Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Flygeljakten slutade med två "skadeskjutna" Steinways
2016-10-21 12:27:09

Ibland blir man lack fast man vet att det är bäst att ta det piano.  Så skulle man kunna sammanfatta Landskrona Direkts flygeljakt som inkluderat efterforskningar på plats runt om i staden, mejlkonversation med tre förvaltningschefer och andra tjänstemän samt därtill en drös samtal med olika Landskronabor.

Landskrona har förhoppningar om att bli årets kulturkommun 2017. Det finns de som menar att om man ska kunna bli just detta så bör det finnas minst en konsertflygel i staden och helst då av märket Steinway. I det lägger vi inga värderingar. Inte heller att kostnaden ”är jämförbar med en fågelrastbur vid Wiebullsholm”.

Landskrona Direkt gav sig ut på fågeljakt… äh ursäkta, flygeljakt och fick ganska omgående tips om att det skulle finnas två Steinwayflyglar i kommunen. Den ena var dock försvunnen och den andra förstörd.

Här följer en historia om minst två flyglar. Den första finns i anslutning till en festlokal i staden. När Landskrona Direkt ber att få titta på den så skruvar föreståndaren på sig och menar att den, en gång så värdefulla flygeln, nu är förstörd.

– De som skötte om lokalerna tidigare fick för sig att flygeln behövde målas om. Så de köpte helt enkelt en burk svart färg och en roller och gav sig på klenoden, säger föreståndaren.

Anledningen till att personen vill vara anonym är det höga värde som en Steinwayflygel inbringar.

– Den är värderad till mellan 300 000 och 400 000 kronor. Men som den står idag så är den inte värd mycket. Vi får helt enkelt spara pengar och lämna flygeln till en konservator som får försöka få den i ursprungligt skick.

Håkan Ohlson är värderingsman på Skånes Auktionsverk och han har tittat närmare på flygeln. Han tror inte att den är värd så mycket.

– I bra skick så tror jag att den skulle gå för 60 000 – 80 000 kronor. Som den står idag gissar jag på 20 000 – 25 000 kronor. Men det är mycket svårt att uppskatta. Det gäller att hitta rätt köpare, säger han.

Håkan Ohlson håller dock med om att det var en ovanligt dum idé att måla om instrumentet.

– Det är egentligen helt otroligt. Att man bara kan få för sig något sådant. Det hade varit mycket bättre om den hade fått vara som den var även om det fanns en del skavanker, menar han.

Att ta den till en konservator tror inte värderingsmannen är lönt.

– Utan att veta säkert så tror jag det är mycket dyrt. Bara att flytta en flygel koster flera tusen kronor. Mitt förslag är att de rullar ut flygeln på scenen så att man kan spela på den. Det är ju inget fel på flygeln som sådan. Det är kosmetikan som är förstörd.

Var är skattebetalarnas flygel?
Hur var det då med den försvunna flygeln? Jodå. Den är upphittad. Det krävdes dock att vi gick utanför kretsen av kommunala tjänstemän som hänvisade till helt fel platser i en del fall, samt till varandra i några andra fall.

Sant var att en Steinway-flygel skulle ha funnits i aulan till före detta, men nu rivna, Gullstrandskolan och farhågorna spreds att den kanske skulle vara förstörd den också, eller kanske att den rent av hamnat i någons privata hem.  Men efter ett digert detektivarbete kunde den efterlysta flygeln hittas. Den står numera i aulan på Dammhagskolan.
- Vi använder den inte. Egentligen är den bara i vägen, säger skolans musiklärare Janne Gripstedt om den bedagade klenoden.

Cecilia Kraitiss är en eldsjäl inom Landskronas kulturliv och som ordförande i såväl Kammarmusikföreningen som i den nystartade ”Landskrona Musik & Teater - en del av Riksteatern”  har hon som mål att Landskrona stad borde ha en modern konsertflygel.
 – Landskrona församlings Malmsjöflygel har vi lånat genom åren. Den är något mörk i klangen.
– Vi har även vid några tillfälle fått använda flygeln i konsthallen, säger hon om  Blütnerflygeln som dessutom numera är flyttad till Kulturskolan.

Frågan är vad stans kulturchef Kjell Thoresson säger. Är det ett rimligt mål,  när staden ansöker om att bli Årets kulturkommun 2017, att det då också finns en modern konsertflygel i stadens ägo.
– Jag har svårt att se det direkta sambandet mellan att vara ”årets kulturkommun” och att äga en Steinway-flygel, men visst hade det varit trevligt att ha en sådan i fullgott skick att tillgå. Det går ju även att hyra konsertflyglar då det behövs, säger han.

Nu har staden en Steinwayflygel om än i vissnad kondition i sin ägo. Den står som efterforskningarna visat i aulan på Dammhagskolan. Ett rum som enligt den expertis Landskrona Direkt varit i kontakt med inte är lämpat för ett instrument av denna dignitet. Temperaturväxlingar och luftfuktigheten sägs inte vara optimala.
Om det är som du säger, anser jag att staden skall vårda och använda en sådan tillgång. Det brukar kosta stora summor att renovera en flygel där förfallet gått för långt. Hur det står till med just detta exemplar vet jag ej. Utbildningsförvaltningen måste ju vara ägare, frågan skall kanske ställas till någon där, avslutar Kjell Thoresson.

Nej, den karusellen orkar vi inte åka ett varv till på. Men så ni vet, det finns en Steinwayflygel på Dammhagskolan men tills vidare lär flygeln som finns på Församlingshemmet förbli den bästa flygeln i stan, som är i spelbart skick.

 

[…]
Läs hela
Lejonet vann stort och enkelt i Malmö
2016-10-21 09:35:17

Nystartade Malmö IK hade inte mycket att sätta emot Lejonet när dom möttes i Kirsebergs ishall i går kväll. Det hela slutade med en förkrossande 16-1 seger till Lejonet.

Malmö chockstartade med att ta ledningen med 1-0 efter ett friläge från Marcus Dahlqvist 5,08. Lejonet replikerade dock snabbt och kvitterade 26 sekunder senare genom Linus Molin. När sen Jimmie Bäckström och Robin Nilsson satte 1-2 respektive 1-3 så var matchen i princip klart. Malmö hade ingen struktur i sitt spel och en målvakt som sett bättre dagar.

Andra perioden hände inte så mycket mer än att Lejonet sköt 22 skott på mål och gjorde bara 2 mål.
- Här var det lite dålig skärpa i skotten av naturliga skäl, säger Torbjörn Torpling.

I tredje ökade Lejonet tempot och då hängde inte Malmö med överhuvud taget.

Resten av matchen var bara en transportsträcka för Lejonet. Nämnas kan att åtta av målen gjordes i power play, där Malmö blev totalt utspelade.
- Det blev en bra träning i denna spelform, menar Torbjörn Torpling som sammanfattar matchen som  att Lejonet gjorde vad man skulle och Malmö IK var riktigt dåliga.

MATCHFAKTA
Resultat: 1-16 (1-5, 0-2, 0-9)
Målgörare: Lejonet: Linus Molin 3, Robin Nilsson 3,  Jimmie Bäckström 2, Fredrik Erlandsson, Pelle Condrup, Niklas Walldén, Filip Karlsson, Daniel Kristensen, Erik Persson, Jens Emilsson  och Linus Lindqvist.   Malmö IK: Marcus Dahlqvist
Skott: 21-71
Utvisningar: Malmö IK: 18 min Lejonet: 6 min

Nästa match är hemma på söndag den 23/10 mot serieledarna Limhamn, som är obesegrade hittills.  Nersläpp klockan 16.30.

[…]
Läs hela
Krögare räds inte tuff konkurrens
2016-10-20 16:00:14

Lite beroende på hur man räknar så finns det ett 50-tal restauranger i Landskrona stad.
Nu är tio nya på väg in, merparten av dessa är snabbmatskedjor. En handfull nya matställen har dessutom sedan i somras etablerat sig. Samtidigt är en hel del av de befintliga rörelserna till salu. Frågan är var smärtgränsen går.
Landskrona Direkt har pratat med en del av krögarna i stan.

Patrik Holmberg har tillsammans med sin syster Christine drivit Restaurang Fellini vid Rådhustorget i fem år. Med jämna mellanrum har de renoverat och byggt ut till vad de har idag. Att Harrys och Yazhou ska öppna 50 meter från deras restaurang är inget som krögaren oroar sig för.
– Jag tror inte det kommer att betyda så mycket för oss. I värsta fall kanske det kapar några toppar mitt i veckan. Men annars oroar jag mig inte, säger Patrik Holmberg.
– Det kanske rent av gynnar oss. Tidigare har det varit ett stråk från Östergatans gågata och rakt fram. Nu får vi ett nytt stråk från oss här och ner mot O´learys, funderar han.

Han tror inte heller att fler Landskronabor stannar i stan för att gå ut, istället för att åka till Helsingborg.
– Folk har alltid åkt till Helsingborg för att festa och de kommer att fortsätta göra så. Anledningen till att de åker dit är inte bristen på krogar i Landskrona. Det är att där är betydligt mer folk och nya ansikten, säger han.

Patrik Holmberg är dock konfunderad över antalet asiatiska restauranger som etablerar sig i staden.
– Där kommer konkurrensen att bli riktigt tuff. De som har det tufft idag kommer inte att få det lättare. Jag är glad att vi inte driver en restaurang med asiatisk inriktning.

Huai Ngo driver en av Landskronas mest populära matställen, Restaurang Basilika och även hon är konfunderad över att så många vill etablera sig i Landskrona och rikta in sig på asiatisk mat.
– Ärligt talat så vet jag inte hur de tänker, säger hon till Landskrona Direkt.

Så speciellt orolig för konkurrensen är hon dock inte.
– Vi har inte märkt någon skillnad, inte ännu i alla fall. Men vi har också varit etablerade sedan snart åtta år och vi har många stamkunder, säger Huai Ngo.

När sommarrestaurangen Seglarpaviljongen nyligen höll säsongsavslutning var det också sista dagen på krogen för Jonas Swärd och Nicklas Nilsson som drivit stället under tre år.
– Ekonomin går inte ihop om man inte har öppet året om. Och vi anser att vi har för få sittplatser för att det ska löna sig för två krögare, säger Jonas Swärd.
Han är inte särskilt orolig för att krogen ska vara svårsåld.
– Vi har ett par tre som visat stort intresse, säger han.

Mångfalden i restaurangutbudet är större än på länge. Nedan en sammanställning (som på inget vis är komplett) över nyetableringar och sådana som är till salu.

Nyetableringar
Jade T4  (Frälsis)
Yazhou (Vid Rådhuset)
Harrys
Rasta
Subway
Burger King
Kentucky Fried Chicken
Snabbmat på Bromsregulatorn…
Max
Gourmet Asian
Edo Sushi
Thaiköket

Till salu på sistone
Seglarpaviljongen
Facewok
Idas by the sea
Karlslunds Pizzeria
Landskrona Pizza
Mat-Templet
Slottscaféet
Novellas

Eventuellt...
Erikstorp på stadshuset

 

 

[…]
Läs hela
15 dagar på BBQ-hak i USA
2016-10-20 11:08:10

Ikväll är det dags för invigningen av en spännande fotoutställning på Pumphuset. Borstahusaren David Back är en av Sveriges vassaste matfotografer och i början av året packade Johan & Johan på Holy Smoke in honom i baksätet på en Chevrolet Suburban för en episk BBQ-resa genom 17 delstater på 15 dagar.

650 mil och 65 BBQ-shacks senare var det dags att vaska fram de 60 bästa av över 6000 bilder. Resultatet ser ni på Pumphusets fotoväggar från och med ikväll och åtta veckor framöver.

Handen på hjärtat, hur mycket gick du upp i vikt under de veckorna?
- Syftet var att grotta ner oss mer i den amerikanska BBQ-kulturen. Det skiljer sig en hel del mellan olika delstater i råvaror och smakprofiler. Konstigt nog gick jag inte upp något under resan. Det har jag däremot gjort både före och efter. Testa själv att äta samma sak morgon middag och kväll i två veckor. Då spelar det inte så stor roll hur gott det är, säger David Back och skrattar.

Utställningen ”15 days of BBQ” hänger på Pumphuset fram till 18 december och till våren kommer ett urval av bilderna att finnas i den kommande boken ”Holy Smoke” från Natur & Kultur.

David Back är fotograf med mat som inriktning. Efter tio år som anställd på magasinet Mat & Vänner sade han upp sig och gick frilans 2013. Han har regelbundet fotograferat för tidningar som Femina, Mat & Vänner, White Paper, White Guide med flera. Han har även fotograferat en hel del kokböcker.

Matfotograf, hur hamnade du på det spåret?
- Jag hade lovat mig själv att aldrig börja plåta mat. Annars var jag öppen för alla inriktningar. Men så startade min styvfar matmagasinet Mat & Vänner 2004. Då fick jag hjälpa till lite. Det visade sig att det var precis det som passade mig. Man ska som sagt aldrig säga aldrig.

Men alla plåtar mat idag, men få lyckas. Ge oss ett tips för att klara det bättre.
- Jag tycker nog att det är helt för många som lyckas lite för bra… så tipsen håller jag helst för mig själv men det hjälper så klart om man är en gottegris och övar i 12 år, svarar han med ett snett leende.

Kockar idag är stjärnor. Har du träffat på någon diva?
- De flesta kockar är så långt ifrån divor man kan komma. Det är mycket därför jag trivs så bra med att plåta mat. Gordon Ramsey-stilen är inget jag stött på hittills. Det närmsta diva jag plåtat måste nog vara Winston Churchills dotter Lady Mary Soames i hennes hus i London. Hon var vänlig men bestämd om man säger så. Men jag lirkade med henne lite och satte hennes hund i hennes knä. Då brukar de flesta mjukna. Det är ett tips jag kan bjuda på. Blev kontaktad inför hennes begravning för några år sedan då de gärna ville använda bilden. Då blir man lite stolt, avslutar David Back.

 

 

 

[…]
Läs hela
Annons
Fem musikstipendier delas ut av Jaderska
2016-10-20 09:43:59

Fem musikstuderande får årets stipendier från Jaderska Musikfonden i Landskrona. De fem som får 25 000 kronor vardera är Julia Andersson, Kim Bergkvist, Fabian Düberg, David Petersson Eklundh och Marta Saelöen.

Samtliga har erhållit stipendier ur fonden tidigare.

Julia Andersson, 24 år, studerar opera vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, och vid samma högskola studerar också 26-åriga Kim Bergkvist på mastersprogrammet, Sveriges enda universitetsutbildning inom musikal.

Fabian Düberg, 22 år, siktar också på operascenen, och han studerar nu operastudio nivå 3 vid Härnösands Folkhögskola.

David Pettersson Eklundh är yngst bland årets stipendiater, 18 år. Han går sista året på Malmö Latinskolas spetsutbildning i klassisk musik, där violin är hans instrument. Målsättning – att söka vidare till musikhögskolor i Sverige och utomlands.

19-åriga Marta Saelöen har blivit antagen till den välkända operautbildningen vid Vadstena Folkhögskola och siktar på att framöver söka till opera- eller musikhögskola.

Styrelsen för Jaderska Musikfonden har valt att i år ställa in den traditionella utdelningen av stipendierna, en ceremoni som de senaste åren skett i stadshuset i Landskrona. Anledningen är att fyra av de fem stipendiaterna studerar på annan ort, och utdelningsdagen den 2 november är en onsdag mitt i en arbetsvecka.  Stipendiaterna kommer att få sina stipendier på annat sätt detta datum, som var fonddonators Elisabeth Jaders födelsedag.

[…]
Läs hela
Kalla krigets båtflykting återvänder
2016-10-19 15:27:03

Dagarna innan Reinhardt Grosch skulle fylla 6 år flydde hans familj från DDR. I pappans segelbåt tog man sig från barndomsstaden Magdeburg, via Elbe och en biflod ut i Östersjön, där man med dimmans hjälp lyckades lura bort den Östtyska patrullbåten.
- Med min systers skolatlas och en dålig luftkompass som hjälpmedel var siktet först inställt på Bornholm, som vi trodde var svenskt, berättar Reinhardt Grosch som just nu är aktuell med en utställning i museets café.

”Jag tillägnar min berättelse alla dem som aldrig kom fram, men även dem som nådde en annan kust och kunde slå rot”, så skriver Reinhardt Grosch i inledningen till sin nyutgivna bok, Båtflykt, illustrerad med egna verk i olja och akryl. Tretton av målningarna ur boken finns nu också att beskåda på Café Nell Walden på Landskrona Museum. Själv har han aldrig ifrågasatt  föräldrarnas val att fly.
- Jag var så ung och lärde mig svenska fort. Min syster som var tolv vid tillfället hade det lite jobbigare inledningsvis.

Den 18 juni,1952 flydde familjen Grosch från DDR i egen segelbåt, efter några dagar nådde man Skillinge. Därifrån fördes flyktingarna först till Simrishamn innan man hänvisade till Landskrona Citadell, där familjen under ett par månader satt i karantän.

- Vi kom till Simrishamn på min sexårsdag. Jag minns att jag fick några plastelina gubbar och en knallpulverpistol, något liknande hade jag aldrig sett i DDR, säger Reinhardt Grosch medan han visar runt i utställningen.

- Det här är min historia som båtflykting. I jämförelse med dagens situation kan den tyckas som en idyll, även om den inte saknade risktagande och dramatik. Men jag upplevde flykten som spännande snarare än något annat.

Reinhardt Grosch ägnar sig åt både måleri och teckning och har de senaste 25 åren varit yrkesverksam konstnär i Karlsborg.  Trots kopplingarna till Landskrona är det första gången han visar sin konst i staden.
- Landskrona är för mig gatukamomill, som växte mellan stenarna på borggården och vildrosorna som blommade innanför vallgravarna.

Hans bilder är naivistiskt hållna, en stil han annars inte målar i.
- Jag målar antingen naturalistiskt eller rent abstrakt men i detta fallet är det så här jag minns min barndom och flykten, avslutar Reinhardt Grosch.

Utställningen visas i Café Nell Walden 20 oktober – 8 december. Vid torsdagens vernissage klockan 18.30 kommer Reinhardt Grosch att delta och berätta mer om sin konst och flykten till Sverige.

 

 

 

[…]
Läs hela
Två mobilrån på samma plats
2016-10-19 09:48:14

Tre unga män har på två dagar rånat två pojkar på deras mobiltelefoner på Silvergården. Det första rånet inträffade i torsdags då en 13-årig kille tvingades lämna ifrån sig sin telefon till tre killar i åldern 16-17 år. Och dagen efter var det dags igen. Då var det en 14-åring som var på väg till skolan som stötte på tre unga män. Dessa slog pojken och tog hans telefon. Båda rånen skedde på ungefär samma plats, där vårdcentralen en gång låg. Torsdagens rån inträffade klockan 10.25 och fredagens klockan 12.20.

[…]
Läs hela
Akut vattenläcka i södra Landskrona
2016-10-19 09:26:28
UPPDATERAD KL. 14.20

En vattenläcka uppstod under onsdagsmorgonen som påverkade trycket till kunder i den södra delen av Landskrona samt vidare söderöver bland annat utanför Asmundtorp och Saxtorpsskogen. Läckan hittades under förmiddagen och ganska omgående kunde kunder i Häljarp och Saxtorpsskogen få tillbaka trycket i sina kranar. Däremot var områdena runt Örja samt Industriområdet Kronan påverkade utav arbetet. Strax efter klockan 14 meddelade NSVA att läckan var åtgärdad.

 

[…]
Läs hela
Harrys öppnar den 2 december
2016-10-19 08:15:07

Fredagen den 2 december slår Harrys upp portarna på Rådhuset i Landskrona. Det berättar franchaisetagaren Ann Seth när hon tar emot Landskrona Direkt i den blivande krogen.

Det har varit många turer kring öppnandet av Harrys i Landskrona. Men nu är renoveringsarbetet i full gång och till den första helgen i december öppnar krogen.
– Det ska bli underbart. Vi har en speciell invigning den 1 december och dagen efter öppnar vi äntligen upp för våra gäster, säger Ann Seth och ler.

Det borras och skruvas. Doften av måleri och snickeriarbete ligger tät. Ett flertal hantverkare av olika slag arbetar sida vid sida. Vi står i det rum som ska bli en matsal på dagarna och dansgolv på fredags- och lördagskvällarna.
– I början kommer det i alla fall att bli på lördagarna, lovar Ann Seth och berättar om sina planer.
– Jag vill rikta mig till en bred publik. Vi kommer att ha luncher på vardagarna och på söndagarna planerar jag att servera brunch som ska rikta sig till allt från barnfamiljer till de som vill slippa laga mat efter en rolig helg.

Ann Seth pekar i de olika riktningarna och berättar var kök, restaurang, toaletter och andra utrymmen ska finnas. Men detaljer som kakel och platåer till bardisken samt stora ventilationsrör avslöjar en hel del. Mycket återstår dock men Ann Seth är inte orolig för att allt ska bli klart i tid.
– Det är väldigt stökigt just nu med alla som jobbar här men det kommer att bli hur fint som helst. Snart kommer all köksutrustning och allt till toaletterna och avslutningsvis kommer möblemanget. Det kommer att bli svettigt in till sista dagen men det kommer att gå vägen.

Antalet anställda på Harrys kommer att ligga runt 15 personer inklusive Ann Seth själv.
– Jag har inga andra uppdrag någon annanstans så det ska bli jättekul att jobba här. Just nu håller jag på att rekrytera servis- och barpersonal. De som ska jobba i köket är jag praktiskt taget klar med, menar den blivande krögaren.
– Efter att vi sedan har öppnat så återstår bara en större förändring. Det är att uteserveringen ska börja byggas och den ska stå klar till solen tittar fram tillsammans med värmen, avslutar Ann Seth.

[…]
Läs hela
När Joe Hill kom till Borstahusen
2016-10-19 08:00:24

På söndag firas en musikmässa i Borstahusens kapell på temat Joe Hill och hans musik och livsgärning.

Mässan leds av prästen Per Johansson som gett Simon Christensson uppdraget att skriva texterna. Joe Hill gestaltas av Jonas Rudolfsson och för musiken svarar Dag Videke med instrumentalister.
-Idén till mässan har funnits ett tag hos mig, berättar Per Johansson.
- Simon har hjälpt till med texterna i värdegrundsarbetet i Härslöv, så jag bad honom att skriva texten till den här mässan.

Jonas Rudolfsson kommer att gestalta Joe Hill - som finns med i kapellet, men utan att agera.
-Vi har fått hjälp av Toni Lewenhaupt och Anders Kungsman på Öresundsteatern när det gäller valet av kläder till Joe Hill.

Tor Johanson som är ordförande i FN föreningen kommer att medverka med en utställning om FN.

Dag Videke framför följande musikstycken av Joe Hill: ”The Preacher and the Slave / Pie in The Sky”, ”The Tramp / Luffaren” och ”Halleluja, gå och driv”

Efter mässan som är söndagen den 23 oktober klockan 18.00 blir det fika.

[…]
Läs hela
Gallring pågår - teater på bibblan
2016-10-19 07:00:33

”Gallring pågår” är en suggestiv thriller i biblioteksmiljö som spelas tisdagen den 25 oktober kl. 18.00 på Landskrona stadsbibliotek.

Föreställningen handlar om det som döljer sig bakom det tillsynes vardagliga, om upprätthållandet av fasader, om längtan efter sammanhang, om drömmar och kampen för överlevnad i den tillvaro som pågår bortom samhällets omsorg. Genom en fängslande lek med ljud och form får publiken via hörlurar följa huvudpersonens öde, på den plats dit vi alla är välkomna - biblioteket.
”Gallring pågår” är en unik teaterupplevelse som äger rum i bibliotekets befintliga miljö och spelas under öppettid.

Arrangörer för kvällens föreställning är ABF, Banditsagor, Landskrona Musik & Teater samt Landskrona stadsbibliotek.

Målgrupp: Vuxna
Föreställningens längd: 50 minuter
Publikantal: 20 personer per föreställning.
Kostnadsfritt. Biljetter hämtas på stadsbiblioteket. Max 2/pers.

[…]
Läs hela
Kronan U13 på framfart
2016-10-18 20:12:41

I söndags spelades säsongens första U13-sammandrag i volleyboll i Svedala. Kronan var representerat med tre lag från två träningsgrupper. För många av spelarna från den ena träningsgruppen var det här första Level 5-sammandraget.
-  Det innebär att man nu helt spelar med slag, och man får inte fånga bollen och passa med kast som man får i Level 4, förklarar Marie Saxne, ungdomsansvarig och tränare i Kronan.

Båda lagen gjorde bra ifrån sig i gruppspelet, varpå Kronan Gul vann sin grupp och Kronan Rosa lite oturligt missade A-slutspelet med minsta möjliga marginal.
- Men man samlade krafter och vann alla matcherna i B-slutspelet och avslutade mycket snyggt.

Kronan Gul vann en mycket jämn kvartsfinal mot ett Svedalalag men fick ge sig i semifinalen mot ett annat Svedalalag. Bronsmatchen blev mycket jämn men Malmö drog det längsta strået.
- Men en semifinalplats ska vi vara väldigt nöjda med. Vårt tredje lag har spelat lite längre och varit med i några år i Level 5.

Kronan Spike lyckades med bedriften att vinna hela turneringen utan att tappa ett enda set.
- Spelet var stundtals riktigt bra och det var inte många bollar som var omöjliga för laget. Lite nerver i finalen höll på att ställa till det i andra set, men vi redde ut det utan att det behövde bli alltför spännande. Otroligt kul att vi har så många duktiga spelare på gång i denna åldersklass, säger Moa Mellblom som coachade laget.

Anledningen till framgångarna och den breda uppslutningen är en frukt av spelformen Level 4, som kom för något år sedan, där man lär sig hur volleyboll ska spelas och undviker att det blir ”tennis”.
Coacher för dagen var Maria Waldh (Rosa), Jimmy Thorsell (Gul) samt då Moa Mellblom (Spike).

Nästa turnering för detta gäng är på hemmaplan i Idrottshallen, söndagen den 6 november.

 

[…]
Läs hela
Anders Karlsson föreslås bli regionfullmäktiges ordförande
2016-10-18 15:18:43

Anders Karlsson (S) föreslås av den socialdemokratiska fullmäktigegruppen att bli regionfullmäktiges ordförande.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Skåne har berett fyllnadsvalet av fullmäktigeordförande efter Christine Axelssons tragiska bortgång den 24 juni i år.

Därefter har den socialdemokratiska regionfullmäktigegruppen fastställt nomineringen av Anders Karlsson från Landskrona. Han är i dag ledamot i regionfullmäktige och ordförande i Business Region Skåne. Anders Karlsson har ett långt förflutet som riksdagsledamot och har bland annat varit ordförande i tre utskott.

Regionfullmäktige kommer att fatta beslut om tillsättningen på nästa sammanträde den 24 oktober.

[…]
Läs hela
Vinst för Kronan i premiären
2016-10-18 15:00:24

Kronan VBKs damlag mötte IFK Helsingborg i seriepremiären i division 2 södra, och Kronan avgick segern och 3 poäng efter en delvis stabil insats som blev onödigt jämn. Kronan tog de första två seten med klara 25-11, 25-11 efter stabilt servande och väldigt säkert spel, där framförallt kommunikationen fungerade till hundra procent.
- Vi gjorde många byten matchen igenom och det brukar skapa lite osäkerhet, vilket det gjorde och vi tappade tredje set med 23-25. Men vi tog oss samman och vann ett jämt fjärde set med 27-25, och därmed matchen med 3-1, säger lagets coach Karolina Karlsson.

Det var en nyttig match där alla fick mycket speltid och värt att nämna är att Moa Mellblom spelade sin första hela seriematch som passare, Ebba Norstedt som tidigare passat för det mesta var servemottagande anfallare.
- Båda gjorde bra ifrån sig. Allra roligast var att vi hade en debutant i 14-åriga Agnes Johannesson som spelade fullständigt respektlöst i sin första seniormatch. Vi har många unga spelare på gång och det känns som att detta kan bli en riktigt rolig säsong där många av våra ungdomar kommer att slå sig in i A-laget på allvar.

På söndag spelar Kronan borta mot KFUM Kristianstad.

[…]
Läs hela
Landskrona i topp vid juniormästerskap
2016-10-18 14:26:24

Landskrona Simsällskap vann medaljligan vid årets juniormästerskap för Skåne och Blekinge med 11 guld, 7 silver och 7 brons. Tävlingen gick av stapeln i Kristianstad den gånga helgen.

Emil Hassling-00 vann 100 bröstsim, 200 medley och 400 medley. Han tog dessutom tre bronsmedaljer på 50 ryggsim, 100 frisim och 200 bröstsim. Tiden 4.33,17 på 400 medley innebar ett nytt klubbrekord för LS.

Oskar Hoff-98 tog hem segern på paraddistansen 100 fjäril med nya personliga rekordet 55,41. Oskar vann även den dubbla distansen med 2.05,43. Oskar knep två andraplatser på 100 ryggsim och 200 medley samt ett brons på 50 fjäril.

Alfred Christensson-98 vann 100 ryggsim, tog silver på 50 fjäril, 200 fjäril och 50 ryggsim samt brons på 100 fjäril. Alfreds 2.07,78 på 200 fjäril var hans bästa tid på distansen sedan 2014.

Ida Sandwång-01 knep en bronspeng från sin ytterbana på 50 ryggsim med snabba 30,30.

Elin Johannesson-99 sänkte sitt nysatta personliga rekord på 800 frisim med ytterligare 4 sekunder till fina 9.20,31. Tiden gav en femteplats. Hon slutade även sexa på halva distansen.

Viktoria Dellhede-03 simmade snabbt i konkurrens med flera år äldre tjejer när hon slog ett åldersrekord på 200 ryggsim där hon blev sexa med 2.25,38.

My Rydgren-99 slutade på en 6:e plats på 50 fjärilsim efter att ha satt händerna i kaklet med 29,74.

Lagkapperna simmades endast i seniormästerskapen och LS lagkappslag tog där flera topp-6 placeringar.

Killarna vann senior-DM på 4x100 medley efter ett starkt lopp på 3.57,06. I laget simmade Christoffer Dellhede, Emil Hassling, Oskar Hoff och Alfred Christensson . Killarna slutade dessutom på 4:e plats på 4x100 frisim, 4x200 frisim och 4x50 medley.

Tjejerna kom på 5:e plats på 4x100 frisim med 4.03,91 genom Elin Johannesson, My Rydgren, Ida Sandwång och Isabelle Moreau. Det blev samma placering på 4x50 frisim, då med Elin Rundblad i laget istället för Ida.
- Vi är mycket nöjda med årets distriktsmästerskap. Många medaljer och bra tider lovar gott inför SM/JSM som går av stapeln i Stockholm om ett par veckor, säger chefstränaren David Söderstjerna.

[…]
Läs hela
Vänthallen på stationen klar till sommaren
2016-10-18 14:08:03

Snart kan de som tar tåget från Landskrona station äntligen kunna hålla sig varma i väntan på att tågen ska gå. Just nu förbereds upphandlingsprocessen och om allt går enligt de nuvarande planerna så ska en helt ny vänthall med toaletter samt en kiosk ligga på den idag öppna platsen mellan cykelställen och busshållplatserna.

– Jag hoppas att vi ska kunna gå ut med upphandlingsförfrågan i slutet av november och sedan tar det ett par veckor innan det står klart vem som ska utföra arbetet. Jag tror knappast att arbetet kommer igång innan nyår så vi siktar på början av 2017. Om ingen överklagan sker så bör allt vara klart till sommaren. Skulle någon överklaga upphandlingen så tar det ett par månader till, säger teknik- och serviceförvaltningens chef Robert Svensson.

Det rör sig om två halvmåneformade byggnader. I den ena kommer det uppvärmda väntrummet, toaletter samt en biljettautomat att finnas. I den andra en kiosk där man även kan köpa biljetter.
– Det kommer att bli jättefint. Men väntrummet kommer att vara stängt nattetid. Vilka tider som kommer att gälla är inte beslutat ännu, avslutar Robert Svensson.

[…]
Läs hela
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser