Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Staden kan komma att sälja idrottsanläggningar
2017-02-21 16:41:34

Inför ett 60-tal socialdemokratiska medlemmar i Landskrona fick Marie-Louise Svensson, nyanställd affärsutvecklare i kommunen frågan om staden har för avsikt att sälja ut de kommunala anläggningarna idrottsområdet i Karlslund.
- På det svarade hon ett tydligt, Ja!, berättar kommunalråd Jonas Esbjörnsson.

Det är knappt två veckor sedan kommunstyrelsen fattade beslut om att godkänna en avsiktsförklaring för att utveckla idrotts- och rekreationsområdet i Karlslund tillsammans med byggkoncernen Serneke. En affär som om den går i lås kommer att innebära satsningar i miljardklassen.

När planerna första gången presenterades för media i mitten av januari pratades det om ett nytt idrottscenter för flera olika sporter, men kanske främst om ett äventyrsbad med tillhörande hotellanläggning som skulle komma att locka halv miljon årliga besökare till Landskrona. I förbigående talades det också om att det kan bli tal om bostäder och en skola på området. Avsikten är att under cirka ett års tid utreda förutsättningarna för de storslagna planerna och att Serneke har ensamrätt på projektet.

- Så långt är vi också med, säger Jonas Esbjörnsson och förklarar att han i avsiktsförklaringen ville ha in att föreningslivet skulle involveras i en parlamentarisk sammansatt styrgrupp.
- Nu ser jag varför så inte blev fallet. Vad är det man döljer? Ska IP, idrottshallen, ridhuset med mera säljas?

Stadsdirektör Christian Alexandersson understryker att inga beslut är tagna men att det mycket väl kan komma att bli så att de kommunala anläggningarna runt IP säljs.
- Ska Serneke skapa allt som det nu finns planer för, så kan så bli fallet, säger han.
- Nu ska alla delar i projektet ses över under året. I dagarna kommer en inbjudan till ett möte att gå ut till föreningarna där vi tillsammans med Serneke ska diskutera förutsättningar och de önskemål som kan finnas hos föreningarna.

Vad det skulle kosta Serneke att köpa området inklusive anläggningarna vill Christian Alexandersson inte spekulera kring.
- Skulle det bli aktuellt med en försäljning får vi värdera allt. Det är viktigt att vi säkrar föreningarnas intressen. De ska inte få det sämre.

[…]
Läs hela
Planer under ytan
2017-02-21 10:40:45

Den gångna veckan presenterade Länsstyrelsen Skåne ett utkast till havsplan för Öresund. Förslaget diskuterades vid en möte med skånska kommuner, myndigheter och andra aktörer som är viktiga för Öresunds framtid.

– Öresund är unikt, med många olika intressen. Här finns dels höga biologiska värden och ett levande kustnära fiske, dels har vi Öresunds enorma betydelse för sjöfarten, liksom verksamheter för vindkraft och sandtäkter. Dessutom har vi kommunala och statliga intressen som överlappar varandra, eftersom i stort sett hela det svenska Öresund ligger inom territorialvattnet, säger Pär Persson, vattenstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

– Nu får vi i Skåne möjlighet att påverka hur vi kan gynna ett hållbart fiske, om vi vill ha sandtäkter eller fler vindkraftparker, eller om vi vill stärka det marina växt- och djurlivet ytterligare, säger Pär Persson.

Parallellt med Länsstyrelsens arbete verkar Landskrona och Helsingborg tillsammans under året för att ta fram underlag till den kommunala havsplaneringen.
- Vi kommer att upphandla en konsult som under sensommaren ska genomföra en kartering av bottenvegetationen längs hela Landskrona och Helsingborgs kust, berättar Therése Ehrnstén, ekolog och miljöstrateg vid miljöförvaltningen i Landskrona.

Förvaltningen har redan anställt en projektledare som ska sammanställa det nya materialet samt allt underlag som redan finns och som berör havet och kustzonen.
- Arbetet är fortfarande i uppstarten men tillsammans blir det ett användbart planeringsunderlag som kommer till nytta när det gäller både naturvården och den fysiska planeringen, avslutar Therése Ehrnstén.

[…]
Läs hela
Två systrar och en begravning på teatern
2017-02-21 09:53:12

Snart är det dags teaterföreningens första föreställning på Landskrona teater.
- Det är den galet roliga relationskomedin "Två systrar och en begravning", berättar Landskrona Musik & Teaters ordförande Cecilia Kraitiss.

Den 3 mars ger Panikteatern pjäsen Två systrar och en begravning på Landskrona teater.
Ridån går upp för hemkomsten efter Alice Cederströms begravning. Två systrar träffas efter många år. Den ena är den åldrande sångerskan Violett Ceder. Hon som for till Stockholm i ungdomen för en strålande karriär och ett liv på löpsedlarna.
– Och än är det liv i kärringen, skrattar Violett. Men Stjärnan är minst sagt i dalande och bankkontot skrämmande tomt. Den andra är arbetsmyran Eva. Hemmadottern som aldrig tillfrågats i viktiga ärenden, som alltid varit först i morgonsysslorna och sist att låsa porten.
– Nu är det min tur, tänker Eva, och dukar till begravningskaffe.

Tillsammans med den nyss avlidna modern har hon i decennier drivit  Pensionat Perenn, en K-märkt gammal brunnsverksamhet som det skryts om i turistbroschyrerna.
Mäklarannonser skulle benämna stället som ett objekt för den händige, turistchefen kallar det ett omistligt kulturvärde.

Vid systrarnas sida hittar vi två herrar: Kapellmästare Gunnar Olsén, ditkallad att ackompanjera den firade stjärnan, hungrig på allt som går att stoppa i munnen och mer än mätt på sin artists olika nycker. Samt Costas Kotandidis, familjens jurist och Evas förtrogna. Han är den ende som vet hur illa det är ställt med det ekonomiska och den ende som har en realistisk idé om lösning – bara han får chansen.
– Vi säljer förstås, säger Violett.
– Över min döda kropp, skriker Eva.

”Två systrar och en begravning ” är en relationskomedi om drömmar och förhoppningar i katastrofal kollision. Komik, dramatik, och en rejäl dos musik i en historia att identifiera sig med.

För regin svarar Alexander Nordström. Medverkande skådespelare är Margareta Björkman, Maud Nyberg, Per-Anders Strand, och Erik Lidholm.

Panikteatern är en professionell teatergrupp med mer än 40 års verksamhet bakom sig som spelar teater för barn och vuxna på turné såväl som på den egna scenen "Den Lilla Teatern" i Uppsala.

[…]
Läs hela
Kung Ubu intar den gamla limfabriken
2017-02-20 15:45:01

Vi har tidigare i omgångar berättat att det vankas sommarteater på industriområdet. Detta sedan först Region Skåne i höstas gav den fria teatergruppen ”Sommarteater på Krapperup” 250 000 kronor för projektet ”Tolvskillingsoperan. Nu står det klart att det blir teater i den gamla limfabriken på Gasverksgatan rakt över den pampiga elverksbyggnaden. Förställningen är emellertid ändrad till Kung Ubu istället för ursprungsidén med Tolvskillingsoperan.

Sparbankstiftelsen Skåne delade strax innan jul ut 40 000 kronor till teatergruppen och i förra veckan gav kulturnämnden sin välsignelse till ett bidrag på 80 000 kronor till föreställningen. Sedan tidigare har även Höganäs kommun, där pjäsen också kommer att spelas, lämnat ett tillskott på 70 000 kronor.

Premiären är planerad till den 1 juli i Höganäs och den 30 juli är tanken att det ska bli Landskrona-premiär i den nedlagda limfabriken, där Kung Ubu sedan spelas fram till den 14 augusti.

Sammanlagt beräknas ett 15-tal föreställningar per ort. Publikantalet i Landskrona är beräknad till 1500 personer.

Den 25-årsjubilerande teatergruppen Sommarteater på Krapperup skriver bland annat följande om föreställningen i sin ansökan till kulturnämnden:
”Kung Ubu och hans hustru är en sorts modern Macbeth, men mycket mer absurd och komisk. Det blir ett skådespel som närmar sig dadaismen, absurdismen och sagans värld – men med klara och tydliga konnotationer till verkligheten
”,

[…]
Läs hela
Stor oro efter bränderna på Anniegården
2017-02-20 15:31:29

Den senaste tidens anlagda bränder på Anniegården oroar mycket på Landskrona kommun. Verksamhetschef Pia Söderstjerna kan inte se någon hotbild mot varken personal eller verksamhet men är av naturliga skäl är hon skakad. Stadens säkerhetschef Håkan Nilsson kommer nu att göra en grundlig undersökning för att försöka röna ut vad som ligger bakom bränderna.

På måndagsmorgonen träffade Håkan Nilsson de ansvariga på Anniegården.
– Vi hade ett möte och gick genom vad som hänt. Vi ser oerhört allvarligt på detta, säger han.
– Vi gjorde en undersökning i samband med branden den 2 januari men kunde inte då hitta någon hotbild eller annan anledning till varför just Anniegården utsattes. Men nu kommer jag att gå djupare. Det måste redas ut.

Pia Söderstjerna är frustrerad över det inträffade.
– Det är oerhört märkligt. Jag kan inte på något vis förstå varför någon gör detta. Vår verksamhet på Anniegården bygger helt på frivillighet och allt görs i positiv anda, säger hon.

Samtidigt passar hon på att dementera uppgifter om att det skulle bo folk på Anniegården.
– Det har inte sovit någon där på säkert femton år. Så bränderna kan inte bero på att man vill skada någon person. Nu får vi än en gång se var vi kan hitta tillfälliga lokaler för verksamheten.

Närmast kommer polis, brandkår och Håkan Nilsson att gå genom exakt vad som hänt. Brandkårens tekniker tittar på tillvägagångssättet och polisen kommer att höra eventuella vittnen.
– Sedan kommer vi att kartlägga allt och försöka skapa oss en bild av vad som hänt och om det behövs några speciella åtgärder, avslutar Håkan Nilsson.

Läs mer:

[…]
Läs hela
Annons
Mystisk blåmusselfest på Citadellet
2017-02-20 13:08:13

Den uppmärksamme har noterat att det finns ett stort antal musselskal på grässlänterna intill den inre vallgraven på Citadellet. Med all sannolikhet är det fåglar som ligger bakom fenomenet. Det råder dock delade meningar om vilka fjäderfän som är skyldiga.

Sven Segerman är en av de ansvariga för fiskeverksamheten i vallgraven och han misstänker att det är skarvarna, i folkmun kallade ålakråkor, som smaskar i sig musslorna.
– Det är mest troligt men där förekommer dykänder också, säger han.

Olle Nordell är, ekolog på miljöförvaltningen och han tror inte det är skarvarna.
– Jag tror inte detta har med ålakråkorna att göra då de livnär sig på fisk, säger han och tar en titt på en bild.
– Det ser ut som blåmusslor som är vanliga i salt vatten. Det pumpas vatten utifrån Öresund in till den innersta vallgraven så därför kan blåmusslor leva där. Musslorna livnär sig på att filtrera ut partiklar från vattnet. De behöver något fast att sitta fast på typ stenar så de är vanliga i miljöer med hård botten. Blåmusslorna har stor betydelse för ejdrar som till stor del livnär sig på dem under vintern. Blåmusslorna har små pelagiska larver så de kan lätt följa med vatten utifrån sundet. Kanske kan det var någon trut eller annan måsfågel som kommit på att musslorna i vallgraven kan vara bra föda. Sen har vi strandskatan som heter Haematopus ostralegus på latin som betyder ungefär ostronplockare. Vill minnas att det brukar hålla till strandskator på gräsmattorna kring citadellet så det kanske drygar ut ”maskdieten” med blåmusslor, förklarar han.

Tidigare har ålakråkorna hållit till inne på Gråen där de ställt till stor oreda. Men de senaste åren så har de letat sig in till fastlandet.
– Ålakråkorna häckar på Gråen men söker sin föda vida omkring. Man kan se dem långt upp i Saxån där de fiskar på lämpliga ställen. De vill dock ha det lugnt på sina häckplatser så de etablerar sig inte var som helst. Då och då ansöks det om att få bedriva skyddsjakt på skarven.  Men det är sällan Länsstyrelsen beviljar tillstånd, informerar Olle Nordell.

Att fåglarna kallas för ålakråkor är ingen tillfällighet. Det vet Sven Segerman.
– Vi hade en ålakråka som nästan rensade bort ålen i valgraven men den blev bortplockad av just en ål. Den var för stor för fågeln och lyckats slingra sig om halsen den och ströp den. Dom hade sällskap in i den heliga vilan, avslutar han.

[…]
Läs hela
Fullsatt när pianomästare gästade Landskrona
2017-02-20 12:36:36

Publiken vet att uppskatta en sann pianomästare, så det var inte så konstigt att Hans Pålsson drog fullt hus vid Kammarmusikföreningens andra konsert 2017, söndagen den 12 februari. Hans Pålsson är en av Sveriges mest kända och uppskattade klassiska konsertpianister, med framgångar både nationellt och internationellt. Framgången var också total när han gästade Landskrona Kammarmusikförening. Med ett program som var speciellt sammansatt för konserten i Landskrona, tog han den fulltaliga publiken med storm. Via bland andra Bach, Mozart och den samtida Bo Nilsson, landade konserten i Beethovens pianosonat nr 32, som känslosam, gripande och på sina ställen överraskande ”jazzig” blev en perfekt avslutning på en även för övrigt fantastisk eftermiddagskonsert.

Landskrona Kammarmusikförenings nästa två konserter äger rum på teatern. Den 5 mars kl.16-18 är det dags för kammarorkestern Musica Vitae med Meta4, en av de mest framgångsrika finska stråkkvartetter genom tiderna.

 

[…]
Läs hela
Elitryttare undervisade på Viarp
2017-02-20 12:01:55

Alexander Zetterman har i helgen varit gästtränare på Viarps Kör- och Ridklubb strax norr om  Landskrona. I två dagar har klubben arrangerat hoppträningar som vänt sig till ryttare som velat ladda extra inför säsongstarten.
- Detta är den andra omgången med hoppkurs för privatryttare i år, säger Susanne Johannesson, på Viarps Kör- och Ridklubb.

Utöver ett 100-tal privatryttare som får möjlighet att vara med på kurserna så drar det också en hel del publik och många av ridskolans elever var på plats för att se hoppkursen och kanske ännu mer för att se tränaren och kändisen, Alexander Zetterman.

- För Viarp är det så klart väldigt roligt att skickliga ryttaren och tränaren Alexander ville hålla kursen hos oss. Våra bästa ekipage tävlar nationellt men många är på lokal och regional nivå. Min förhoppning är att våra ryttare får något nytt med sig efter helgens träningar, ofta är det som är vinningen när man kompletterar sin ordinarie träning med extra träning för elitryttare, säger Susanne Johannesson.

- Vi brukar försöka arrangera fyra till fem gästträningar per år, berättar  Susanne Johannesson och nämner blanda andra dressyrryttaren Rose Mathiesen och hoppryttaren Peter Eriksson.
-  Tidigare år var tävlingsryttaren och ridläraren Hanna Carlsson, som till vardags är lärare på Flyinge här och höll kurs.

I helgen var det alltså Alexander Zetterman som i hästvärlden en välkänd hoppryttare som bland annat tävlade i sitt första VM 2014, blott 24 år gammal.  För svenska folket blev han nog mest känd när han var med i SVT:s program ”Ryttareliten”.
- Det är roligt att komma ut till klubbarna. På Viarp är det en helt annan värld än vad jag är van vid och jag har träffat många trevliga människor här. Det är kul att lära ut till ambitiösa elever oavsett vad de är på för nivå. Även jag lär mig alltid något nytt i min undervisning, säger Alexander Zetterman vars filosofi är att få hästen mjuk och smidig.
 - Samt att lyssna på ryttarens signaler. Då blir hästarna harmoniska och de tycker att det kul med jobbet. Det är då ridning är som allra roligast och det spelar ingen roll om man hoppar 1 meter eller 1,60.

Och att döma av lyhördheten hos Viarpsryttarna så ser man sannerligen fram emot fler träningar med Alexander Zetterman framöver.

[…]
Läs hela
Misstänkt väska orsakade utrymning
2017-02-20 10:59:50

På lördagseftermiddagen ringde en boende på Stationsvägen i Asmundtorp polisen och anmälde att det stod en oidentifierad väska med bland annat ett nazistmärke på utanför fastigheten där han bor. Polisen tog det hela på fullt allvar och ryckte ut med en bombgrupp.

Platsen spärrades av och det aktuella huset utrymdes i förebyggande syfte. Något farligt fanns dock inte i väskan och vid 20:30-tiden hävdes avspärrningarna och de boende kunde återvända till sina hem.

[…]
Läs hela
Stå upp för komikerna på teatern
2017-02-20 10:55:11

Redan i veckan kör en ny säsong av Oslipat igång på Landskrona teater.

Som tidigare utlovas rolig, nytänkande och stundtals obekväm stand-up när en hel drös komiker intar teatern under våren. Först ut på scen är Petrina Solange, Thanos Fotas och Niklas Runsten, nu på torsdag den 23 februari.

Petrina Solange beskrivs som en mästare på charmig chockhumor, och utsågs till Årets Kvinnliga Komiker på Svenska stand up-galan 2015. Thanos Fotas bjuder på verklighetsbaserad humor bortom klichéer och Niklas Runsten är rookiekomiker från Malmö.

Den 23 mars intar Anders Johansson, Simon Svensson, Carl Stanley och Angelica Cisalli teatercaféet.
-  Det blir varmt och fiffigt, skarpt och energifyllt – allt på en och samma gång, utlovar teaterkonsulent Håkan Persson.

Robin Paulsson på teatern
Humorvåren avslutas med ingen mindre än Robin Paulsson den 20 april. Han är en veteran som talkshowvärd i SVT. I Robins har han under många år fått folk att skratta åt sketcher och roliga intervjuer, men det är på scenen han ska ses. Där levererar Robin Paulsson skämt med samma precision som de allra största amerikanerna. Samma kväll uppträder även David Sundin och Hanna Katsler Mölstad.

[…]
Läs hela
Rånförsök mot butik
2017-02-20 10:48:38

Vid 18-tiden på söndagskvällen försökte en okänd maskerad yngre man råna en livsmedelsbutik på Skolallén. Med ett pistolliknande föremål försökte han tilltvinga sig kontanter. Av okänd anledning lämnande dock gärningsmannen platsen till fots utan något byte.

[…]
Läs hela
Ny mordbrand på Anniegården
2017-02-20 10:38:04

För andra gången på kort tid har Anniegården på Stora Norregatan utsatts för mordbrand. Den första inträffade den 2 januari och sent på söndagskvällen var det dags igen. Okända gärningsmän kastade då in ett brinnande föremål i byggnaden. Elden kunde dock släckas snabbt av väktare.

Det var klockan 23.10 som larm om brand i Anniegården kom till räddningstjänsten. När de kom till platsen vad dock eldsvådan praktiskt taget släkt efter en insats av väktare. Vittnesuppgifter gör gällande att fler än en person ska ha setts på platsen.

Anniegården inhyser en del av kommunens familjeverksamhet det bland annat ett behandlingshem finns.

[…]
Läs hela
Bilder av det anonyma folkhemmet
2017-02-20 10:15:40

Nu börjar fotografen och konstnären Thomas H Johnssons nya fotobok och utställning ”Sweden Behind" ta form. En angelägen fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige.

Hem är viktigt. Kanske den viktigaste aspekten för människans mentala överlevnad. Begreppet hem används också i utvidgad betydelse om platser, sällskap, där människan känner sig hemma och därför uttrycker sin samhörighet med. Det är där ”Sweden Behind” tar avstamp. Det samtida Sverige verkar allt som oftast handla om våra storstäder. När det framgångsrika ska skildras handlar det om livet innanför tullarna. När problemen ska lyftas fram handlar det om förorterna. Resten av vårt land verkar tillhöra en avlägsen historia. En bortglömd radioskugga utan röst.

– Men "Sweden Behind" är inte glesbygdspolitik. Fotografierna gestaltar mer ett känslomässigt och mentalt tillstånd. En tidsmarkör. Men på ett lugnt och inte så sensationalistiskt plan. Som att säga vad man har på hjärtat men tillsynes tala om någonting annat, säger Thomas H Johnsson.

Arbetet började med att Thomas H Johnsson läste en liten tidningsnotis om en saknad av nyhetsrapportering från landsbygden i de stora kanalerna. Det var något han själv funderat mycket över. Och faktum är att den största delen av landets befolkning bor och lever utanför storstäderna. Till och från har fotografen arbetat med ”Sweden Behind” i över tio år. Men det var inte förrän han gick över till färgnegativ och mellanformatskamera som gestaltningens form föll på plats. Det blev ett nytt sätt för Thomas H Johnsson att arbeta.

– I många år var jag småbildsformatet och svart/vit film trogen. Men jag började känna mig mer och mer begränsad av mitt eget uttryck, och för att utmana mig själv var jag tvungen att vända upp och ner på allt, glömma allt jag lärt mig och koka en helt ny soppa. Resultatet blev en mer eftertänksam och ömsint arbetsmetod. Och det känns. Bilderna kräver sin koncentration, berättar han.

I en tid med ett allt snabbare och mer förenklat informationsflöde är det nödvändigt med långsammare toner för att kunna synliggöra och gestalta en subtil och mer personlig bild av tillståndet. Tystnaden. Villrådigheten. Göra det osynliga synligt. Någonting viktigt – något avgörande – går förlorat när villkoren i våra landsorter inte finns förankrad i den kulturella kartan. Färgen flagnar och känslan av förlorad identitet är uppenbar.

– Titeln är en ordlek som kan utläsas som "Sverige Utanför" men också mer ironiskt som "Sveriges Bakdel" (läs stjärt). Dock vill jag förtydliga att "Sweden Behind" endast bör betraktas som ett arbetsnamn. Jag använder titeln till att åt mig själv försöka stödformulera anslagets riktning, påpekar Thomas H Johnsson.

"Sweden Behind" präglas av Thomas H Johnsson resor i regionen och vidare genom landet med återblickar till mediets ursprung som ett eko från August Sanders samtidsskildringar (flera bilder är från Landskronatrakten). Nu går arbetet in i slutfasen och endast ett fokuserat konstnärligt kompletteringsarbete återstår.

– Även om jag upplever ett stort intresse från utställningsarrangörer kan jag i dagsläget inte säga exakt när varken boken eller utställningen är klar för release och vernissage. Snart är allt jag kan säga. Mycket kan hända längs med vägen, avslutar Thomas H Johnsson.

Ur "Sweden Behind"

 

Om Thomas H Johnsson:

Thomas H Johnsson är fotokonstnär som ställt ut nationellt och internationellt. Han är kulturskribent för dagspress och aktiv föreläsare och workshopledare inom fotografi. Grundade fotoutbildningen på Fridhems Folkhögskola. Och sedan start konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival (t.o.m. 2015). Han har mottagit flertalet utmärkelser såsom Landskrona Kulturpris, HD Kulturpris, FFiM´s fotografpris, tilldelats NUDOK-diplomet av Nordiska Museet, samt nominerats till Scanpix Stora Fotopris. Johnsson har också erhållit stipendier som exempelvis arbetsstipendium från både Sveriges Författarfond och Statens Konstnärsnämnd.

Han har givit ut flertalet böcker och producerat en hel del utställningar som exempelvis på Kulturen i Lund, Landskrona Konsthall, Galleri LaLoge i Paris, Malmö Museer, Nordens Hus i Reykjavik och på Stadsmuseet i Bitola, för att nämna ett urval. Han har även producerat dokumentärfilmer som visats på exempelvis Göteborg Internationella Film Festival och på Sveriges Television. Våren 2015 bosatte han sig på skånska landsbygden där han nu har sin ateljé och där han verkar ifrån. För Johnsson är det viktigt med lokal förankring och sitter därför även som representant för fotografi i Kultur Skånes kreativa råd.

 

[…]
Läs hela
Sportlovsveckans lunchguide
2017-02-20 09:26:59

Vecka 8 betyder att det är sportlov. Varför inte passa på att luncha ute? I Landskrona Direkts populära lunchguide hittar du vad de flesta av stadens krögare serverar. Smaklig spis!

BoIS besegrade Gefle med 2-1
2017-02-19 17:01:35

På söndagen gästade Gefle IF, vilka spelade i allsvenskan förra säsongen, Landskrona för att möta BoIS i Svenska Cupen. Trots skillnaden i division så syntes ingen skillnad på planen. BoIS vann rättvist med 2-1 och fick därmed bästa tänkbara start i cupens gruppspel.

Matchen, som spelades inför några hundra åskådare på idrottsplatsens konstgräs, började lite avvaktande. BoIS hade dock mycket boll och styrde spelet. Därför var det helt rättvist när Thierry Zahui sköt en klockren frispark i Geflekeepern August Strömbergs högra kryss.

I andra halvlek tog Gefle över allt mer av spelet men så många riktigt vassa chanser skapades inte. Istället var det inhopparen Adi Nalic som enkelt kunde göra 2-0 efter fin framspelning av Edafe Egbedi med fem minuter kvar av matchen.

Att sedan Johan Oremo reducerade med ett par minuter kvar av matchen var närmast av akademisk art. BoIS vann rättvist och det var tränarna i de båda lagen Agim Sopi och Thomas Andersson överens om.
- Vi hamnar i tidsnöd i första halvleken men det blir bättre i andra. Vi skapar dock för få chanser. BoIS vinner rättvist, säger Thomas Andersson.

Agim Sopi lämnade som vanligt inget åt slumpen inför matchen.
- Jag har sett ett par matcher med Gefle och utifrån dessa gjorde vi upp en plan och denna följde vi perfekt, säger han.
- Vi hittade våra linjer och positioner bra. Sen tröttnade vi lite på slutet men även jag tycker att vi vann rättvist, säger Agim Sopi som direkt kommer att ställa in siktet på matchen mot Kalmar FF nästa söndag.
- De spelade 1-1 mot Trelleborg idag och nu ska jag se den matchen. Jag har även sett dom tidigare och veckans träningar kommer att vara fokuserade mot söndagens match. Vad gäller vårt eget spel så måste vi bli mer precisa i våra inspel och bli bättre på andrabollar. En annan viktig detalj är att vi måste ha tålamod, avslutar BoIS-tränaren.

[…]
Läs hela
FEL: Fredag i den vita månaden
2017-02-17 16:42:15

Grattis ungdomar och ni som valde yrke på grund av juni, juli och augusti och som känner er grundlurade men som kan ta sovmorgon på måndag – Slarvighetens dag.  Nu plockar vi fram solen så att vi kan gå på cupmatch på söndag. Mot ljuset!

Kända föreläsare hoppas bli vändning för Rotaryklubb
2017-02-17 14:42:44

Nästa år firar Landskrona-Citadell Rotaryklubb 50 år. President då är Björn Lind som tillträder posten den 26 juni i år. Den blivande presidenten är dock orolig för rotaryklubbens framtid då genomsnittsåldern i den lokala organisationen blir allt högre. Därför har han redan nu engagerat ett flertal profiler som kommer att hålla föredrag på de traditionella lunchmötena under våren. Bland namnen finns justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, författaren Björn Ranelid samt simexperten Hans Chrunak.

– Det är ju så att ju fler intressanta föreläsare, desto mer besökare vid våra lunchträffar. Det är ganska enkelt, säger Björn Lind.

På 1960-talet var intresset för Rotary så stort att ett antal medlemmar i Rotary Landskrona beslöt sig för att bilda en ny klubb i staden och 1968 bildades så Landskrona-Citadell Rotaryklubb. Nu ser bilden annorlunda ut.
– Då som nu är nätverket fundamentet. Problemet nu är dock att det tenderar att bli en pensionärsklubb. Om men ser på våra möten så är 80 procent pensionärer. Det gör mig väldigt orolig. Därför kommer jag under mitt presidentår verka för att slå ihop de två Rotaryklubbarna i Landskrona igen. Det finns inget utrymme för två lunchklubbar, anser Björn Lind.

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet. Målet är att utföra humanitära insatser och arbeta för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen. På det lokala planet medverkar man på flera sätt.
– Tanken är väldigt god. Vi arbetar mycket i det tysta. Men en del saker får stor uppmärksamhet. De tre klubbarna i Landskrona tog ett initiativ till att motverka könsstympning i världen och detta har fått mycket stor genomslagskraft, säger Björn Lind.
– Men vi arbetar också mycket lokalt. Bland annat delar vi ut en hel del stipendier, även detta tillsammans med Landskrona Rotaryklubb och Landskrona-Glumslöv Rotaryklubb.

Ett sätt att försöka få medlemmar att stanna kvar och samtidigt locka nya är att höja statusen på de föreläsare som gästar organisationen vid dess lunchmöten på Hotel Öresund varje måndag. Tidigare i år har bland annat Ingrid Bengtsson-Rijavec, direktör för hälsa och sjukvård i Region Skåne, arkitekt Ulf Roos och författaren Tony Johansson gästat mötena. Och fler kända namn kommer under våren.
– Den 24 april kommer landets justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och det blir naturligtvis intressant. Dessutom kommer Björn Ranelid, landshövding Anneli Hultén, riksdagsman Allan Widman (L) och Hans Chrunak. Bara för att nämna några. Personligen ser jag fram emot att få lyssna till Dennis Westerberg, säger Björn Lind som varit ansvarig för att engagera föredragshållaren under våren.
– Jag hoppas verkligen att detta ska innebära ett lyft för oss, avslutar Björn Lind.

[…]
Läs hela
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser