Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

DriLL & DruLL spelar in i Landskrona
2017-04-28 17:24:14

Nu har du chansen att hänga med trollen DriLL & DruLL på deras första musikaliska äventyr i Mossbackedalen som i sitt yttre är påfallande likt Järavallen.

Johan Östberg och Helena Rasks små söta troll, DriLL & DruLL, torde vara allom bekanta.
 I 15 år har de härjat på scener runt om i vårt land och i runda svängar har 100 000 barn sett de live. Från och med idag finns deras musikäventyr på video på Youtube.
- Idag hade vi premiär för den första videon på Youtube. Jodå den är mycket riktigt inspelad på Järavallen. På söndag släpps en ny som är inspelad vid Sandbergen och Hilleshögs dalar, säger filmaren Oskar Fäldt som är gammal barndomskamrat med Johan Östberg.

Oskar Fäldt jobbade under tio års tid på SVT i Sundsvall innan de skånska rötterna drog honom hem igen för två år sedan.
- Då sprang jag på Johan och Helena och vi kom att prata om att vi borde göra lite musikvideos till DriLL & DruLL.

På den vägen är det och nu finns närmre tio videos färdigproducerade.
- Nu släpper vi de två första under helgen och sedan blir det cirka en i månaden som lanseras. Men ni känner ju Johan. Han har redan tre-fyra nya låtar på lager, säger Oskar Fäldt och skrattar.

Filmerna är inspelade i Landskrona med omnejd.
- Båda jag och Johan kommer härifrån och här är ju bara så grant, poängterar Oskar Fäldt.

DriLL & DruLL är nu inte bara musik utan trollen brinner på sitt sätt för värdegrundsfrågor.
- Det, och värna naturen går som en röd tråd genom deras föreställningar. Just nu är de faktiskt ute på en förskoleturné, avslutar Oskar Fäldt.

Se videon här!

[…]
Läs hela
Lejonet låter A-laget vila
2017-04-28 15:31:27

Mikael Brokopp, ordförande i IF Lejonet medger utan omsvep att det har varit ett antal sömnlösa nätter som föregått beslutet att stans ishockeyförening nu väljer att lägga sitt A-lag på is.

Vissa beslut är jobbigare än andra att fatta när man sitter i en styrelse för en ideell förening.
- Detta är absolut ett sådant samtidigt måste vi se verkligheten i vitögat. Det kan inte vara rätt att fem ungdomslag ska försörja ett seniorlag, säger han som nu på sikt istället vill bygga upp ett nytt A-lag med övervägande spelare från de egna leden.

- Under lång tid har vi tappat spelare när de kommer upp i tonåren och därför saknat U15 till juniorlag. Där vill vi nu lägga vårt krut så att vi på sikt kan bli mer självförsörjande på spelare vilket naturligtvis kommer att ge oss andra ekonomiska förutsättningar och större publikintresse, siar Mikael Brokopp.

Förutsättningarna för att driva en hockeyklubb är inte heller de ultimata i Landskrona för tillfället.
- Med en stor ungdomsavdelning samtidigt som vi har två konståkningsföreningar som vill åt istid så är det besvärligt. Vi behöver en isyta till, helt enkelt, säger han och följer nu kommunens och Sernekes planer i Karlslund med stort intresse.
- Vi har inte bråttom. Det får ta den tid det tar att bygga upp verksamheten igen. Om det sen tar fyra eller åtta år innan vi har ett A-lag igen är av mindre betydelse, säger Mikael Brokopp.

Det är inte tu tal om Lejonet är och varit en talangfabrik genom åren.
- Idag finns en tiotal Lejonetfostrade spelare i elitklubbar runt omkring, säger Mikael Brokopp och menar att det kanske inte i första hand är dessa som ska spela i klubben i framtiden utan alla de som slutade i förtid.
- Vi måste bli bättre på att ta tillvara på alla spelare, avslutar han.

Lejonetspelare superhet i NHL
Och vad det gäller spelare från Lejonet och Landskrona så är det som bekant en som just nu är hetare än alla andra. Marcus Johansson avgjorde Stanley Cup-slutspelet då Washington besegrade Toronto i matchspelet. Först såg 26-åring från Landskrona till att kvittera innan han avgjorde i förlängningen. Hans två viktigaste mål i karriären. You bet!
Nu väntar kvartsfinal mot Pittsburgh och visst vore det en dröm att i sommar få se Stanley Cup-bucklan i Landskrona. Det hade minsann gett näring åt Lejonet.

[…]
Läs hela
215 Landskronabor ställer ut i konsthallen
2017-04-27 16:41:51

Fjolårets fotosalong, succén ”Landskronit” följs i vår upp med en öppen kreativ salong i Landskrona konsthall. Till den ”öppna salongen” har inget urval gjorts bland de inlämnade verken utan alla som vill har fått delta. Räkna med en formidabel besökssuccé och överraskande bra kvalité på de utställda verken.

Fotokollektivet Urinvånarna skapade i höstas en sällan skådad besöksanstormning till Landskrona konsthall då man bjöd på fotokonst av 16 i staden verksamma fotografer.
Nu är frågan om inte den 6 maj kommer att gå till historien som dagen då Landskronaborna gick man ur huse för titta på konst.
- Här finns allt. Knivar, skulpturer, målningar, foto, textilier, väskor, strandfynd, ja rent av äggskalskonst, säger konstintendent Birthe Wibrand och imponeras av den kreativitet Landskronaborna visar upp.

I veckan var det inlämning av kreativa alster till den stundande utställningen och trots att man bara höll öppet för inlämning under en knapp arbetsdag så infann sig hela 215 ”konstnärer” med sina alster.

Nu har Birthe Wibrand den tuffa uppgiften att hänga utställningen som öppnar med vernissage och invigning lördagen den 6 maj kl. 13-17. Kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt inviger.

Besökssiffror i modern tid
Hildings Bilder drog 920 besökare till museet under ett par eftermiddagstimmar i februari 2007. I november i fjol upprepades den besökssiffran nästintill när fotosällskapet Urinvånarna bjöd in till fotoutställningen Landskronit i konsthallen. Håll i baskern, men frågan är om dessa siffror inte ryker nästa lördag.

 

[…]
Läs hela
Soultime drog fullt hus
2017-04-27 12:27:07

Fullsatt och festligt var det när SoulTime på onsdagskvällen hade nypremiär i nya lokaler.

Soultåget har gått från Fellini till Teaterrestaurangen. Igår var det premiär och lokalen fylldes till bredden av musikälskare. På scen Malmöbandet  The Memory Lane.
- Visst vi får ta in några till enligt föreskrifterna från räddningstjänsten men nu är här 65 personer och det är vad lokalen tål med en sittande och ätande publik, säger Håkan Persson, chef för Landskrona teater. 

Ny för året i staben runt SoulTime är Per Ericsson.
- Det är fantastiskt kul att vi fortsätter att dra fulla hus. Det talas om SoulTime långt utanför Landskronas gränser. Det gäller att vara ute i tid och boka in sig, säger han och efterlyser nu feedback från publiken.
- Det ger man via vår hemsida och där bokar man även in sig till spelningen den siste maj med Ulrika Skoglund och P-O Nilsson band.

Konceptet för SoulTime är att i avslappnad anda med kärleken till musiken och med soul som grundtema släppa loss ett gäng etablerade musiker. Inte sällan spelar dessa för första gången tillsammans på SoulTime. Så var emellertid inte fallet på onsdagen då bandet The Memory Lane gästade. Och visst var de tajta och skickliga, men kanske för tajta. För de där sköna garven musiker emellan som uppstår i vanliga fall på SoulTime saknades denna gång.
Men hur som helst. En soulig-röra av covers från bland andra Springsteen, Prince, Daft Punk  och Beatles fick upp några på det lilla dansgolvet medan de något tyngre valde att sittdansa.

Mer om SoulTime på http://soultime.nu/

[…]
Läs hela
Annons
Kanadensisk gitarrist på Torsdagsklubben
2017-04-27 09:17:48

Torsdagsklubben på Speakers Corner gästas av ingen mindre än Brian O´Conner ikväll.
– Han är på genomresa och passar då på att spela här, säger Annika Glynos på Speakers Corner.

Det är dock inte första gången den kanadafödde gitarristen spelar på Speakers Corner.
– Nej, det här är tredje gången. Han bor norrut och brukar komma förbi när Van Morrison uppträder i närheten. Brian O´Conner brukar nämligen spela med honom.

Brian O´Conner börjar spela cirka 20.00 ikväll.

[…]
Läs hela
Dödsolycka i Saxtorp
2017-04-27 08:42:20
Uppdaterad 14.30

Strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen inträffade en allvarlig trafikolycka på väg 110 vid Saxtorpsskogen. Det var en personbil som i hög hastighet frontalkrockade med en lastbil på raksträckan mellan avfarten till E6 och korsningen 110/Grand Prix vägen. Mannen som körde personbilen omkom i olyckan.

Klockan var strax efter halv åtta på torsdagsmorgonen när en personbil av okänd anledning kom över på fel sida av väg 110. Följden blev en kraftig kollision med en tankbil som färdades i riktning mot motorvägen. I personbilen satt en 25-årig man, hemmahörande i norra Skåne, och han omkom omedelbart efter olyckan.
– Ambulansen var först på plats och vad jag förstod av dom så var mannen död när de anlände, säger Kenneth Olofsson, insatsledare för Landskrona Räddningstjänst.
– Klart är att det har varit en kraftig kollision. Den omkomne var ordentligt fastklämd i den totalförstörda bilen.

Lastbilschauffören chockades men fick inga fysiska skador.
– Han hade något litet skärsår på en arm. Annars klarade han sig. Men så klart är han tagen av vad som hänt.

Vägen var avstängd hela förmiddagen då tankbilen, som var praktiskt taget full med diesel, var tvungen att tömmas innan den kunde flyttas från platsen. Vägen är nu återigen öppen för trafik. Det är dock begränsad framkomlighet förbi olycksplatsen på grund av saneringsarbete en tid framöver.

 

[…]
Läs hela
Skribent och formgivare gästar biblioteket
2017-04-26 15:43:19

Tisdagen den 2 maj kl.19.00 kommer Karolina Jeppson, författare och frilansjournalist, till Landskrona stadsbibliotek för att prata om litteratur och författare från Afrika.

Karolina Jeppson gör reportage om musik, artister, litteratur och författarskap i bland annat tidskrifterna Karavan – en litterär tidskrift på resa och Lira Musikmagasin. Hon håller även i kursen "En litterär resa genom Afrika", samt undervisar på kursen "Kreativt skrivande" på Österlens folkhögskola i Skåne.

Föredrag med formgivaren Lotta Kühlhorn
Tisdagen den 9 maj kl 19.00 kommer Lotta Kühlhorn till Landskrona stadsbibliotek för att prata om sitt arbete. Hon är en av Sveriges mest älskade formgivare och du har säkert sett hennes färgglada bokomslag, kaffekoppar eller tyger med viss retrokänsla.

Det är fri entré till båda programmen och ingen föranmälan krävs.

[…]
Läs hela
Församlingar tar sjundeklassare till Ven
2017-04-26 13:29:32

485 sjundeklassare från samtliga skolor i församlingarna Landskrona och Häljarp, deltar i skolprojektet Seven, som hålls på Ven den 10- 11 maj.

Seven, som är inne på sitt tredje år, skapades av Landskrona församling. Charlotte Winther, präst och Anna Carlströmer, pedagog, ansvarar för projektet.
- När vi startade hölls Seven under en enda dag, berättar Charlotte Winther. Trycket från skolorna blev enormt och förra året utökade vi arrangemanget till två heldagar. Då hoppade Häljarps församling också på ”tåget” och i stort sett all personal från de båda församlingarna hjälptes åt under två intensiva dagar.

Tycho Brahes tid
Seven är ett projekt med historiska förtecken, undervisningen förläggs till Tycho Brahes tid i slutet av 1500-talet, med historiska fakta kring hans liv och gärning.
- I år sammanfaller tidsperioden med Luthers reformation, som firar 500-års jubileum.

Förankrat i läroplanen
Ämnen som historia, geografi, matte, bild, religion, NO och hälsa/idrott, fördelas på vardera ”station”, där eleverna får utföra uppdrag under överinseende av kyrkans personal och sina lärare. Seven är skoltid och uppgifterna representerar den kunskap som eleverna ska tillägna sig under högstadiet.
- Lärarna får vårt instuderingsmaterial i god tid, för att förbereda sig själva och eleverna, berättar Anna Carlströmer.
- Ämnena är väl förankrade i läroplanen men är även uppbyggda kring hur vi som kyrka tänker om människors värde - där är vi tydliga med vem som är ”avsändare”. Ämnesmålen uppnås under dagen och lärarna kan använda uppgifterna som betygsunderlag.

Fantastiskt gensvar
Intresset för Seven-dagarna är mycket stort från skolornas sida.
-Vi är jätteglada att det blivit ett så fantastiskt gensvar, avslutar Charlotte Winther och Anna Carlströmer.

- Skolorna och lärarna är angelägna om att det blir fler Seven-arrangemang och vi försöker att tillmötesgå deras önskan. Nu hoppas vi bara på soligt och vackert väder den 10och 11 maj.

 

 

[…]
Läs hela
Gymnaster fortsätter att leverera
2017-04-26 11:44:55

Halmstad Arena tog emot inte mindre än 114 gymnaster då Riksserien 2 i rytmisk gymnastik avgjordes i helgen. Landskrona Kvinnliga GF var som vanligt väl representerat med både individuella gymnaster samt sin juniortrupp.

Tidigt lördag morgon startade tävlingen för juniorgymnasterna som som endast tävlar i två grenar och kallas Junior Bas.
Bäst placerade sig Tuva Henckel som gjorde en stabil insats i bollprogrammet och sedan gjorde ett mycket fint framträdande i grenen käglor till toner av Michael Jackson och koreografi av Josefine Olsson.
- Tuva tog hand om silvermedaljen och var både stolt och glad, säger Jenny Engdahl i
Landskrona Kvinnliga GF.

Astrid Kristensson Nilsson hamnade också på pallen och fick brons efter två mycket fina framträdande
där hon verkligen visar att hon minsann är ett ämne för framtiden och kan leverera då det gäller.

Alma Månsson som tog guld i Örnsköldsvik för två veckor sedan har inte tränat så mycket mellan tävlingarna på grund en semesterresa och sedan lite oturligt halsont.
- Trots detta blev hon nummer fyra. Alma är ett av LKGF s största framtidslöften.

Celine Vergara blev nummer tolv i totalen efter bra körningar.
- Celine som utvecklas hela tiden var mycket nöjd med sin placering. En tjusig tjej på golvet.

Sanna Agic har enormt snygga och långa linjer men behöver ett par år till på sig att mogna som
gymnast.
- Men då har troligtvis LKGF en toppgymnast i denna tjej. Musikalitet och inlevelsepräglar Sannas agerande som resulterade i en 13:e plats, berättar Jenny Engdahl.

Lucia Modeér Castro som gjorde mycket bra balanser och piruetter hade tyvärr lite problem att fånga boll och käglor och hamnade därmed lite längre ner i resultatlistan.
- Men det är bara att bita ihop och komma igen.

Vann gjorde GF Uppaslaflickornas Angelina Ekström.

Juniorer FIG kategorin vanns av LKGF:s Meja Engdahl Petersson, inte utan en vis dramatik.
Bästa poäng i boll och käglor. Där käglor var en mycket fin körning.
- Bara minuterna före sin entré på golvet i sista grenen satt Mejas band fast i taket över förberedelseytan och det var osäkert om hon kunde genomföra programmet med sitt eget redskap. Meja levererade ett stabilt program med bandet, men kan bättre. Men hennes närmaste konkurrent blev distanserad med 2,7 poäng.

Olivia Kristensson Nilsson krigade till sig en bronsmedalj med jämna körningar i boll, käglor och band.
- Olivia som börjar komma tillbaka efter sin olyckliga fotskada som förstörde hela hösten blir bara bättre och bättre. Bandprogrammet var ett av de bättre för dagen och Olivia kände själv att nu är hon på G. Olivia som är en mycket teknisk gymnast har jobbat med utspel och artisteri. Detta börjar synas ordentligt, poängterar Jenny Engdahl.

Wilma Mårtensson blev nummer nio i den hårda konkurrensen efter bra framförande i de tre grenarna.
- Hennes styrka är musik och inlevelse men behöver putsa på handredskapstekniken och verkligen utföra sina svårigheter på ett tydligt och noterbart sätt.

Doruntina Goxhuli hade inte sin bästa dag och resultatet blev inte vad hon önskat.
- Även Doruntina har en del tekniska brister med redskapen att arbeta med. Däremot är hon super tydlig och ren i sina kroppsövningar och en av Sveriges intressantaste gymnaster, då hon kör på och inte gör misstag, säger Jenny Engdahl som med stor inlevelse agerade coach under lördagen.

Emma Sandell och Wiktoria Matulaniec gjorde premiär vid domarbordet på nationell nivå.
- Emma som poängdomare i artistiskt värde och Wiki var koordinatordomare, säger domar mentorn Jenny Engdahl.

Söndagen var vikt år den “Fria klassen” med två yngre gymnaster från LKGF på golvet.
I enlighet med Svenska Gymnastikförbundets riktlinjer tränade Emma Jönsson och Linnéa Larsson
sig på att tävla. Deras framförande blev bedömt endast av utförande domare och resulterar inte i
någon placering.
- Men ger mycket bra erfarenhet och de har chans att “promota” sig själv inför kommande tävlingar, då det ges både poäng och placering.

Juniortruppen från LKGF visade upp sitt kägelprogram, men fick se sig slagna av GF Uppsalaflickorna
trots att de ledde efter första omgångens körning. Truppen bestod för dagen av Lucia, Sanna, Astrid, Celine och Tuva.

Wiktoria Matulaniec coachade under söndagen och Jenny Engdahl fanns som vanligt bakom domarbordet.

 

[…]
Läs hela
Tårgas och elpistol hittades vid husrannsakan
2017-04-26 10:12:16

På tisdagsmorgonen mötte en polispatrull en kvinna, född 1994, som misstänktes vara påverkad av narkotika. Med anledning av detta beslutade sig ordningsmakten för att genomföra en husrannsakan i kvinnans hem på väster i Landskrona.

Någon narkotika fann inte polisen i bostaden men väl tårgas och en elpistol. Kvinnan är därför nu misstänkt för brott mot vapenlagen.

[…]
Läs hela
Dramatik när Centern besökte Rådhuset
2017-04-25 16:07:28

Under måndagens fullmäktigemöte i Rådhuset hade Landskrona Centern en delegation på  åhörarläktaren.

Centerpartiet står utanför parlamentarisk påverkan i Landskrona stad. En handfull medlemmar var dock på plats i Rådhuset för att följa måndagens möte från läktarplats och det skulle visa sig att det var inte enbart i debatterna det hettade till. En åhörare på läktaren drabbades av sjukdom och rådiga Centerkvinnor kunde omedelbart ingripa.
- Det var en kväll då våra duktiga sjukutbildade flickor fick visa civilkurage i praktiken då en åhörare på läktaren svimmade och föll i golvet. I väntan på ambulansen bidrog centerflickorna med första hjälpen. Det var mycket uppskattat, intygar Sven-Olof Birgersson.

Debatterna i mötessalen taggade lokalavdelningen.
- Vi kände helt klart att efter valet 2018 flyttar vi ner i församlingen och deltager i debatten om stadens framtid, säger Sven-Olof Birgersson som även lyckades flörta lite genom pansarglaset.
- S bjöd in C i Landskrona till kamratliga samtal om framtiden. Alltså en hellyckad kväll, avslutar Sven-Olof Birgersson.

[…]
Läs hela
Nya kliv i SKL:s företagsranking
2017-04-25 15:38:56

Landskrona klättrar från plats 54 till 28 i Sveriges Kommuner och Landstings /SKL) ranking av företagsklimatet i 147 kommuner. Det är på området miljö- och hälsoskydd som de allra största förbättringarna i service har skett.
De områden som ingår i SKL:s servicemätning av kommunernas myndighetsutövning är bygglov, räddningstjänst, markupplåtelse, serveringstillstånd samt miljö- och hälsoskydd. I jämförelse med andra kommuner med minst 40 000 invånare placerar Landskrona sig på fjärde plats i landet.

– Service till företagen är högt prioriterat inom Landskrona stad. Här ska det vara enkelt och roligt att driva företag, säger Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef i Landskrona stad.

Att samtliga förvaltningar arbetat aktivt med att öka kundnöjdheten har gett resultat. Den senaste satsningen är utbildningen Förenkla helt enkelt, där tjänstemän och politiker får ytterligare kunskap om hur man kan utveckla kommunens kontakter med näringslivet.

När undersökningen genomfördes för första gången år 2013, fick fyra av fem myndighetsområden klart godkända resultat.
- Miljöförvaltningen släpade då efter övriga förvaltningar, men i de senaste årens mätningar har de gjort framsteg och nått ett avsevärt bättre resultat. I år har miljö- och hälsoskydd avancerat till ett indexvärde på 72, jämfört med ett värde på 67 år 2015.

Fakta/Företagsklimat 2016
Servicemätningen Öppna jämförelser: Företagsklimat har hittills genomförts vartannat år och Landskrona har tidigare deltagit 2013 och 2015. Undersökningen genomförs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Resultatet bygger på svar från företag som har betygsatt hur de upplever servicen i sina kontakter med myndigheterna, såsom tillgänglighet, bemötande, kompetens, information, rättssäkerhet och effektivitet.

[…]
Läs hela
Landskronaföretagare prisades
2017-04-25 12:13:36

Göran Andersson, ägare av och vd för hotellkedjan Thanda Group i vilket bland annat Hotel Öresund ingår, har prisats av den svenska besöksnäringen och organisationen Visita. För sitt mångåriga engagemang och brinnande intresse för kompetensförsörjningsfrågorna tilldelades Göran Andersson Adelsohn & Hult-priset 2017.

Adelsohns och Hulths pris är uppkallat efter den tidigare ordföranden för dåvarande SHR, nuvarande Visita, Ulf Adelsohn, och tidigare vd Mats Hulth. Det har delats ut sedan år 2010. På måndagen hölls den årliga stämman på Visita och på denna fick Göran Andersson sin utmärkelse.
– Jag satt i publiken och hörde när de läste upp motiveringen. Jag tänkte att jag säkert kände den som skulle prisas eftersom det rörde sig om mina frågor. När jag sedan hörde att de ropade upp mitt namn fick jag en chock. Men det är klart att jag är stolt, säger Göran Andersson och skrattar åt händelsen.

Priset delas årligen ut till en person som genom samverkan och gott föredöme främjat besöksnäringens utveckling och anseende. Göran Andersson får priset bland annat för sitt engagemang för driften av lokala gymnasieutbildningar och för forskning inom besöksnäringen.
– I Landskrona har man lagt ner den gymnasiala utbildningen men jag kämpar med näbbar och klor för att den ska komma tillbaka, säger Göran Andersson.
– Men vi har en yrkesvux-utbildning som pågår för full. Och behovet är stort. Hotell- och restaurangnäringen är på tillväxt.

Motivering en till utmärkelsen lyder
Med ett grundmurat intresse för näringens utveckling och betydelsen av utbildade och kunniga medarbetare har pristagaren engagerat sig i utvecklandet och driften av de lokala gymnasieutbildningarna inom besöksnäringen.
Han har med sin kunskap och sitt engagemang bidragit till utvecklandet av de nya yrkesprogrammen inom Gy-11 likväl UHRs valideringsverktyg.
Pristagaren har starkt även bidragit till utvecklandet av näringens gemensamma Forsknings- och utvecklingsfond, BFUF.
För sitt mångåriga engagemang och brinnande intresse för kompetensförsörjningsfrågorna tilldelas Göran Andersson Adelsohn & Hult-priset 2017.

I juryn sitter Ulf Adelsohn, Mats Hulth, Visitas nuvarande ordförande Maud Olofsson och vd Eva Östling. Priset består framför allt av äran, men också 25 000 kronor.

[…]
Läs hela
Klart för storaffär mellan Landskronahem och Paulssons
2017-04-25 10:22:50

På måndagens kommunfullmäktigemöte klubbades beslutet som innebär att affären mellan Landskronahem och Paussons Fastigheter gällande bostäder i Karlslundsområdet nu kan genomföras.

Precis som vid förra fullmäktigemötet så var diskussionen het. De båda parterna hävdade dock sina ståndpunkter som tidigare och inga nya fakta presenterades. Det mest anmärkningsvärda var när Stefan Olsson (SD) kommenterade den artikel som hd.se publicerat och där forskaren Stig Westerdahl på Malmö Högskola kritiserade värderingarna av Paulssons bestånd på Koppargården.
– Att låta Stig Westerdahl uttala sig är som att låta Nordkoreas diktator Kim Jong-un ha synpunkter på demokrati. Jag ger inte fem öre för det. Ursäkta uttrycket, sade han.

Socialdemokraterna yrkade på avslag. Ärendet avgjordes genom votering som Treklövern tillsammans med SD vann med 30-20 och därmed kan affären genomföras.

Läs mer:

[…]
Läs hela
Perenna grönsaker i kolonin
2017-04-25 09:17:12

På måndag den första maj slår Rothoffs museikoloni upp sina dörrar för säsongen. Stugan som är beläggen längs Citadellvägen är sedan öppen 12.00-16.00 dagligen fram tills den 15 oktober. Trädgården är som vanligt öppen alla dygnets ljusa timmar.
Under öppningsdagen är trädgårdsmästaren Martin Bofeldt på plats och berättar om kolonin samt om årets tema som är perenna grönsaker.

- Perenna grönsaker är lite av ett trendbegrepp men många har odlats här historiskt. Jag vill avmystifiera begreppet och ge dem en ny chans för att se om de förtjänar en plats i vår moderna trädgård, berättar Martin Bofeldt som under öppningsdagen även bjuder in i i lindbersån där et under dagen bjuds på fika och hemgjord saft.

[…]
Läs hela
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser