Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

De har skapat två av årets snyggaste böcker
2017-03-24 15:25:43

Christer och Karin Strandberg blev dubbelt belönade när det hölls vernissage för Svensk bokkonst 2016 på Kungliga biblioteket i Humlegården i Stockholm på torsdagskvällen.

I hörsalen på Kungliga biblioteket presenterades igår de 25 vinnarna i Svensk bokkonst 2016.
Två av de vinnande böckerna har formgivits och fått sin originalproduktion av paret Christer och Karin Strandberg från Landskrona.

BoIS-bibeln ”Ett fotbollslags historia” av Åke Jönsson prisades med motiveringen.
”Juryn gör vågen för detta oväntade omslag till en klassiskt typograferad faktabok som låter Landskrona BoIS ta plats i bokhyllan. Fin grafisk referens till BoIS fotbollströja i en historisk skildring som bryter mot sportboks-förväntningarna.”

Den andra boken som paret Strandberg fick pris för är ett långdraget projekt.
- ”Reglor för Trädgårdskonsten” gjorde jag en ”dummy” på redan 1997 och den har väl plockats fram vart femte år för ett korrektur, säger Christer Strandberg.

Johannes Gernandt var akademiträdgårdsmästare i Lund 1808-1828. År 1837 skrev han Reglor för Trädgårdskonsten, grundade på mångårig praktik af J. Gernandt, som nu nästan 180 år senare för första gången publicerats i sin helhet.
- Det är naturligtvis svårt att få finansiering för en sådan bok men till sist lyckades Lunds botaniska trädgård få  fram medel.

”En trädgårdsmästares manus och illustrationer som aldrig gavs ut lyfts här fram i en bok med avlångt planschvänligt format och snygg typografi. Under ett jordlager av grov, färgad försätts pulserar en balanserad rytm mellan faksimil, textsidor och botaniska färgplanscher. Ett plus för det typografiska omslaget.”, skriver juryn i sitt utlåtande.

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder.

Genom åren har Christer och Karin Strandberg lyckats få ett tiotal Bokkonst-priser för sina dryga 100 bokproduktioner.

Christer Strandberg gläds åt årets priser och tycker att juryns favorit bland de 25 vinnarna, ”I köket hos Maj” av Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn, är rätt vinnare.
- Det är en mycket intressant bok, tillstår han och visar vilket bokprojekt som just nu ligger i datorn.
- Vi är halvvägs komna med Lena Carlssons kommande bok om Selma Lagerlöfs och Sophie Elkans resor, säger han och scrollar genom sidorna och visar på unika fotografier som de båda damerna tagit blandat med ”köpebilder” från sevärdheterna som paret besökte under den åtta månader långa resan.
- Bilderna är inte särdeles bra men mycket intressanta. Möjligen blir de något mer konstnärliga om man drar upp i större format. Skärpan sitter inte alltid där men där är trots all något visst med dem, funderar Christer Strandberg och visar en bild på kameran som Selma Lagerlöf hade.
- Det är inte så lätt att ta skarpa bilder med en sån, säger han och skrattar.

 Ett fotbollslags historia

Författare: Åke Jönsson
Illustratör/Fotograf/Konstnär: Roland Bengtsson, Britt Marie Olsson, Landskrona Museum m.fl.
Förlagsredaktör: Maths Heuman
Formgivare och layout: Christer Strandberg
Originalproduktion: Karin Strandberg
Repro och tryckeri: Göteborgstryckeriet
Bokbinderi: Förlagshuset Nordens Grafiska
Förlag: Maths Heumans Förlag AB
Reglor för Trädgårdskonsten
Författare och illustratör: Johannes Gernandt
Utgivare och förlagsredaktör: Marie Widén och Lennart Engstrand
Formgivare: Christer Strandberg
Originalproduktion: Karin Strandberg
Layout: Christer Strandberg och Karin Strandberg
Repro: JK Morris
Tryckeri och bokbinderi: Printer Trento
Förlag: Bokförlaget Arena

[…]
Läs hela
Unik konstsamling under klubban
2017-03-24 06:00:37

Det är ingen vanlig onlineauktion som går av stapeln på Skånes Auktionsverk på tisdag. Auktionen inleds med en stor samling av konst, signerade av världsnamn. Eller vad sägs om Marc Chagall, Henri Matisse och Pablo Picasso?

Skånes Auktionsverk har lyckats få hem en fantastisk samling konst som ska gå under klubban på tisdag.
– Jag har arbetat med detta i 17 år och under dessa år har vi aldrig fått in något liknande, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.
– Det rör sig om de första 70-tal ropen. Här finns de verkligt stora namnen. Det är såväl handsignerade litografier av Chagall, Matisse och Picasso som handsignerade etsningar av Salvador Dali.

Att välja några favoriter har Joakim Karlsson svårt för men ett par verk hade gärna fått pryda det Karlssonska hemmet.
– Det finns en del verk av Nils Wedel och Jules Schyl som tilltalar mig mycket.

Det är emellertid inte bara konst att pryda väggarna som är speciellt denna auktion.
– Vi har mycket fint danskt porslin och en hel del konstglas som sticker ut, säger Joakim Karlsson.

Tidigare arrangerade auktionsverket kvalitetsauktioner. Men Joakim Karlsson drar på svaret när vi frågar om detta är en sådan.
– Både och, säger han efter att ha funderat klart.
– Här finns många objekt som platsar på vilken kvalitetsauktion som helst. Men vi har även många rop som är i en prisklass som tilltalar fler.

Personalen på Skånes Auktionsverk arbetar nu frenetiskt med att hänga upp konst och placera objekt i montrar. Allt ska vara klart på måndag.
– Då kör vi en visning som vanligt. Då kan man passa på att titta på vad vi har att erbjuda. Kanske finns det någon som vill göra sitt livs investering?, frågar sig Joakim Karlsson.

Visningen äger rum på måndag den 27 mars mellan klockan 13 och 19. Onlineauktionen startar klockan 18.00 dagen efter.

[…]
Läs hela
Landskronamodell lockade Björklund
2017-03-23 15:49:17

Liberalerna i Malmö motionerar idag om att Malmö ska inspireras av Landskronas trygghetsvakter. Landskronamodellen var också anledningen till att partiets ledare Jan Björklund idag på förmiddagen gjorde en blixtvisit i staden.

- Jodå. Jag vet vem du är. I Stockholm kallar vi dig JennyVakt, sa Jan Björklund, partiledare för Liberalerna när han sträckte fram handen för att hälsa på Jenny Vrbanic Hansson.

Den gångna helgen gjorde Jan Björklund ett nationellt utspel om att på kort sikt sätta in 2000 trygghetsvakter i avvaktan på fler poliser och detta med riktade statliga pengar till kommunerna. På fem till sju års sikt vill partiet se att dagens poliskår på 20 000 vuxit till 25 000.

I samband med att partiledaren på torsdagen skulle delta i en EU-debatt i Lund passade han på att göra ett snabbt besök i Landskrona för att träffa Jenny Vrbanic Hansson. Jenny som utöver sitt arbete som specialpedagog på Möllebackskolan på Ven gjort sig känd som en ytterst populär ordningsvakt hos såväl kollegor som kroggäster.
- Jag var nästa helt oförberedd. Men det är klart jag ställer upp och berättar om Landskronamodellen. Den är het nu, säger hon och gläds åt att hennes smeknamn nått hela vägen upp i riksdagen.
- Jag är JennyVakt med de flesta. Det är ofta så jag presenterar mig, säger hon med ett leende.

Landskronamodellen tillkom i ett läge då staden var underbemannad på poliser och situationen mer eller mindre tvingade fram en lösning.
-  Kort kan man säga att det handlar om att bygga relationer. Det är ett förhållningssätt och samarbete som vi har mellan varandra, väktare, poliser och ordningsvakter. Det handlar också om vårt  bemötande mot medborgarna, säger hon och ett nytt smittande leende sprider sig över ansiktet.

Mindre muskler och mer skratt skulle man kunna säga.
- Ja, jag tror inte på våld. I det yttersta läget så måste branden kanske släckas med det men annars handlar det helt om förebyggande insatser. Att bygga relationer är facit, säger hon och menar att man måste ge det tid om man vill lyckas. Landskronamodellen är ett förhållningssätt.
- Det finns ett klimat och en kultur i andra städer där polis och ordningsvakter inte bemöter varandra som vi gör här. Då blir det svårare.

Jan Björklund undrade hur ett kvällspass kunde se ut i Landskrona.
- Vi tittar i parkerna och runt skolorna. När krogarna stänger ska gästerna känna sig trygga så vi håller koll på stråken som leder från centrum, berättar hon.

Frågan är om Jenny Vrbanic Hansson som till vardags arbetar som specialpedagog rent av är redo att ge sig ut och föreläsa och berätta om Landskronamodellen.
- Självklart är jag det. Det är ju så här polis, väktare och ordningsvakter ska arbeta.

Vad tycker hon då om liberalernas förslag 2000 trygghetsvakter?
- Man måste ha klart för sig att detta inte är någon quickfix. Jag är för dåligt insatt i förslaget för att uttala mig. Jag är inte Liberal men Janne var sympatisk och läcker, avslutar JennyVakt med en blinkning.

[…]
Läs hela
Inget VIP:ande i tomtkön
2017-03-23 12:50:09

I veckan postades underlaget till de 29 fribyggartomterna som nu står i tur att bebyggas i Borstahusen, till de 558 personerna som står i Landskrona stads tomtkö.

Senast Landskrona stad släppte fribyggartomter var 2013. Då såldes nio tomter inom kvarteret Kloker i norra Landskrona. Frågan är, om man som tidigare stadsbyggnadschefen Per-Fredrik von Platen står på plats 354 i tomtkön har realistisk chans att komma ifråga för en tomt denna gång.
- Det är omöjligt att säga. När tomterna i kvarteret Kloker såldes hade bara sju gått åt när hela tomtkön hade fått erbjudandet. Det tog ytterligare ett par månader och två nya familjer till tomtkön för att de sista skulle säljas, säger nuvarande stadsbyggnadschef Anna Thott och inflikar.
- Min upplevelse är att efterfrågan på tomter är större idag än 2013.

Stadsbyggnadsförvaltningens ambition är att alla som denna gång är intresserade ska bjudas in till informationsmöte, men om det blir väldigt många så kommer cirka 30-40 av de med lägst könummer att kallas i en första omgång.
- Vid behov blir det fler omgångar, säger Anna Thott.

VIP-kö?
Det är inte alla som har möjlighet eller intresse av att stå i kö. Kommunledningen har gjort klart att man vill få nya höginkomsttagare att bosätta sig i Landskrona. Nya skattekronor skulle exempelvis kunna komma genom att en storföretagare är beredd att flytta sin verksamhet och sin familj till staden. Vän av ordning undrar då om förtur kan komma på tal.
- I reglerna för tomtkön finns en öppning för att ge förtur om det finns särskilda skäl, men att detta ska tillämpas restriktivt. Mig veterligen har det aldrig tillämpats och min bedömning är att detta skäl inte skulle räcka, säger Anna Thott.

Trots den långa kön finns inte någon risk för spekulation och handel med tomterna menar stadsbyggnadschefen. Det är alltså inte lönt att ställa sig i kö, köpa en tomt och direkt sälja den vidare och därmed göra sig en hacka.
- Nej, avtalen tvingar köparen att påbörja byggnation och slutföra byggnation inom en viss tid. Annars utgår vite. Avtalen får ej heller överlåtas och köparen förbinder sig att folkbokföra sig på tomten.

Om man anmäler sig till tomtkön dag - när är det rimligt att tro att man kan få bygga sitt drömhus Landskrona?
- Det går inte att säga, personerna som har stått längst i tomtkön har säkert varit registrerade i 30 år eller längre. Så hur lång tid det tar beror mest på en själv och om vilka platser för tomten som man vill ha. De som står först i kön har inte hittat sin drömtomt på drygt 30 år men de två familjerna som köpte de sista tomterna på Kloker 2013 behövde inte stå i tomtkön mer än en knapp vecka, svarar Anna Thott.

På kommunens hemsida finns en ”viss info” om tomtkön. Där kan den intresserade också ladda ner en ansökningsblankett. Det kostar 200 kronor per år att stå i tomtkön.
- Syftet med att skicka ut en faktura varje år är att säkerställa att alla fortfarande är intresserade av att stå i tomtkön. Det vill säga man måste varje år bekräfta intresset genom att betala 200 kronor. Den som inte betalar får en påminnelse och därefter tas man ur kön.

Avslutningsvis undrar vi vilka fribyggartomter som står på tur att släppas till tomtkön.
- Utöver dessa två aktuella områdena finns inga som är direkt på tur. Om tomterna säljer snabbt så finns det anledning att ta fram nya tomter, men säljer de dåligt finns det ingen anledning att stressa med det, avslutar Anna Thott.

[…]
Läs hela
Annons
Läcka i Kvärlöv
2017-03-23 08:58:00
Uppdaterad kl. 16.05

En läckande brandpost på Saxtorpsvägen i Kvärlöv är orsaken till att NSVA måste stänga av vattnet till fastigheterna med adresser på Banvaktarvägen och Saxtorpsvägen i Kvärlöv. Kringliggande gårdar som har kommunalt vatten kan även de komma att drabbas av avstängningen.

Imorgon 24/3 mellan kl 09-15 kommer vattnet att stängas av för ovanstående adresser, detta görs för att laga den trasiga brandposten. Vatten finns att hämta på Hållplatsvägen.

 

[…]
Läs hela
Dennis Westerberg trollband rotarianer
2017-03-23 06:00:15

Dennis Westerberg gjorde stor succé när han föreläste på temat ”Din enda stund är NU” vid veckans lunchmötet hos Landskrona-Citadell Rotaryklubb. Föredraget handlade om våra tankar, vårt medvetande och vikten av att förstå hur våra tankar påverkar oss.

- Bara för att vi till exempel får en tanke om oro behöver vi inte bli oroliga, det är bara en tanke, sa Dennis Westerberg som är flitigt anlitad och håller föredrag runt om i landet 5 – 10 gånger i veckan.
- Jag pratar varje dag. Mitt jobb är att prata om hur vi fungerar mentalt.

Dennis Westerberg utsågs 2015 till årets föreläsare av SAJ och gav förra året ut boken ”Bara en tanke – Din guide till villkorslöst välmående”

En medlem tackade med följande ord: "Jag har varit med i Rotary i över 40 år, och hört hur många föreläsningar som helst, men det du bidrog med idag Dennis, är det bästa jag någonsin lyssnat till.”

[…]
Läs hela
WEBB-TV: LandskronaJournalen #20
2017-03-22 17:43:31

I årets första upplaga av LandskronaJournalen tar Sven Pettersson med oss på olika aktiviteter under sportlovet. Här utlovas allt från rutschkaneåkande kommunalråd till isdisco utomhus. Avslutningsvis bjuds det på kattugglesafari i Karlslund tillsammans med Landskronatraktens Natur. Om Sven lyckades få en uggla på bild? Avgör själv!

Dödsolycka på företag
2017-03-22 16:37:31

En 40-årig man omkom i en arbetsplatsolycka ett företag på Varvsvägen i Landskrona på onsdagsförmiddagen.  Mannen, som inte är bosatt i Sverige, fick ett cirka ett ton tungt metallstycke över sig i samband med en renovering på företaget. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Polisen har inlett en utredning efter dödsolyckan. Mannen arbetade för en inhyrd firma och var alltså inte anställd på företaget där olyckan inträffade.

[…]
Läs hela
Nytt läge för My Gross
2017-03-22 15:07:50

Den ödesdigra branden på Karlslundstorget bokstavligen utplånade ett par företag.
Nu ser det ut som att livsmedelsaffären My Gross kan komma att resa sig igen.
Igår fick stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag av sin nämnd att påbörja ett detaljplanearbete för en tomt belägen utmed Ringvägen, granne med Assa Abloy och Huhnseal AB. Tanken är att den nya detaljplanen utöver industri även ska medge livsmedel och handel på det aktuella marken.

Landskrona stad äger en obebyggd tomt mellan Ringvägen och Järvgatan där det nu finns planer för att låta My Gross återupplivas.
- Vi ska skyndsamt behandla ärendet, utlovar planchef Johan Nilsson vid stadsbyggnadsförvaltningen.

 Normalt tar det ett år för en ny detaljplan att bli godkänd.
- Så lång tid ska det inte behöva ta nu. Det stora frågan här är skyddsavståndet till Trioplast. Det är viktigt att det utreds ordentligt. Även trafiksituationen och angöringen till fastigheten ska ses över.

Eftersom politiken först igår gav förvaltningen i uppdrag att påbörja arbetet så har inte heller räddningstjänsten hunnit får ärendet på sitt bord men en initial kontakt är tagen.
- Vi har haft en dialog med kollegor på stadsbyggnad och väntar nu på detaljplaneshandlingarna. Skyddsavstånd ska beaktas för alla verksamheter i området utifrån de risker som finns, säger räddningschef Eva Löwbom utan att i nuläget kunna gå in i detaljer på vad som gäller för det aktuella området.

[…]
Läs hela
Kronans tjejer klara för SM
2017-03-22 11:37:09

I lördags spelades SM-kval för tjejer födda 2000 och senare. Kronan ställde upp med ett ungt lag, bestående av tjejer födda -00-02. Hela 17 lag gjorde upp om sex platser i den södra poolen, där lag från Skåne, Småland och Halland kommer att spela. 
Landskronatjejerna svarade för en stor bedrift då man knep den sista platsen till kommande SM-slutspel i Jönköping.

- Vi började övertygande med två raka 2-0 vinster mot Bjärred och Veddige. Det enda smolket i bägaren var att Ebba Johannesson, ordinarie i damlaget, blev sjuk och inte kunde spela mer under dagen, berättar Marie Saxne, ungdomsansvarig i Kronan.

I gruppfinalen blev Ljungby för svåra. Dock skulle det visa sig att matchen inte skulle spela någon roll. I åttondelsfinalen fick Kronan möta Eneryda, som man vann ganska enkelt mot, 2-0. Malmö väntade i kvartsfinalen och de ställde upp med ett riktigt starkt lag med en landslagsspelare och där 5 av 6 spelare på plan var födda -00. Matchen var jämn och spännande och första set gick till Malmö efter en stark avslutning 25-21. I andra set fick Kronan Rakel Nilsson, även hon en startspelare i damlaget, skadad.
- Plötsligt var våra två mest rutinerade spelare borta, men övriga tjejer visade en enorm vilja och inställning och vi lyckades vinna andra set med 30-28 trots att vi hade många matchbollar emot oss.
I tredje set fick Malmö en smakstart och ledde plötsligt med 11-4 innan Landskronatjejerna vaknade.
- Vi kämpade oss så när ikapp, men vid 10-11 bröt Malmö vår serve och återtog initiativet och spelade hem setet och matchen med 15-12. Så här nära semifinal i ett SM-kval har vi aldrig varit och det var extra kul att se våra unga spelare kliva in och leverera på den här nivå, säger Marie Saxne.

Trots förlusten fanns chansen att knipa en SM-plats. Nu skulle Kronan spela om placeringarna 5-8, där vinst i första matchen skulle innebära att laget blev sämst sexa och därmed klara för SM.
- Vi fick möta Ystad, som slog ut oss i kvartsfinalen förra året och som vi nästan aldrig vunnit mot i U18-sammanhang. Nu var våra tjejer enormt laddade efter matchen mot Malmö, och i första set krossade vi Ystad med 25-9. I andra set stretade Ystad emot lite bättre, men vi hade en komfortabel ledning hela setet och vann det med 25-21 och var därmed klara för SM.

Kronan hade nu varit igång i 10 timmar men hade en match kvar att spela. Efter urladdningarna mot Malmö och Ystad och det glädjefnatt som utbröt då SM-platsen var säkrad så orkade tjejerna inte ladda om utan föll med 2-0 mot Svedala.
- Men det spelade mindre roll eftersom vi nu, som ett av 16 lag i hela Sverige, är klara för SM som spelas i Jönköping den 13-14 maj. En fantastisk laginsats där alla var högst delaktiga och där det var inställningen och lagkänslan som tog oss vidare.

I laget spelade: Moa Mellblom, Hilda Löfquist, Ronja Keijsner, Iris Carlsson Hagel, Rakel Nilsson, Ebba Johannesson, Amanda Egvärn, Patrycja Winiarska, Agnes Johannesson, Lova Nilsson, Lykke Nilsson och Jovana Kisic. Med i truppen är även Julia Söderlindh som är knäskadad. Laget coachades av Karolina Karlsson och Marie Saxne

[…]
Läs hela
Kulturtrappan ska garantera upplevelser
2017-03-22 09:59:27

 

”Skolan ska ta ansvar för att varje elev kan ta del av olika uttrycksformer som språk, musik, drama och dans, samt att läraren ska ge möjlighet för varje elev att själv skapa och använda olika uttrycksmedel”, står det att läsa i läroplanen för grundskolan. Nu inför Landskrona stad ”Kulturtrappan” som ska se till att elever får del av kulturutbudet i staden.

Ett samarbete mellan Landskrona stads fritids- och kulturförvaltning och utbildningsförvaltning har fött fram ”Kulturtrappan” som ska garantera kulturupplevelser för elever från förskoleklassen till åk 6.

Kulturtrappan, som börjar gälla från och med vårterminen 2017, innebär garanterade kulturupplevelser för elever varje skolår från förskoleklass till årskurs 6. Genom att samordna och sammanställa ett basutbud siktar de medverkande institutionerna på att varje elev ska få minst en kulturupplevelse under varje skolår. Trappan ska hjälpa lärare och huvudmän att navigera bland kostnadsfri professionellt producerad kultur och garantera att just deras elever får minst en kulturupplevelse per årskurs.

- De lärare och elever som vill arbeta med och uppleva kultur vid mer än ett tillfälle kommer naturligtvis även i fortsättningen kunna göra det, säger Murat Saglamoglu, kulturutvecklare på Landskrona stad.
- Syftet med Kulturtrappan är att ta fram en modell som kan garantera ett ”minimum” som man kan bygga vidare på, utveckla och utöka, poängterar Murat Saglamoglu.

Modellens utgångspunkt är läroplanernas intentioner för kultur i förskolan/skolan* och alla barns rätt till kultur. Utbudet och aktiviteterna i "trappan” är kostnadsfria och ska i största möjliga mån vara bokningsbara under ett helt läsår vilket ska ge lärare, skolpersonal, klasser tid att planera och en upplevelse av att det är "Kultur när klassen kan".

Mer information om Kulturtrappan och utbudet hittas på www.landskrona.se/kulturtrappan

[…]
Läs hela
Från hav till handel på OnsdagsAkademin
2017-03-22 08:52:26

På frimurarnas OnsdagsAkademi höll sjöofficer Jan Tornerhjelm föreläsning om nuläget i Östersjön och framför allt hur det ser ut runt vår kust just nu - och kanske i morgon. Om allt tonnage som passerar och vart det tar vägen. I mer än två decennier har Östersjöområdet varit känt som en mönsterregion. Välfungerande ekonomier, ett innovationsrikt klimat med framförallt fred och stabilitet har varit kännetecken för regionen. Så kom våren 2014. I sviterna av Rysslands annektering av Krim och kriget i östra Ukraina gick Östersjöregionen från att vara exemplet över fred och framgång till att associeras med militär upptrappning och ökad oro. Hur gick Östersjön från att vara ”Fredens hav” till att hamna överst på den transatlantiska säkerhetsagendan? 30-talet intresserade åhörare lyssnade, frågade och avslutade med livlig diskussion. Nästa föreläsning i OnsdagsAkademin blir den 5 april av Ylva Bergers, Landskrona stads konsumentvägledare, med titeln: “Konsumentrådgivning” och frågor bland annat kring köp, konsumenträtt, privatekonomi och konsumentlagen.

[…]
Läs hela
Bidrag till naturvårdsprojekt på crossbanan
2017-03-21 14:04:21

Länsstyrelsen har beslutat att ge bidrag till två naturvårdsprojekt i Landskrona. Projekten handlar om biologisk mångfald på motocrossbanan i Saxtorp och om förskolenära natur.
Länsstyrelsens bidrag går till två naturvårdsprojekt, där det ena handlar om en satsning på förskolenära natur och det andra om att skapa biologisk mångfald på motorcrossbanan i Saxtorp. Det senare är ett samarbete med Saxtorps motocrossbana och riksorganisation SVEMO (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet).

– Vi ser fram emot våren och att börja med det praktiska arbetet. Det ska bli spännande att se vad resultaten kan leda till, säger Therése Ehrnstén, miljöstrateg på Landskrona stad.

Bidrag från Länsstyrelsen delas årligen ut till kommuner och föreningar inom den lokala naturvårdssatsningen (LONA). Målet är att stimulera till ökat lokalt engagemang för naturvårdsfrågor, göra tätortsnära natur mer tillgänglig och att fler kommuner ska arbeta med naturvård.

[…]
Läs hela
Lastbilsolycka stängde motorvägen
2017-03-21 11:01:19

Det var totalt stopp på E6:an mellan Trafikplatserna Landskrona S (25) och Lundåkra (24) i södergående riktning mot Malmö under förmiddagen.

Vid 11.20 tiden rapporterade Trafikverket att ett körfält är öppet i södergående riktning. Det var dock långa köer förbi olycksplatsen.
Vid 12.30-tiden meddelade Trafikverket att det åter var full framkomlighet på vägen. Orsaken var en olycka med mindre lastbil inblandad.

[…]
Läs hela
Efter 27 gubbar tar Jenny över (S)tyret
2017-03-21 09:52:24

Landskrona arbetarekommun bildades 1894 och är med sina 123 år en av landets äldsta arbetarkommuner. På tiden då, kanske det kan tyckas att man på måndagskvällen valde sin första kvinnliga ordförande. 48-åriga Jenny Tillander till vardags ombudsman vid IF Metall, ska leda socialdemokraterna i Landskrona.

Socialdemokraterna i Landskrona valde vid måndagens årsmöte för första gången en kvinna till ordförande. Jenny Tillander har varit politiskt aktiv i Landskrona de senaste nio åren.

- Jag är mycket hedrad och stolt över att få ta över stafettpinnen och vara med och forma framtidens socialdemokrati i Landskrona, säger hon i en första kommentar. Det är en tuff uppgift hon står inför men inget hon räds.
-  Vi står inför ett kommande år med valrörelse och nu är det dags att byta ut den borgerliga kommunledningen som snart har styrt i tolv år mot ett framtidsinriktat socialdemokrati, säger Jenny Tillander med ett stort leende.

På det välbesökta årsmötet blev det omval på Eva Örtegren som kassör samt nyval på David Wasberger som facklig ledare.

De båda tidigare kommunalråden Lars Wallsten och Marita Larsson tilldelades Brantingmedaljen efter många års arbete i partiet.

[…]
Läs hela
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser