Annons

”Inget unikt att Landskronahem säljer fastigheter”

Kenneth Håkansson är ordförande i Landskronahem.

Kenneth Håkansson är ordförande i Landskronahem.

I samband med att Landskronahem skickade ut hyresavier till sina hyresgäster i mitten av september så bifogade den nya styrelseordföranden Kenneth Håkansson, som sitter på ett mandat från Folkpartiet, ett brev. Anledningen var att det skrivits en hel del om Landskronahem i media.
I brevet skriver han att Landskronahem ska bli ett av Sveriges mest attraktiva kommunala bostadsbolag samt att dess hyresgäster ”ska vara mycket nöjda med oss som deras hyresvärd. Du som bor hos oss ska känna dig trygg och nöjd med ditt boende”.
Flera av de hyresgäster Landskrona Direkt pratat med bor i Landskronahems lägenheter just på grund av detta. De är dock allt annat än trygga idag efter beskeden att fastigheter och/eller områden kan komma att säljas till den privata marknaden.

Annons
 

Vad vill du säga till de som hyser oro?
– Jag har inte fått ett enda samtal från någon om detta.

Okej, men vi knackade dörr och frågade ett antal hyresgäster och det var flera som uttryckte oro.
– Ja, så kan man ju också göra. Beträffande eventuella försäljningar så är det för tidigt att uttala sig idag. Men det skulle inte vara unikt om vi sålde eller köpte en fastigheter. Det har vi gjort förr.

Vad har du för kommentar till att så många utomstående, bland annat från Hyresgästföreningen och Malmö Högskola, anser att ekonomin inte är så dålig som den utmålas som?
– Jag har inte sagt att Landskronahem har dålig ekonomi. Men med tanke på de utmaningar vi har, bland annat i Karlslundsområdet, så behöver vi stärka vår ekonomi.

Men det har ju renoverats en hel del i flera områden de senaste åren och detta arbete fortsätter.
– Men det rör sig om eftersatt underhåll. Vi vill göra mer än så. Exempelvis höja standarden och säkerheten i vissa områden och fastigheter.

Vilka områden är det man vill höja standarden i?
– Det är en senare fråga.

Vad är det med säkerheten som måste åtgärdas?
– Det finns olika säkerhetsklassificeringar och här vill vi bli bättre. Det är mycket som påverkar. Bland annat handlar det om säkrare dörrar. Det rör sig om såväl säkerhet som trygghet.

Om ekonomin är så dålig, är det helt uteslutet att ägaren, det vill säga Landskrona stad, skjuter till de pengar som behövs?
– Landskronahem lever under samma villkor som resten av bostadsmarknaden. Det betyder att ägaren inte kan gå ut och subventionera . Vi lever helt enkelt under marknadens lagar.

I brevet skriver Kenneth Håkansson att det i debatten har förekommit påståenden om att bolaget kan tvinga hyresgäster att köpa sina lägenheter.
Var har detta förekommit?
– Har ni missat det? Det har förekommit i fullmäktigedebatten och på TV. Dessutom finns det på någon Facebooksida även om den inte har så många som följer den.

Om Landskronahem ska visa styrka och bli Sveriges mest attraktiva kommunala bostadsbolag. Varför är inte brevet även underskrivet av VD Helena Fremle?
– Anledningen till att bara jag skrev under är för att jag är nyvald ordförande och det är ett brev från mig till hyresgästerna. Helena skickade säkert ut ett brev när hon tillträdde.

Avslutningsvis. Har det inkommit några förfrågningar/intresseanmälningar gällande köp av fastigheter?
– Nej, inga. Det är för tidigt ännu. Men vi har fått tre fyra samtal under en morgon där hyresgäster ville veta mer om at ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

Klart är att Landskronahem står inför stora förändringar. När besked om och i så fall vilka fastigheter och/eller områden som kommer att säljas återstår att se.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser