Annons

Volleybollsäsongen igång


Kronan tog en säker seger borta mot Gislaved. Foto: Privat.

Vinteridrotterna är nu i full gång. Rapporterna trillar in. Senast i raden är flitiga coachen Marie Saxne i Kronan Volleybollklubb som berättar att klubben hade tre lag i farten den gångna helgen.

Annons
 

Brons till Kronan U18 i första sammandraget
– I lördags åkte vi med två lag till Lund för att spela turnering. Vårt U16 lag spelade i den lätta klassen och det var den allra första turneringen med sexmannavolleyboll för de flesta i laget. Tjejerna har tränat mycket på spelsystemet de senaste veckorna och målet var att alla skulle få spela mycket och att spelsystemet ska sätta sig så att vi kan jobba vidare med detaljerna sen. Coach Karolina Karlsson var mycket nöjd med tjejernas inställning och spelsystemet satte sig efterhand som matchvanan infann sig. Tjejerna vann en match och förlorade resterande, dock lyckades de spela till sig skiljeset i alla övriga matcher utom en. Det här gänget består av tjejer födda 2001-2003 och de flesta av dem spelar fortfarande 4-manna (där man får ha en studs) i sin egen åldersklass, så det finns mycket talang bland dessa tjejer och det ska bli kul att följa dem framöver.

– Vårt U18 lag, laget som krigade till sig en åttondeplats på SM i april, spelade i den svåra klassen och blandade och gav. Vi vann första matchen mot EVS och därefter blev det förluster mot Malmö och Ystad. Att förlora mot Ystad är ingen skam alls. Vi var med i hela matchen och det kunde ha gått hur som helst. Mot Malmö däremot var vi helt under isen och vi missade servar och enkla servemottagningar som jag tycker att vi är alldeles för bra för. Denna match vinner vi nio gånger av tio men denna gången var tyvärr den tionde. Det var kollektiv kollaps. Sett till vårt mål med turneringen så spelade vi runt på alla spelare och ville spela ihop laget och få till lite bättre ös i vårt agerande på plan. Tjejerna visade stundtals vad de kan och lyckas vi spela mer konsekvent på den nivån så ser det bra ut inför säsongen. Det var extra kul att se de tjejer som tidigare inte fått så mycket speltid komma in och göra riktigt bra ifrån sig. Vi strävar efter är att ha en bred och jämn trupp där många spelare kan gå in och bli tungan på vågen i de viktiga matcherna. Dessa tjejer får alla bra träning och matchning i damlagstruppen och det här laget kan gå långt i år om vi bara lyckas plocka fram lite mer jävlar anamma tillsammans som lag. Vi var väl inte helt nöjda med en bronsmedalj, men nu siktar vi uppåt inför nästa sammandrag.

Övertygande vinst i seriepremiären för Kronans damer
Av någon outgrundlig anledning har Kronan VBK hamnat i Division 2 Västra Sverige, vilket innebär långa resor för Landskronalaget. Premiären spelades på bortaplan mot Gislaved och efter närmare 2,5 timmar i bil så var det ett laddat gäng som äntrade Gisle Sportcenter.
 – Truppen för i år ser riktigt stark ut trots att vi tappat tre duktiga ungdomar. Anita Woijcek och Djurdjina Laban har valt att sluta och Nike Fjätström har valt att satsa vidare i EVS, där hon ingår i deras andralag i division 1. Ändå ser laget ut att vara betydligt starkare i år då vi har tagit ett stort kliv sen säsongen avslutades och har dessutom två väldigt duktiga nyförvärv i Fanny Persson och Maria Waldh. Båda är Kronantjejer i grunden och har spelat högre upp i seriesystemet, men hållit upp i ett par år från volleybollen. Båda tränade lite med oss redan förra säsongen och är nu tillbaka fullt ut i den mån det går med familjer och arbete/studier. De tillför en helt ny nivå till vårt spel och kommer att bidra till att våra lovande ungdomar fortsätter att utvecklas i rask takt genom att de delar med sig och visar vägen både tekniskt och taktiskt. Förutom dessa två har vi plockat upp fyra ungdomar till truppen och bara under försäsongen har det hänt hur mycket som helst med dessa tjejers utveckling. Det ska bli riktigt intressant att se vad vi kan åstadkomma med detta laget. Första prövningen var Gislaved B, som förra året höll till i Allsvenskan. Deras förstalag leder Elitserien efter första omgången och deras B-lag ses som utvecklingslag och består av unga lovande tjejer. En tuff uppgift alltså. Vi åkte med endast åtta spelare, eftersom större delen av truppen spelade med U18 på lördagen. Från U18-laget var endast Ebba Norstedt och Rakel Nilsson med. Utöver dessa två ställde vi upp med Karolina Karlsson, Fanny Persson, Maria Waldh, Michelle Brandt, Medina Talic och Aleksandra Håkansson. En tunn trupp kan tyckas, men då i stort sett alla våra spelare behärskar minst två positioner så var detta inget bekymmer utan istället ett bra tillfälle att testa olika kombinationer. Matchen genomfördes till stor del med ett lugn och en noggrannhet som vi inte var i närheten av förra säsongen och vi kunde ganska enkelt vinna i tre raka set trots att motståndarna spelade väldigt bra servemottagning och försvar. Vi förivrade oss aldrig utan gnatade i sönder motståndet. Då och då fick vi även visat att vi har ett vasst anfall, även om det finns mer att jobba med här. Vi har inte spelat en enda träningsmatch inför seriepremiären och med det i åtanke så tycker jag att vi gör en alldeles lysande insats. Väldigt få egna misstag och vår kommunikation inom laget var riktigt bra. Setsiffrorna skrevs till 17-25, 21-25, 11,25 med Kronans siffror sist. Bäst på plan var Fanny Persson, som spelade på olika positioner i alla tre seten och visade vilket tillskott hon kommer att bli. Övriga sju tjejer får också med beröm godkänt och det var framförallt laginsatsen som bidrog till denna vinsten. Vi testade olika uppställningar i alla tre seten och alla fungerade riktigt bra.
Årets första hemmamatch spelas lördagen den 17/10 klockan 15:00 i Semmehallen.

– Då kommer Eneryda på besök, ett lag som vi inte rådde på förra säsongen. Det ska bli otroligt kul att se hur vi kan mäta oss med dem nu.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser