Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Gästkrönika: Landskrona den vänliga staden
2017-01-19 10:02:11

Skulle gå på möte men det var så skönt att gå så jag bara fortsatte.
Fotograferade hela Eriksgatan nere från torget. Skrev en text i huvudet om Landskrona, den vänliga staden med alla sorters människor. En stad med säkert lite för mycket kriminalitet men på det stora hela en trygg liten stad,
om man inte är kriminell eller har en jävla otur. 

Pratade nyligen med lärarna på skrivarlinjen, om hur en del elever som söker till skrivarlinjen är lite skraja för Landskrona. Om hur vi skulle vilja berätta en annan historia, en story om den lilla trygga, ganska snälla staden med spetskompetens i kulturkrockar.

Går långt ut till Borstahusen, förbi de nya husen och ut till badplatsen, står där och tittar på havet ett slag och uppe i huvudet skriver den här historien klart sig själv. Funderar en hel del på sådant som trygghet och hur människor upplever trygghet. Blir inte rånad en enda gång men hälsar på en hel del som jag känner längs min promenad. Landskrona är som sagt en ganska liten stad. Folk känner igen varandra. Går hela vägen tillbaks.

När jag kommer in i stan igen så ser jag den här bilen som har kraschat rakt upp i rondellen och polisbilen som står där och blinkar. Precis utanför skolan, precis utanför skrivarlinjen. 

Jag tänker för mig själv att ”Landskrona, du har så jävla dålig humor” sen suckar jag och konstaterar att den där texten jag hade i huvudet är som bortblåst. Jag frågar poliserna om det är okej att jag tar ett foto och de svarar vänligt att det får jag.

Ibland har man helt enkelt bara en jävla otur och verkligheten är inte alls realistisk.

Om det sen betyder något får var och en bestämma själv. Om någon av mina elever hade frågat så hade jag svarat ungefär så här.
”Om det står en kraschad bil där en gång i veckan året runt så betyder det så klart något, men just nu betyder det bara att det står en kraschad bil i rondellen”

Om Landskrona var en film så skulle den präglas av en mörk och ironisk humor. En bra film som man nog skulle vilja se om.

Saker skulle nog sluta rätt så lyckligt i den här filmen men det skulle förmodligen inte sluta precis så som publiken ville.

Av: MÅNS BACK NILSSON

[…]
Läs hela
Nytt äventyrsbad, hotell, skola och idrottscentra planeras
2017-01-18 17:29:46

Inte riktigt i klass med den danska badjätten Lalandia men väl ett äventyrsbad som kan locka 500 000 besökare årligen, var en idé som Landskrona stad idag presenterade tillsammans med Serneke Projektstyrning AB. Satsningen, om den blir av, kommer att ligga i ”miljardklassen”. Under det kommande året ska parterna föra en dialog om möjligheterna och behovet av en satsning i Karlslunds idrotts- och rekreationsområde.

Landskrona fortsätter den offensiva utvecklingen av stadens alla delar. Nu tittar man på möjligheten att utveckla Karlslundsområdet. Med erfarenheter från landets största multisportarena, Prioritet Serneke Arena i Göteborg, ska det nu utredas om något liknande kan uppföras i Landskrona.
- Detta är den första i raden av nyheter som vi tänker presentera kring Karlslundsområdet, inledde kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) dagens pressinformation.

I Göteborg har Serneke uppfört sju våningar sport. Här finns allt från längdskidåkning till handboll och fotboll. Men också skola, föreningslokaler, gym, restaurang, bar och caféer. Ja, rent av ett hotell.
- Dessa erfarenheter tar vi nu med oss till Landskrona, säger Jonas Håkansson, regionchef vid Serneke.

I Landskrona är Serneke intresserade av att förvärva en del av Karlslundsområdet med avsikt att uppföra ett nytt idrottscenter för många olika sporter, en skola samt ett äventyrsbad med tillhörande hotell. Frågan är då om det även skulle inkludera den segdragna historien om en ny fotbollsarena.
- Vi har redan träffat alla föreningar i området och presenterat tankarna. Man är nyfiket positiva, säger stadsdirektör Christian Alexandersson utan att i detta tidiga skede vilja specificera vad som ska ingå i det ”takförsedda” idrottscentrat.

Karlslundsbadet med sina 50 000 årliga besökare går alltså inte att ha som jämförelse när det nu smids planer för ett riktigt äventyrsbad.
- Vi räknar med en halv miljon årliga besökare och då behövs det även ett hotell som kan ta emot alla dessa gäster, säger Jonas Håkansson och menar att satsningen grovt uppskattat ligger i miljardklassen.

Frågan är då vad som talar för att investeringen ska bära frukt.
- Läget i regionen, inflikar Christian Alexandersson utan att tveka det minsta.
- Detta blir en anläggning som kommer att dra folk och väl här kommer man dessutom att göra andra avstickare, exempelvis till Ven. Allt mer externt kapital blickar mot Landskrona och det är läget som avgör, poängterar Christian Alexandersson som bedömer chanserna som ”riktigt stora” att planerna går i lås.
- Det är egentligen oväsentligt hur stora chanserna är. Detta ingår i uppdragsbeskrivningen för staden att vi tittar på detta när nu en utomstående intressent kommer till oss med så pass spännande planer. Detta är ett besöksmål av proportioner vi inte sett tidigare, säger Torkild Strandberg.

I avsiktsförklaringen framgår det att målsättningen är att förhandlingarna ska vara klara och avtalen ingångna senast den siste mars nästa år.
- Därefter kan man räkna med en byggtid på 3-5 år, spår Jonas Håkansson.

- Den 9 februari är det upp till kommunstyrelsen att fatta beslut och därefter går uppdraget vidare till stadsbyggnadsförvaltningen som får se över planarbetet och i förlängningen de bostadsområden som kan tillkomma i områdets närhet, säger Christian Alexandersson.

- Detta är ett lyft för idrotten men också för tillväxten i staden och i Karlslundsområdet, avslutar Torkild Strandberg.

[…]
Läs hela
Färjestaden Landskrona blommar upp
2017-01-18 14:33:38

Det är minst sagt bra ruljans nere på varvsområdet för tillfället. Igår kunde inte mindre än fem färjor skådas samtidigt hos Oresund Drydocks.

- Ja det är bra fart på sakerna så här års, jul-nyår och januari månad är vår högperiod vart år vad gäller färjor och Ro-Ro båtar, säger Anders Larsson, vice vd på Oresund Drydocks.

Anledningen till högtrycket är i sig naturligt. Trafiken med passagerare och rullande last går ner en del i samband med julhelgen och framförallt månaden efter jul, och då passar rederierna på att underhålla sina fartyg.
- Just dessa typer av fartyg är mycket beroende på förutsebarhet och förmåga att hålla tidsplanerna. De går på fasta turlistor, oavsett om det är passagerare, papper eller bilar som är lasten som väntar dem. Därför är vi ju stolta och glada att få förtroendet att docka just dessa typer av fartyg. Det är ett bevis på att vi levererar till deras förväntningar, understryker Anders Larsson.

Vice vd:n kan blicka tillbaka på ett bra år även om det finns en del orosmoln, kanske främst över Nordsjön.
- 2016 var ett år med bra fart för oss, speciellt den första halvan av året var väldigt intensiv, menar Anders Larsson.
- Om man ser till sjöfarten som helhet är det just nu situationen med fartyg som arbetar med oljeutvinning som tynger ner. Per idag ligger strax under 200 fartyg i upplag i Nordsjöområdet. Det vill säga att dessa är stillaliggande utan uppdrag och driftbesättning ombord. Det motsvarar över 25 procent av den flottan, säger han och det är naturligtvis något som även slår mot varvsnäring som helhet.
- Det är färre fartyg som behöver dockas, förtydligar Anders Larsson som emellertid ser positivt på framtiden för Oresund Drydocks.
- Vi är inte i så stor utsträckning exponerade direkt mot den delen av oljeindustrin och kan utveckla de befintliga kundgrupperna vi har.

När det gäller framtidsplanerna tittar Oresund Drydocks på en del olika alternativ.
- Vi är i slutfasen av processen med vårt nya verksamhetstillstånd som kommer klargöra vilken verksamhet vi kan och får bedriva. Det blir helt avgörande för vilken väg vi kan ta, avslutar Anders Larsson.

[…]
Läs hela
Här är årets utställningar
2017-01-18 10:08:38

Nyligen skrev vi om de publika framgångarna för konsthallen och museet under 2016. Frågan är nu vad dessa två kommunala institutioner kommer att visa i år.

- Utställningsmässigt har vi ett år framför oss med ett varierat innehåll som förhoppningsvis lockar flera olika besöksgrupper, säger biträdande museichef Åsa Karlsson.

Under våren kommer museet att bjuda på en hel del konst. Däribland med konstnär Lars Kleen och fotograf Gunnar Smoliansky men också på finsk samtidskonst samt konst ur museets egna samlingar.
- Vi öppnar även en ny stor fotohistorisk utställning som efterträder AgNo3 med titeln: TIME, LIGHT, LOVE  - Swedish photographic Portraits 1840-2016. Det är den andra i raden av tre nationella fotohistoriska utställningar som görs i Landskrona fotos namn, berättar Åsa Karlsson.

Till hösten blir det stora att museet öppnar en ny permanent utställning kring reklamarkivet –Sveriges arkiv för reklam och grafisk design. Detta sker den 26 oktober.

- Vi kommer att utgå från samlingen med dessa originalmaterial av annonser, reklamfilm och radioreklam med mera, men kommer även att lägga på ett lager med digital teknik så att besökarna får tillgång till ännu mer av samlingen, säger Åsa Karlsson och berättar att museet fått pengar från Region Skåne till en ”Digital developer”, som utarbetar de digitala lagren tillsammans med museets personal.
- Vi har ett tillgänglighetsfokus på utställningen, så att många olika grupper ska kunna ta till sig innehållet, förklarar Åsa Karlsson.

Konsthallen
Birthe Wibrand, Landskrona stads konstintendent har även hon ett mångfacetterat och blandat program i sitt utbud på konsthallen.
- Vi öppnar med en fantastisk utställning med Pia Hansson. Det bjuds spännande tekniker av en skicklig konstnär - konst som leder vidare i besökarens egen värld och hågkomster.

Till påsk återkommer traditionsenligt samlingsutställningen för konstrundan i Nordvästra Skåne innan det är dags att se var Landskrona har att erbjuda på konstfronten.
- Den öppna salongen i maj blir spännande – öppen kreativ salong där kreatörer av olika slag boende i Landskrona får lämna in ett verk och vi försöker oss på en hängning där varje verk får sin plats, utlovar Birthe Wibrand.

Under sommarmånaderna fylls hallen med Latinamerikansk samtidskonst.
- Det blir Latinamerikansk konst från en fantastisk samling som aldrig är visad på detta sätt i en utställning, verkligt spännande verk från en konstregion som sällan visas i Sverige, berättar Birthe Wibrand.

Hösten inleds med foto.
- Fotofestivalens utställning är i år i konsthallen längre än tidigare. Det är glädjande då fler får möjlighet att se foto av verkligt hög kvalitet.

Konståret avslutas sedan med att Landskrona Konstförening har varit uppe i Sjuhäradstrakten och  lyckats knyta till sig Erik Hårdstedt som får betraktas som något av detaljernas mästare i sina akvareller. Med sig till Landskrona tar han sin sambo, textilkonstnären Sandra Magnusson.

Detta händer i konsthallen

28 januari – 19 mars
Pia Hansson – teckning, foto, objekt och målningar.

14 april – 23 april
Samlingsutställning för konstrundan i Nordvästra Skåne

6 maj – 21 maj
Öppen salong för Landskrona

17 juni – 13 augusti
"Latinamerikansk samtidskonst från The Olsson Art Collection"

8 september – 15 oktober
Landskrona fotofestival utställning

4 november – 17 december
Erik Hårdstedt – akvareller
utställning av Landskrona konstförening

Läs mer:

[…]
Läs hela
Avtal ska öka boendeinflytande
2017-01-17 16:35:24

Hyresgästföreningen och Stena Fastigheter Malmö AB har ingått avtal för att säkerställa en smidig och trygg övergång från Landskronahem till Stena Fastigheter för de berörda hyresgästerna.

Kort efter att kommunfullmäktige i Landskrona fattat beslut om att Landskronahem skulle sälja Sandvången och Pilängen inleddes en dialog mellan Stena Fastigheter och Hyresgästföreningen. Resultatet blev att parterna undertecknat fyra avtal som kommer leda till ett tydligt och bra inflytande för hyresgästerna hos sin nya hyresvärd.

Avtalen gäller nya förhandlingsordningar, inre underhåll och boendeinflytande både i lokal verksamhet och vid eventuella ny- och ombyggnationer.
– Dessa avtal ger hyresgästerna i Stena Fastigheters bestånd ett reellt inflytande och stöd att organisera sig. Det visar också på att Hyresgästföreningen och Stena Fastigheter tillsammans tar ansvar för boendeinflytande och för att utveckla hyresrätten till ett bättre boende i Landskrona, säger Richard Mortenlind, regionchef på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Syftet med avtalen är att säkerställa att hyresrätten är ett boende som kännetecknas av trygghet, inflytande, trivsel och god kvalitet.
– Vi ser fram emot en god relation med våra nya hyresgäster, ett gott samarbete med de lokala hyresgästföreningarna och har som ambition att utveckla och förbättra våra nya bostadsområden och staden Landskrona som helhet, säger Ola Svensson, fastighetschef på Stena Fastigheter Malmö AB.

Hyresgästföreningen kommer tillsammans med Stena Fastigheter också att utföra en enkätundersökning bland hyresgästerna under januari och februari. Enkäten kommer att ta upp frågor kring trygghet, inflytande, underhåll och service. Även detta för att övergången för de berörda ska bli så bra som möjligt.

[…]
Läs hela
Annons
Film- och guldbaggevimmel på teatern
2017-01-17 10:16:47

På fredag klockan 19.00 visas som vi tidigare berättat filmen Min Faster i Sarajevo  på  Landskrona Teater. Filmen, med den guldbaggenominerade Venbon Milan Dragisic i huvudrollen visas tre dagar innan Guldbaggegalan. Men vill man ha biljett så gäller det att lägga på ett kol. Biljetterna har gått åt snabbt och endast ett fåtal finns kvar.

– Det har gått otroligt bra. Vi har väl uppskattningsvis 15-20 biljetter kvar. Några spridda på parkett och några på balkongen, säger Håkan Persson, chef för Landskrona Teater.
– Det är dock bra platser allihop.

Det som gör föreställningen speciell är att tre guldbaggenominerade dyker upp. Förutom Milan Dragisic kommer filmens producent China Åhlander och regissören Goran Kapetanović och berättar kort om filmen.
– Det ska bli kul på fredag. Jag ser fram emot att träffa många av mina vänner och alla andra Landskronabor. Jag är övertygad om att filmen kommer att bli uppskattad, säger Milan Dragisic som redan på söndag åker till Stockholm för att förbereda sig inför Guldbaggegalan på måndag.
– Det är en fantastisk gala. Jag minns den förra, då vi var nominerade för Äta, Sova, Dö. Det var stort.

Biljetter beställs lättast via Ticnet. Men det går även att köpa biljetter på museet samt på teatern en timme innan förställningen börjar, om det finns några kvar.

Läs mer: Min faster i Sarajevo visas på teatern 

[…]
Läs hela
Brinova storsatsar i Landskrona
2017-01-16 16:11:15

Brinova, är genom köpet av 13 fastigheter av Fastighets AB Tornet hösten 2015, en av de största fastighetsägarna i centrala Landskrona. Förutom att de idag äger en stor del av kvarteret Karl XV samt Gallerian så har de ett stort antal utspridda hyreshus runt om i centrum. Brinova spår staden en ljus framtid och satsar enorma summor på att renovera sitt bestånd. Ett av många projekt är att öppna upp resterande delen av Gallerian, ett arbete som beräknas vara klart till sommaren.

– En stor del av utrymmet kommer att ingå i den restaurang som kommer att ha sin huvudingång mot Rådhustorget. Dessutom kommer vi att bygga ett kontorshotell mitt i gamla Gallerian och vid ingången mot Norra Långgatan kommer två butiker att finnas. Det kommer även att finnas en uttagsautomat i passagen, säger Andreas Lund, regionchef på Brinova, när han tar Landskrona Direkt på en rundtur i företagets bestånd.
– Vi kommer alltså att öppna upp Gallerian så att man som tidigare kommer att kunna gå in och ut från Nygatan, Rådhustorget och Norra Långgatan.

Brinova har fortfarande ett fåtal tomma affärslokaler. Dessutom stängde Cubus sin butik på Järnvägsgatan i dagarna. Men Andreas Lund tror på en vändning.
– Det är klart att det är tuff konkurens från Väla och Center Syd samt näthandeln. Men jag tror att pendeln håller på att vända. Vi jobbar hårt på att fylla våra lokaler och högst prioritet har lokalen som Cubus låg i.

Ett annat projekt som inte kan ha undgått någon är renoveringen av Karl XV-huset som ligger på Järnvägsgatan och Borgmästargatan.  Där hyr redan PeterSvenskolan de två nedersta våningarna och de fyra som ligger över kommer alla att hyras av stadens utbildningsförvaltning.
– Kommunen är en väldigt stor hyresgäst hos oss. Det hyr även flera plan i vår fastighet på Rådmansgatan, säger Andreas Lund.

Det är dock inte bara fasaderna och de kommersiella lokalerna som Brinova renoverar.
– Vi har också ett stort antal lägenheter som successivt kommer att renoveras varsamt. Vi har en hel del lägenheter med fina lägen, säger Andreas Lund och går in i en trappa på Nygatan.

Vi går upp några våningar och träder in i en tom lägenhet med en fantastisk balkong med utsikt mot Rådhustorget.
– Detta är en av ett tjugotal lägenheter som ska renoveras ordentligt. Och några problem med att hyra ut den kommer det inte att bli.

De många projekten gör att många idag får sin försörjning genom Brinova eller i de företag som utför entreprenadarbeten.
– Jag skulle uppskatta att 50-60 personer jobbar med våra fastigheter i Landskrona idag.

Och det är inga blygsamma summor som Brinova satsar.
– Vi har haft en entrepenadkostnad på 130 miljoner kronor för de tre projekten i Karl XV-huset samt Gallerian och fram till idag har vi renoverat och kommer att fortsätta att modernisera för 50-55 miljoner kronor i det övriga beståndet. Och mycket återstår. Vi tror verkligen på Landskrona. Det geografiska läget är bra. Vi är här för att stanna, avslutar Andreas Lund.

[…]
Läs hela
Programstart på stadsbiblioteket
2017-01-16 15:55:46

Vi noterar att flera olika aktiviteter drar igång igen i januari på Landskrona stadsbibliotek. 

Alla program är gratis och kräver ingen föranmälan.
- Dock måste man hämta en kölapp till advokatjouren tidigare samma dag, meddelar bibliotekarie Annika Liljengren.

Följande fasta programpunkter finner du under våren på biblioteket.

Språkcafé
Onsdagen den 18/1, kl 16.30–18.00 är det dags för årets första språkcafé. Varje onsdag fram till den 24/5 kan du sedan träffas för att prata, fika och träffa nya människor på biblioteket.

Advokatjour
Få råd av advokaterna i Landskrona följande tisdagar: 24/1, 7/2, 21/2, 7/3, 21/3, 4/4, 18/4, 2/5, 16/5, 30/5 och 13/6. Hämta kölapp kl. 16.00. Jouren är mellan 17.00–19.00.

Brodericafé
Lördagen den 28/1 startar Hemslöjden Malmöhus sitt brodericafé på stadsbiblioteket. Välkommen att brodera, fika och inspireras av varandra den 28/1, 25/2, 18/3 och 29/4, kl. 13.00–15.00. 

Släktforskarjour
Lördagen den 28/1 startar också Landskronabygdens släktforskare sin jour. Du kan få hjälp med att komma igång med din släktforskning följande datum: 28/1, 25/2, 25/3 och 29/4, kl. 10.30–13.30.

 

[…]
Läs hela
Veckans hamntrafik
2017-01-16 11:05:08

Under vecka 3 anlöper följande båtar Landskrona Hamn. Fler båtar kan komma senare i veckan. Därför hänvisar vi även till Landskrona Hamns hemsida, vilken uppdateras regelbundet. Adressen är www.landskrona-hamn.se.

Måndag
• M/V Lianne från Uusikaupunki, lossar gödning åt YARA AB.
• M/V Cemsol från Bremen, lossar åt Thomas Cemnent.

Tisdag
• M/V Wilson Grip från Heroya, lossar gödning åt YARA AB.

Onsdag
• M/V Jytland från Uddevalla, lastar spannmål för Svenska Foder.

Söndag
• M/V Amazonith från Sluiskil, lossar Urea åt YARA AB.

[…]
Läs hela
Karlslundsbadet utbildar i hjärt- och lungräddning
2017-01-16 10:21:16

Hjärtstopp kan drabba vem som helst. Om du kan HLR, kan du hjälpa till att rädda liv.
Torsdagen den 26 januari klockan 14-16 håller Karlslundsbadet i Landskrona utbildning i HLR.

Hjärt- och lungräddning är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som fått hjärtstopp. Med tidig start av HLR ökar chansen för överlevnad. Varje år drabbas cirka 10 000* människor av hjärtstopp utanför något av landets sjukhus. I hälften av de fallen påbörjas hjärt-lungräddning och där räddas 600 till livet.


Utbildningar anordnas vid fem separata tillfällen under våren och varje kurstillfälle tar cirka två timmar. 8-10 personer är max vid ett tillfälle. En docka används för att öva tekniken när du utför HLR på en vuxen person. I utbildningen lär du dig också om andningsstopp i luftvägarna, vad stabilt sidoläge är samt hur en hjärtstartare fungerar.

Bokning görs i Karlslundsbadets entré, tfn 0418-47 30 10. Kostnad 350 kr.

- Utbildningen är för alla, oavsett om du är privatperson, en grupp anställda på ett företag eller ledare i en förening, säger Ulf Jönsson, badmästare och HLR-utbildare på Karslundsbadet.
- Kunskap i HLR är inget man lär sig en gång utan den kunskapen bör repeteras regelbundet så det sitter i ryggmärgen, avslutar Ulf Jönsson.

Utbildningstillfällen, våren 2017
26 januari, 2 mars, 30 mars,  27 april och 1 juni.
Sista anmälningsdag är dagen innan kurstillfället.

*Källa: Hjärt-Lungfonden

[…]
Läs hela
Veckans luncher
2017-01-16 10:19:23

Är du sugen på att äta lunch på stan i veckan? I vår populära lunchguide hittar du vad de flesta av stadens krögare har att bjuda på. Här finns något för alla smaker.
Smaklig spis!

Nytt spännande konstår väntar på Pumphuset
2017-01-16 07:14:00

Den nyblivna 50-åringen, Borstahusens konstförening, laddar för ett nytt utställningsår med flera spännande namn i startfältet.

Borstahusens konstförening lapar fortfarande grädde ur mungiporna efter ett succéartat jubileumsår.
- 2016 var mycket, mycket framgångsrikt. Det bästa år vi haft i Pumphusets konsthalls historia, intygar föreningens ordförande Lennart Cronsell innan han med glädje citerar vad den världsberömde glaskonstnären Bertil Vallien sa i samband med sin utställning i Borstahusen.
”Jag har aldrig varit med om att stänga folk ute på grund av platsbrist på en vernissage! Bara det!!! Jag mådde som en prins. Bingo.”

Ett vanligt år brukar konstföreningens styrelse lägga ner 2000 ideella arbetstimmar och konsthallen besökas av 4000 personer.
- Ifjol la vi nog 3000 timmar men i gengäld så gästades vi av runt 6000 besökare.

Nu dröjer det en månad till innan Pumphuset öppnar och konståret på allvar drar igång.
- Först ut är bild- och textilkonstnären Birgitta Nelson Clauss som blandar allvar och komik i sina bilder, säger Lennart Cronsell.

Under våren är det sedan dags för ´konstlandslagets Zlatan´att göra comeback på Pumphuset.
- Det har nu gått tio år sedan Ulrica Hydman Vallien senast visade upp sina kraftfulla alster hos oss. Det blir både glas och måleri, säger Lennart Cronsell som även utlovar en del ”nytänk
Vi inleder samarbete med fotofestivalen och Fröfabriken. Det ska bli spännande och se vad det ger. Lägg därtill att vi har både  Nino Ramsby och Birgitte Söndergaard som ställer ut i sommar. Så det är inte svårt att ladda om för ett nytt konstår, avslutar Lennart Cronsell med ett stort leende.                                  

Utställningsåret på Pumphusets konsthall

11/2 – 26/3 Birgitta Nelson Clauss / textilkonst
1/4 – 14/5 Ulrica Hydman Vallien / glas, måleri
20/5 – 2/7 Nino Ramsby / bildkonst
8/7 – 27/8 Birgitte Söndergaard / måleri
2/9 – 21/10 Kacper Kowalski /fotokonst (Landskrona Foto Festival)
28/10 – 17/12 Agneta Hemert, Berit Fradera,  Bianca Maria Barmen och Norbert Robles från Fröfabriken Creative Space.

[…]
Läs hela
Krögarpar gör comeback
2017-01-13 14:50:51

Vid månadsskiftet januari/februari blir det klart med nya krögare på Seglarpaviljongen. Det är Anna Iordanidou som tillsammans med sin man tar över krogen. Idag driver de restaurangen på Vannaröds slott i Sösdala men den minnesgode Landskronabon vet att paret tidigare drivit Restaurang Akropolis, krogen som idag heter Fellini.

– Vi har betalat handpenningen till de tidigare ägarna och igår skrev vi under hyresavtalet med Landskrona Segelsällskap, säger en nöjd Anna Iordanidou.
– Jag är jätteglad över att detta blev av. Det känns som att komma hem.

Konceptet kommer att påminna om den före detta krogen de drev i centrala Landskrona.
– Vi kommer att ha svensk husmanskost och grekiska specialiteter. Men vi kommer även att satsa på de som bara vill ta en fika.

När krogen öppnar kan inte Anna Iordanidou svara på idag.
– Det blir under våren någon gång. Det hade varit kul om vi kunnat öppna till påsk, avslutar den nygamla krögaren i staden.

[…]
Läs hela
Dyrgrip inleder årets onlineauktioner
2017-01-13 14:24:46

På tisdag är det dags för årets första onlineauktion på Skånes Auktionsverk. Som första rop ligger ett syrabetsat furubord formgivet av Axel Einar Hjorth. Trots en del skavanker ligger utropspriset på hela 75000-10000 kronor. Med stor sannolikhet hamnar bordet i USA.

Hade du kunnat tänka dig att köpa ett furubord där skivan har slagit sig något, en mindre del av ena kortsidans sarg saknas, ett benstöd utfört i björk, avsaknad av skruvar och med en torrspricka, för 100000 kronor? I så fall är du nog inte den enda. Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk berättar om att intresset för Axel Einar Hjorth är stort utomlands.
– Framför allt i USA. Dit går dom flesta möblerna av designern som säljs på auktion idag, säger han och berättar om priset.
– Hade bordet varit i perfekt skick så hade utropspriset förmodligen varit det dubbla.

Ett annat spännande rop är en oljemålning på pannå av Waldemar Lorentzon.
– Han var, precis som Axel Einar Hjorth, före sin tid och just därför är hans verk väldigt populära, säger Joakim Karlsson.
– Han tillhörde Halmstadgruppen och var nere i Paris och ställde ut med så stora konstnärer som Léger och Picasso.

Tre olika PH-lampor kommer också att gå under klubban. Trots förra årets uppmärksammade härva med falska PH-lampor i omlopp så är inte Joakim Karlsson rädd.
– Rent utseendemässigt ser lamporna ut som originalen. Men vi vet exakt vad vi ska titta på för att kunna garantera att det är äkta lampor vi säljer. Det finns alltså ingen risk att man ska få en falsk PH-lampa om man ropar hem en hos oss.

Som alltid finns det keramik, möbler, glas, silver, smycken, textilier, mattor och mycket mer att bjuda på. Vill du se hur objekten ser ut så ska du ta dig till Skånes Auktionsverk på måndag mellan klockan 13 och 19 då man har visning. Auktionen startar dagen efter, tisdagen den 17 januari klockan 18.00.

[…]
Läs hela
Vindla String Quartet spelar i Landskrona
2017-01-13 12:26:04

Tvära kast mellan genrer har blivit något av Vindla String Quartets signum. Orädda tar sig kvartetten an allt från klassiska stycken till pop-stråk och skapar en naturlig mix av gammalt och nytt. Söndag 22 januari gästar de Landskrona Kammarmusikförening och bjuder på ett varierat och spännande program med såväl egna kompositioner som musik av Ástor Piazzolla, Lina Nyberg, Elena Kats-Chernin och Gabriela Lena Frank.

Kvartetten bildades år 2008 i Malmö och har med sin genreöverskridande repertoar och sina många samarbeten gjort sig kända som en av Sveriges mest spännande kammarmusikgrupper. Bland deras många samarbeten finner man namnkunniga artister som Tingsek, Linnea Henriksson, Miriam Bryant, jazzmusikerna Lina Nyberg och Miriam Aïda samt nyckel-harpisten Emilia Amper.

Vindla har också skapat en interaktiv barnföreställning tillsammans med rytmik-pedagogen Helena Hagström samt komponerat teatermusik till Månteatern i Lund.

Kvartetten består av Caroline Karpinska, violin; Maria Bergström, violin; Elina Nygren, viola; Gerda Holmquist, cello.

Vindla String Quartet kan ses och höras söndag 22 januari klockan 16.00 på Församlingshemmet i Landskrona.
Arrangör är Landskrona Kammarmusikförening i samarbete med Musik i Syd och Svenska kyrkan.

[…]
Läs hela
Sturegatan utan vatten
2017-01-13 12:01:19

En vattenläcka har uppstått på Sturegatan. Åtgärdsarbetet påbörjas klockan 14:00 och hushåll på Sturegatan 3 A-C, 4 A-B, 6, 8 och 9  kommer att bli utan vatten under den tid arbetet pågår. NSVA ber om överseende.

Vatten kommer inte att finnas att hämta under tiden som reparationsarbetet pågår.

[…]
Läs hela
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser