Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Hyrorna för Landskronahem klara
2016-12-07 15:37:55

Hyresgästföreningen region norra Skåne och Landskronahem har idag nått en överenskommelse om hyreshöjning för 2017 och 2018. Uppgörelsen innebär att hyrorna inom Landskronahem den 1 januari 2017 höjs med i genomsnitt 1,3 procent (0,7 procent för 2016 och 0,6 procent för 2017)* Den 1 januari 2018 höjs hyrorna med i genomsnitt 0,5 procent.

– Vi har alltid hyresgästernas bästa för ögonen när vi förhandlar hyrorna. Vår förhoppning inför förhandlingssäsongen har varit att hyresvärdarna vill vara med och ta ansvar för att även hyresgästerna ska få ta del av de synnerligen goda ekonomiska förutsättningarna som råder, med låg inflation och låga räntor, säger Emma Nilsson, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Landskronahem äger och förvaltar fram till årsskiftet omkring 4 000 lägenheter i Landskrona kommun.

– Vi är nöjda att vi nu nått en uppgörelse. Som alltid innebär förhandlingen en avvägning mellan företagets behov och hyresgästernas intressen. Detta är dessutom en flerårig uppgörelse som ger trygghet och stabilitet åt hyresgästerna då de redan nu vet sin hyra två år framåt, säger Emma Nilsson.

Hyresgästerna kommer att få ytterligare information inom kort, då Hyresgästföreningen tillsammans med Landskronahem skickar ut ett brev med information om hur stor höjningen blir för var och en.

Fotnot
*Parterna nådde ingen överenskommelse för 2016 års hyror i samband med de förhandlingar som fördes då. Den idag träffade uppgörelsen inkluderar även 2016 års hyresförhandling.

[…]
Läs hela
Mysig avslutning på Jazzcafé
2016-12-07 11:43:13

I går kväll var det säsongsavslutning för Jazzcafé på teaterrestaurangen. Vilken final det blev. Twist’n Shout med Almaz Yebio vid mikrofonen lämnade ingen oberörd. Mysigt, magnifikt och stundtals makalöst vad så skickliga musiker kan åstadkomma. Glädjande besked till alla musikälskare är att Jazzcafé går in på sitt fjärde år på Landskrona teater till våren.

Twist’n Shout, detta missvisande namn på en grupp, firar 20-årsjubileum med ett par spelningar så här i gränslandet mellan höst och vinter.
- Vi får kanske göra någon Beatleslåt i framtiden, funderade Almaz Yebio vars varma, enastående rika och trovärdiga röst är en fixpunkt, konserten igenom.
Flera gånger presenterar sångerska också bandet. Välförtjänt.
Karl-Martin Almqvist på träblås, Mattias Hjorth på kontrabas och Peter Nilsson bakom trummorna.

Det bjöds på eget material, nytt och gammalt, men också Gershwins Central Station, där Almqvists saxofon skapade en suggestiv matta för tågen att rulla fram på. Almaz Yebios röst var pianot när bandet tolkade Keith Jarrett och även ljudteknikern bör få en applåd. Så rent var ljudet i Joni Mitchells Song to a Seagull att stämningen var andäktig.

Det blev en sån där avspänd stämning när publiken och musikerna samtalar med vandra, sånt som kan ske på ett jazzcafé.
- Jazzcaféet återkommer till Landskrona till våren, utlovar Ulf Rådelius, producent jazz, vid Musik i Syd och ger löfte om ett omväxlande program med bland annat besök av pianisten Martin Tingvall samt ”jazz po skånska” med sångerskan Anna-Mia Barwe.

[…]
Läs hela
Krögare söker ljus och värme i Landskrona
2016-12-07 10:59:32

Den restaurang som tidigare hette Axet på Österleden heter numera La Guna. Namnbytet kom i samband med att restaurangen såldes nyligen. Den nye ägaren heter Rachad Chehab och han flyttade till Landskrona för cirka en månad sedan. Han är född och uppvuxen i Norrbotten och detta märks redan idag på menyn.

Rachad Chehab är en ung man som tröttnade på mörkret och kylan i Kiruna och beslutade sig för att flytta söderut. Sedan några månader bor hans pappa i Malmö och när han fick se att Restaurang Axet i Landskrona var till salu så gick allt fort.
– Det tog bara ett par dagar. Sedan var jag och den tidigare ägaren överens och nu är jag här, säger Rachad Chehab.
– Jag hatar Norrbotten, säger han och skrattar.
– Där är kallt och mörkt och där finns inget att göra. Jag har länge velat flytta söderut.

Hans pappa har drivit restaurang i ett stort antal städer i Norrbotten och där har Rachad Chehab fått sin skolning.
– Jag har varit i branschen i 7-8 år och nu kör jag själv här nere, säger han.

Restaurangen kommer att fokusera på pizzor och husmanskost och här finns flera inslag från norr.
– Det är ganska mycket vilt. Vi har bland annat rökt renkött till många av våra rätter. Detta är någon speciellt som jag tror kan locka många Landskronabor och även andra som bor runt omkring, säger Rachad Chehab.
– Detta i kombination med att hela området står inför en stor utveckling samt att vi har en stor gratis parkering precis utanför dörren gör att vi tror stenhårt på restaurangen och läget.

I inledningsskedet kommer tre eller fyra personer att jobba på La Guna och en som redan är på plats är kocken Hans Pedersen. Han slår ett slag för en klassiker från Lund.
– Jag jobbade på Grand Hotell i många år och en av favoriterna där var Sten Bromans whiskyköttbullar. Och dessa ska vi ha här. Ska det vara på riktigt så ska man dricka Ramlösa till, säger han och skrattar.

En nyhet är också att restaurangen kommer att hålla öppet på kvällar och helger.
– Tidigare har det varit en lunchrestaurang men vi vill mer än så. Vi har cirka 70 platser och hit kan sällskap komma och sitta bekvämt. VI har dessutom konferensrum om det skulle behövas, avslutar Rachad Chehab.

[…]
Läs hela
LKGF tävlade i Slovenien
2016-12-06 16:29:10

Fem gymnaster och en tränare från Landskrona Kvinnliga GF, samt en gymnast från Göteborg och en från Jönköping åkte i fredags till Ljubljana i Slovenien för den 27:e upplagan av “New Year Cup Moste”. Tretton nationer fanns på plats med Ryssland som en av dessa.

Först blev det transport till hotellet, därefter träning i tävlingshallen som var en helt nybyggd anläggning enbart för gymnastik. En stor hall för RG och en hall för AG.
– Jättefräscht och med golv som var preparerade för de olika gymnastikformerna, säger Jenny Engdahl för LKGF.
– Kvällen avslutades i centrala delarna av Ljubljana med lite sight seeing och krafterna till tävlingen fylldes på genom att vi åt soppa ur ett urholkat bröd. Mysigt, spännande och gott.

Alma Månsson tävlade i “Pre Junior”kategori A och genomförde program i tunnband och käglor. Ganska bra gick det och gymnasten var nöjd.
– Det är alltid lite nervpirrande att tävla utanför Sveriges gränser och det finns många mycket duktiga gymnaster. Men flickorna snappar upp och lär sig så otroligt mycket. Alma har utvecklats otroligt mycket under hösten i sitt RG tänk, berömmer Jenny Engdahl.

Meja Engdahl Petersson tävlade i FIG juniorkategorin och genomförde fyra mycket bra program. Totalt slutade hon på 12:e plats och kvalificerade  sig till alla fyra grenfinalerna, rep, tunnband, boll och käglor. På söndagen gjorde hon åter en mycket bra tävling och resultaten blev fyra och femma i grenfinalerna. Meja Engdahl Petersson var mycket nöjd med sin tävlingshelg och har fått många fina “vitsord”.

Olivia Kristensson Nilsson och Wilma Mårtensson tävlade i seniorkategori FIG. Wilma genomförde alla fyra grenarna tunnband, boll, käglor och band på ett mycket tillfredställande sätt och har utvecklat sitt tävlande enormt den sista tiden. Wilma lyckades gå vidare till finaler i de två grenarna tunnband och band. Totalt slutade Wilma på fjärde plats. I grenfinalerna blev det en fjärde och en femteplats.

Olivia Kristensson Nilsson tävlade endast i två grenar då hon håller på att rehabilitera en envis fotskada.
– Boll och käglor som vi anser är hennes starkaste grenar var det som gällde. Och Olivia fick fina poäng över 13. Det blev final i båda grenarna och två fina fjärdeplatser. En nöjd Olivia som mådde jättebra av att få vara på tävlingsgolvet igen, säger Jenny Engdahl.

Astrid Kristensson Nilsson tävlade “Pre Junior” kategori B och körde tunnband. Astrid var väldigt nervös och programmet blev inte riktigt som hon tänkt sig. Men tävlingen gav en bra erfarenhet att ha med sig framöver.
– Astrid har stor utvecklingspotential, så det är bara att jobba vidare, manar Jenny Engdahl och avslutar.
– Med mycket ny inspiration med hem i bagaget avslutades inte bara tävlingsåret utan det gällande bedömningsreglementet. Nu gäller det att anpassa sig efter lite nya regler och plugga på och träna under julen för att kunna komma igen nästa år med nya program med nya svårigheter, risker och “apparatus difficulties”. Vi ser fram emot en arbetsam jul med mycket träning.

[…]
Läs hela
Annons
Stenhård svågerpolitik skriver S
2016-12-06 16:06:06

Föga överraskande beslutade kommunstyrelsen idag att utse Christian Alexandersson till Landskrona stads stadsdirektör och Stefan Johansson till biträdande stadsdirektör.

Det som trots allt kan tyckas anmärkningsvärt är att politiken denna gång inte är helt överens om hur tillsättningen borde gått till för att den ska vara hållbar över mandatperioderna. Socialdemokraterna riktar i ett särskilt yttrande till beslutet en rejäl känga och anser att det finns drag av ”rigid nepotism” i tjänstetillsättningen.

Då stadsdirektör och biträdande stadsdirektör redan är presenterade, valde treklövern att avstå från en pressträff efter dagens extrainsatta sammanträde i kommunstyrelsen. Det gjorde inte Socialdemokraterna.
- Vi har inte varit inbjudna så detta är helt och hållet treklöverns organisation som dom får ta ansvar för, säger kommunalråd Jonas Esbjörnsson (S).
- Det har skett en rekrytering till stadens främsta  jobb utan någon process överhuvudtaget. Istället har Stefan Johansson och Christian Alexandersson handplockats, poängterar han.

Samtidigt påtalar oppositionsrådet att det hittills bara är män som lyfts fram i den nya organisationen såväl på stadsdirektörstjänsterna som i styrelserna för de två nya kommunala bolagen och att det därför finns brister sett ur ett jämställdhetsperspektiv.

Socialdemokraterna avstod från att rösta i frågan men lämnade istället in ett särskilt yttrande.
”Bildandet av ett koncernbolag har förts bakom stängda dörrar där bara några få har varit med. Vid tillsättandet av de främsta chefsposterna i den nya organisationen för kommunens ledning och koncernbolaget har det förordnats två män. Tjänsterna har inte varit utannonserade utan tillsatts genom internrekrytering bakom lykta dörrar.”

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tar lätt på denna del av kritiken.
- Man är nöjd med rekryteringarna men inte tillvägagångssättet. Tillsammans har Stefan och Christian nära nog 40-års ”provtjänstgöring” i huset. Vi vet deras kapacitet och kompetens och de besitter dessutom den fördelen att de är flygfärdiga från minut ett, säger Torkild Strandberg.
- Vi har erfarenhet av utdragna rekryteringsprocesser och det skulle tagit minimum åtta månader att göra en. Till stora kostnader dessutom, säger han och understryker att ”rekryteringen rakt igenom varit en kompetensfråga”. 
- Jag är medveten om att vi är i behov av att spotta upp oss i jämställdhetsanseende. Men om jag förstår S rätt, så är valet av personer utmärkt men vi skulle helst gått den långa vägen och hittat någon annan och helst av annat kön också, säger Torkild Strandberg följt av en ljudlig suck. Han understryker samtidigt med bestämdhet att socialdemokraterna på inget viss förfördelats i processen.
- Vi har informerat oppositionspartierna och facken om vilka personer vi förespråkat.

Ni har alltså inte låtit Sverigedemokraterna som stötte er i frågan fått sitta med i rummet och få mer information än övriga partier?
- Nej. Absolut inte.

Jonas Esbjörnsson lyfter också den aspekten att det är samma personer som utfört organisationsutredningen som också fått tjänsterna.
”Tjänstetillsättningen har i detta avseende tydliga drag av en rigid nepotism men brister även ur jämställdhetssynpunkt”, skriver han avslutningsvis i det särskilda yttrandet.

- Jag är tveksamt till att Jonas Esbjörnsson ens förstår innebörden av den anklagelsen och om han är beredd att bära konsekvensen av att säga så, säger Torkild Strandberg.
- Han sänker förtroendet för sin egen organisation men än värre, Landskronas anseende i omvärlden, med sådana påståenden.

-  Det är inte vi som sagt upp stadsdirektörer stup i kvarten. ”Chefer kommer, chefer går” är ett rykte Torkild själv få ta ansvar för, avslutar Jonas Esbjörnsson.

Läs mer:
Facken kritiska till rekryteringsprocessen

[…]
Läs hela
Löfte skrev på för BoIS
2016-12-06 11:49:30

Mjällbys stortalang Adi Nalic, 19 år, väljer spel i Landskrona BoIS den kommande säsongen. BoIS har skrivit ett avtal med honom för 2017. Det är en kille som varit en stor talang en längre tid. Han är kan spela såväl på mittfältet som i anfallet. För några år sedan provspelade han med Milan och Fiorentina.

Mjällby är moderklubben och under den gångna säsongen flyttades han upp i A-truppen. Dock satte en infektion i kroppen stopp för spel fram till sommaren. Sedan blev det sporadiska inhopp i höstas. Han var dock med i Söderettans talanglag.

Egentligen skulle han den här veckan provtränat med Kalmar FF men valde att skriva på för Landskrona BoIS.
– Det är ett framtidslöfte som ville komma till oss för att utvecklas som fotbollsspelare. Han är den typen av fotbollsspelare som vi letar efter, har bra teknik, spelintelligens, är stark och har en härlig personlig karaktär. Han springer mycket i djupet men har också en bra defensiv, kommenterar BoIS-tränaren Agim Sopi och tillägger.
– Jag tror mycket på honom.

En nyhet nästa år är att Adi Nalic och några andra talanger kommer att få chansen till individuell träning på förmiddagarna.

[…]
Läs hela
Maskinuthyrare etablerar sig i Landskrona
2016-12-06 07:00:11

Allt fler företag väljer att etablera sig i Landskrona. Den 23 januari slår Hyrin upp portarna på Gasverksgatan 9. De hyr ut allt från borrmaskiner till stora lastmaskiner och kunderna de riktar sig till är företag inom byggbranschen i det expansiva Landskrona.

– Det finns större företag i branschen men vi räds inte konkurrensen. Med tanke på allt som händer i Landskrona och dess omnejd så är vi övertygade om att även vi kan etablera oss här, säger Sami Malmros, vice VD på företaget.

Hyrin har sitt huvudkontor i Ängelholm men är även stationerade i Laholm, Helsingborg och Malmö.
– Men det kändes som att det var ett hål mellan Helsingborg och Malmö. Och då vi noterade hur mycket som byggs samt hur många kunder vi har i och runt Landskrona, så bestämde vi oss för att satsa här.

När allt är på plats så kommer tre personer att jobba på filialen i Landskrona.
– Det är precis som det ska vara. Hos oss är allt enkelt. Det är vårt signum Vi har inte en massa telefonväxlar och dylikt. Det ska vara enkelt, ärligt och prisvärt, avslutar Sami Malmros.

[…]
Läs hela
BILDEXTRA - I helgen kom julen till Landskrona
2016-12-05 17:42:36

I helgen arrangerade Landskronasamverkan Jul i Landskrona för första gången. Under lördagen och söndagen var det full aktivitet i stan där butikerna bjöd in till julshopping med olika erbjudande och aktiviteter. På shoppinggatorna fanns ambulerande julkörer och musiker för att sprida julstämning. Julvärdar bjöd på glögg, julgodis och delade ut programblad för helgens alla programpunkter. På söndagen passade även många på att besöka Kvarntorgets julmarknad på söndagen.

Julmys i Julparken
Extra julmys var det på Kasernplan där man byggt upp en julpark, vilket innebar dekorerade containrar med lokala matproducenter och föreningar. I en av containrarna huserade Erikstorps Kungsgård som serverade Skånsk kebab och hemmagjord chokladmjölk med vispad grädde.

En av de mest populära aktiviteterna var den snöhög som under flera veckor samlats in från ishallen och transporterats till Kasernplan där barnen turades om att använda stjärtlapparna som fanns på plats, eller helt enkelt kasta sig ut på bara overallen. I scouternas eldstad kunde man sitta på stockar framför en öppen eld och grilla marshmallows, vilket var ett populärt inslag.

Jättejulklappen öppnades
Ett hundratal personer samlades kl. 14.00 för att se när jättejulklappen vid Rådhustorget öppnandes. Under veckan hade man kunnat nominera en person som man tycker förtjänar julklappen. Öppna paketet fick Susanne Johansson göra, som blivit nominerad av sin vän Sandra Dahlinger. Julklappen innehöll Landskronas presentkort värt 5000 kronor, som går att använda på över 30 ställen i Landskrona och som vanligtvis går att köpa i presentkortsmaskinen på Hemmakväll Landskrona.

Populärt på Kvarntorget
Julmarknaden på Kvarntorget, eller Plorren som området kallas i folkmun, lockade många besökare i det vackra vädret. Som vanligt fanns det gott om julklappstips och även sådant som passar på julbordet, att köpa.

 

 

[…]
Läs hela
Ljusets mästare på Galleri Gamla Staden
2016-12-05 16:55:14

Tanken var att konstnären Colin Fraser enbart skulle ställa ut tavlor på Galleri Gamla Staden i samband med Lousie Hoffstens spelning på Landskrona Teater förra lördagen. Galleristerna och konstnären beslutade dock för att ge fler chansen att se de oerhört speciella tavlorna. Faktum är att galleriet höll öppet under Jul i Landskrona och kommande helg ges en ny chans att se de vackra målningarna.

Glasgowfödde Colin Fraser, som numera bor i Landskrona, kan som få andra få fram ljus i sina verk samtidigt som de är knivskarpa. Konstnären själv vill dock även lyfta fram det som man kanske inte ser direkt.
– Mellanrum mellan objekten är mycket viktigt. Precis som bakgrunden, säger han och hälsar allmänheten välkomna till Norra Kyrkogränd mellan klockan 12 och 16 på lördag och söndag.

[…]
Läs hela
Spelbutik drog in miljonvinst
2016-12-05 16:32:01

Tomten kom tidigt till Öster. 95 leende lös i lördags upp Infartens köpcentrum lite extra. Så många andelar var nämligen med och kammande hem drygt 2,3 miljoner kronor på V75-omgången som avgjordes på Jägersro i Malmö.

2 311 350 kronor gav andelsspelet ”Agnetas-andel” vid Infartens Tobak och Spel i lördags.
- Det innebär att varje andel är värd 24 330 kronor. Vi har ätit tårta idag och en hel del kunder har kommit förbi med blommor, säger Rudi Masic innehavare av turbutiken.

- Det här är naturligtvis riktigt roligt och ett välkommet tillskott i julkassan hos många familjer. Det gör vi gärna om igen, avslutar Rudi Masic.

[…]
Läs hela
Facken kritiska till rekryteringsprocessen
2016-12-05 12:42:11

I morgon kommer ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde att utse Christian Alexandersson till stadsdirektör från den tidpunkt då överenskommelse kan träffas.

- Just nu ska vi sy ihop det sista kring hur det ska se ut med vd-tjänsten för det nya koncernbolaget. En tjänst som Christian Alexandersson också kommer att inneha, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg som nu har att fastställa lön och andra anställningsvillkor för stadsdirektören.
- Min målsättning är att ha det klart innan vi går på julledighet, säger Torkild Strandberg.

Christian Alexandersson innehar idag befattningarna som vd för Landskrona stadsutveckling AB samt är utvecklingschef i Landskrona stad.
- Arbetet som utvecklingschef går nu upp i tjänsten som stadsdirektör och vem som blir vd för stadsutvecklingsbolaget är upp till dess styrelse att besluta kring. De ha möte på fredag och frågan lär dristas då.

Kommunstyrelsen kommer imorgon också att utse Stefan Johansson till biträdande stadsdirektör men där är det hans kollega Christian Alexandersson i egenskap av stadsdirektör som fastställer hans lön och eventuellt andra anställningsvillkor.
- Anledningen är att det är stadsdirektörens arbetsuppgift. Det är han som anställer sin biträdande chef samt förvaltningscheferna. Anledningen till att jag i egenskap av KSO sätter Christians lön och villkor är att han inte kan göra det själv, förklarar Torkild Strandberg.

Facken efterlyser större öppenhet
Under MBL-förhandlingarna hade de närvarande personalorganisationerna inget att erinra mot arbetsgivarens förslag av kandidater däremot var de fyra stora fackförbunden kritiska till bristen på öppenhet i rekryteringsprocessen,
- Vi har inga invändningar mot de föreslagna kandidaterna. Däremot är vi, som framförts undertidigare förhandlingar och överläggningar, inte eniga med arbetsgivaren kring hur rekryteringen genomförts. En öppen process kvalitetssäkrar och ger större legitimitet. Det ligger ett stort signalvärde i varje rekrytering utifrån värdegrunden BRA och synen på Landskrona stad som en attraktiv arbetsgivare, skriver företrädarna för Kommunal, Vision, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i en bilaga till MBL-protokollet.

Media visste mer än facket
Visions ordförande Madelene Eriksson valde att gå ett steg längre och närvarande inte vid intervjuerna med den blivande stadsdirektören och den biträdande stadsdirektören.
- Vi har hela tiden efterfrågat och blivit lovade att vara med i rekryteringsprocessen men då vi nu anser att det redan är bestämt när det gick ut i media tidigare i veckan anser vi oss inte behöva sitta med i intervjuerna, skriver Madelene Eriksson i protokollet.

[…]
Läs hela
Veckans hamntrafik
2016-12-05 11:11:05

Under vecka 49 anlöper följande båtar Landskrona Hamn. Fler båtar kan komma senare i veckan. Därför hänvisar vi även till Landskrona Hamns hemsida, vilken uppdateras regelbundet. Adressen är www.landskrona-hamn.se.

Måndag
• M/V Trine från Rostock, lossar åt Yara AB.
• M/V Bit Okland till Öresunds Drydocks

Tisdag
• M/V Annika Benita från Uusikaupunki lossar åt Yara AB.
• M/V Eems Chrystal lastar för Enercon.

Onsdag
• M/V Maureen S lastar för Enercon.

Lördag
• M/V Cemgulf från Bremen lossar åt Thomas Cement.

Söndag
• M/V Malta Cement från Rostock lossar åt Cemex AB.

[…]
Läs hela
Harrys och 261 nya i lunchguiden
2016-12-05 10:16:09

Det är med glädje vi konstaterar att Landskrona Direkts lunchguide fortfarande lockar nya krogar och matställen. Förra veckan hoppade Café 261 med på tåget och från och med idag är även nyöppnade Harrys med i lunchguiden. Varmt välkomna säger vi till dessa. Vad de och de flesta av stans övriga krögare serverar till lunch hittar du  här på Landskrona Direkt.

Polens president på statsbesök belönade Landskronit
2016-12-02 18:32:00

I samband med nu pågående statsbesök till Stockholm av Polens president Andzej Duda överlämnade denne vid en högtidlig ceremoni på Polens ambassad hedersdistinktionen Bene Merito till företrädare för Svensk-Polska Samfundet, stockholmarna Krystyna Larsson, Kaj Wahlberg och Arthur Sehn samt Landskroniten Tor Johanson.

Medaljen instiftades år 2009 och delas ut mycket sparsamt. Tre svenskar har tidigare fått den. Enligt statuterna är den avsedd att kunna tillfalla den som "ytterst aktivt medverkat till att stärka banden mellan Polen och omvärlden" samt tilldelas "som en gärd av tacksamhet och erkännande av vederbörandes meriter av att främja Polen utomlands". En av de första som tilldelades denna medalj var  den legendariske motståndsmannen, sedermera  utrikesministern med mera Wladyslaw Bartoszewski, som gick bort i fjol.
- Han fängslades av nazisterna men kom ut ur koncentrationslägren. Under kommunisttiden fängslades han tre gånger. Jag hade förmånen att få träffa honom, bland annat  i Stockholm. Trots alla sina umbäranden predikade han förlåtelsens och humanitetens evangelium, berättar Tor Johanson.

Landskronabon och juristen Tor Johanson kom första gången i närkontakt med Polen i adventstider 1981.
- Då hade några klasser på Tuppaskolan ordnat en försäljning vars överskott skulle gå till Polen som då led under kommunistoket. En av de aktiva skolpojkarna var den numera inte helt obekante Torkild Strandberg, som förövrigt också tillsammans med två kompisar och  lärare fick följa med och överlämna de inhandlade förnödenheterna, minns Tor Johanson.
Bara en vecka därefter,  på Luciadagen den 13 december 1981, slog Sovjet till och införde krigslagar. Gränserna stängdes totalt. Tor Johanson kom sedan att utses till delegat på plats och blev den som ledde in den första hjälpkonvojen till Polen i början av januari 1982.
- Hela  operationen varade i flera år och kom att bli och är så fortfarande  den största hjälpoperationen efter andra världskriget.
I mars månad 1982 fick rödakorsdelegaterna äntligen rätt att verkställa mycket reglerade kontrollbesök hos de internerade Solidaritetsmedlemmarna. Detta i enlighet med statuterna i Genèvekonventionerna som den kommunistiska regimen tillträtt bara kort tid före krigstillståndet.
- Ledningen visste nog inte vad den gjorde när den mer eller mindre frivilligt accepterade Genèvekonventionerna men för Polen och det internationella samvetet var det av största nytta att man gjort så. Dessa besök i lägren kom att påverka migi hög grad, berättar Tor Johanson.
Och det blev frekventa möten med ledarna, då främst Lech Walesa.
- En mycket intressant och engagerad person som jag senare haft glädjen att få träffa vid olika tillfällen.

För sina insatser tilldelades Tor Johanson i november 2007 i samband med öppnande av Solidaritets världsutställning på Landskrona bibliotek (visades bara på en plats i varje land) den högsta orden en utlänning kan få - Kommendörstecknet av Republiken Polens Förtjänstorden. Den överlämnades av dåvarande polske ambassadören Michal Czyz i närvaro av bland annat sin svenska kollega i Warszawa, Tomas Bertelman.

Att nu få ytterligare tacksamhetsbevis överraskade Tor Johanson. Kanske beror något på att han engagerat sig starkt för de svensk-polska förbindelserna. Så författade han t.ex. en minnesbok om Svensk-Polska Samfundet till dess 80-årsdag 2006. Till president Duda överlämnade förövrigt Tor Johanson i samband med förläningen denna skrift i specialband.

Vidare har han initierat fyra stora polsk-svenska utställningar i just Landskrona. Den senaste i dagarna för två år sedan. Den rörde den världsberömde motståndsmannen Jan Karski.
- Att just Landskrona har blivit något av ett centrum för denna verksamhet har vi flera att tacka för. De tidigare fullmäktigeordföranden Gösta Nilsson och Lennart Söderberg har visat ett mycket starkt intresse för dessa frågor. Nuvarande ordföranden Gunlög Stenfelt fullföljer helt sina företrädares linje. Noterbart är att Landskrona under den senaste tioårsperioden haft officiella besök av tre polska ambassadörer vid ett flertal tillfällen - en inte helt vanlig händelse, understryker Tor Johanson avslutningsvis.

 

[…]
Läs hela
FEL: Heja Rebecka!
2016-12-02 17:22:55

I Landskrona håller vi på Rebecka!

Massor av julfirande i helgen
2016-12-02 16:25:47

Istället för den traditionella julskyltningen arrangeras istället jul i Landskrona vilket knappast kan ha undgått någon. De flesta butikerna i staden har öppet på såväl lördagen som söndagen och även på gator och torg blir det aktiviteter. Ett exempel är att det blir en julpark på Kasernplan.

Under Jul i Landskrona är stadens butiker fyllda av aktiviteter och erbjudanden och på Kasernplan byggs en julpark där lokala producenter och föreningar presenterar sig.
– I Julparken har vi samlat lokala producenter, föreningar och UF-företag. En salig blandning av grillat och hembakat, sött och salt och så klart julens godsaker. Här kan man också träffa tomten, grilla marshmallows i scouternas eldstad, leka i riktig snö, klappa kaniner och prova på ponnyridning, säger Elin Jönsson på Landskronasamverkan vilka är spindeln i nätet bakom helgens aktiviteter.

I stadens butiker erbjuds allt mellan himmel och jord och som kan packas in i julpapper. Det finns dock mer än så. Ett exempel är Ateljé Bern som arrangerar en tävling som går ut på att gissa vikten av ett antal silverskedar.
– Dom hänger i vår julgran i butiken. Prispotten består av presentkort och smycken, hälsar Helene Nilsson från Bern.

Även på stadens krogar satsar man. På Speakers Corner har man tagit fram en ölprovarbricka dagen till ära.
– Det rör sig om fyra julöl som man får prova och den sista av dem är ganska unik. Det är Brygghuset Finn som tagit fram en Hven Special och av denna öl finns bara två fat. Ett på Backafallsbyn och ett hos oss på Speakers Corner, hälsar krögare Annika Glynos.

Att skriva om allt som händer i helgen låter sig knappast göras. På Landskronasamverkans hemsida hittar du ett fullspäckat program.

Läs även:

[…]
Läs hela
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser