Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Inget nytt om skjutningen på Koppargården
2017-06-27 16:19:58

Utredningen om vad som hände i samband med skottlossningen på Koppargården 1 i söndags fortsätter. Förundersökningsledare Mattias Mohn på avdelningen Grova brott i Helsingborg är förtegen om vad som kommit fram såhär långt. Klart är att de båda som fått skador inte är hörda sedan i söndags och någon misstänkt har polisen inte idag.

– Vi har hållit ett 15-tal förhör med olika vittnen och nu ska vi utvärdera om deras uppgifter är viktiga, säger Mattias Mohn och förklarar.
– Bara för att någon sett någon springa så behöver det inte betyda att detta har med skjutningen att göra. Dessutom måste alla uppgifter kollas då det finns de som vill sprida fel uppgifter.

Om den husbil som funnits på platsen under dagarna två kommer att vara kvar kan inte Mattias Mohn svara på. Hans och kollegornas utredningsarbete kommer dock att fortsätta.
– Vi försöker samla in fler uppgifter och sedan väntar vi på svar från våra tekniker för att få reda på vilket vapen som använts.

Med stor sannolikhet är de två skottskadade vänner på något vis och har mött gärningsmannen på platsen. Och sedan har det skjutits.
– Han har visat stor oaktsamhet. Det finns mycket människor i närheten som mycket väl skulle kunna skadats, säger Matthias Mohn.
– Men om det funnits fler personer på platsen som är involverade med offren eller gärningsmannen vill jag inte gå in på.

Polismannen vet inte heller om de båda skadade är kvar på sjukhus eller om de gett sig iväg.
– Utan att veta så gissar jag att han som sköts i foten och tog sig till Helsingborgs lasarett inte är kvar under vård. Hur det är med den andre vet jag inte. Jag vill inte heller gå in på vilken typ av skada han har, avslutar Mattias Mohn.

Läs även:

[…]
Läs hela
Rekordmånga aktiviteter när Borstahusdagen fyller 10 år
2017-06-27 10:41:29

Det bästa av Borstahusen. Det är tanken att besökarna ska få uppleva, testa och smaka när Borstahusdagen arrangeras för tionde året. Nu är programmet klart och det blir ett rekordstort sådant.

– Årets program är fullspäckat med aktiviteter för den mat-, dryckes- och konstintresserade, blandat med havsnära aktiviteter för hela familjen. På kvällen fortsätter Borstahusdagen med musik på restaurangerna, berättar Sebastian Swärd från Whyland som producerar Borstahusdagen.

Aktiviteter för stora och små
Programmet bjuder på en hel del prova-på-aktiviteter som dykning, kanot, segling, backklättring, femkamp, vattenkrig, graffitimålning och trampbåt. Därtill förgylls Borstahusdagen med traditionsenliga aktiviteter som rullebörstävling, lax- och ålalotteri, loppmarknad och krabbfisketävling.

Mat och dryck i fokus
För att visa upp Borstahusens urval av mat finns möjligheten att köpa ett smakkort som ger smakportioner på fem av restaurangerna kring hamnen. Kortet säljs för 125 kr på Pumphuset, i ett begränsat antal.

På hamnplan gästar lokala livsmedelsproducenter såsom Saxtorp Svamp, Vadensjö Jordgubbar och Skåne-möllan och i tältet kan man lära sig att stycka lamm tillsammans med Pumphusets kökschef Andreas Lundh och Olof Ek från Glumslövs Lamm. Hit kommer även sommeliern Fredrik Lilja för att berätta om hur man bäst kombinerar mat och vin. Dessutom är den populära ”Kockarnas Kamp” tillbaka.
– Att fokusera på mat och dryck känns självklart i takt med att Borstahusen växter som matdestination. Förra året var det många som saknade tävlingen där lokala kockar ställs mot varandra i spännande matlagningsgrenar. Nu ska vi återigen kora årets kock, säger Sebastian Swärd.

Historia och framtid
I museet på Pumphuset blir det premiär för en ny del av utställningen ”Om Borstahusens rika affärsliv” som kommer att handla om berättelser i ord och bild om yrkesfisket i Borstahusen. I baren på Pumphuset öppnar en utställning med gamla och nya fotografier från Borstahusen.

Är man intresserad av byggprojekten som pågår i Borstahusen just nu kan träffa Landskrona stad och representanter från de olika projekten. Den våghalsiga kan passa på att se Borstahusen från ovan i en lift på svindlande höjder.

Borstahusdagen är lördagen den 1 juli. Allt startar klockan 12.00 och de flesta aktiviteterna pågår till 16.00. Restaurangerna och butikerna håller sina vanliga öppettider och bjuder på livemusik och specialkomponerade menyer. Hela programmet finns på borstahusdagen.se.

 

[…]
Läs hela
Kommunalråden tycker till om budgetmötet
2017-06-27 10:13:09

Förra veckans budgetförhandlingar i kommunfullmäktige var långa och emellanåt tuffa. Landskrona Direkt har ställt två frågor till stadens kommunalråd. Dels vad de anser om budgetbeslutet och dels vad de tycker om själva debatten i fullmäktigesalen.

Vad tycker du om kommunfullmäktiges budgetbeslut?

Torkild Strandberg (L)
Budgeten är bra. Den lägger en god grund för att fortsätta den utveckling som nu ses i hela Landskrona. Fokus på skola, trygghet och tillväxt. Vi står inför kärva ekonomiska tider i Sverige och Landskrona, så jag är glad att vi lyckas få till en budget där utvecklingen kan fortsätta.

Stefan Olsson (SD)
Vi är nöjda med vad vi fick igenom i budgeten, av totalt 15 yrkanden fick SD bifall för 8 stycken. I vårt budgetförslag hade vi prioriterat tryggheten, äldreomsorgen och skolan.
Nu blir det fler väktare i staden, möjlighet att införa mobila polisstationer som varit en framgång i andra kommuner. Det blir ingen hyreshöjning på våra särskilda boenden, vilket hade drabbat våra äldres ekonomi.
Vårt krav på en hederssamordnare fick också gehör men bara från Treklövern. Är besviken på S och V som kallar sig feminister men kan inte stå upp för kvinnor som drabbas av hedersvåld och förtryck.
Vi kommer nu också att stärka upp elevhälsan för att motverka den psykiska ohälsan bland våra elever i skolan, där många elever mår dåligt av både mobbing och stress.

Jonas Esbjörnsson (S)
När det gäller besluten i budgeten så kan jag bara beklaga att idrottshallen i Häljarp nu inte är intressant, att Exercisfältets fotbollsanläggning inte bifölls för upprustning. Chansen att Landskrona ska bli Sveriges barnvänligaste stad försvann och satsningarna på att bli Sveriges klimatsmartaste stad kom av sig. Vi socialdemokrater kan bara beklaga det men vi kommer att jobba stenhårt för att fortsätta driva frågorna om klimatsmart stad och barnvänliga staden.

Mikael Fahlcrantz (MP)
I det hela var det bra budgetbeslut. Med de förutsättningar som fanns.

Birgitta Persson (M) har inte svarat på frågan.

 

Vad har du för kommentar gällande debatten?

Torkild Strandberg (L)
Jag är förvånad över att (S) fortsätter sitt nej-sägande. Nu till en väg som förbinder stationen med det nya handelsområdet och Biltema, och att man beklagar att investeringsbudgeten är för stor och sedan utökar den. Någon som förstår logiken? I övrigt en debatt som tydligt visade de olika alternativen för Landskronas utveckling. 

Stefan Olsson (SD)
Själva debatten var spänstig och tuff, precis som det ska vara när olika förslag och ideologier debatteras. Många pålästa ledamöter som visar att vi är överens om att alla vill Landskrona väl, men vi är inte överens om hur vi ska nå dit, det får man respektera.
Samtidigt vill jag hylla Mikael Fahlcrantz (MP), som från talarstolen erkände att Miljöpartiet inte har tagit detta med hedersvåld på allvar för rädslan att bli kallade främlingsfientliga. Detta bad han om ursäkt för i talarstolen, en stor eloge till honom.

Jonas Esbjörnsson (S)
När det gäller debatten kan vi se skillnaderna i Landskrona. M, L, MP och SD tycker att privatiseringen i äldreomsorgen är en god förutsättning för en bättre välfärd. En välfärd som dom anser är ok med vinster. Vi anser att skattebetalarnas pengar i Landskrona ska stanna i välfärden. I stället vill vi satsa på att personalen som jobbar i omsorgen så man har rätt till heltid och att delade turer tas bort. Detta för att personalen ska få tid att prata och sitta ner med dom äldre.
Vi tror på en annan färdriktning för ett rättvist och jämlikt samhälle där välfärden rustas upp och inte nedrustas.

Mikael Fahlcrantz (MP)
Debatten avspeglade de svaga budgetförslag som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade lagt.

Birgitta Persson (M) har inte svarat på frågan.

I och med förra veckans budgetmangling i kommunfullmäktige håller politiken, det vill säga nämnderna, sommarlov. I början av augusti kör allt igång igen.

Läs även:

[…]
Läs hela
Extra polisbevakning på Koppargården
2017-06-26 17:27:24

Polisen är mycket förtegen gällande den skjutning som ägde rum vid Koppargården 1 på söndagen. Två 25-åriga män från Landskrona har fått söka vård för skottskador och att dessa två sedan tidigare är kända av polisen är egentligen det enda som man går ut med. Anledningen är att ett digert utredningsarbete pågår och därför vill inte polisen att någon ska påverkas av vad media skriver om.

En direkt åtgärd som nu tas är att polisen placerar en husbil i närheten av Koppargården 1.
– Det är två anledningar till det. Vi vill att personer som har någon kännedom av vad som hänt ska kunna tala med poliser direkt. Men vi vill även finnas till för de som känner sig oroliga, säger Anneli Manneli, polischef i Landskrona.

Hon har under dagen suttit i möte med företrädare för Landskrona stad och diskuterat situationen.
– Det är en allvarlig händelse som har inträffat och vi måste se på detta både på kort och lång sikt. Husbilen är på kort sikt. Och så är även de extra poliserna som kommer att synas i området tillsammans med så kallade blåjackor och personal från stadens fält- och fritidsgrupp, säger Anneli Manneli.

I ett längre perspektivet ser polischefen att det arbete som man påbörjat kommer att fortsätta.
– Vi har prioriterat Karlslundsområdet och det senaste halvåret har det varit skapligt lugnt. Därför lägger vi nu stor kraft på att dämpa oron och försöka stoppa vidare våld.

På frågan om vad förhör med de båda skadade männen har gett svarar Anneli Manneli fåordigt.
– Vi gjorde en del utredningsarbete direkt igår efter att vi hört de skadade men vad detta har varit för typ av åtgärder och vad detta gett berättar vi inte idag, avslutar polischefen.

Läs även: Två skadade vid skottlossning på Koppargården

[…]
Läs hela
Slaget om nästa fasta förbindelse tar fart
2017-06-26 16:41:18

- Matchboll HH, anser Danielsson.
- Glöm det!, hojtas det från Malmö.
- Vi viker inte ner oss. Med ett sådant case kör man enda in i kaklet, anser Strandberg.

Sverige och Danmark är nu överens om fortsatt arbete med ny Danmarksförbindelse, skriver Sverigeförhandlingen i ett pressmeddelande och förklarar att det ska göras en strategisk analys av de nyttor en eventuell fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör kan ge. Det talas nu om två alternativ - ett för väg och ett för både väg och järnväg. Järnvägen är dock endast tänkt för för persontransporter och inte gods som är Landskronas stora käpphäst i sammanhanget. Frågan är om inte tumskruvarna spänns åt för Europaspåret.

Det börjar så smått röra på sig i diskussionen om nästa fasta förbindelse mellan Sverige och Danmark. Danmarks transportminister öppnade häromveckan för HH-förbindelsen. Greater Copenhagen vill att Öresundsbrokonsortiet redan i år får i uppdrag att ta fram ett förslag till utformning av en HH-förbindelse med finansiering och tidsplan. Samtidigt flaggar Malmö att man nu tillsammans med Köpenhamn tar nästa steg för att säkra bättre framtida spårförbindelser mellan städerna och regionerna, detta då man fått besked om att EU beviljat Interregionalt stöd för fortsatt planering för Öresundsmetron i en fjärde etapp.

Dagens besked från Sverigeförhandlingen ser man från Landskrona stad enbart positivt på.
- Det är bra att man nu på allvar utreder en fast förbindelse. Det gäller till exempel möjligheten att frakta gods, vilket inte är möjligt mellan Helsingborg och Helsingör, och det gäller restiderna. Europaspåret är oöverträffat när det gäller restider, slår kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) fast ännu en gång.

Öresundsbron tål fler transporter
Enligt dagens pressmeddelande från Sverigeförhandlingen  räcker kapaciteten på Öresundsbron ett bra tag framöver, men en ny fast förbindelse mellan Sverige och Danmark kan ge positiva effekter så som större arbetsmarknad och ökat bostadsbyggande.

Sedan Öresundsbron öppnades år 2000 har persontrafiken över Öresund nästan fördubblats. Därför har frågan väckts om hur länge bron kommer att täcka upp de behov som finns och om det finns behov av en ny förbindelse mellan Sverige och Danmark framöver. I september 2016 tillsattes därför en dansk-svensk arbetsgrupp med representanter från det danska Transportministeriet, Sverigeförhandlingen och Trafikverket.

Arbetsgruppen fick i uppgift att ta fram en gemensam prognos för Danmark och Sverige avseende gods- och persontransporter över Öresund med sikte på år 2040.  Den skulle besvara hur länge nuvarande kapacitet räcker samt vilka trimningsåtgärder som kan genomföras för att nyttja befintlig kapacitet på ett så effektivt sätt som möjligt.

Utredningen som nu är klar har inte visat några kapacitetsproblem på vare sig väg- eller järnvägssidan, som inte kan lösas med kompletterande investeringar på landsidan under överskådlig tid (ca 2050). Däremot konstateras att en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör skulle korta restiderna samt öka tillgängligheten och integrationen i den norra delen av regionen. Situationen med enbart en tågförbindelse över Öresund bedöms vara sårbar. Risken är liten, men ett längre avbrott för trafiken över Öresund får stora konsekvenser, inte minst för godstrafiken.

- Vi är överens om att man bör titta vidare på tunnelförbindelser mellan Helsingborg och Helsingör men inte utifrån ett kapacitetsperspektiv utan utifrån andra aspekter som till exempel robusthet, en förbättrad bostadsmarknad, restidsvinster, arbetsmarknadsnyttor, miljönyttor, näringslivsnyttor, samhällsutveckling och sociala nyttor, säger HG Wessberg, förhandlare Sverigeförhandlingen.

Godstrafiken kommer att öka
- HH-förbindelsen innehåller inte en järnvägsanslutning för godstrafik. Förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör skulle alltså inte möta den svenska exportindustrins behov av säkra, snabba och miljövänliga godstransporter till Europa, säger Torkild Strandberg och upprepar alla tidsvinster det skulle innebära med Europaspårsalternativet och vad bara det skulle innebära för den gemensamma arbetsmarknaden i regionen.

- Med HH-förbindelsen skulle vi stå kvar och stampa på samma tidsmarginaler som i dag.Vi står inför betydande klimatutmaningar. Mer gods behöver lyftas över till järnvägen. Europaspåret svarar mot denna utmaning. Förbindelsen kommer att kunna hantera alla slags järnvägstransporter: godståg, höghastighetståg och regionaltåg. Detta är unikt. Varken HH-förbindelsen eller metron mellan Malmö och Köpenhamn klarar detta, understryker Torkild Strandberg.

Från Trafikverkets sida ser man det som att uppdraget öppnar för ett fördjupat samarbete mellan Danmark och Sverige på nationell nivå.
-  Det är första gången som vi gjort så omfattande gemensamma prognoser av väg- och järnvägstrafiken över sundet. Det samarbetet kommer att fortsätta och utgöra en bra grund för samsyn kring kommande behov på båda sidor sundet och hur vi kan lösa dem, säger Lennart Andersson, regional direktör Syd i Trafikverket.

I analysen från Sverigeförhandlingen finns tunnel för två alternativ - ett för väg och ett för både väg och järnväg. Järnväg dock endast för persontransporter, ej gods. 

Detta trotsar Landskrona.
- Fakta och analys talar tydligt till Europaspårets fördel. Det kommer vi fortsätta berätta om, poängterar Torkild Strandberg.

Europaspårets mynning i Lundåkrabukten
Avslutningsvis. Nyligen skrev vi om att Lundåkrabukten får ett nytt naturreservat.
Frågan är om detta får någon påverkan på Europaspårets utveckling och eventuella dragning.
- Vi har ju träffat Länsstyrelsen och är överens om att det utvidgade naturreservatet inte ska påverka Europaspårets sträckning, säger Lennart Serder, projektchef för Europaspåret.

- Intresset för Europaspåret växer och jag är inbokad att hålla föredrag om det på flera Rotaryklubbar, bland annat i just Helsingborg. Även Föreningen för Samhällsplanering har Europaspåret på sin agenda och kommer sannolikt att ha ett seminarium om detta till hösten, avslutar Lennart Serder.

Trots allt prat om HH-förbindelsen så lever tanken om Europaspåret i allra högsta grad, åtminstone på sjätte våningen i Landskrona stadshus.

Fakta
Sverigeförhandlingen har enligt sitt direktiv i uppdrag att ta initiativ till och föra samtal med företrädare för Danmark om ytterligare en fast förbindelse mellan Sverige och Danmark samt att lämna ett förslag på hur den fortsatta hanteringen av frågan kan se ut.

Läs mer:
Lundåkrabukten får nytt naturreservat

 

 

 

 

 

[…]
Läs hela
Annons
Många inbrott i Landskrona
2017-06-26 15:31:50

Den gånga helgen har ett flertal Landskronabor råkat ut för inbrottstjuvar. Vid ett par tillfällen har tjuvarna brutit sig in i villor samtidigt som de boende sovit på ovanvåningen. Nu uppmanar polisen till vaksamhet.

Det första av helgens inbrott inträffade natten till midsommarafton. Det var ett par som bor på Vångvägen som, när de vaknade på morgonen upptäckte att någon brutit sig in via husets altandörr och stulit en plånbok.

Ett annat par som bara bor något kvarter bort hade påhälsning natten till måndagen. Det var mannen i huset som vaknade av ljud från undervåningen. Han såg också skenet från en ficklampa och började ropa. Tjuven rusade då ut ur villan och försvann. I skrivande stund är det oklart om han hann få något med sig.

Dessutom ägde ytterligare ett inbrott rum i samma område tidigare i veckan då någon brutit sig in i en villa och stulit guldföremål.

Ytterligare en villa, denna gång på Stora Norregatan har haft påhälsning av tjuvar i helgen och lika så gäller för en lägenhet på Järnvägsgatan. I det senare fallet var det en boende som upptäck balkongen till en bortrest grannes lägenhet stod öppen varefter han ringde polisen.

En av inbrottstjuvarna i helgen åkte dock fast. Det var en man, född 1990, som först varit inne i en villa i Häljarp och stulit en telefon, ett par skor samt bilnycklar som envarsgreps av den boende. Målsäganden vaknade av att han hörde hur någon startade hans bil. Han rusade då ut och lyckades hålla inbrottstjuven kvar i bilen till polisen kom.

De många inbrotten gör att polisen uppmanar grannar att hålla koll för varandra.
– För ett par år sedan hade vi en liknande situation och den gången kunde en gärningsman gripas. Han brukade bryta sig in hos folk som låg och sov. Därför vill vi att alla hjälps åt att hålla koll. Det är kanske också läge att se över larm med mera. Det finns mycket billiga och prisvärda alternativ idag, säger Eva-Lotta Hermansson-Truedsson, informatör på polisen i Helsingborg.

[…]
Läs hela
Dags för säsongens sista auktion
2017-06-26 11:15:16

På tisdag hålls säsongens sista onlineauktion på Skånes Auktionsverk. Som vanligt finns det allt mellan himmel och jord att bjuda på.

Många gånger är det de dyra objekten som är mest spännande men så är inte fallet alltid.
– Denna gång har vi en rolig oljemålning på duk. Det är ett kubistiskt stilleben med instrument målat av Karl Gustav Thulin. En gång i tiden bodde han i Sandvången men sedan flyttade han till Spanien, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.
– För den mynt- och frimärksintresserade är detta ett ypperligt tillfälle att införskaffa mängder av guldmynt och en större frimärkssamling. Dessutom finns det alltid roliga och unika objekt som passar både till vardags som till fest, säger Joakim Karlsson.

Ett annat objekt som utmärker sig i onlineauktionen är en bronsskulptur föreställande en ung kvinna formgiven av Pierre Marie Poisson.

Visning äger rum idag måndag, klockan 13 till 19. Onlineauktionen startar imorgon, tisdag klockan 18.

Efter tisdagens auktion håller Skånes Auktionsverk uppehåll med auktionerna.
– Vi vill passa på att hälsa Landskrona Direkts läsare en riktigt trevlig sommar. Nästa auktion äger rum den åttonde augusti, avslutar Joakim Karlsson.

[…]
Läs hela
WEBB-TV: Landets vassaste midsommarstång
2017-06-26 11:12:39


Följ med Sven Pettersson till midsommarfirandet på Citadellets koloniområde.  Vi får en pratstund med föreningens ordförande Mats Klein innan det är dags att klä midsommarstången med blommor och... vass(!). Lekstugan Verdandi, är ett folkdanslag som som bildades redan 1921 som först bjöd på en uppvisning innan den månghövdade publiken bjöds med i ringdansen och rent av g sig fotografen själv ner från vallen när det vankades "små grodorna".

Veckans hamntrafik
2017-06-26 10:35:51

Under vecka 26 anlöper följande båtar Landskrona Hamn. Fler båtar kan komma senare i veckan. Därför hänvisar vi även till Landskrona Hamns hemsida, vilken uppdateras regelbundet. Adressen är www.landskrona-hamn.se.

Måndag
• M/V Kelt från Sillinjärvi, lossar gödselmedel åt Yara AB.

Tisdag
• M/V Karmel från Rostock, lossar för Yara AB.
• M/V Rebecca Rausing lastar åt Kvistgaards A/S.
• M/V TBN till Langöya lastar för Befesa Scandust AB
• M/V Rix Crystal lastar Korn till Hamburg för Svenska Foder.

Torsdag
• M/T Puccini lossar Urea från Sluiskil för Yara AB

Fredag
• M/V Egon W lossar gödselmedel från Sillinjärvi för Yara AB

[…]
Läs hela
Veckans luncher
2017-06-26 10:17:49

Från och med idag börjar många sina semestrar. Vad passar då bättre än att luncha ute? Är det semester så är det. I Landskrona Direkts lunchguide hittar du vad de flesta av stadens restauranger serverar. Smaklig spis.

Stor uppslutning på Calle Sundewalls sista arbetsdag
2017-06-26 09:51:17

I torsdags stod Calle Sundewall för sista gången och tog emot besökare på Glumslövs bibliotek. Efter 31 år är det nu tid för honom att gå i pension. Och många var det som passade på att fira av den närmast legendariske bibliotekarien och folkbildaren. Stundom var det köbildning in till biblioteket och en märkbart rörd blivande pensionär. Besökare i alla åldrar ville tacka för boktips och föreläsningar och att han är omtyckt gick inte att ta miste på. På den obligatoriska "Hur känns det nu-frågan" blev svaret härligt och förfärligt. Först väntar en härlig lång sommarsemester och till hösten hägrar ett av favoritresmålen Italien. Vad som sedan händer återstår att se.

[…]
Läs hela
Två skadade vid skottlossning på Koppargården
2017-06-26 08:44:07

Klockan 17.20 fick polisen in flera larm om skottlossning på Koppargården i Landskrona. Väl på plats hittade de en skadad man i 25-årsåldern som fördes med ambulans till Lunds lasarett. Under kvällen sökte en annan man, även han i 25-årsåldern, vård för en skottskada på akuten i Helsingborg. Inga av männen har livshotande skador.

Brottsplatsen har spärrats av och flera fynd har gjorts. Polisen hör nu också eventuella vittnen och personer i grannskapet men det är oklart vad som kommit fram.

Brottet rubriceras som mordförsök.

Nyheten uppdateras under dagen.

[…]
Läs hela
BoIS fortsatt i serieledning
2017-06-25 18:09:37
Uppdaterad 18.35

BoIS fortsätter att ånga på i söderettan. Efter en kassaskåpssäker seger med 3-0 på bortaplan mot FK Karlskrona så befäster man sin ledning i tabellen. Målen gjordes av Edafe Egbedi, Rasmus Alm och Karim Sadat.

Det var inget snack om saken när BoIS mötte FK Karlskrona på bortaplan på söndagen. De randigas taktik fungerade perfekt och då hemmalaget radade upp misstag så kunde BoIS vinna enkelt och rättvist.
1-0 kom redan efter tio minuter då en Karlskronaspelare slog en frispark rakt på en BoISare. Bollen hamnade hos Edafe Egbedi som inte gjorde något misstag.

BoIS hade mycket boll men riskerade inte något bakåt. Med ett noggrant arbete höll man i matchen och när sedan Karlskrona åter gjorde ett misstag så slog BoIS till direkt. Denna gång var det Rasmus Alm som kunde lobba in bollen bakom Sebastian Halle i motståndarmålet.

Andra halvlek var bara två minuter gammal när bollen åter låg FKK-målet med Edafe Egbedi blev avblåst för hands.

Därefter spelade BoIS helt enkelt av matchen. FKK hade inte ork att jaga BoISarna som spelade runt bollen på Barcelonamanér.
Och i minut 71 kom också 3-0 och även denna gång så var det efter en försvarsmiss. Siste man på bollen var Karim Sadat som bredsidade in matchens sista mål.

Segern innebär att BoIS fortfarande innehar förstaplatsen, tre poäng före Mjällby som besegrade Ljungskile med 1-0. Mest imponerade är kanske att BoIS endast släppt in fem mål på elva matcher. Nu hoppas vi att dagens 3-0 gör att det lossnar mer framåt.
- Så är det naturligtvis. Alla i hela laget gör ett mycket bra defensivt arbete. Och därför har vi släppt in så få mål. Det ser också allt bättre ut framåt och att vi gör tre mål idag är mycket bra., säger BoIS tränare Agim Sopi.

Att segern var en taktisk triumf sticker han inte under stol med.
- Gör bara alla sitt jobb och spelar så som vi kommit överens om så är det oerhört jobbigt att möta oss och ännu svårare att besegra oss. Vi bjuder inte på något. Men det gäller att vi hela tiden är på tå och inte slappnar av. Då kommer misstagen. Men idag var vi mycket bra, avslutar Agim Soip

[…]
Läs hela
Hopp och erotik i kyrkan
2017-06-22 15:29:09

Prästen Kent Wisti är för de flesta känd som prästen som skriver satiriska budskap tillsammans med målade gubbar på sociala medier. Till vardags är han dock stiftsadjunkt i Lunds stift och på fritiden ägnar han till stor del åt att måla tavlor. Från och med söndag visar han två utställningar i Sofia Albertina kyrka. Utställningen ”Kyss” och det pågående arbetet ”Hopp”.

– Det satiriska har jag bara hållit på med i fyra år. Men målat och ställt ut har jag gjort i 20-25 år, säger han och visar upp tavlor som ska hängas i kyrkan under torsdagen.
– Oljemålningarna är pågående arbete. Allt är inte riktigt klart ännu. Rubriken är Hopp, fortsätter han och förklarar.
– Jag vill ingjuta hopp, såväl genom mitt yrke som med min konst. Blir vi av med hoppet så kan siste man släcka när han går.

Att målningarna är pågående är något som konstnären ser som positivt.
– När tavlan är klar är den inte intressant för mig längre. Det är skapandet som är intressant.

Hur oljemålningarna kommer att hänga i Sofia Albertina kyrka var inte bestämt när presskonferensen hölls vid lunchtid på torsdagen. Men den andra delen, Kyss, som består av printar, kommer att stå på notställ.
– Dessa har jag tagit fram tillsammans med Maria Küchen och med indelningar av bland annat KG Hammar, säger Kent Wisti och berättar om de erotiska bilderna.
– Underrubriken är ”en meditation i ord och bild över Höga Visan”. Genren är erotik men ärendet är fred.

Att konsten ställs ut i just en kyrka är inte så viktigt tycker Kent Wisti.
– Jag vill inte dra folk till kyrkan om de har något bättre för sig. Jag vill att de ska komma av egen vilja. Syftet att visa konst är kommunikation, var den än hänger.

Konstnären bedyrar att hans satir och konst inte på något vis ska ses som provokativ.
– Det är inte alls meningen att provocera. Jag vill föra in betraktarna i nya perspektiv, visa på andra nya sätt att tänka.

Landskrona Direkt läser en satirtext som är publicerad av Kent Wisti på hans Facebooksida.
”Om det inte varit för alla snedknullade kuksugande böghoror hade vi kunnat ha ett rimligt och konstruktivt debattklimat”
– Det är gubben på bilden som säger det. Inte jag. Men jag beskriver hur det ofta kan låta, exempelvis på Facebook, säger Kent Wisti.

Utställningarna har vernissage efter högmässan på söndag (som börjar klockan 10.00) och visas till och med den 13 augusti.

[…]
Läs hela
Fotbollsfest i Landskrona, Glumslöv och Häljarp
2017-06-22 15:03:38

Under fyra veckor framöver anordnar Landskrona BoIS vad man valt att kalla ”fotbollsfest” tillsammans med Glumslövs FF och Häljarps IF. 

Landskrona BoIS ger sig ut på turné för att bjuda stadens unga på fotbollsfest.
- Det är ett led i att Landskrona stad vill erbjuda sommarlovslediga barn och ungdomar kostnadsfri aktiviteter, säger Max Lundmark i Landskrona BoIS.

Varje måndag, onsdag och fredag är alla barn i åldrarna 5-16 välkomna till de olika idrottsplatserna där de förutom traditionell fotbollsträning, även kommer att få testa på andra roliga aktiviteter.
- Det kommer att bli bland annat speed shooting och prickskytte men även besök av våra A-lagspelare, säger Max Lundmark och berättar att varje tillfälle är uppdelat i två pass.
- Det tidiga passet mellan 10-12 är för barn mellan 5-11 år. Efter lunch med start klockan 13 är det sedan ungdomarna mellan 12-16 år som hälsas välkomna. På måndag kommer vi att vara i Häljarp, på onsdagar i Glumslöv och på fredagar på IP. Vi kommer även erbjuda stadsbarnen skjuts ut till byarna så att de kan få se hur det ser ut där, säger Max Lundmark.

BoIS busstransport avgår från Landskrona IP klockan 09:30 vid förmiddagspasset, samt 12:30 vid eftermiddagspasset.
- Det krävs ingen föranmälan för att delta på fotbollsfesten men vill man ha skjuts måste jag veta det senast en dag innan. Då mejlar man till mig på max.lundmark@landskronabois.com.  Alla deltagare skjutsats självklart tillbaka till Landskrona IP efter aktiviteten, avslutar Max Lundmark med ett leende.

Schema för fotbollsfesten

V.26                       26/6 Häljarp                   28/6 Glumslöv                     30/6 Landskrona IP

V.27                        3/7  Häljarp                       5/7 Glumslöv                         7/7 Landskrona IP

V.28                       10/7 Häljarp                     12/7 Glumslöv                      15/7 Landskrona IP

V.29                       17/7 Häljarp                     19/7 Glumslöv                      21/7 Landskrona IP

 

 

[…]
Läs hela
Meritvärde och behörighet på friskolorna
2017-06-22 11:09:57

I veckan skrev vi om årets medelbetyg på de kommunala grundskolorna. Vi har också redovisat att det där finns 92 elever som vid skolavslutning i årskurs 9 inte är behöriga till gymnasiet. Landskrona Direkt har nu varit i kontakt med rektorerna vid Landskronas friskolor och fått deras meritvärde samt hur situationen ser ut med behörigheten till gymnasiet.

115 elever gick häromveckan ut nian vid någon av Landskronas fyra friskolor. Av dessa är 13 elever inte behöriga att börja gymnasiet till hösten.

Kunskapsskolan
Högst meritvärde bland Landskronas alla grundskolor har eleverna vid Kunskapsskolan. Meritvärdet här är 276 poäng.
- Vi hade 52 elever som nu gick ut årskurs 9 hos oss. Två av eleverna fick dessvärre inte godkänt i matematik. I övrigt är alla elever minst godkända i samtliga skolämnen, berättar rektor Per Algback.

De fyra friskolorna menar att betygen har god eller rent av mycket god överensstämmelse med de nationella proven.

- Att överensstämmelsen mellan satt betyg och resultat på de nationella proven är god är viktigt för oss. Det är i botten en ren trovärdighetsfråga och ur en rättssäkerhetsaspekt är det mycket viktigt att betygen ”håller”, säger Per Algback och menar att skolans höga betyg beror på deras arbetssätt med en personligt utformad utbildning, där varje elev sätter upp mål som följs upp och utvärderas varje vecka.
- Genom att målsättningarna är individanpassade är det roligare att gå till skolan och eleverna känner att skolan är nyttig för dem. Att vi systematiskt följer upp elevernas resultat och sätter in insatser på individnivå är också en starkt bidragande orsak till de fina resultaten, understryker rektorn.

- Vi har under de senare åren även arbetat mycket aktivt för att skolan ska vara en lugn och trygg arbetsplats med hög studiero, dit eleverna kommer för att studera. Genom att de är trygga på sin arbetsplats kan de också prestera på en högre nivå.

Säbyholms Montessori
Höga meritvärde, rent av  de högsta någonsin, hade eleverna på Säbyholms Montessori. För vårterminen 2017 landade dessa på 266,1 poäng.
- Av de 23 elever som gick ut 9:an på Säbyholms Montessoriskola var 21 behöriga till de nationella programmen på gymnasiet. Detta är en siffra vi arbetar mycket med och har målet att nå 100 procents behörighet, säger Pontus Asperheim biträdande rektor.

- Det höga meritvärdet är ett resultat av elever och pedagogers hårda slit och skolans arbete med att möta alla elever där de är och få dem att utvecklas så långt som möjligt.  Naturligtvis är vi mycket stolta och glada över detta resultat och det bekräftar vår övertygelse om att det montessoripedagogiska arbetssättet hjälper eleverna att lyckas då de med stöd av pedagoger får äga sin egen kunskapsutveckling.

PeterSvenskolan
På PeterSvenskolan i centrala Landskrona tar man med samtliga 22 elevers betyg när medelvärdet på meritvärdet räknas ut. Detta hamnar då på 197,8 poäng.
- Det innebär att de nyanlända killarnas betyg är med i det. Vi har medvetet valt att inte exkludera dem från medelvärdet. Hade vi gjort det hade vårt meritvärde varit klart högre, säger rektor Sandra Larsson och förklarar.
- Vi väljer att se på våra nior som en enhet. Inte som två. Och har en förhoppning om att samhället någon gång kommer att göra detsamma. 

- Av de fem nyanlända killar i den nian vi släppte, hade tre av dem inte fått full behörighet till gymnasiet. Detta är inte så konstigt eftersom vissa av dem inte gått i skolan sammanhängande eller ens alls och endast hos oss i ett till två läsår. Vidare har vi en elev som inte heller fått gymnasiebehörighet. Detta av helt andra orsaker, säger Sandra Larsson.

Landskrona School of Sports
På Landskrona School of Sports gick 18 elever ut årskurs 9, av dessa har tre elever inte klarat matematiken, en elev inte klarat svenskan på grund av kort tid i Sverige och en elev har läst ett reducerat program.

- Meritvärdet för behöriga till gymnasiet, samtliga program är: 232,7, meddelar rektor Roland P. Schoultze.

- Vi har lyckats nå de mål vi satte i början på läsåret, att överträffa föregående års resultat. Självklart är jag inte nöjd med resultaten förrän vi når 100% behörighet till gymnasiet. Det är en långsiktig process som vi startat och vi har goda förutsättningar att redan nästa år nå ett bättre resultat både gällande meritvärde och behörighet, avslutar Roland P. Schoultze.

Läs mer:

 

[…]
Läs hela
Slottscaféet öppnar i juli
2017-06-22 10:33:33

Det blev som Landskrona Direkt antydde förra veckan, klart med alkoholtillstånd för den nya krögaren på Slottscaféet. Beslutet togs vid individ- och familjenämndens arbetsutskott på torsdagsmorgonen. Krögaren meddelar att han kommer att öppna första veckan i juli.

– Det var härligt att höra att jag har fått ett ok, säger han när Landskrona Direkt delger honom beslutet.
– Nu ska jag bara fixa personal.

Och det är just personalbrist som gör att han inte kan öppna till onsdagens allsångskväll.
– Jag har redan klart med en kock men han kan inte börja förrän den 1 eller 2 juli. Då ska vi gå genom menyer och sedan köpa hem vad som behövs. Därefter öppnar vi, säger krögaren.

Klart sedan tidigare är att han kommer att köra för fullt på Karnevalen.
– Jag tog en chans och sökte om ett extra tillstånd. Men nu är ju allt grönt. Det ska bli skönt att komma igång. Nu hoppas jag bara på en fin sommar, avslutar krögaren.

[…]
Läs hela
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser