Annons

Sture Allén den yngre är tillbaka


Carl-Martin Vikingsson är aktuell med ett soloprojekt och passade på att gästa redaktionen när han var i stan för att spela in en video.

I dagarna är Carl-Martin Vikingsson tillbaka i sin hemstad för att spela in en video. Det är under sitt tidigare artistnamn Sture Allén den yngre han spelar in. Videon är till en ny låt, Tro Mig, som släpps i slutet av oktober. Ytterligare cirka en månad längre fram släpper artisten en EP med fyra låtar där Tro Mig, är en. Till stor del kommer skivan att handla om honom själv och hans tankar.

Annons
 

1993 var Landskronapågen Carl-Martin Vikingsson 15 år och gillade musik. – Jag var inte särskilt intresserad av varken fotboll eller schack men musik var kul. Och eftersom jag hade attityd så blev det punk och ska till en början, säger han och tar en klunk kaffe på redaktionen.
– Jag spelade trummor och skrev texter i en massa band. Tumult hette ett band och Pugins ett annat. Men de var många. Kan inte nämna alla.

Runt 1998 började det dock hända saker. Några av de han spelat med tidigare samt ytterligare en del andra bildade Svenska Akademien och med det nya bandet föddes Sture Allén den yngre.
– Och det är han som är tillbaka. Efter att ha lirat mest reggae i Stures Dansorkester försöker jag nu hitta tillbaka till hip-hopen, toasten och blandar detta med reggae.

Någon punk i egentlig mening blir det dock inte.
– Bara i texterna. Jag vill ha samma attityd som punken har i mina texter. Det är viktigt för mig.

Att efter alla år ha spelat i olika konstellationer så intar nu Carl-Martin Vikingsson positionen som soloartist.
– Det är en annorlunda men en kul känsla, säger han och förklarar.
– När man är i ett band så måste man alltid ta hänsyn till andras tankar och viljor. Men nu har jag ett koncept och tar in musiker som levererar det jag vill ha ut. Det är rätt kul för mig men även en skön känsla för de andra. Jag har hjälpt andra tidigare. Man går in och gör ett jobb, man behöver inte tänka och oroa sig.

Tanken med att börja om från början ledde till att den första videon spelas in i den gamla hemstaden.
– Det var här allt började så det var helt naturligt. Det är inget märkvärdigt. Jag går helt enkelt bara runt på en del av Landskronas gator och sjunger.

Att Carl-Martin Vikingsson gillar sin födelsestad råder det ingen tvekan om. Någon flyttbil söderut från Södermanland är dock inte aktuell.
– Jag har familj och vänner där uppe så jag lär stanna där länge. Men jag gillar Landskrona. Många Landskronabor har en skön känsla och jag hoppas att den kommer att bestå, säger han och funderar på den utveckling som håller på att ske i staden.
– Jag tror inte på iden att Landskrona ska konkurera med sovstäder som Rydebäck eller andra villaorter längst med sundet. Landskrona är helt enkelt inte en sådan stad. Jag tycker att kommunen ska satsa på att bli en stad för aktiva människor, framför allt inom kulturens område, säger han och förtydligar.
– Om jag säger såhär. Jag tror inte att Landskrona kommer att kunna locka till sig de där civilingenjörerna med utbildning på Chalmers bara för att man bygger några villor vid strandkanten. Det handlar om så mycket mer än bara det. Inte minst skolor. Och där är konkurrensen från andra kuststäder för stor.

Den nya EP:n är klar att släppas framåt hösten. Normalt sätt skulle sedan Carl-Martin Vikingsson ge sig ut på turné men det är inte säkert att så blir fallet nu.
– Inte direkt i alla fall. Tidigare har man gjort skivor för att få spelningar men denna gång är det inte riktigt så. Det kommer istället att bli fler inspelningar och förhoppningsvis skivor framöver, hoppas artisten.

Men sedan är det klart att det blir ett och annat gig till våren eller sommaren och gärna då ett i Landskrona.
– Det är alltid lika roligt att spela här.

Och visst blev det en spelning, om än en mycket annorlunda sådan. Han dök nämligen upp med en akustisk gitarr på Björnes Magasin på Kulturnatten och bjöd på ett pärlband av låtar från karriären.


I början av sin musikaliska karriär tillbringade han mycket tid i Allléskolan som på den tiden inhyste replokaler.


En akustisk överraskingsspelning bjöd Carl-Martin Vikingsson på Galleri Björne under Kulturnatten.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser