Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Vårdcentralsfilial till Norrestad
2018-03-16 15:33:08

En vårdcentralsfilial i Landskrona ska öppna i augusti. Filialen ska bemannas med läkare och sjuksköterskor och placeras i Norrestad. Det är ett av ärendena som sjukvårdsnämnd Sund ska besluta om på nämndens nästa sammanträde.

I samband med valet 2014 utlovade socialdemokraterna i Region Skåne att en vårdcentral skulle öppnas i Karlslundsområdet vid en eventuell valseger. Med några dagar tillgodo på mandatperioden ser detta vallöfte nu ut att kunna infrias, åtminstone i form av en filial.

I Landskrona finns två offentliga och två privata vårdcentraler. Därtill finns flera distriktssköterskemottagningar.
Under förra mandatperioden stängde det moderatledda regionstyret vårdcentralen i Norrestad.  Just nu smids emellertid stora planer för hela Karlsundsområdet som därmed står inför en utveckling. Befolkningsmässigt väntas området växa under de kommande åren.
- Vi vill utöka möjligheten till vård i Norrestad. Det förra styret stängde ner vårdcentralen i Norrestad men behovet av vård har inte minskat. Nu går vi fram med ett ärende om att öppna en vårdcentralsfilial och utöka möjligheten till vård, säger Yvonne Augustin (S), ordförande sjukvårdsnämnd Sund och pekar på att behovet av att förstärka vården i området är stort.

Jonas Esbjörnsson (S), kommunalråd i Landskrona har flera gånger höjt ett varningens finger då servicen i området minskat.
- Jag välkomnar förslaget. Norrestad är ett område där kommunal service har minskat kraftigt under de senare åren. Genom att öppna en vårdcentralsfilial tar vi ett steg i rätt riktning för att kunna ge tillbaka den välfärd som bostadsområdet behöver, säger han.

Start av verksamheten planeras till augusti 2018. Förvaltningen kommer att söka efter lämplig lokal i området. Ärendet behandlas den 5 april.

[…]
Läs hela
Avsiktsförklaring för Karlslund förlängs
2018-03-16 14:50:37

I januari ifjol kallade stadsledningen tillsammans med bygg- och projektutvecklingsföretaget Serneke till presskonferens. Storslagna planer och satsningar i ”miljardkalssen” fanns för Karlslunds idrotts- och rekreationsområde. Bland annat talades det om ett äventyrsbad som skulle kunna locka 500 000 besökare årligen till området. Planerna skulle finslipas och ses över men senast den siste mars i år skulle förhandlingarna vara klara och avtalen ingångna. Nu skjuts detta datum till den 31 december 2018.

I ett pressmeddelande från Landskrona stad på fredagseftermiddagen berättas att Staden och Serneke nu har för avsikt att fördjupa sina diskussioner kring området Karlslund. Den 22 mars behandlas ärendet på kommunstyrelsens arbetsutskott.

Planen är att den gällande avsiktsförklaringen förlängs till den 31 december 2018. Fram till dess ska Serneke och Landskrona stad fortsätta att undersöka förutsättningarna för att Serneke ska kunna köpa mark i Karlslund och skapa ett sammanhållet centrum för idrott, hälsa och rekreation.
– Vi har en tät och positiv dialog med Serneke och en klar inriktning på hur vi ska arbeta vidare, men behöver några månader till på oss för att kunna ta fram ett avtal, säger Christian Alexandersson, stadsdirektör i Landskrona stad.

Sernekes planer handlar om att utveckla Karlslund med både bostäder, skola och nya idrotts- och rekreationsanläggningar. På samma område finns planer för ett idrottscentrum, där olika sporter kan utövas under ett och samma tak. Ishall, fotbollshall, sim- och äventyrsbad, hotell, multihallar för olika sporter samt gym är tänkt att rymmas i centret.

Socialdemokraternas kommunalråd Jonas Esbjörnsson ser fram emot att få ta del av planerna.
 – Vi ser mer än gärna fram emot att få redovisat hur lång man har kommit och var Staden och Serneke befinner sig i förhandlingarna i dag. Under året som nu har gått har vi ifrån oppositionen inte fått någon information eller varit inbjuden till några diskussioner, markerar Jonas Esbjörnsson och tillägger.
 – Tydligen är inriktningen redan klar innan det fattats några politiska beslut eller ens förts några diskussioner. Det kan jag bara beklaga.

Oavsett hur politiken hanteras kring jätteprojektet så är Sernekes planer för Karlslund att det ska finnas en skola med idrottsinriktning samt bostäder, i första hand ägande- eller bostadsrätter, som ska komplettera de bostäder som i dag finns på området.
– Det här känns riktigt bra. Här har vi möjlighet att skapa en riktigt bra anläggning som kommer att attrahera besökare från hela Öresundsregionen. Tillsammans med en satsning på bostäder kommer det att lyfta hela området, säger Jonas Håkansson, regionchef på Serneke Projektutveckling. 

Förlängningen av avsiktsförklaringen ska behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott den 22 mars, därefter i kommunstyrelsens sammanträde den 5 april.

[…]
Läs hela
Annons
Traditionsenligt påskstök på gång
2018-03-16 09:16:30

Reservera söndagen den 25 mars klockan 12.00–16.00 för musik, pyssel och påsklekar –det är nämligen återigen dags för Landskrona museums traditionsenliga påskstök.
Årets påskstök har temat "vårens djur”.
- Välkommen att tillverka hönor, harar och andra djur i museets pysselrum och se ett spännande bildspel med djur av fotografen Astrid Bergman Sucksdorff i filmsalen. I Minnesbanken arrangeras det ett klurigt djurquiz och under dagen kan även de yngre barnen tävla i att hitta de djurungar som gömt sig på museet, meddelar Carita Hermansson på museet.

Klockan 14.00 ska årets kattakung eller kattadrottning koras på Kasernplan i samband med den årliga ryttarleken ”Slå katten ur tunnan”. Denna gamla tradition från trakten arrangeras av museet och Skånska husartroppen. Efter ryttarlekarna bjuds det på liveunderhållning med svensk musik från 1940- och 60-talet i Café Nell Walden.

Landskrona biodlarförening gästar museet under dagen och visar och berättar om bins fascinerande liv och som traditionen bjuder finns Landskrona Syförening af 1872 på plats med sitt handarbetslotteri. Detta och mycket annat spännande händer denna söndagseftermiddag.
- Sist men inte minst – vem vågar smaka på museets egentillverkade påskbubbel?

- Varmt välkomna söndagen den 25 mars klockan 12.00–16.00! Det är som alltid fri entré, avslutar Carita Hermansson.

[…]
Läs hela
Klassiker av Selma på teatern
2018-03-16 08:54:42

Landskrona Musik & Teater bjuder imorgon in till en hjärtskärande kärleksberättelse om en far och hans dotter, men även en samhällskommentar som är lika aktuell i dag, när man visar Riksteaterns uppsättning av Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien.

Kejsarn av Portugallien anses vara ett av Lagerlöfs främsta verk och handlar om den fattiga torparen Jan i Skrolycka och hans gränslösa faderskärlek till dottern Klara Fina, döpt efter självaste solen. När dottern lämnar familjen driver den bottenlösa sorgen in honom i en fantasivärld, där Klara Fina är självaste kejsarinnan av Portugallien. En berättelse om komplex kärlek, men också en stark historia om ett klassamhälle.
­ - Ibland kan man uppleva det som att Selma Lagerlöf kidnappats och gullifierats och att man måste påminna sig om hur radikal hon var. Hennes tankar kring hur den svenska kulturen, med dess regler och normer, dess patriarkala och ekonomiska system, maler neråt och på så sätt upprätthåller klasskillnader är högst aktuella idag, säger Carl Johan Karlson, regissör.

I Lucas Svenssons dramatisering blir Lagerlöfs samhällskritik än tydligare. Handlingen är förflyttad från 1800-talets Sverige till mellankrigsåren och tiden då folkhemmet tog sina första stapplande steg.

Till skillnad från romanen följer uppsättningen även Klara Finas berättelse och resa. Romanen utkom för första gången för över hundra år sedan, men berör ämnen som fortfarande är aktuella.
- Selma skriver om ett rått klassamhälle, om exploatering och om dem som står allra längst ner i hackordningen, om hur den som äger absolut ingenting ändå kan bestjälas på ytterligare något. Hon skriver om en värld då som också är en värld nu. Och hon skriver glödande om kärleken: som befrielse, som tvång, som något förödande och som något som kan utnyttjas, säger Lucas Svensson, manusförfattare.

Lördagen den 17 mars kl.19 kommer föreställningen till Landskrona Teater.

[…]
Läs hela
Krafttag tas mot problem på Seminarieskolan
2018-03-15 14:38:35

Det har varit turbulent på Seminarieskolan en längre tid. Detta har uppmärksammats av såväl lokal media som Skolinspektionen som riktat skarp kritik. Därför tar nu utbildningsförvaltningen till krafttag för att komma till rätta med problemen.

Det är framför allt tre områden som Skolinspektionen anser måste rättas till. Det gäller stöd för elever med speciella behov, trygghet och studiero samt elevhälsan.
– Detta är stora problem som vi tar på största allvar. Vi startade för tre veckor sedan och har från och med denna vecka sett till att all den expertis som vi har i kommunen fokuserar på Seminarieskolan. Det rör sig om åtta personer som kommer att hjälpa till, säger Magnus Wahlberg, tillförordnad chef för grundskolan.

På skolan går cirka 600 elever från förskola till nionde klass. Rektorn på skolan, Fredrik Vigre, har varit mycket omdiskuterad och kommer att sluta sin tjänst när man rekryterat en ny rektor. Skolinspektionen har dock inte kritiserat rektorn eller skolledningen men kritiken landar dock där ändå.
– Rektorn är ytterst ansvarig för verksamheten och fungerar det dåligt på arbetsplatsen så är det hans ansvar att arbeta med problemet. Men han och resten av skolledningen samt personalen kommer att få all hjälp och allt stöd de behöver för att situationen ska rättas till. Det är vi alla överens om, säger Magnus Wahlberg som räknar med snabba resultat.
– De åtta som nu hjälper till på Seminarieskolan kommer att rapportera efter hand till mig och till nästa möte i utbildningsnämnden, som hålls den 25 april, räknar jag med att kunna visa på resultat, avslutar Magnus Wahlberg.

[…]
Läs hela
Himlens mörkrum på turné
2018-03-15 14:25:12

Dokumentärfilmen ”Himlens mörkrum” om fotografen Jean Hermanson och hans arbete med att dokumentera svenskt arbetsliv under 1960- och 70-talet har blivit en succé. Bland annat nominerades filmen till en Guldbagge i kategorin ”Årets dokumentär”.  Nu ska filmen ut på turné med stöttning från Landskrona Foto.

Himlens mörkrum, som är filmad under flera år av Jean Hermansons tidigare assistent Nils Petter Löfstedt har rönt stor uppskattning hos publik och kritiker och nominerades till en Guldbagge för bästa svenska dokumentärfilm.

Från och med den 24 mars, och vidare under 2018 och 2019, kommer "Himlens mörkrum" att turnera tillsammans med en mindre utställning av Hermansons porträtt av de arbetare han mötte under sina resor i det tunga svenska industrilandskapet, bland annat på Öresundsvarvet i Landskrona.  I utställningen ingår också några uppföljande porträtt Nils Petter Löfstedt har tagit cirka femtio år efter Hermansons arbete.

Utställningen är ett samarbete mellan Landskrona Foto och Folkets Hus och Parker. Turnéstart sker i värmländska Björneborg, Björneborgs järnverk (numera Scana Steel) var en av de arbetsplatser Hermanson dokumenterade.

[…]
Läs hela
Fler söker gymnasieutbildning i Landskrona
2018-03-15 13:51:44

De senaste åren har Landskrona dragits med det faktum att många som slutar grundskolan väljer att gå sin gymnasieutbildning på annan ort. I år har dock trenden vänt. Framför allt är det de yrkesinriktade utbildningarna som ökat.

Förra året var de 123 elever som slutade nionde klass och som hade gymnasieutbildning i Landskrona som första val. I år är siffran 167 och det gläder politikerna i utbildningsnämnden vilka hade möte på onsdagen.
– Det blev faktiskt ett hurrarop från oss till tjänstemännen, berättar nämndens ordförande Lisa Flinth (L).

De program som står för den största ökningen är Barn och fritid, Vård och omsorg, Bygg och el samt Teknikprogrammet.
– Det är mycket glädjande då detta är branscher som det råder stor brist på arbetskraft i, säger Magnus Wahlberg, verksamhetschef för gymnasiet och vuxenutbildningen samt tillförordnad chef för grundskolan.

Sammanlagt rör det sig om cirka 550 niondeklassare som ska börja gymnasiet i augusti. Då kan ju siffran 167 verka liten i jämförelse.
– Det kommer alltid betydligt fler när det är dags för omval. Många vill testa vad betygen räcker till och söker till utbildningar med höga betygskrav. När de sedan missar sitt förstaval så väljer många Landskrona. Det ser vi varje år, säger Lisa Flinth.

Många av dessa söker sig till Samhällsprogrammet och det återstartade ekonomiprogrammet. Men det är de praktiska utbildningarna som drar flest. Ett exempel är Teknikprogrammet.
– Förra året valde åtta elever Teknikprogrammet som förstaval. När utbildningen sedan startade hade vi över 20 elever. I år har hela 18 elever valt Teknikprogrammet som förstaval och det är naturligtvis positivt, säger Magnus Wahlberg.

Det industritekniska programmet som var tänkt på varvsudden och som invigdes med pompa och ståt för 2015, har lagt ner härom året.
– Där satsar vi nu på vuxenutbildning i exempelvis CNC, drift och underhåll och svetsning och det är mycket uppskattat. Inte bara bland eleverna utan även av företagen på varvsudden. Det gäller egentligen alla våra praktiska utbildningar. Här är vi ganska unika i landet, säger  Magnus Wahlberg.

[…]
Läs hela
Bodil fortsätter bossa i GF Idrott
2018-03-15 13:37:52

Bodil Petersson är en eldsjäl som i alla tider förknippats med gymnastik och GF Idrott. I går valdes hon om till ordförande i föreningen.

På onsdagskvällen höll GF Idrott årsmöte på Puls Arena inför ett 30-tal medlemmar. Ur den gamla styrelsen avtackades Johanna Ingvaldsson och Karina Larsson Ekstrand.

Den nya styrelsen formerades enligt följande: ordförande Bodil Petersson, kassör Hans Palmborg, sekreterare Alexandra Hjelmqvist, ledamöter My Beldja Sjöblom, Ibbe Mir, Thomas Svensson samt Marie Johannesson. 
Till revisor valdes Rikard Norrhede och valberedning utgörs av Jenny Warheim och Kevin Johannesson.

Ordförande tackade de närvarande innan det bjöds på lättare förtäring.

[…]
Läs hela
Ny organist räds inte utmaningar
2018-03-14 16:01:22

Fredrik Albertsson. Så heter Landskrona Församlings nya organist. På onsdagslunchen spelade han sin andra konsert i Sofia Albertina kyrka. Tre klassiska stycken bjöd han på. Och fler blir det.

– Det är en tillsvidaretjänst på 80 procent. Så det lär bli många timmar vid tangenterna, säger han när Landskrona Direkt gästar kyrkan i samband med sopplunchen.
– Men det lär ta många timmar innan jag känner orgeln. Den är ovanligt stor i förhållande till kyrkan.

Det finns mer än storleken som är speciell med orgeln i Sofia Albertina kyrka.
– När orgeln byggdes 1959 så gjorde man något som inte var vanligt på den tiden. Man sparade en del av de tidiga piporna och använde dom i den nya orgeln. Annars präglades den tiden av att allt det gamla skulle kastas och ersättas av nytt, säger Fredrik Albertsson.
– Men jag är glad att man behöll delar av det gamla. De fungerar mycket bra.

Fredrik Albertsson började spela piano som liten men när han blev lite äldre så fascinerades han av kyrkoorgeln och då tog det fart.
– Efter den vanliga skolgången hamnade jag till slut på musikhögskola och efter det så kunde jag kalla mig organist.

Han kan dock spela det mesta med tangenter.
– Ja, det finns mycket likheter. Pianot har sina likheter med cembalo och andra liknande instrument. Det som skiljer mest från en orgel är fotpedalerna.

Besökarna i Sofia Albertina kyrka fick på onsdagen höra ett stycke av Carl Philipp Bach samt ett av Louis Vierne och ett av Robert Schumann. Men det är långt ifrån bara klassisk och sakral musik som Fredrik Albertsson framför.
– Eftersom jag spelar på en stor rad arrangemang, typ bröllop och begravningar så blir det även en hel del pop, rock och jazz som ska spelas. Det är en kul utmaning.

Jobbet som organist i Landskrona Församling fick han efter att tjänsten annonserats ut.
– Det var ganska specifika krav och de passade perfekt för mig, säger han.

Att han nu spelar i Landskrona hindrar honom inte från att drömma. När Landskrona Direkt frågar vilket stycke han skulle vilja framföra på en valfri orgel i världen, så skrattar han.
– Det är omöjligt att svara på, säger han och funderar.
– Men Johann Sebastian Bach är liksom grunden för det mesta av orgelspel i kyrkan så det får ju bli något av honom. Och sedan måste jag ju säga att det skulle vara underbart att få spela på en Silbermannorgel. Kanske den i Freiburg i Tyskland?, kommer han slutligen fram till.

Nu tillhör de kompositörer som presenterades på onsdagen tillsammans med Johann Sebastian Bach den gamla klassiska musiken.  Men Fredrik Albertsson räds inte utmaningar.
– Det hade faktiskt varit kul att göra en konsert med modern konstmusik på orgel. Det är en idé vi måste ta tag i. Kanske inte till våren, men längre fram, avslutar Fredrik Albertsson.

[…]
Läs hela
Hon bossar över Landskrona Foto
2018-03-14 15:12:48

Vi noterar att fotograf Jenny Nordquist från och med februari är anställd på heltid som chef och konstnärligt ansvarig för hela Landskrona Fotos verksamhet. Sedan 2016 har hon varit konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival.

Jenny Nordquist  är uppväxt i Landskrona och redan under gymnasietiden gick hon med i den lokala fotoklubben och började fotografera sin hemstad. Hon utbildade sig på London College of Communication och på Goldsmiths, University of London och var verksam i den brittiska huvudstaden under ett decennium då hon kombinerade kommersiella uppdrag med sitt konstnärskap, skriver Landskrona Foto i ett nyhetsbrev.

2009 flyttade Jenny Nordquist till Köpenhamn och blev kursansvarig för fotografiutbildningen på Östra Grevie Folkhögskola, där hon också varit utbildningsledare för konst- och designavdelningen.

Mellan 2011–2016 grundade och drev hon ett uppmärksammat projektrum (Kontor Projects) för fotografi i Köpenhamn. Med detta steg i Jenny  Nordquists karriär får Landskrona Foto en viktig operativ och konstnärlig förstärkning. Både inom arbetet med visningar av samtida fotografi, där festivalen är det stora årliga evenemanget, och med det pågående utvecklingsarbetet för att skapa ett centrum för svensk fotohistoria.

[…]
Läs hela
Premiär för Madamilen
2018-03-14 09:42:16

Nu kommer ”Madamilen” till Landskrona, något som beskrivs som en kulinarisk vandring under dagtid.

Sedan starten i september 2016 har över 4 000 matälskare deltagit i evenemanget och fått ta del av över 120 smakstopp i sex olika skånska städer. Lördagen den 28 april kommer Madamilen till Landskrona för första gången och en helhetsupplevelse med fokus på matglädje, lokala råvaror och smaksensationer utlovas.

Deltagarna kan glädjas åt tio smakstopp på utvalda restauranger, caféer, delikatess- och matbutiker i och runt Landskrona.

I den första Madamilen i Landskrona medverkar:

    Erikstorps Kungsgård, Borstahusen
    Restaurang Pumphuset, Borstahusen
    Hamnens Hörna, Borstahusen
    Smakfullt, ost- och delikatessbutik
    Café Konsthallen
    Idas by the Sea, Lundåkrahamnen
    Restaurang Nils Holgersson
    Pizzeria Restaurang Mamma Teresa
    Skumpa & Spaljé i samarbete med mästerkocken Susanna Bill
    Samt ytterligare ett smakstopp som presenteras inom kort

– Tillsammans med Landskronas krögare och butiksägare vill vi att fler ska upptäcka den mångfald, kvalitet och smak som staden rymmer, säger Charlotta Ranert på Pink Chili som arrangerar Madamilen.

Intresserade deltagare kan säkra sin biljett via Tickster. Det kommer att finnas fyra olika starttider att påbörja sin Madamilen Landskrona på; klockan 11:00, 11:30, 12:00 och 12:30.

Första restaurangen där samtliga börjar är Erikstorps Kungsgård ute i Borstahusen. Efter ett par stopp i Borstahusen tar sig deltagarna in mot stadens restauranger, caféer och delikatessbutiker.

Målgången blir på Idas by the Sea ute i Lundåkrahamnen. Där kan deltagarna glädjas åt att ha testat tio olika matställen och tillryggalagt runt 8 km till fots eller på cykel.

– Vi är jätteglada att evenemanget Madamilen kommer till vår vackra stad som utvecklas med fler och fler spännande serveringsställen. Vi är redan igång med planeringen av en Madamilen Ven som beräknas gå av stapeln i början på september, säger Thorsten Karlén, destinationsutvecklare Landskrona stad.

[…]
Läs hela
Ett BoIS-minne (bland tusen)
2018-03-13 15:16:04

Det var en ganska eländig sommar. Inte nog med att jag var alldeles pank, för sådant kunde jag ibland förtränga om solen flödade dag efter dag från en molnfri himmel och badvattnet hade uppnått ljuvlig temperatur. Men vädret var ju inget vidare det heller. Just denna dag hade jag i alla fall cyklat ut till Hooken för att försöka ta tillvara de sporadiska gläntorna i molntäcket som låg som en gråaktig filt över Landskrona och Borstahusen. Detta gick väl sådär. Det var bara jag där. Ensam, pank och ibland lätt huttrande i snålblåsten från nordväst som fick vajrarna att plinga metalliskt mot de vilande segelbåtarnas master, ibland maniskt pressande mot handduken då trettio sekunders välsignat solsken medgavs.

Så ringde plötsligt telefonen, det var C. Han berättade upphetsat att han lyckats missa supporterbussen som avgått mot Ljungskile för en stund sedan, och att han nu tänkte köra bil upp till Bohuslän. Omedelbart. Och att jag absolut måste följa med.
Jag satt där på huk på kajen och tittade ut över skummet som bildades på de små vågorna, vinden tjöt i masterna och jag förklarade var jag befann mig, samt att jag inte haft en tanke på att åka iväg långt för att se BoIS i superettan denna jävla dag. C verkade inte ta någon notis om detta. Då sa jag som det var: att jag inte hade en spänn, att jag var iklädd badbyxor och frös, att det var långt till Ljungskile och att jag inte kunde betala någon bensin och ej heller inträde. Men det skulle C stå för sa han, och han skulle komma och hämta mig nu. Jag stönade lätt i mobilen.
– Då MÅSTE du betala soppan OCH mitt inträde, envisades jag.
–  Ja, ja. Jag är på väg nu.
– OCH det är långt till Ljungskile. Långt som fan, och lika långt hem, alltså måste vi äta någonstans på vägen, fortsatte jag.
– Det är klart vi ska eda nått, menade C.
– Som du får betala i så fall. Nä, det känns inte bra...
– Jo, det är lugnt. Jag kommer nu.
– Jaha, men en sista sak då! Jag skärpte till rösten så mycket jag kunde.
– Bensin, inträde och mat, och så måste jag ha ett sexpack folköl i alla fall! (Det måste följaktligen varit söndag.)
Detta sista krav verkade förbrylla C.
– Folköl? Varför det?
– Du tror väl inte att jag bara tänker sitta i en bil 30 mil upp och 30 mil ner, denna förträffliga sommardag, utan att ha någonting att dricka?!
– Ja, ja. (Lite mindre entusiastiskt.)

C hämtade mig på Nedre gatan, påsen med badgrejerna lades i baksätet och sex folköl inhandlades någonstans. Och så var vi på väg, givetvis med Rude BoIS på stereon. C körde fort till Göteborg, jag slök tre burköl och någonstans norr härom blev det matpaus. C:s runda ansikte lyste upp som en sol:
– Nu ska vi ha riktigt jävla sunkigt vägkrogskäk! Han log från öra till öra.
– Du vet, schnitzel med stekt potatis och jävla brunsås!
Vi stegade in på det flottiga haket, jag var en "kept man", och givetvis hade de schnitzel på menyn. Dock med kokt potatis.
– Vi vill änte ha kokt potatis, vi vill ha stekt, förkunnade C.
– Va?, sa snubben bakom disken.
C tittade på mig och skrattade åt gubbens begränsade fattningsförmåga.
– Vi. Vill. Ha. Stekt. Potatis. Till. Schnitzeln, förtydligade C.
– Stekt potatis? Det har jag inga, vet du.
– Jamen så STEG nårra då!!!

Jag minns inte om vi fick pommes frites eller hur fan det blev. Vi satt i alla fall utomhus och åt. Och det var verkligen vägkrogskäk. Varken mer eller mindre. C var lite nöjd och lite irriterad. Men mest på gott humör, som vanligt. Vi körde sista biten, förenade oss med de andra supportrarna på läktaren och såg BoIS spela mot det gröndressade hemmalaget på en åker långt ifrån all ära och redlighet. Matchresultatet minns jag inte, men har en känsla av att det blev oavgjort. Som vanligt var det lång väg hem. I sommarkvällen. Men jag hade väl i alla fall sparat ett par folkisar för resan. Alltid något.

Som tack för denna betalda söndagsutflykt utförde jag lite senare industrispionage i kemtvättsbranschen för C:s räkning. Men det är en annan historia. Och kanske en krönika.

PETER LINDE

 

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. 
Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag.

[…]
Läs hela
Nu återstår seriefinalen för Kronan
2018-03-13 11:50:49

Kronan Volleybollklubb ångar på. I helgen besegrades Lund på bortaplan med 1-3 efter setsiffrorna 21-25, 10-25, 25-20, 19-25.  Därmed bärgades säsongens 15 seger på lika många försök.  Nu återstår blott en match,  hemma mot Svedala söndagen den 25 mars, vilket blir en ren och skär seriefinal där vinnare

n tar steget upp i division 1.

Kronan knep programenligt segern mot bottenplacerade Lund i helgen.
- Vi testade att ställa upp utan våra mest rutinerade spelare i inledningen av matchen. Det var en ganska nervöst och jämnt men vi lyckades ändå ta första set ganska komfortabelt, säger tränare Marie Saxne.

I andra set trillade spelet på plats och Krona ryckte direkt från start. Efter halva setet hade Landskronalaget 10 poängs ledning.
- Vi spelade enbart med tjejer födda 2001 och 2002 och de spelade riktigt bra. I tredje set började vi med detta unga lag och det fina spelet fortsatte fram till mitten av setet. Därefter fick Lunds bästa spelare igång sina servar och vi tappade nio raka poäng och förlorade setet.

I fjärde set bytte Kronan in lite mer rutin och tog hem det och matchen
- Vi fick en bra genomkörare för våra U18-tjejer som spelar SM-kval på söndag i Falkenberg, och tre härliga poäng. Bäst i  hos oss var våra U18 spelare Amanda Egvärn och Moa Mellblom, säger Marie Saxne som nu på allvar kan blicka mot den spännande seriefinalen i sista omgången.

Rysare väntar i seriefinalen
Kronan har gått genom division 2 södra obesegrade så här långt, men det betyder inte att seriesegern är klar. I hasorna jagar ett revanschsuget Svedala, som endast förlorat mot just Kronan.
Det skiljer 2 poäng mellan lagen. Och lagen möts i sista omgången, söndagen den 25 mars klockan 17:00 i Borstahusen IH.
- Det är alltså upplagt för en riktig seriefinal där inte bara seriesegern står på spel, utan även den åtråvärda platsen i division 1 nästa säsong, säger Marie Saxne. 

- I ärlighetens namn borde båda lagen få vars en plats i division 1 med tanke på hur överlägsna båda lagen varit i serien i år, och det spel som lagen kan prestera platsar helt klart i ettan. Men, det ska spelas om en plats och det blir en riktig rysare. Har man aldrig sett en volleybollmatch innan så är detta ett bra tillfälle att få se en bra match. Naturligtvis är det gratis inträde och det finns fikaförsäljning i hallen, avslutar Marie Saxne.

 

[…]
Läs hela
Meja tävlade i Portugal
2018-03-13 10:51:29

Meja Engdahl Petersson, Landskrona Kvinnliga GF har under några dagar varit i Lissabon tillsammans med
Hedvig Elg Appelros och tränare Johanna Bonow från Nevis RGK. Även några gymnaster från Örnsköldsviks GK
har varit på plats nere i Lissabon där det bjöds på internationella tävlingar i rytmisk gymnastik.

För Meja Engdahl Petersson gällde tävlande bland nästan 60 fullfjädrade gymnaster från nationer som Spanien, Litauen, Estland, Portugal, Egypten, Ungern, England, Japan och Kazakstan.
Landskronatjejen inledde i tunnband och gjorde ett bra framträdande.
Bollmomentet innehöll ett litet oturligt tapp, men för övrigt helt enligt önskemål.
Efter första dagen var hon placerad på 20:e plats. Andra dagens tävlande bjöd på ett bra bandprogram och ett mycket
stabilt kägelprogram och det innebar att Meja klättrade upp ett par placeringar till 18:e plats.
- Tyvärr blev det ingen finaltävling denna gång. Jag var första reserv i både tunnband (liknar en rockring, reds anm.) och bandfinalen. Det var kul att tävla och jag  njöt av att stå på tävlingspodiet under hela tävlingen, säger Meja Engdahl Petersson som nu återgår till det normala skollivet med lägerskola och läxläsning innan det är dags för nya landslagsuppdrag.

[…]
Läs hela
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser