Annons

Känslorna styr Ullastinas målningar

Känslorna styr hur Ullastina Larsson målar.

Känslorna styr hur Ullastina Larsson målar.

Konstnär Ullastina Larsson, 69, är något av en ”late bloomer”, som under det senaste åren gått från klarhet till klarhet. På lördag är hon aktuell med en ny separatutställning på Galleri Moment i Ängelholm. Vid onsdagens hängning avslöjade hon flera nya alster.
– Jag visar en hel del nya målningar som är väldigt färgrika som jag målat till denna utställning, säger hon. Fasaderna och hamnmotiven, Ullastinas kännetecken finns naturligtvis kvar.

Annons
 

Är du nervös?
– Ja det är man alltid det är lite som att lämna ut sig själv. Jag är ju en känslomänniska och det är vad jag uttrycker och alltid nervöst att bli bedömd.

Du har sedan din separatutställning på Landskrona Museum för drygt tre år sedan seglat upp och blivit något av stans hetaste konstnär. Håller du med, eller förbjuder din ödmjukhet dylika superlativ?
– Det förbjuder min ödmjukhet. Dett finns så många bra konstnärer i vår region och jag har haft en massa tur. Men jag vill även tillägga att jag brinner för konsten och ger mig aldrig.

Ditt skapande handlar mycket om tanke, känsla och handling. Du beskriver din teknik som burdus och direkt med ett grafiskt uttryck. Trots det är färgskalan ljus. Speglar det ditt sinnelag och temperament?
– Absolut fast jag är en jämn person, det är inte så att jag målar bäst när jag är ledsen eller arg. Målning är ett hårt arbete och man måste hålla på med det. Jag är i ateljén nästan varje dag.

Du inspireras av arkitektur, hus och städer. Vilka är dina favoritarkitekter och städer?
– Arne Jacobsen, Fritz Jaenecke, Sten Samuelsson och Ulf Roos, dessa arkitekter har satt Landskrona på kartan med sina fina byggnader. Det finns många, många fler men jag har tagit dom som påverkat vår stad till mitt hjärta. Och mina städer, ja det är Stockholm och Landskrona. Det är de som jag har anknytning till och verkligen gillar.

Berätta kort om din teknik och färgval.
– Jag målar i vinyl som är en vattenbaserad färg lite lik akryl men den har en matt yta och ibland kan färgerna var lite genomskinliga och liknas vid tempera.

Ifjol debuterade du som nobeldiplommålare. Kungliga vetenskapsakademin har bett dig ansvara för diplomen under tre år. Hur är känslan för årets arbete och hur långt har du kommit?
– Det är Fysikpristagarnas diplom som jag ska måla i år. Jag fått veta vilken färg det skall vara på skinnet och det blir mörkblått så nu är den en hel ny färgskala som är på gång, svarar hon med ett stort leende
– Jag har inte kommit så långt än, utan hittills helt koncentrerat mig på utställningen här på Galleri Moment i Ängelholm.

Har vi fog för att kalla dig för en ”late bloomer” och när får vi se dig fylla hela Landskrona konsthall?
– Late bloomer? Ja, det kan man kanske kalla mig. Fylla hela Konsthallen…Haha… den som lever får se. Man kan ju alltid drömma.

Har du funderat på att förvåna, eller kommer fasaderna att följa dig hela tiden?
– Jag vill alltid förvåna, men ibland blir det som det blir. Just nu får jag jobba med en ny färgskala och vilka motiv det blir vet jag inte. Känslorna styr!

Ullastina Larsson finns på plats under lördagens vernissage som pågår klockan 11 – 14.

Ullastina Larssons målningar kan man se på Galleri Moment på Storgatan i Ängelholm fram till och med den 5 september. Galleriet ligger i Stadsbiblioteket, och har för vana att visa samtida svensk och nordisk konst med stor variation i både form och innehåll. Galleriet bedrivs i samarbete mellan Ängelholms kommun och Ängelholms konstförening.

Ullastina Larssons målningar kan man se på Galleri Moment på Storgatan i Ängelholm fram till och med den 5 september. Galleriet ligger i Stadsbiblioteket, och har för vana att visa samtida svensk och nordisk konst med stor variation i både form och innehåll. Galleriet bedrivs i samarbete mellan Ängelholms kommun och Ängelholms konstförening.

Läs mer:
Ullastina målade Nobeldiplom
Ullastina på tapeten

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser