Annons

Landskrona årets kulturmiljökommun


Storgatan i Landskrona 1943. Foto: Fredrik Bruno.

Riksantikvarieämbetet beslutade redan i juni att tilldela Landskrona pris som för Årets kulturmiljökommun.

Annons
 

Landskrona är en av tre kommuner som tilldelats priset. De övriga är Kramfors och Trollhättan. Prisutdelning kommer att ske den 11 november i Stockholm på Riksantikvarieämbetets stora höstmöteskonferens som i år har temat ”Kampen om kulturarvet”.

Till konferensen har man bjudit in Torkild Strandberg i egenskap av kommunstyrelsens ordförande och en tjänsteman för att motta priset samt berätta om Landskronas kulturmiljöverksamheter.
– O ja. Jag är redan där, skojar Torkild Strandberg när Landskrona Direkt i flykten når honom i ett annat ärende.
– Det är ett långsiktigt arbete som naturligtvis är glädjande att det uppmärksammas utanför kommungränsen, säger han som dock inte själv kommer att ha möjlighet att närvara vid prisutdelningen. Istället blir det kulturnämndens ordförande Csaba Perlenberg och stadsantikvarie Lena Hector som åker upp och tar emot priset.

Noterat i sammanhanget är att det är första gången som priset utlysts och är ett pilotprojekt i samarbetet för regional utvecklingssamverkan med Västernorrland, Västra Götaland och Skåne. Syftet med utmärkelsen är att inspirera andra kommuner.
”Samtliga vinnare har likheter som gamla industriorter under omvandling men ändå skillnader som kompletterar bilden av en kulturmiljökommun med många värdefulla kulturmiljöverksamheter som kan inspirera andra kommuner” skriver Riksantikvarieämbetet på sin hemsida
 
Landskrona erhåller utmärkelsen med motiveringen:
– Landskrona – Ett professionellt samhällsbyggnadsperspektiv med stadens årsringar ända sedan 1400-talet med de moderna industrimiljöerna som framhävs särskilt vid omvandlingen av staden. Samarbete mellan kommunens förvaltningar, god förvaltning av kulturmiljöerna och dialog med medborgarna lyfts fram som framgångsfaktorer. Har egen stadsantikvarie.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser