Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Inget avancemang för BoIS - ännu
2017-10-21 16:20:02

Det blev inget avancemang till Superettan för BoIS på lördagen. Detta står klart efter att de randiga inkasserat säsongens tredje förlust då de föll med 2-1 mot Oskarshamns AIK inför 435 åskådare.

BoIS gjorde långt ifrån någon av sina bästa matcher på Arena Oskarshamn på lördagseftermiddagen. Samtidigt stod hemmalaget upp bra och faktum är att siffrorna kunde blivit större.

Matchen börjar ganska avvaktande. BoIS hade mycket boll men de där riktigt heta chanserna lös med sin frånvaro. Oskarshamn hade en hel del fasta situationer som oroade BoIS-försvaret och i samband med en av hörnorna fick hemmalaget en straff. Denna förvaltade duktige Christopher Christensson väl. BoIS hade sedan en boll i mål men Sadat Karim stod offside.

Till andra halvlek bytte BoIS tränare Agim Sopi in Dino Mesic för Adi Nalic och detta skulle visa sig vara ett klokt byte. BoIS pressade på och hade även bollen i mål men även detta målet dömdes bort för offside. I BoIS pressen hade även hemmalaget en gyllene målchans men Ivo Vazgec räddade ett friläge.

Efter en dryg timmes spel anföll BoIS på vänsterkanten och bollen spelades bollen in framför straffområdet. Där tog Dino Mesic emot och skruvade upp bollen i Oliver Bergmans vänstra kryss.

BoIS fortsatte att rrycka på men Oskarshamn var ständigt på hugget och kontrade farligt. Och den radiga glädjen varade i sju minuter. I minut 70 hittade nämligen Christopher Christensson rätt bakom en felplacerad Ivo Vazgec.

I den 78 minuten hade BoIS sitt bästa kvitteringsläge men trots två vassa avslut så stod Oliver Bergman i vägen.

Trots dagens förlust kan veckan sluta i dur. Men att Ängelholms FF ska ta poäng mot Mjällby på Strandvallen på söndagen är det inte så många som tror på. Men inget är omöjligt. Och skulle skulle Mjällby tappa poäng så blir BoIS mästare i kavaj.

[…]
Läs hela
Exklusiv kvartett gästar församlingshemmet
2017-10-20 15:23:18

Italienska Quartetto di Cremona är på sydsvensk turné i höst och ett gästspel i Landskrona är att vänta.

Quartetto di Cremona anses som sanna arvtagare av den berömda Quartetto Italiano. Kvartetten har vunnit prestigefyllda internationella priser och utmärkelser och i höst framför de programmet Italian journey på en sydsvensk turné som bland annat tar de till Landskrona den 5 november.

Spelar på Stradivarius 
Quartetto di Cremona har nyligen fått äran att framöver spela på fyra av Antonio Stradivarius berömda instrument, kända under namnet ”Paganinikvartetten”, som sedan 1994 ägs av Nippon Music Foundation som lånar ut dem till utvalda ensembler.

– Nu är det vår tur att njuta av privilegiet att kunna använda instrumenten under en tid och lyssna till, och förhoppningsvis återställa ljudet, som Paganini älskade så högt. Som infödda Genovesare och hedersmedborgare i Cremona, är vi oerhört stolta över att presentera ljudet av ett italienskt världsarv för vår publik, skriver kvartetten på deras hemsida.

Från 2012 är kvartetten anlitade för att spela in samtliga Beethovens stråkkvartetter för det tyska bolaget Audite. Kvartetten har redan turnerat i USA, Japan, Sydamerika och Kina. Kommande turné går till Europa med konserter i Storbritannien, Italien, Skandinavien, Tyskland och Österrike.

Det helitalienska programmet Italian journey bjuder på musik av Luigi Boccherini, Giuseppe Verdi, Fabio Vacchi och Ottorino Respighi.

Quartetto di Cremona består av Cristiano Gualco (violin),  Paolo Andreoli (violin), Simone Gramaglia (viola) samt Giovanni Scaglione (cello).

Konserten ges den 5 november i Landskrona församlingshem och för arrangemanget svarar Landskrona Kammarmusikförening i samarbete med Musik i Blekinge, Musik i Syd, Kultur i Halland och Länsmusiken i Kalmar län.

Läs mer om Quartetto di Cremona på kvartettens egen hemsida: www.quartettodicremona.it

 

 

[…]
Läs hela
Multinationell kammarorkester gästar Sofia Albertina
2017-10-19 15:24:28

Lördagen den 28 oktober klockan 16, gästas Sofia Albertina kyrka av den stora och välkända orkestern, Kammarorkester Öresund.

Kammarorkester Öresund grundades 2005. Som namnet antyder är det en orkester som hämtar sina musiker från båda sidor sundet. Orkestern består av ett 25-tal medlemmar som utgör en mix av talangfulla amatörer och professionella musiker från Danmark, Sverige, England, Skottland, Nederländerna, Belgien, Ungern och Costa Rica.

Orkesterns dirigent Lennart Fredriksson, känd violinist och tonsättare, är ursprungligen bördig från Kalix, men är sedan många år verksam och bosatt i södra Skåne.
- Efter det inledande divertimentot av Mozart får vi höra den spännande danska violinisten Christine Pryn som solist i Alfred Schnittkes sonat för violin och kammarorkester, berättar Lennart Fredriksson.

Christine Pryn är speciellt intresserad av den nutida musiken, och har följaktligen gjort en mängd uruppföranden. Hon är också konstnärlig ledare för festivalen Rudersdal Sommerkoncerter och en av medlemmarna i Ensemble Nordlys.
Konserten avslutas med en avdelning nordisk musik av Edvard Grieg och 200-årsjubilaren Niels W Gade.

Kvällens program:
W.A. Mozart: Divertimento F-dur KV 138
A. Schnittke: Sonat för violin och kammarorkester (1968) Solist Christine Pryn, violin.
E. Grieg: Två melodier för stråkorkester op 53
N.W. Gade: Novelletter F-dur op 53

[…]
Läs hela
Annons
Lyckade möten i Bryssel
2017-10-19 15:00:37

På tisdagen skrev vi om att Torkild Strandberg, tillsammans med stadsdirektör Christian Alexandersson och projektledare Lennart Serder, gästade Bryssel  för att lobba för Europaspåret. Nu är de tre på väg hem till Landskrona och Torkild Strandberg sammanfattar resan som lyckad.

Kampen om nästa tågförbindelse mellan Själland och Skåne påminner en hel del om kampen mellan David och Goliat. Torkild Strandberg är dock av den meningen att Landskronas utsikter att få till Europaspåret, det vill säga en tågtunnel mellan Landskrona och Köpenhamn, inte är så små som andra vill göra gällande. Och en viktigt punkt behandlades i Bryssel.
– Vi har haft fem viktiga möten i Bryssel och vi har fått sagt mycket, säger Torkild Strandberg.
– En avgörande argument som vi har fört fram är att det inte kan gå någon godstrafik på tågräls i en tunnel från Helsingborg till  Helsingör. De vi talade med hade fått en annan bild av detta och menade att det var en mycket viktig punkt, säger Torkild Strandberg.

Att presentera Europaspåret för EU-delegaterna är även viktigt av andra anledningar.
– Det är ju ett projekt som berör hela Europa och som till viss del kommer att finansieras av EU. Det är ju då en självklarhet att de som beslutar vet vad de har för alternativ. Och vi ser ju Europaspåret som det bästa av de två förslagen som finns idag.

Under dagarna två har delegationen från Landskrona träffat följande.
Dieter Koch, Tyskland (CDU), vice ordförande i transportkommittén, Jean-Louis Colson, Frankrike, chef för Unit for Transportaion Networks i Europakommissionen, Jens Nilsson, ledamot av Europaparlamentet Sverige (S), Anders Windfeldt Jensen, Danmark, traportattache vid Danmarks representation vid Europeiska unionen samt Jakob Dalunde, Sverige, ledamot av Europaparlamentet (MP).
– Att det ena mötet skulle vara viktigare än något annat kan man inte säga. Det gäller att vi är väldigt tydliga till så många som möjligt, allt för att visa att Europaspåret är en bra lösning. Därför är alla möten lika viktiga. Och nu fortsätter arbetet oförtrutet när vi kommer hem. Det ska inte finnas någon som inte vet vad Europaspåret är och vilka fördelar det ger, avslutar Torkild Strandberg.

Läs mer: Tar Europaspåret till Bryssel

[…]
Läs hela
Åk med till Oskarshamn – anmäl dig idag
2017-10-19 12:09:59

En poäng är allt som krävs för avancemang till Superettan för BoIS när de möter Oskarshamn på bortaplan på lördag. Därför arrangerar BoIS en bussresa upp till Småland. Det är dock bråda tider att anmäla sig. Sista anmälningsdag är idag.

– Vi är 50 nu och för att fylla en 80-mannabuss måste vi ha in 30 anmälningar till, säger Pia Norlin på BoIS kansli.

Bussen avgår från Landskrona IP på lördag klockan 08.30. Matchen börjar klockan 14.00.
Vill du åka med så ska du swisha 250 kronor till nummer 123 107 9284 och ange buss samt ditt namn.
Det går även bra att sätta in 250 kronor på BoIS bankgiro 692–6570 och skriva buss samt ditt namn i meddelandefältet.

Sista anmälningsdag är alltså idag, torsdagen den 19 oktober.
– Betalning, som alltså endast gäller bussresan och inte inträde i Oskarshamn, är det samma som en anmälan. Ange gärna din e-post i meddelandet om du vill ha en bekräftelse. Eventuella frågor mejlas till goal@landskronabois.com, säger Pia Norlin och uppmanar.
– Killarna har kämpat hårt och vill inget hellre än att fira en serieseger tillsammans med alla fans som följt dom under säsongen. Därför hoppas vi kunna fylla vår buss.

[…]
Läs hela
GF Idrott invigde ny idrottshall
2017-10-19 10:06:25

I början av oktober invigde GF Idrotts Gymnastikförening sin nya hall på Puls Arena.

Invigningen började med ett kort välkomsttal av föreningens mångåriga eldsjäl, Bodil Pettersson, vilket följdes av bandklippning och efter detta startade festligheterna.
- Det var en intern invigning. Vi ville göra något för våra medlemmar nu när vi äntligen fått en hall att vara i.  Så därför hade vi bjudit in våra medlemmar, gymnaster, föräldrar, syskon för att fira detta. Alla som ville fick prova på att göra volter, hoppa och studsa, allt under övervakning och med hjälp av våra duktiga ledare, säger Bodil Pettersson.  

GF Idrotts gymnastikförening har idag cirka 350 medlemmar och många var på plats vid invigningen och beundrade den fina hallen samtidigt som det avnjöts tårta.
- Vi är så stolta och tacksamma för att detta äntligen blivit verklighet, säger Bodil Pettersson.

Den nya hallen kommer att utnyttjas dagtid av skolor och Cityidrott, även Glumslövs gymnastik kommer att träna i den nya hallen och årligen är det tänkt att Landskrona Kvinnliga GF ska ha fyra tävlingar här.

[…]
Läs hela
Hjälp Sander & Gander hjälpa
2017-10-19 09:20:48

Nu är det dags att ta ett riktigt krafttag mot alla former av cancer som drabbar barn. Det tycker Sander & Gander som i höst gör två stora satsningar för att samla in pengar till cancerforskning.

- Den första satsningen gör vi redan den 5 november på Örenäs slott, berättar Sander som egentligen heter Stefan Andersson.

Den dagen har Örenäs ett arrangemang som heter Barnens Brunch och vid det här speciella tillfället har man ett halloweentema eftersom det är sista dagen på höstlovet. Det blir två sittningar och efter varje sittning när föräldrar slår sig till ro med en kopp kaffe smyger barnen upp en trappa för att sjunga och dansa med Sander & Gander.
- Allt den här dagen är tillrättalagt för barn och det är ju helt fantastiskt, säger Gander som vi även känner som Göran Andersson. Det är barnen som är huvudpersonerna i dubbel bemärkelse eftersom av varje kuvert som säljs går 30 kr till Barncancerfonden. Matsedeln är såklart också designad för att tilltala barnen.
- Vi utlovar sång, skratt och skräck, säger Sander och Gander med tillägget.
- Fast ingen farlig skräck. Boka genom att ringa till Örenäs  på telefonnummer 0418-451100.

Den andra stora satsningen är Barnbidraget som är ett arrangemang av Göran Andersson och Lions club Landskrona den 25 november på Landskrona teater.

Då står Sander & Gander på scenen kl 11.00 för att bjuda den yngre teaterpubliken på en fartfylld och medsjungande föreställning. Får man inte nog av Stefan och Göran med den föreställningen så finns det en chans för hela familjen på eftermiddagen kl 16. Då finns välgörenhetsorkestern Sammelsurium med fina gäster på teaterns scen för att bjuda på en trevlig konsert för alla.

 Allt överskott kommer att gå till Lions forskningsfond Skåne och speciellt öronmärkt för barncancer.  Det är på sin plats att påpeka att alla artister som ställer upp den här dagen gör det helt ideellt så ju fler som kommer desto mer pengar till insamlingarna.

- Men vi behöver all hjälp vi kan få” säger Göran Andersson.
- Hjälp oss att hjälpa de barn som är sjuka genom att besöka våra arrangemang.

Till sist vill kan vi berätta att mellan dessa arrangemang hinner Sander & Gander också med ännu ett besök på Barnsjukhuset i Lund för att liva upp tillvaron en stund för de barn som finns där.
- Det är roligare att ge än att få, avslutar Gander och Sander kontrar med att säga:
- Glöm inte att krama en elefant.

 

[…]
Läs hela
Feministisk imam till Folkets Hus
2017-10-19 08:00:32

Den 28 oktober kommer imamen Sherin Khankan till Folkets Hus i Landskrona för att prata om islamisk feminism och kvinnors rättigheter.

I Köpenhamn finns idag den enda moskén i Skandinavien där alla imamer är kvinnor och där fredagsbönen endast hålls för just kvinnor. Men bortsett från fredagsbönen är moskéns aktiviteter öppna för alla.
- En viktig fråga är hur det förhåller sig mellan muslimsk tro och de patriarkala strukturerna samt kvinnans roll. Vi vill med detta möte skapa ett samtal kring dessa frågor och se vad som har med religionen att göra och vad som är kulturellt betingat, säger Claes Glader från Socialdemokrater för tro och solidaritet i Landskrona vilka arrangerar mötet.

Sherin Khankan är en känd feministisk debattör i Danmark och var med och öppnade Mariam-moskén i februari 2016, den första moskén i Skandinavien där alla imamer är kvinnor.

Det öppna mötet är klockan 11-13 den 28 oktober på Folkets Hus. Fritt inträde.

[…]
Läs hela
Med sikte på kommunfullmäktige 2018
2017-10-18 11:59:44

I måndags samlades styrelsen i Centerpartiet Landskrona för att sätta startskottet på riktigt för valkampanjen 2018.
- Nomineringsprocessen av kandidater till kommunfullmäktige är igång, dessutom jobbas det flitigt med att ta fram det viktiga valprogram som kommer att ligga till grunden framåt, säger Emma Nylander, sekreterare för Centerpartiet i Landskrona.

- För oss i Centerpartiet är det viktigt att hela Landskrona stad ska leva, även byar och landsbygd. Vi strävar efter att få en trygg och jämställd stad. Vårt fokus ligger i att ta oss tillbaka in i fullmäktige efter många år utanför, med en bra och stark politik, avslutar Emma Nylander och er fram emot valkampanjen 2018.

 

 

[…]
Läs hela
Föredrag hos Föreningen Norden om Finland 100 år
2017-10-18 11:30:30

Måndagen den 2 oktober höll Henrik Wilén föredrag om Finland hos Föreningen Norden på Siriuslokalen i Landskrona. Han berättade om landets dramatiska historia. Från år 1809 hade Finland tillhört det ryska imperiet som ett autonomt område. Under denna tid hade Finland utvecklat sin förvaltning, ekonomi, kultur och det finska språkets ställning.

Självständighetsprocessen fick fart efter Rysslands nederlag i första världskriget och imperiet hamnade i kaos med revolution. Det lilla folket på tre miljoner såg nu sin chans att frigöra sig från den ryska jätten. Därför antog Lantdagen den 6 december 1917 en självständighetsförklaring, som efter Bolsjevikernas och Lenins godkännande, också erkändes av flera andra stater.

Finland har upplevt inbördeskrig år 1918 med 38 000 döda, Vinterkriget åren 1939-1940 och Fortsättningskriget åren 1941-1944 med 90 000 döda. Trots svåra tider har finländarna i hundra års tid byggt upp sitt eget land och är nu en framstående nation i Europa med nästan sex miljoner invånare.

Nästa sammankomst hos föreningen äger rum måndagen den 6 november kl.19 på Siriuslokalen.
Arkeolog Bertil Helgesson berättar då om Uppåkra, Skandinaviens största järnåldersbosättning.

Inrapporterat av Per Månsson
[…]
Läs hela
Tar Europaspåret till Bryssel
2017-10-18 11:02:49

Landskrona stad är på hugget när det gäller Europaspåret. Under hösten har man producerat en film, skrivit till infrastrukturminister Tomas Eneroth, varit på järnvägsmässa och på tur står en flygresa(!) till Bryssel för ett snack med bland andra europaparlamentariker.

Framtidens infrastruktur stod i fokus på Elmia i Jönköping förra veckan och på plats på järnvägsmässan Nordic Rail och berättade om projekt Europaspårets möjligheter att öka kapacitet och korta restider över Öresund och stärka godskorridoren mellan Skandinavien och kontinenten var projektledare Lennart Serder.

Idag reser kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg tillsammans med stadsdirektör Christian Alexandersson och projektledare Lennart Serder till Bryssel för samtal med EU-kommissionen och europaparlamentariker.

Trion besöker Bryssel 18-19 oktober för att samtala med bland annat EU-kommissionen och europaparlamentariker om Landskronas och Europaspårets möjligheter inför de kommande förhandlingarna om EU:s budget 2020-2025.

- Genom att träffa nyckelpersoner i Bryssel skapas kontakter och en medvetenhet kring möjligheterna som Europaspåret erbjuder. EU-kommissionen har ett programråd som arbetar med ekonomiskt stöd till transportförbindelser över gränser, och där passar Europaspåret och tunneln från Landskrona till Köpenhamn mycket väl in. En infrastrukturinvestering av den här omfattningen måste ses i ett större, regionalt och europeiskt sammanhang, skriver Torkild Strandberg i ett pressmeddelande.

Under dagarna i Bryssel kommer Landskronadelegationen bland annat  att träffa representanter från EU-kommissionens enhet för transportnät och ledamöter av Europaparlamentets utskott för transport och turism (TRAN).

Tidigare i höstas har Landskrona stad skickat ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth där man uppmanar regeringen att analysen av nästa förbindelse över Öresund även ska omfatta Europaspåret.

Och i dagarna har en informationsfilm om Europaspåret publicerats på Landskrona stads Youtube-kanal.

 

[…]
Läs hela
Nyfiken på Röda Korset
2017-10-18 09:55:02

Röda Korset i Landskrona har i mångt och mycket kommit att bli synonymt med organisationens second hand butiken med café på Föreningsgatan 88. Nu är man dock betydligt aktivare än så. Insamlingar till diverse hjälpområden utomlands fortgår likaså insatser på det mer lokala planet där Röda Korsvärdar finns på lasarettet, läs- och läxhjälp, utflykter för ungdomar och besök på äldreboenden.

Landskronabor som är nyfikna på verksamheten kan under hösten ta del av några programpunkter.
- Vi är mycket aktiva, poängterar Rödakorskretsens ordförande, Sylva Rampe.

Hjärt- och lungräddning
Den 23/10 kl 18.00 har Röda Korset utbildning i HLR med hjärtstartare . Kursen är mellan 18-21.15, ingen avgift. Föreningsgatan 88, Landskrona. Anmälan till: landskrona@redcross.se

Dennis Westerberg
Medlemskväll den 20/11-17 kl 18.00. Dennis Westerberg är föreläsare och inspiratör. Anmälan till: landskrona@redcross.se

Nyfiken på...
Utbildning i Röda Kors kunskap den 27/11 kl 18.00 Föreningsgatan 88, Landskrona Ingen avgift, " för dig som är nyfiken på"

 

[…]
Läs hela
"De unga vill bo i centrum"
2017-10-18 07:02:51

Sedan i somras sitter Landskronas yngste kommunfullmäktigeledamot, Karl Philip Nilsson, i Liberala Ungdomsförbundets förbundsstyrelse och nyligen valdes han till förbundets bostadspolitisk talesperson.  Frågan är, vad gör en sådan.

- Sverige står inför en tuff bostadsutmaning. Vi ser hur bostadsköer växer samtidigt som unga får det svårare att få sin egen bostad. Som bostadspolitisk talesperson kommer jag under den kommande valrörelsen ha ansvaret för att se till att bostadsfrågan lyfts och får det utrymme i debatten som den behöver och förklara att bostadsutmaningen behöver liberala lösningar.

Vilken fråga inom ämnet brinner du mest för?
- Jag brinner för en bostadspolitisk reformagenda där man ser till att se över hela bostadsmarknaden, identifierar problemen som finns och  tar fram omfattande lösningar för att kunna ta itu med dessa problem.

Vad har du för personliga politiska ambitioner?
- När jag engagerade mig politiskt gjorde jag det med ett intresse för samhällsutveckling. Min politiska ambition är att se till att göra Landskrona till en attraktiv och stark aktör i Öresundsregionen och att utveckla Sverige.

Det råder bostadsbrist i landet och varje ny lägenhet behövs. Inom LUF talar ni om att införa boendeformen “flexibelt ägande”, Vad innebär detta?
- Vi ser idag att det är gynnsamt att äga sitt eget boende. Men alla, speciellt unga, har inte möjligheten att spara ihop pengar till en handpenning. Flexibelt ägande skulle göra att man inledningsvis hyr sin bostad samtidigt som man sparar ihop till handpenningen för att sedan kunna köpa sin lägenhet.

I Landskrona styr politiken (läs liberalerna) mot att nästan varje nyproducerad lägenhet är en bostadsrätt. Har du talat dig varm för flexibelt ägande på hemmaplan?
- Jag tror att flexibelt ägande hade kunnat vara bra för Landskrona. Unga hade då kunnat få sin första lägenhet, spara pengar till handpenningen och sedan kunna äga sin lägenhet. Däremot handlar detta om en ny boendeform så för att detta ska kunna bli aktuellt behöver riksdagen rösta igenom boendeformen.

Om Landskrona nu ska få "nya skattebetalare", är det då sannolikt att dessa först köper en lägenhet för ett antal miljoner för att testa och se om trivs och kan etablera sig i staden som man hört så mycket vackert om?
 - Landskrona är en stad i utveckling. Vi ser hur skolor och företag öppnar upp och arbetstillfällena blir fler. Jag är glad över att vi idag ser att fler vill bli Landskronabor och vill köpa en bostad i staden för att kunna bygga sitt liv här.

Idag är det svårt att komma över en hyresrätt i Landskrona. Hur vill du att unga ska stanna kvar och bosätta sig i staden?
- Ungdomarna vill vara i centrum, då behöver staden få igång flyttkedjorna. De som ska bilda familj flyttar från en central hyresrätt till en bostadsrätt eller villa. För att de ska kunna flytta in där äldre som bor i en villa som blivit för stor när barnen flyttat ut måste vi kunna erbjuda en mindre bostad i samma område.

Försäljningen i Norra Borstahusen går bra. Vem är det som flyttar in?
- Norra Borstahusen har kommit till för att nya och gamla Landskronabor ska hitta sitt boende. Det går bra - husen och lägenheterna säljs. Det senaste området såldes slut på ett dygn. Det innebär att skattekraften kommer att stärkas med nya Landskronabor och flyttkedjor sätts igång när en  Landskronafamilj flyttar. Det ska bli spännande att se en analys av vad detta inneburit när vi kommit ännu längre i detta projekt.

Vid ännu en valseger lokalt 2018 är du då redo att axla den "partilösepartikamratens" ordförandeskap i stadsbyggnadsnämnden?
- Idag vill företag etablera sig i Landskrona och det byggs i en hög takt. Utvecklingen är mycket positiv och det är ett resultat av det tydliga ledarskap som finns i staden. Efter valet vill jag fortsätta arbetet med att göra Landskrona bättre. Samtidigt har jag livet framför mig och kommer efter valet vara nyexaminerad och jag vill prioritera min yrkeskarriär innan jag överväger en sådan tung politisk post, avslutar Karl Philip Nilsson.

[…]
Läs hela
LS med i toppstriden på DM
2017-10-17 13:56:30

Landskrona Simsällskap blev näst bästa junior- och tredje bästa seniorklubb vid årets distriktsmästerskap för Skåne och Blekinge. Tävlingen gick av stapeln i Ängelholm den gånga helgen.

Emil Hassling-00 vann 100/200/400 medley och 100 ryggsim. Han tog två silver på 400 frisim och 200 ryggsim samt fyra bronsmedaljer på 50 ryggsim, 50 frisim, 100 bröstsim och 200 frisim.

Linus Kahl-01 kan titulera sig Skånsk seniormästare och klubbrekordinnehavare på 1500 frisim efter en stark simning på 16.05,76. Linus vann dessutom JDM på 200 fjärilsim, tog silver på 800 frisim, 200 bröstsim, 200 frisim, 200 medley. Linus fick även två bronsmedaljer med sig hem på 100 medley och 100 fjäril.

Oskar Hoff-98 tog juniorsegrarna på 50 och 100 fjäril med nya personliga rekorden 24,94 respektive 54,90. Oskar simmade även hem två silver på 200 fjäril och 100 medley.

Elin Johannesson-99 krossade sitt personliga rekord på 1500 frisim när hon vann DM-guldet på fina 17.46,67. Hennes tidigare bästa från SM förra året fick se sig slaget med hela 21 sekunder.

Alfred Christensson-98 vann senior DM på 50 ryggsim och tog brons på dubbla distansen. Han tog dessutom en bronspeng på 50 fjärilsim.

Viktoria Dellhede-03 simmade snabbt i konkurrens med flera år äldre tjejer när hon tog ett brons på 200 ryggsim med 2.21,91.

Julius Ekstrand-98 tog en bronspeng på favoritdistansen 50 bröstsim med 29,32.

Killarna lagkappslag var på pallen i samtliga fem lagkapper på senior-DM. Närmast guldet var de på 4x50 medley där de fick se sig slagna av Helsingborg med 2/10. Tjejerna placerade sig som bäst på en 5:e plats på 4x100 medley. I tjejlaget simmade Matilda Hoff, Viktoria Dellhede, Julia Brinkhagen och Elin Johannesson.

- Vi gör ett mycket starkt distriktsmästerskap! Snabba simningar av flera simmare lovar gott inför SM/JSM som går av stapeln i Jönköping 1-5/11, säger chefstränaren David Söderstjerna i en kommentar till tävlingarna..

[…]
Läs hela
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser