Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Eldsjäl och idéspruta slutar i Röda Korset
2018-05-25 15:16:05

Efter 51 år av ideellt arbete för Röda Korsets drar sig nu snart 80-årige Roger Gustafsson tillbaka. Nu ska fritiden istället ägnas åt campingliv och fiske.

Genom åren har vi många gånger skrivit om Roger Gustafsson och hans olika insamlingar för Röda Korset i Landskrona.
- Jag skulle tippa på att jag dragit in en miljon kronor, säger han nästintill rodnande när Landskrona Direkt träffar honom på Erikstorps stadshusrestaurang.
- Det är bättre att ta ut honom och uppmärksamma. Roger är inte typen som vill ha en medalj, säger Sylva Rampe, ordförande i rödakorskretsen.

Hon kan inte nog berömma sin läromästare.
- Roger Gustafsson och Barbro Boström har lärt mig allt jag kan om Röda Korset.

Under många år var Roger Gustafsson insamlingsansvarig i kretsen. Och minnena från tsunamin 2004 är fortfarande starka men tudelade.

- En fruktansvärd händelse. Samtidigt visade Landskronaborna på självaste nyårsafton det året att man ställer upp. Folk sa till mig att jag inte var klok som försökte samla in pengar den dagen men det visade sig att folk var generösare än någonsin.

Roger Gustafsson har varit kreativ i sitt insamlingsarbete och var tidig med att fixa en kortläsare att ha med sig ut för de som inte hade några mynt att stoppa i bössan.

Två resor till Omodalen i Etiopien för att följa vattenprojekt som Röda Korset i Landskrona drev har det också blivit.
- Det är naturligtvis minnen för livet.

Huset i Asmundtorp är sålt. I byn sålde han förövrigt under 15 års tid julgranar där överskottet oavkortat gick till hjälporganisationen. Nu bor han i sin husvagn året runt på campingen i Osby.
- Närheten till sjön gör att jag fiskar en hel del, säger han.

Planer på att återvända till kommunen finns.
- Den dagen Landskronahem kan fixa en liten tvårummare till mig i Asmundtorp så flyttar jag hem igen, avslutar

han och firar av sitt bredaste leende.

[…]
Läs hela
Elbilsbeställningar till ett värde av 500 miljoner
2018-05-25 11:48:04

Det unga svenska elbilsföretaget Uniti har fått in beställningar värda över en halv miljard för sin banbrytande elbil, Uniti One, rapporterar företaget i ett pressmeddelande på fredagen. Efter lanseringen av prototypen vid ett event i Landskrona i december ifjol har Uniti noterat ett stort intresse för deras två-sits modell Uniti One från köpare över hela världen.

-  Detta är en viktig milstolpe för vårt relativt nystartade företag, säger Robin Eriksson, marknadschef på  Uniti.
- Vi utförde ett litet marknadstest för att validera efterfrågan på vår modell och gensvaret har varit väldigt starkt. Vi jobbar nu intensivt med att utveckla produktionen tillsammans med våra partners för att färdigställa produktion och tidsplan så att vi kan skala upp vår verksamhet.

Den globala efterfrågan på elbilar växer kraftigt och många industrianalytiker förutspår en tio gånger så stor ökning i försäljning fram till 2025 och en 30x ökning fram till 2030. Samtidigt som det är en utmaning att lansera prisvärda elbilar i stor skala, positionerar Uniti sig som en lättviktig elbil som en lösning till detta problem.

Uniti One är designad med energieffektivitet i fokus, samtidigt som den erbjuder 15–30 mils körning per laddning utan att kräva större, mer kostsamma batterier. Förutom detta uppges bilen ha en sportig körupplevelse och en användarupplevelse som mer liknar moderna smartphones än dagens bilar. Ledningen hos Uniti ser de gjorda beställningarna som en bekräftelse på denna strategi ligger rätt i tiden.

- Vi har en lång väg att gå innan vi når massproduktion, har alla certifieringar och kan leverera våra första bilar, men engagemanget och intresset som marknaden redan visat för vår produkt och varumärke accelererar definitivt processen vi är i nu, säger företagets VD och grundare Lewis Horne i pressmeddelandet.

Lansering kommer initialt att ske i utvalda europeiska storstäder och de första leveranserna är planerade att ske i slutet av 2019. Ytterligare marknader kommer att läggas till kort därefter. Unitis försäljningsmodell rationaliserar bort mellanhänder såsom traditionella bilhandlare och försäljning sker istället direkt via företagets hemsida och genom hemelektronikkedjor.
Service och underhåll kommer att ske genom redan etablerade servicepunkter runt om i Europa.

För den som är sugen på en Uniti One monterad i Landskrona finns mer att läsa på www.uniti.earth. Där bilen också kan förbeställas.

[…]
Läs hela
Äldreomsorgen i blåsväder
2018-05-25 09:27:35

Två incidenter som inträffat nyligen inom äldrevården i Landskrona har inneburit svåra konsekvenser för brukarna. I båda fallen har de aktuella brukarna avlidit och i ett av fallen är det inte uteslutet att dödsfallet beror på bristande rutiner.

I början av april omkom en kvinna i sitt hem i Landskrona. Kvinnan som hade hjälp av den kommunala hemvården hittades den första helgen i april. Nu har fallet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO då det står klart att nattpatrullen och hemvården försummat sina besök hos kvinnan den aktuella natten.

Kvinnan hade daglig omsorg. Hon var dock sjuk den aktuella helgen och skulle även ha ett sjukbesök på natten men detta blev aldrig av. Dessutom ska personal vid ett par tillfällen till ha knackat på hos kvinnan utan att de fått svar. De lämnade då platsen utan att undersöka varför kvinnan inte öppnade. Därmed anser kommunen att man brustit så mycket i sina rutiner att en anmälan till IVO gjorts.

Men även den privata sektorn har hamnat i blåsväder sedan det uppdagats att en nu avliden brukare på demensboendet Attendo Skiftesvägen fått ligga i sin säng en hel dag vid ett flertal tillfällen utan vare sig mat, dryck eller läkemedel. Anledningen till att brukaren lämnats utan tillsyn uppges vara att hen i sin demens blev aggressiv och inte ville medverka.

Landskrona Direkt kontaktar Jan Allan Beer (L), ordförande i omsorgsnämnden och frågar honom om han tycker att vi har en bra äldreomsorg i Landskrona.
– Det är svårt att svara på. Generellt sett är den mycket bra. Men sedan har det ju inträffat ett par incidenter och det är inte acceptabelt. Allt kan naturligtvis bli bättre.

Jan Allan Beer går snabbt i försvarsställning när det talas om händelsen på Skiftesvägen.
– Att det är Attendo som bedriver verksamheten där har ingen betydelse. Om jag förstått det hela rätt så har detta arbetssätt pågått även när boendet drevs genom kommunal omsorg. Där har helt enkelt växt fram en speciell kultur där man handlat på ett visst sätt, säger han och förtydligar.
– Det har alltså inte med antalet personal att göra.

När omsorgsnämnden hade sammanträde på onsdagen var Angelique Nåvall Palm, verksamhetschef för Skiftesvägens äldreboende, på plats och informerade om vad man vidtagit för åtgärder sedan det senaste fallet uppdagats.
– Hon fick inte reda på vad som hänt förrän långt efter händelsen men då slog hon larm direkt. Och hon presenterade för oss vilka rutiner som åtgärdats samt vad personalen fått utbildning i.

Under Angelique Nåvall Palms redovisning visade hon åtgärderna med en power point presentation. Men precis som vid ett tidigare informationstillfälle, den 13 februari i år, så är det inget som omsorgsnämnden velar ha skriftligt för framtida dokumentation.
– Det är ingen som har önskat detta, säger Jan Allan Beer.

På frågan om det inte kunde vara en bra idé att ha åtgärderna nedpräntade i framtiden för eventuell uppföljning och kanske rent av utbildning svarar nämndsordföranden avvaktande.
– Det vet jag faktiskt inte men jag ska ta med mig vad du säger, avslutar han.

Landskrona Direkt har begärt att få ut samtliga Lex Sarah-anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg  som gjorts den senaste mandatperioden. Dessa kommer senast imorgon fredag är utlovat.

[…]
Läs hela
Total tystnad om smutsen på Kungsgatan
2018-05-24 16:26:44

En kollektiv suck hördes i veckan över kvarteret Falken. För nionde (!) gången grävdes det i korsningen under Maths Backelins balkong.
Åtminstone är det så många gånger han uppskattar att man grävt upp och täppt igen hålet i Kungsgatan.  Värst är det med smutsen som yr när lastbilar och hantverksfordon ska serva nybygget av hotellet tvärs över gatan.

Den pensionerade bankdirektören Maths Backelin bor på Falken. Hans lägenhet och balkong på tredje våning har första parkett om man vill följa nybygget på Stadskajen.
Om man nu kunnat se ut genom de nerdammade fönsterrutorna eller sitta på balkongen, vill säga.
- Jag har full förståelse för att vid ett nybygge får kringboende vissa oangelägenheter som buller, tung trafik med mera, säger han som dock törnat rejält på allt damm som yr upp och tränger sig in i hans lägenhet och som gör balkongen totalt obrukbar.

- Som skattebetalare i Landskrona måste jag så klart också ifrågasätta ledarskapet när uppenbarligen ingen som helst samordning finns. Det borde vara självklart att vatten, avlopp, el, bredband och fjärrvärme skall grävas ner till ett så stort nybygge, samtidigt. Beläggningen på Kungsgatan här i hörnet är bortgrävd, lika så förlängningen på Södra Långgatan från Storgatan till gång-cykel-bron över till Nyhamn, säger han och pekar ut platserna från sin balkong allt medan dammet mycket riktig virvlar runt på Kungsgatan när diverse fordon passerar. 8-9 gånger uppskattar han att att man grävt upp ett hål i gatan nedanför hans lägenhet.

Maths Backelin har även synpunkter på arbetstiderna på byggarbetsplatsen.
- Det arbetas sju dagar i veckan och långt in på kvällarna, säger han.

Efter en kvart på balkongen, känns smutsen även i Landskrona Direkts utsändes näsor och vi går in i lägenheten.
- Känn nu på golvet här, säger  Maths Backelin och drar med handflatan strax innanför balkongdörren och vi gör detsamma.
Mycket riktigt har ett tunt stoft lagt sig över parketten. 

Maths Backelin berättar sakligt om sina tröstlösa försök att nå en förståelse hos Landskrona stad.
- Jag har tidigare skrivit till Miljöförvaltningen helt utan resultat. Jag har skickat kopior till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg. Och förr tre veckor sedan fick jag nog och skrev ett skarp mejl till stadsdirektör Christian Alexandersson. Men jag möts bara av tystnad. Total sådan. Det är en oacceptabel arrogans att dessa våra företrädare och tjänstemän inte ens mäktar svara, säger han.
- Det jag önskat är att staden på något sätt löser så att smutsen slutar fara omkring från de uppgrävda gatorna. Det förpestar vår tillvaro genom att smutsen tränger in överallt i lägenheten och gör balkongen obrukbar. Mitt förslag är att de vattnar gatorna på morgonen innan alla lastbilar och lastare anländer om det inte regnat senaste dygnet. Det är tydligen för mycket begärt, säger han och suckar uppgivet.
- Jag vet egentligen inte vad som är värst. Att de låter smutsen tränga in hos oss eller att de inte ens besvärar sig med att svara när en enkel medborgare ställer några frågor.

[…]
Läs hela
Annons
Fyra hedras med minnesstenar
2018-05-24 11:25:15

Inom kort kommer de nya namn om ska pryda minnesplattorna i Landskronas Walk of Fame på Järnvägsgatan att presenteras. Landskrona Direkt kan dock redan nu avslöja vilka som kommer att föräras de tre plattorna som kommer att avtäckas den 17 augusti.

I år firar Landskronas Walk of Fame fem år. Därmed är det inte mindre än fyra personer som hedras på de tre nya minnesplattorna. Det är den före detta boxningsvärldsmästaren Armand Krajnc, stylisten och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt samt Henning Schlasberg som i Landskrona startade den första tillverkningen i Sverige av konfektionssydda kläder för herrar, som kommer att få vars en minnesplatta på gågatan. På Henning Schlasbergs platta  kommer även sonen Harald Schlasbergs namn att finnas med.

[…]
Läs hela
Om krisen kommer
2018-05-24 09:18:33

I nästa vecka får vi medborgare broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” i brevlådorna.
– Vi kan råka ut för samhällskriser, och då behöver vi vara förberedda för att kunna klara oss själva i några dagar innan samhällets resurser kommer till oss för att hjälpa oss, sa Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB i samband med att broschyren nyligen presenterades. På torsdag i nästa vecka finns ytterligare möjlighet att ”krishantera” i Landskrona.

På temat ”När krisen slår till!” håller Försvarsutbildarna Landskrona en informationsträff i Karlslundsbunkern den 31/5 klockan 18.30, meddelar Carina Paulsson.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickas ut till 4,8 miljoner hushåll och innehåller råd för hur man ska se till att ha vatten, mat och värme i fall en kris uppstår.

[…]
Läs hela
Företagarna prisade gymnasielever
2018-05-24 07:55:37

I samband med Företagarna Landskronas sista frukostträff för säsongen utsågs årets bästa UF-företag. De som prisades var gymnasieeleverna Liam Bernmarker, Johan Immerstrand och Felix Jakobsson vilka startat Poncho UF. Vinnarna belönades med diplom samt 1 000 kronor vardera.

Motiveringen lyder:
Detta är ett strålande exempel på entreprenörer som har utvecklat, anpassat och sett möjligheter med en enkel och användbar produkt och affärsidé.
Med en bra försäljning, väl genomtänkt marknadsföring och proffsig leverans rakt igenom, framstår Poncho UF som en värdig vinnare! Tre duktiga killar som med framgång säljer och marknadsför ponchobollar med regnponchos till företag och på mässor. Genom stort engagemang har de lyckats mycket bra med sitt företag. Allt ifrån affärsplan till försäljning. Juryn var imponerad! 

[…]
Läs hela
BoIS tappade två poäng
2018-05-23 21:34:11

Halmstad BK spelade i allsvenskan förra säsongen och BoIS harvade i Söderettan. Trots detta var de randiga det bästa av lagen då de möttes inför 2 136 åskådare på IP på torsdagen. Närmast att göra 1-0 var Sadat Karim som missade en straff i första halvlek. Matchen slutade 0-0.
- En poäng är en poäng men vi var värda tre, konstaterade BoIS tränare Agim Sopi efter matchen.

Gästerna började matchen klart bäst. Samtidigt syntes det att BoIS inte var helt taggade. De första tio minuterna var praktiskt taget allt spel förlagt till BoIS planhalva. Men några jättechanser lyckades inte Halmstad att få till.
Istället kom BoIS allt mer in i matchen och efter 20-25 minuter tog de randiga över helt. Men precis som Halmstad fick inte de randiga till några riktigt heta chanser. Inte förrän i minut 39. Då drog den före detta BoISaren Jesper Westerberg ner Edafe Egbedi i straffområdet och domare Granit Maqedonci pekade på straffpunkten.
Satat Karim slog dock bollen mitt i målet och Malkom Nilsson i HBK-målet kunde rädda med foten. En usel straff.

BoIS fortsatte att dominera i andra halvlek men precis som tidigare så ville inte bollen i mål. Adi Nalic testade att skjuta ett par gånger och Sadat Karim hade en nick över öppet mål i slutminuterna men några mål blev det alltså inte.

- Vi får 0-0 mot ett bra lag på bortaplan så jag är nöjd, konstaterade Halmstads tränare Igor Krulj.

BoIS tränare Agim Sopi var nöjd med spelarnas insats sett över hela matchen men var missnöjd över två tappade poäng.
- Vi skapade en del halvchanser samt några riktigt heta men vi får inte in bollen. Men en poäng är en poäng även om vi förtjänade att vinna. Men nu ska vi lägga detta bakom oss. Vi har en lång resa på söndag då vi ska möta Gefle på bortaplan på måndag. Då gäller det för oss att ha fullt fokus.

[…]
Läs hela
Fler krögare tycker till om uteserveringarna
2018-05-23 16:28:14

Först fick krögarna i centrum ett mejl där deras tillstånd för uteserveringarna drogs in. Landskrona Direkt rapporterade om detta i fredags och omedelbart agerade ansvariga på kommunen och gjorde en halv pudel. Tillstånden fanns kvar – allt var ”ett missförstånd”. Kvarstår gör dock att staden har för avsikt att bygga om gågatorna i centrum och de första etappen ska vara avklarad innan SM-veckan sätter igång i början av juli.

Ann Seth är krögare på Harrys och hon kommer att drabbas stenhårt. Hon kommer inte att kunna använda sin uteservering under arbetets gång. Hon verkar närmast uppgiven när Landskrona Direkt pratar med henne.
– Ja, vad kan man göra?, frågar hon sig retoriskt.

– Jag har pratat med Tora Broberg samt en projektledare och de förklarade vad som skulle ske. De ska alltså lägga gula plattor på marken, samma som dom har rakt över gatan, säger hon.

– Men jag minns när dom lade plattorna på andra sidan. Jag fick redan då reda på att jag också skulle få likadana men inte när. Jag fattar inte varför de inte gjorde allt på en och samma gång.

På frågan när arbetet ska börja svarar hon med en axelryckning.
– Jag har ingen aning. Beskedet jag fick var att de skulle börja när de fått stenarna. Och när det blir kunde dom inte svara på.

Mourat Dikmen på Pizzeria Rhodos på Nygatan hoppas att allt ska gå smidigt.
– När jag först fick höra vad som var på gång så tänkte jag att de inte är kloka. Men de kontaktade mig innan jag hann ringa dom och de förklarade att vi kan ha vår uteservering kvar. Först får den flyttas lite och sedan flyttas tillbaka igen, säger Mourat Dikmen.

Han är dock kritisk till att man väljer att utföra arbetet under högsäsongen.
– Naturligtvis borde arbeten som detta göras när man inte har uteservering. Men fungerar det som de lovat så har jag inga problem med det.

En annan pizzeria som drabbas är La Perla på Rådhusgatan.
– Vi kommer att få stänga vår uteservering, säger Lebent Telik.
– Från början var det tänkt att arbetet skulle starta den 1 april men det har skjutits fram tills nästa vecka och det är klart att det kommer att kosta oss mycket, säger han och det går inte att ta fel på sinnesstämningen även om han försöker hålla modet uppe.
– På grund av att min pappa som ägde La Perla innan gick bort i vintras så blev vi av med vårt alkoholtillstånd och det blev inte klart förrän i våras. Och så kommer detta nu. Det är inte roligt.

Han ställer sig också tveksam till att allt blir klart i tid.
– De har sagt att det ska ta en månad och att allt ska vara klart i första veckan i juli. Men helt ärligt så tror jag inte att de klarar av att bli klara så att jag hinner få upp uteserveringen till dess.

 

Läs mer:

[…]
Läs hela
The Sounds lirar åter på Rådhustorget
2018-05-23 14:46:52

Vi noterar att Helsingborgsbandet The Sounds återvänder till Landskronakarnevalen.

The Sounds har vi sett i på såväl Landskronakarnevalen som Venfestivalen genom åren. 
2011 spelade bandet förövrigt in videon till ” Dance with the Devil” på Landskrona Citadell.
Nu återvänder The Sounds till Rådhustorget för en ny karnevalsspelning.

 

The Sounds på Citadellet

 

[…]
Läs hela
Källarbrand på Ödmanssonsgatan
2018-05-23 10:27:44

Vid 17.20-tiden på tisdagen larmades räddningstjänsten till en källarbrand i ett flerfamiljshus på Ödmanssonsgatan i Landskrona. Efter en knapp timme var branden under kontroll och kunde därefter släckas.

Klart är att någon tänt eld på något okänt material och därför är en anmälan om mordbrand upptagen. Förutom att den delen av källaren som brann är totalförstörd så är resten av källaren samt lägenheterna på bottenplan rökskadade. Ingen person skadades i samband med eldsvådan men en död katt ska ha påträffats i en av de rökskadade lägenheterna.

Platsen är avspärrad i väntan på en teknisk undersökning som ska genomföras under onsdagen.

[…]
Läs hela
Sprit i Granet - Del 4. Avslutningen
2018-05-23 09:36:38

- Shit, sa Räven och reste sig upp.
- Vafan, utbrast jag.
Den store killen med tillhygget och linnet såg verkligen hotfull och skitförbannad ut. Det här var på allvar, inte något skämt. Jag reste mig osäkert upp på knä. Killen närmade sig med bestämda steg, medan hans kumpan - en smalare kille med rakat huvud, halstatueringar och adidaskläder - som verkade amfetamin-stirrig, skyndade efter.
- Vafan är det frågan om?, ropade jag stående på knä där i gröngräset, mitt bland våra urdruckna ölburkar. Räven svarade mig inte, han var på väg rakt emot den snabbt annalkande faran och hann väl ta en tio-femton raska steg.
- Din kompis!, gastade den store killen mot mig med förvånansvärt pipig röst.
- Han fuckade oss!
När han sa detta svängde han med fälgkorset och pekade på Räven som nu nästan var ända framme vid honom.
Jag förstod ingenting. Jag hade varit långt borta i fantasier och drömmar och solsken och öldimma, och befann mig nu, skjortlös, knästående och berusad inför en hotande och oförklarlig våldssituation. Vår lilla stad vibrerade av sol och sommardrömmar runt ikring mig, insekter surrade, myror kröp omkring i det friska gräset, granar liksom ångade och doften blandade sig med något annan, kemisk förruttnelse, svavelväten kanske, ifrån tegelbyggnadens djupa källarregioner. Ett flygplan ritade ett perfekt vitt streck över försommarhimlen och en tokdåre med vilda ögon svängde ett fälgkors bara en bit bort.
- Du gav oss fingret! Du fuckade oss!, skränade den storvuxne potentielle våldsmannen och tryckte upp sin gigantiska bröstkorg mot den lite hopkrupne och gestikulerande Räven. Jag fattade fortfarande ingenting. Räven verkade förklara och förklara, urskulda sig. Jag kunde inte höra så bra. Och så, plötsligt, var det bara över.
Den store killen gav Broder Räv en blick som skulle ha kunnat skrämma en hel flock packade fotbollsfans spiknyktra, och så vände han bara på klacken och vaggade tillbaka till skåpbilen. Till och med hans rygg såg arg ut. Adidaskillen skyndade efter. De klev in i bilen, motorn gick igång och så försvann de med en liten rivstart.

Jag stod fortfarande kvar på mina knän. Räven kom gående emot mig. Jag kunde höra duvorna inne i granarna.
- Vad fan var detta?! Hade du gett dem fingret?, frågade jag förvirrat och tyckte att detta var märkligare än alla mina hopfantiserade brandtrappor och Feist-konserter i skogsbacken. Räven nickade.
- Gav du dem fingret när de körde förbi här, när jag låg fridfullt i gräset och blundade?
Han nickade.
- Varför i helvete då?
- Jag fick för mig att de var HIF:are.

En timme senare fanns det bara två öl kvar i det där flaket vi tagit. Vi hade också försett oss med varsin vitvinare. Detta hade vi gjort när Stenmark återvänt, svettigare än någonsin, och kopplat på släpet för att sedan påbörja sin långa färd tillbaka till knottens och renarnas land. Vi var väl dyngfulla (direkt efter incidenten med fälgkorsmarodören hade vi, för övrigt, också smugit bort till släpet där vi öppnat en whiskyflaska och halsat tappert ett par gånger och sedan ställt tillbaka pavan). Men nu var släpet, Stenmark och marodörerna borta. Vi var övergivna. Vi diskuterade om vi skulle ta oss ner till den närbelägna strandremsan för ett dopp. Solen sken fortfarande starkt. Räven började sjunga "För vi vill ha ett självständigt Skåne". Jag frågade honom om han kände Kniva-Kaj, det gjorde han nog inte. Vår diskussion kom liksom ingenstans. Bärandes på våra heliga vinflaskor och de sista båda smuggelölen vaggade vi över vallarnas klippta gräsmattor, på väg mot pizzerian. Vi var mycket hungriga. Och, som sagt, mycket berusade.

Framme vid Donpans soliga uteservering gjorde vi vårt bästa för att stadga upp oss lite, placerade sen de två sista ölburkarna och de halvdruckna vinarna på marken invid den låga muren som omgärdade och slog oss ner vid ett slitet träbord. På en veckotidningslöpsedel på väggen till grannhuset läste jag: BLI SMAL SOM EN FRANSYSKA och SEXBANTA! SÄTT FART PÅ DE RÄTTA HORMONERNA.
Min värld snurrade betänkligt och så kom servitrisen med allt sitt vackra korpsvarta hår samlat i en hästsvans, och hon log trevligt och igenkännande mot mig. Räven sluddrade:
- Två kebabpizzor och två stora öl, p i n t a r. Och fort ska det gå!
Jag grimaserade. Servitrisen försvann i de inre regionerna. Det gjorde ont i min mage, men jag försökte t ä n k a bort smärtan - såväl som kanonfyllan för den delen - studerade de andra gästerna medan vi väntade på vår beställning. Räven muttrade och tände omständligt en cigarrett. Fyra män och en kvinna vid det närmsta bordet, salongsberusade och ganska skrattglada. Tre yngre killar med omfattande tatueringar på armar, skuldror och halsar satt en bit bort och slukade sina pizzor under tystnad. Två stillsamma fyllon med en hund längre bort, någon till, och så Pizzeriamannen. Han var alltid här.
Våra pizzor kom ganska snart och jag och Räven högg in på dessa med stor hunger och alkoholrelaterat bordskick. Jag hade fortfarande ont i magen. Men vi åt i alla fall nästan upp de jättelika pizzorna, med sina berg av hyvlat kött, lök, feferoni och krämig vitlökssås och ölen rann ner utan minsta besvär. Sen blev det suddigt.

Räven rökte konstant, pratade för sig själv och välte ner askfatet från bordet ett par gånger. Jag för min del satt och gungade med huvudet, sög på min andra pint och undrade vad som skulle krävas för att bli utkastade. Ägaren kom körande i sin BMW, parkerade utanför, hälsade kort och försvann sen också han in i krogens bakre regioner. Plötsligt reste sig Räven upp, vacklade till en smula och tog sen ett snabbt och bestämt adjö av mig innan han lade en hundralapp och en guldtia på bordet och helt sonika stapplade iväg i kvällningen.
Jag satt kvar med mitt mag-onda och min snurrande skalle. Rökte. Efter ett tag hade alla gått därifrån, utom jag och Pizzeriamannen. En hund skällde någonstans. Det var inte lika varmt längre, men majkvällen var lång och de snälla molnen på himlen blev fantastiskt orange-rosa-blå. -Som […]
Läs hela

Internationell dag för biologisk mångfald
2018-05-23 09:21:45

Igår firades den Internationella dagen för biologisk mångfald. På Öresundsgymnasiet satte elever upp en utställning om detta. Just Biodiversity är dessutom temat för årets stora miljökonferens CEI2018 som i år är i Österrike.
- Svenska delegationen på plats kommer att utgöras av Alaa, Betty, Harjija, Ella och Long - alla elever på Öresundsgymnasiet, meddelar elevernas lärare Karin Warlin som även hon kommer att finnas på plats under CEI2018.

[…]
Läs hela
GF Idrott till final i Riksfyran
2018-05-22 15:37:36

Vi noterar att GF Idrotts elitgymnaster nyligen tävlade i truppgymnastik i Helsingborg.

Tävlingen som heter Riksfyran hade samlat hela 44 deltagande lag. GF Idrotts gymnaster placerade sig på en sjunde plats vilket gav dem en plats bland de tio lagen i finalen.
- Truppen gjorde mycket bra ifrån sig och slutade på en hedrande nionde plats. Med tanke på att 44 lag deltog gjorde tjejerna en strålande insats. Konkurrensen är tuff bland alla dessa gymnaster från hela Sverige, poängterar Bodil Petersson, ordförande i GF Idrott.

[…]
Läs hela
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser