsutbildning i sång och hoppas komma in på en operaskola i Sverige till nästa höst. Annars blir det studier i Lyon i Frankrike, där hon redan har en plats på musikkonservatoriet. På musikhögskolan i Stockholm återfinns 24-åriga Nick Klaman, jazztrumpetare som just påbörjat ett masterprogram.

De första stipendierna delade Jaderska musikfonden ut 1993 då tre stipendiater fick dela på 35 000 kronor. Med årets stipendier har fonden delat ut totalt 142 stipendier.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser