Annons

Många nyheter på Kulturnatten

Tychos assistent Stine Fredriksen, utan närmre presentation musikoraklena Lars Odeholm, Annette Kumerle Lindwall och Emil Bogdanow, därtill Sofia Månsson från Hemslöjden, silversmed Myriam Jabert, kulturnattssamordnare Emeli Zeilon och mannen med skylten Bengt Jeppsson kommer alla att se till att fredagsnatten får en alldeles speciell kulturinramning.

På fredag går den 23:e upplagan av Kulturnatten av stapeln och som traditionen bjuder så blir det allt från konst och musik till pyssel och spännande mat. En hel del nyheter utlovas. I skrivande stund kommer 45 olika arrangörer att synas på 26 platser i staden. Antalet konstnärer är än så länge satt till 70.
– Programmet fylls fortfarande på. Därför kan vi inte säga något exakt just nu, säger Emeli Zeilon på fritid- och kulturförvaltningen.

Annons
 

Den geografiska sträckningen av fredagens aktiviteter går från Seglarpaviljonen i väster till Landskrona Danstudio i öster samt Albins Folkhögskola i norr till Hemslöjdens lokaler i den gamla stationen i söder.
Det finns dock de som rör sig runt i stan och några av dessa är eleverna på Kulturskolan.
– I vanlig ordning kan man uppleva elever och personal på olika scener under kvällen, säger Peter Cemjack, producent på Kulturskolan.
– Klockan 18 ges en kammarkonsert i Konsthallen med stycken för stråk och blås, piano och sång samt klassiska gitarrstycken och samtidigt är det vernissagen för elevutställningen ”Ge inte upp – konsten att fortsätta” I museets röda rum. På museet kan du även se Måla med dans – en dans- och bildperformance klockan 19.45.

I Sofia Albertina kyrka klockan19.30 – 20.30 framträder Kulturskolans elever och personal med stråk-, sång- och pianosoloister samt orkestrarna Red Stamp och Gilgamesh och i Spelhålan på Saluhallen ges en dans- och gycklarföreställning klockan 19.00 följt av ungdomsföreställningen ”Var är nödutgången?” som spelas kl.21.00 – 22.00.

Ett annat arrangemang som börjar på fredag men som pågår till den 18 oktober är ”Konst på stan”. Det är ett stort antal konstnärer som hänger verk i stadens skyltfönster.
– Det var en stor succé förra året och därför beslöt vi att köra även i år, säger Bengt Jeppsson från konstnärsföreningen Paletten.
Även Geula ” Viola ” Lesén finns med bland de många konstnärerna.
– Det är ett porträtt av före detta kommunfullmäktigeordföranden Lennart Söderberg som kommer att lysa i kulturnatten från Wittings Skors skyltfönster, säger konstnären som även har verk på Marc, Ateljé Bern, Frisör Blondi och Restaurang Basilika.

En av de mest spännande arrangemangen inom konst äger rum på Galleri Gamla Staden. Det är verk av konstnären, skulptören och lyrikern Timo Solin som pryder det lilla gemytliga galleriet på Norra Kyrkogränd. Egentligen är det vernissage för utställningen på lördag och söndag men eftersom det är Kulturnatt så passar galleristerna på att smygöppna redan på fredagen.

En nykomling i Kulturnattssammanhang är den unga och lovande silversmeden Myriam Jabert som kommer att vara på Landskrona Teater.
– Det ska bli jättekul. Vi kommer att ha ett par modevisningar under kvällen där modellerna bär mina smycken, säger hon.

All sköns kultur kommer att mixas på Oikos som finns i den lilla passagen mellan Rådhuset och polisstationen.
– Det blir mycket musik. Allt från rap till klassiskt piano, lovar Lars Odeholm på Sensus vilka är medarrangörer på platsen.
– Dessutom kommer vi att ha en massa olika spel som besökarna kan testa på andra våningen.

På Hemslöjden som tidigare i år flyttade in sin verksamhet i gamla stationsbygganden i centrum, kommer det även där att finnas en hel del olika aktiviteter. Förutom en utställning samt prova-på-verksamhet så arrangeras en hemslöjdsloppis där man bland mycket annat kan köpa överskottsmaterial, begagnade redskap, verktyg och böcker.

Den numera utflyttade Landskronasonen Tony Cronstam, som bland annat ligger bakom seriestrippen om sköldpaddan Elvis i Metro, kommer också till Kulturnatten. Anledningen till besöket är främst för att presentera sin nya och något kontroversiella barnbok Snipp och Snopp – Lika eller olika?
– Landskrona kommer alltid att vara hemma för mig, så det här ska bli jättekul. Jag kommer att signera och rita i Snipp och Snopp-böcker, eller bara prata en stund om någon vill, säger han och ler.
Vill du träffa Tony Cronstam så ska du ta dig till stadsbibliotekets barnboksavdelning klockan 18-19 eller till Akademibokhandeln 19.30-20.30.

Att skriva om alla arrangemang låter sig inte göras. Här följer dock ett litet urval av fredagens lite mer annorlunda kulturevenemang.
Gissa åldern på en person på Anhörigcentrum, Gissa filmerna – live-film-quiz på Landsrona Teater, superhjältepyssel för barn på stadsbiblioteket, ostprovning på Seglarpaviljongen, klockspelsvisning i Sofia Albertina kyrka, Etiopisk mat och kaffeservering på stan, författarsamtal med Maj Sjöwall på biblioteket, med mycket mera.

Kulturnatten avslutas med Demonryttaren, en magisk eldshow med hästar, på kasernplan klockan 22.15.

Här hittar du hela programmet. (PDF)

Läs även:


Med stora steg in på Hemslöjden för att presentera årets utbud på Kulturnatten.


På biblioteket och på bokhandeln har du möjlighet att träffa och prata med Tony Cronstam som är på plats och signerar sin nya barnbok Snipp och Snopp – Lika eller olika?

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser