Annons

Fritt för tolkning på Pumphusets konsthall

Ett fotografi av Johan Bävman ligger till grund för Andreas Poppeliers stora olje- och akrylmålning Utfärdsbön.

Ett fotografi av Johan Bävman ligger till grund för Andreas Poppeliers stora olje- och akrylmålning Utfärdsbön.

Höstens första utställning i Pumphusets konsthall hänger uppe. Den som står för tavlorna på väggarna samt en ensam skulptur vid panoramafönstret mot norr är Andreas Poppelier. Han är en mångskiftande konstnär, som ofta arbetar med varierande material och uttryck.
– Jag vill gärna utforska nya format och material. Nu för tiden målar jag mest i olja. Tidigare var det mer akryl och spray. Det torkade fortare. Jag var mer rastlös förr, säger Andreas Poppelier när han tar emot Landskrona Direkt i den vackra konsthallen.

Annons
 

Tavlorna, som ofta består av flera bilder i en, hänger med mycket luft mellan.
– Tycker du det? Frågar han.
– När jag ställde ut på Österlen tidigare i en lokal stor som denna hade jag betydligt färre verk, skrattar han.
Han lämnar dock en förklaring när han berättar om den enda skulpturen i hallen.
– Jag hade fler skulpturer med mig men bestämde mig för att bara ha en. Jag vill inte att verken ska ta tid från varandra. Det får inte bli för mycket, säger han och ger ett exempel.
– Jag minns ett rum på Tate Gallery i London. Där hängde fyra stora tavlor. En på varje vägg. Inget mer. Det var som att väggarna vibrerade, säger han och skrattar.

Just att skulptera har en speciell roll hos Andreas Poppelier.
– Eftersom jag och mina tavlor ofta skäller och bråkar i ateljén så betyder det att jag mestadels är arg när jag arbetar. Då brukar det ha en dämpande effekt att gå ut och göra någon skulptur. Jag bor på en gård i Värmland och har en massa jox på tomten. Det är perfekt.

Andreas Poppeliers tavlor väcker många funderingar kring vad de betyder och något direkt svar vill han inte ge.
– Jag vill att besökarna ska relatera till sig själv när de möter tavlorna. Jag berättar ju något men hur det tas emot kan variera, säger han och ger ett exempel.
– Låt säga att jag berättar om en vacker solnedgång som jag sett dagen innan. Om den som lyssnar inte varit med så målar denna upp en helt annan bild än min. Lite så vill jag att min konst ska fungera, som en känsla.
Utställningen har vernissage imorgon lördag mellan kl 12.00 – 16.00 med invigning k 13.00. Andreas Poppelier finns då på plats för att berätta om sitt konstnärskap och utställningen.

Utställningen pågår mellan den 12 september – 25 oktober.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser