Annons

Forskare lovordar Cityidrott


Gunnar Nilsson, Marcus Hansson och Jonny Karlsson gläds åt slutsatserna i den rapport som två forskare tagit fram.

Det var inte utan en viss stolthet Landskronas idrottsföreningars samorganisations (LISA:s) ordförande Gunnar Nilsson kallat till presskonferens för att berätta om resultatet av den utvärdering som gjorts av Cityidrott.

Annons
 

Tidigare fritidschef Göran Nyström ville veta hur Cityidrotts verksamhet uppfyllde sina mål och beställde en utvärdering som nu är klar och lovorden är många.
Forskarna Jesper Fundberg och Lars Lagergren vid Malmö Högskola och Stockholms Universitet beskriver verksamheten i en 16-sidig rapport. Verksamheten omtalas som såväl populär, spännande och genomförbar och med vinster för såväl deltagare som Landskrona stad.
– Jag är väldigt imponerad av resultatet av rapporten och det är inte utan att Marcus, Jonny och alla andra i Cityidrott gör ett jättejobb för oss, säger Gunnar Nilsson.

Cityidrott är inne på sitt sjätte år och är en avknoppning av det tidigare framgångsrika projektet BoIS i Centrum. Tanken med verksamheten har från början varit att aktivera barn och unga, inte minst tjejer till att börja idrotta. Andra effekter har varit brobyggande mellan unga på stan samt lära ut vikten av ett eget ansvarstagande.
– Mycket är vunnit om vi ger ungdomar en meningsfull fritid, säger ledaren Jonny Karlsson som varit med sedan starten.

Cityidrott är idag ett begrepp bland stadens unga och är ständigt växande.
Från början utgick all verksamhet från Dammhagskolan men snart fanns man även på flera andra skolor runt om i kommunen och i år tar man steget ut till bland annat Västervångskolan.
– Vi ligger dessutom helt rätt i tiden med integrationsarbete, säger Marcus Hansson och får stöd av forskarna.
– Kanske är, slutligen, Cityidrott ett svar på hur integration kan och bör gå till, skriver man i rapporten och berömmer hur verksamheten har möten där de ”ungas intressen verkligen tas på allvar och där det professionella sättet att organisera verksamheten gör intressena genomförbara”.

Framgångsfaktorn är enkel. Barnens lust och intressen kommer i första hand vilket medför att innehållet och resultatet blir stark positivt. Forskarna styltar upp samtliga 31 idrotter som ungdomarna fått testa på under 2014 men även mer lekanpassade aktiviteter.
Hur kommer det sig då att Cityidrott funkar så bra som det gör?
Vi lägger det på rätt nivå. Det här är ingen elitidrott och vi har inga krav på att tävla, säger Jonny Karlsson och poängterar att man hela tiden utgår från barnperspektivet.

Ett annat framgångsrecept är att många unga som man utbildat själv blir ledare när de kommer upp i tonåren.

Cityidrott som idag drivs av LISA med finansiellt stöd av Landskrona stad har säkrat sin verksamhet ytterligare tre år fram i tiden. Något som talar för ett permanentande borde vara alla hundratals unga som redan deltagit, de 160 som hittills gått ut i föreningslivet, det minskade stöket på skolorna som lärare och rektorer talar om. Rent av vittnar ett av stadens större varuhus om att snatteriet minskat tack vare Cityidrott.

En fråga för framtiden är finansieringen. Allmänna arvsfonden står för en stor del.
– Cityidrott har varit igång för länge och varit för framgångsrikt för att fortfarande ses som ett projekt, är en av passningarna som forskarna skickar tillbaka till beställaren som efter Göran Nyströms pensionering får gå vidare till fritidsförvaltningen och dess nämnd.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser