Annons

Historiska föreläsningar i höst

ABF, Centrum för Arbetarhistoria och Arbetarhistoriska Seminariet arrangerar fyra föreläsningar under hösten. Den första ägde rum redan på kulturnatten då etnologen Magnus Wikdahl talade om tankarna kring varvets historia.

Med anledning av Öresundsvarvets 100-åriga födelsedag arrangerar Centrum för Arbetarhistoria tillsammans med Arbetarrörelsens Arkiv och Varvshistoriska föreningen i Landskrona ett halvdagsseminarium samt inviger en utställning om varvet och dess historia på Folkets Hus den 14 november.

Annons
 

Torsdagen den 19 november berättar Johan Lundin, historiker från Malmö högskola, om sin och etnologen Fredrik Nilssons nyutkomna bok om den omfattande spritsmugglingen på Östersjön och i Öresund under mellankrigstiden. Bokens liksom föredragets titel är. Föreläsningen är på museet mellan klockan 18.30 och 19.45.

Lördag 28 november hålls ett seminarium i Kommendanthuset på Landskrona citadell. Passande nog handlar det om fängelser och fängelsehistoria.
Centrum för Arbetarhistoria flyttade för några månader sedan till Landskrona citadell. Från början av 1800-talet fram till 1939 fungerade citadellet som fängelse, först för manliga straffångar senare som kvinnofängelse. Mellan 1945 och 1953 var citadellet tillika flyktingförläggning och drygt 20000 flyktingar från det krigshärjade Europa passerade dess portar.
– Under denna eftermiddag vill vi uppmärksamma citadellets historia som fängelse och flyktingförläggning. Det gör vi genom tre föredrag plus ett avslutande besök i det alltjämt intakta fängelsetornet, meddelar Hans Wallengren, föreståndare på Centrum för Arbetarhistoria
Observera att föranmälan som gäller till fängelseseminariet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser