Annons

Klart med nästa års karneval


Solen dök upp lagom till att årets karnevalståg startade. Nu står det klart att det även nästa sommar blir en LandskronaKarneval.

Tycker du som så många andra att karnevalen i Landskrona är något av sommarens höjdpunkt? Då ska du boka in torsdag 28 juli till lördag 30 juli nästa år. Det står nu nämligen  klart att det blir karneval även under nästa år. Detta sedan Landskrona stad förlängt sitt optionsavtal med eventföretaget Creandia AB som nu har vana av att arrangera Landskronakarnevalen.

Annons
 

Under hösten 2014 gjorde Landskrona stad en upphandling för genomförandet av LandskronaKarnevalen. Upphandlingen vanns av eventföretaget Creandia AB som tillsammans med Landskrona stad nu har utvärderat årets karneval. Överlag är involverade företag och föreningar samt besökare mycket nöjda. Mixen av artister, olika scener, actionområde och knallegata tillhör de mest populära inslagen. Därför har Landskrona stad valt att förlänga avtalet med Creandia AB ytterligare ett år.
– Optionen gäller för nästa år men kan även komma att gälla ytterligare ett år,  säger Thorsten Karlén som ansvarar för evenemangsfrågor i Landskrona stad.
– Summan som bolaget erhåller för arrangemanget är den samma som i år, det vill säga 3 miljoner kronor för 2016. 1,3 miljoner är öronmärkta för artistgager, 300 000 ska gå till olika kostnadsfria aktiviteter för besökarna, berättar  Thorsten Karlén och de tunga posterna i de återstående 1,4 är avsatta för bevakning, stängsel, toalettbyar, ljud och ljus samt scener.
Eftersom karnevalen är kostnadsfri för besökarna så får evenemangsbolaget sina inkomster via sponsorintäkter, uthyrning av marken och avtal med tivoli, marknadsknallar och krögare, enligt Thorsten Karlén.

– För Landskrona är Landskronakarnevalen ett väletablerat varumärke och ett välkommet, återkommande evenemang. Det är en folkfest i tre dagar för våra invånare och tillresta besökare i alla åldrar. Creandia har tagit sig an uppdraget med stort engagemang och hjärta för sin stad, dessutom är de mycket professionella i sitt utförande, berömmer Thorsten Karlén.

Även om utvärderingen överlag har varit positiv så har synpunkter framkommit om för få knallar vid årets karneval.
– Sammanlagt nådde man faktiskt upp till dubbelt så många som staden hade som minimumkrav.  Vi hade inskrivet 40 men det kom 78.  35 av dessa sålde något ätbart, 27 sålde kläder och leksaker. Övriga var av typen telefonabonnemang och goodwill, berättar Thorsten Karlén.
– Det är en balansgång. Dels vill vi få ett flöde ner i centrum som utnyttjar det befintliga utbudet sen vill besökarna ha många knallar.  Att det inte blev fler i år tror vi beror på att vi inte hade någon karneval 2014 och att knallarna därför inte riktigt visste omfånget i år.

När Thorsten Karlén själv får välja årets höjdpunkter är Hasse Andersson framträdande på torsdagskvällen oundvikligt.
– Han fick ett helt land i gungning i somras och i Teaterparken kokade det verkligen. Jag tycker även att actionområdet ligger helt rätt i tiden. Det har dessutom möjlighet att förändras år för år, säger han och tar själv upp det som han anser blev mindre lyckat.
– Vi nådde dåligt ut med Futureland. Tanken var rätt men möjligen är detta mer ämnat för en mässa eller dylikt, funderar han.

Avslutningsvis, vad skulle du själv helst vilja se nästa sommar?
– Inslaget med stand-up comedy hoppas jag får bestå  med ny härliga komiker. Det hör liksom karnevalen till med humor och glädje.


– Fy Fan Landskrona. Så wirdo. Och dont forget to hashtagga TeckomatorpsHumor.
Al Pitcher var på ett strålande humör när han gästade Landskrona i somras.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser