Annons

Tolv flotta flottar i vallgraven

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten? - Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

Årets tolv trädgårdsflottar är utplacerade. Sist ut ett lokalderby från vars en sida av Asmundtorp. Kan man verkligen tävla i snyggaste trädgårdsflotten?
– Det som i musik. Smaken är som baken, svarade häckexpert Jonas Olsson från Horto Green.

I eftermiddags startade röstningen på årets tolv flotta flottar som medverkar i Trädgårdsgillet.

Annons
 

En dag tidigare än vanligt är de på plats, årets trädgårdsflottar i vallgraven i höjd med konsthallen. Därmed kan röstningen också påbörjas redan under torsdagseftermiddagen.
– Man har sedan till lördag  klockan 14 på sig att avlägga sin röst, berättar Emeli Zeilon samordnare av Trädgårdsgillet i Landskrona.

Röstsedel finns i och vid konsthallen. Vinnaren tillkännages vid det gröna samtalet med Gunnel Carlson klockan 15.00 på lördagen som avslutar Trädgårdsgillet.
– Den vinnande flotten deltar sedan i Den stora trädgårdsfesten på Sofiero sista helgen i augusti.

Lokalderby i trädgårdsflotte
När Landskrona Direkt besöker byggområdet för trådgårdsflottarna återstår endast  finslipningar på de två sista flottarna. Stämningen är förtätad och smått nervös men så råder något av ett lokalderby på platsen.

Medverkande flottar 2015, Landskrona Trädgårdsgille
Från bron och bortåt:
1 Edens lustgård – Sten Christensen
2 Törnrosens slott – Källsgården AB
3 Vad hände med slottet? – Tycho Brahe-museet
4 Gossen med snäckan – Gatuenheten, Teknik- och serviceförvaltningen
5 En rostig gammal järngrind – Utter & Brising Trädgårdsdesign
6 Sagostund – Inkasi
7 Är gräset grönare på andra sidan? – Skumpa & Spaljé
8 Chinampa – Oikos Community
9 Skogstokig – Plantagen i Rydebäck
10 Sommardoft – Rugerup 182
11 Kalas i Pippis berså – Råga Hörstad Plantskola AB
12 Shogun – Horto Green
Taktiken är genomskådad. Folkhems- och familjekärt står mot japanskinspirerad elegans. Råga Hörstad Plantskola håller kalas i Pippi Långstrumps berså i ena änden av Asmundtorp medan man på Horto Green på andra sidan tar hjälp av fältherren Shogun för att förmedla lugn och ro i en stilren japanskinspirerad trädgård.
– Jag ville skapa något som står i kontrast till vad som tidigare visats på Trädgårdsgillets flottar, säger Emelie Johansson från Horto Green.
– Ifjol gick jag helt ”bananas” och hade ett trumset på flotten som sedan fylldes med växter som gick i reggae-färgerna grönt, gult och rött, minns hon.
– I år vill jag förmedla lugn, säger hon som fyllt flotten med sand, träflis och kullersten för att sedan fylla på med olika lönnar, ormbunkar och fuchsior.
– Vatten är också ett viktigt element, inflikar kollegan tillika sambon Jonas Olsson som är på plats för de tunga lyften.

Jonas Olsson är förövrigt typexempel på att vem som helst kan bli trädgårdsbiten.
– Innan jag träffade Emelie hade jag inget intresse alls för trädgård. Nu kan jag vakna och längta efter att gå till jobb, säger han som kommit att bli något av firmans häckexpert.
Merparten av våra kunder finns norrut och handlar via vår postorder. Det händer att jag en måndag kan lasta 3000 häckplantor.

Pippilotta, Viktualia, Rullgardina, Krusmynta, Efraimsdotter, Långstrump kan se tillbaka på ett händelserikt liv och föga anande hon att hon till årets trädgårdsgille skulle bjuda in till kalas i en berså i vallgraven. Men alldeles säkert är sjörövarkungens dotter förtjust i att guppa runt på flotten med Herr Nilsson på parasollet.
– Jag ville göra detta för att fira Pippi som i år fyller 70 år, säger Lars Perssonfrån Råga Hörstad Plantskola och omöjligt är det inte att han själv också varit och nallat på krumelurpillern, för här saknas vare sig barnasinne eller gräddtårta av vita nejlikor och de rödaste rosor.
– Vi har fått tillstånd av Saltkråkan AB som har alla rättigheter Astrid Lindgrens verk att uppföra flotten, säger han och passar på att berömma hustrun Carina som ”bakat” tårtan.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Pippi firar 70 i år, något som uppmärksammas i Råga Hörstad Plantskolas berså.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green. - Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Kärleken spirar bakom lönnen i den japanskinspirerade flotten från Horto Green.
– Jag har själv hämtat inspiration från en japansk trädgård i holländska Den Haag, säger Emilie Johansson som märker ett allt större intresse för just växter som passar i genren.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons "Gossen med snäckan" visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Det som finns kvar av Ivar Johanssons ”Gossen med snäckan” visas av gatuenheten på teknik- och serviceförvaltningen.

Förskolepersonal i skolbänken
2017-08-18 11:25:15

Från och med i höst satsar utbildningsförvaltningen i Landskrona ytterligare på all förskolepersonal och utökar kompetensutvecklingsdagarna från två till fyra.
I dag har alla pedagoger som arbetar på de kommunala förskolorna i Landskrona samlats till en första gemensam kompetensutvecklingsdag på Örenäs slott. Dagen kommer att ha fokus på förskolans viktigaste uppdrag, undervisning i förskolan.
- Vi har också bjudit in nämndens ordförande Lisa Flinth och förvaltningschef Anders Grundberg, säger Anna Meurling Alriksson, verksamhetschef för förskolorna i Landskrona.

-Lisa Flinth ska prata om vad politiken vill med förskolorna i Landskrona och Anders Grundberg kommer att prata om vår mission och gemensamma kvalitetsbild, fortsätter Anna.

Dagen har som syfte att alla ska arbeta för att skapa förskolor med hög kvalité och likvärdighet.

Fortsatta satsningar på förskolan
Utbildningsförvaltningen kommer också under kommande år att göra andra satsningar som ligger inom ramen för undervisning i förskolan. Pilotprojektet kring utvecklad kunskap, nya förhållningssätt och arbetsmetoder inom området undervisning i förskolan fortsätter. Det har tagits fram tillsammans med Ifous (innovation, forskning och utveckling inom skola och förskola) och Malmö högskola.

- Vi fortsätter även med så kallade analysteam som en viktig del i den fortsatta pedagogiska processen. Och tillsammans med vår avdelning för forskning och utveckling kommer vi att starta ett pilotprojekt kring kartläggning i svenska. Hur vet vi att vi jobbar med rätt metoder? Hur använder vi analysen av kartläggningen för att hitta nya sätt att möta varje barn utifrån dess behov och förutsättningar? är frågor vi vill ha svar på, avslutar Anna Meurling Alriksson,

De gemensamma satsningarna på kompetensutveckling för personal i förskolan har som mål att varje barn ska möta en förskola med mycket god och likvärdig kvalitet. Det är även ett led i att vara attraktiv arbetsgivare.

[…]
Läs hela
Torghandeln delas upp i höst
2017-08-18 09:41:34

Tidigt i somras fick Landskrona stad bakläxa av Länsstyrelsen med hänvisning till ordningslagen när kommunen ville dela upp torghandeln så att det på Rådhustorget endast såldes växter och livsmedel och att loppisprylar och kläder skulle hänvisas till Kasernplan. I veckan fattade teknik- och servicenämnden ånyo beslut om förändringar av Landskronas torghandel. Resultat, precis detsamma som man ville från början. Eller?

Vad skiljer beslut mot det som ogillades av Länsstyrelsen?
- Länsstyrelsen är endast intresserad av det som rör ordningslagen. Av den anledningen fick vi lyfta ut det som inte Länsstyrelsen tittar på till ett dokumentet "Särskilda bestämmelser", säger Tora Broberg, tillförordnad avdelningschef på stadsmiljöavdelningen.

Teknik- och servicenämnden menar att beslutet "innebär nya möjligheter för både säljare och köpare".  En del i de nya särskilda bestämmelserna i torghandelsföreskrifterna handlar om att öka trivseln genom att hålla det fint och städat i torghandeln. Dessutom ska inga fordon få parkeras på torget under handeln.
– Vi är stolta över det stadsliv som torghandeln medverkar till att skapa. Landskrona stad vill att handeln ska upplevas inbjudande och kunna utvecklas positivt. Det är viktigt att kommersen ser trevlig ut, att det är välstädat på torget och att torghandeln lockar till besök, säger Tora Broberg.

Förändringarna innebär att grönsaker, frukt, blommor och andra färska livsmedel kommer att säljas på Rådhustorget medan loppisprylar, kläder och dylikt flyttas till Kasernplan.

Bakluckeloppis 
De stora torgdagarna är fortfarande onsdagar och lördagar men försäljare får finnas på plats samtliga vardagar. Loppis på Kasernplan är det på onsdagar och lördagar. På lördagar finns även möjlighet för bakluckeloppis på Kasernplan närmast Blomstergatan. 

På Rådhustorget kommer alla säljare som tecknar avtal erbjudas möjlighet att låna tälttak av staden samt dukar som möjliggör lagerhållning av varor under borden.
– Vi vill förenkla och förbättra för alla säljare genom att erbjuda torgstånd som är lätta att arbeta i och samtidigt göra utseendet på handeln trevligare. På Kasernplan ger vi handlarna ramar för försäljningsplatsen för att skapa en fin ordning och trevlig stämning, avslutar Tora Broberg.

Beslutet vinner laga kraft i mitten av september.

[…]
Läs hela
Stor omsättning på lärare
2017-08-17 17:27:30

Igår var det upprop i den kommunala grundskolan och så här års brukar vi redogöra för någon skolstart samt berätta om hur många elever som startade terminen. I år vänder vi på det och tar en titt på hur det ser ut på lärarfronten i Landskrona istället.

- Vi har faktiskt fler behöriga lärare nu än tidigare, säger grundskolechef Caroline Ekstrand när vi möter upp henne på tjänsterummet på stadshuset.

- Cirka 15 procent av våra lärare är obehöriga. Det blir sammanlagt ett 40-tal som är detta, säger hon och förklarar att vissa lärarkategorier är svårare än andra att värva.
- Slöjdlärare är svåra att få tag i.  Över lag kan man säga att det är svårt att rekrytera nya  praktisk-estetiska lärare men även Matte/NO-lärare uppger en del rektorer att det är svårt att få tag på. Till viss del även lärare i moderna språk  samt utbildade fritidspedagoger, berättar Caroline Ekstrand och ser det som en stor utmaning för skolan att få fler behörigt sökande till utannonserade tjänster. Något som kan tyckas vara en minst sagt tuff uppgift då det i landet som helhet  saknas 60 000 lärare redan om två år, påstår Lärarförbundet.
- Vi måste se hur vi kan locka tillbaka lärare som idag är i andra branscher. Sen kan man säga att av de 40 obehöriga lärarna som vi idag har, så är en del av dessa väldigt nära en examen. Vi har några som har en utländsk lärarexamen och som behöver få denna validerad. Det finns alltså en skillnad mellan obehöriga och obehöriga också, understryker Caroline Ekstrand.

- Vi har även två lärare som vi tillsammans med  Teach for Sweden under två år arbetar på våra skolor och sen får sin behörighet.  Vi måste titta på nya möjligheter att få in behöriga lärare, för så klart vill våra rektorer ha behöriga lärare.

Med en lärarbrist i landet som dessutom tendera att öka är frågan hur det kommer att se ut i Landskrona om två år.
-Det är jättesvårt att säga. Ett exempel är att vi även försöker behålla våra pensionärer på olika sätt. Det gäller för Landskrona stad att vara en attraktiv arbetsgivare och att rekrytera såväl långsiktigt som kortsiktigt. Men så tänker förstås alla kommuner.

Enligt lärarfacken  uppger 6 av 10 lärare att de överväger att lämna yrket.  Hur värnar Landskrona sina redan befintliga lärare?
- Vi är väldigt noga vid ett avslut, det vill säga när någon väljer att lämna vår organisation att ställa frågan varför.  Detta så att vi kan vara på tå och förstå varför man väljer att lämna. Vi är också noga med att påtala för duktiga lärare att de är välkomna tillbaka. Medarbetarenkäter visar på att lärare kan rekommendera andra att arbeta i kommunen. Det är viktigt att en person får vara där den känner att den kan göra nytta, säger Caroline Ekstrand och poängterar vikten av engagemang i lärarrollen.

Grundskolechefen menar också att man uppmuntrar sin personal att söka nya tjänster inom Landskrona stad.
- Jag vill påstå att vi är en attraktiv arbetsgivare. Många söker sig hit. Man ser att det händer mycket i Landskrona samtidigt som det finns en hög arbetslöshet och än lägre skattekraft.  Utbildning är så oerhört viktigt för ett samhälles utveckling och som rektor eller lärare ser man att  här kan man  göra skillnad. Vi har dessutom en politik som stöttar utbildningen. Landskrona har gjort en resa. Det är en tydlig skillnad mot 2009 med måluppfyllelse och liknande.  Idag spela staden i samma liga som andra kommuner.

44 700 i månaden
Samhällets syn på lärarkåren och inte minst lönerna har länge varit på tapeten.
- Det har gjorts satsningar och en hel del  är bra mycket bättre än för en del år sedan. Tittar vi på lönerna så ligger snittlönen för en grundskollärare på 34 517 kronor i månaden, säger hon efter att konsulterat ett exceldokument. Enligt samma dokument noterar vi att lönespannet bland stadens grundskolelärare sträcker sig från 24 100 upp till den kvinnliga lärare som har bäst betalt med sina 44 700. 

Arbetsmiljön är en annan faktor som spelar in och här finns det naturligtvis en plan för renoveringar och lokalanpassning som följs.
- Det är klart att man ibland önskar att de skulle kunna gå fortare , säger Caroline Ekstrand som menar att man generellt sett är nöjd med den fysiska miljön.
- Ser man till medarbetarundersökningar så är ”balansen mellan arbete och fritid” något som många kämpar med.

Stadens elever presterar bättre än på länge och mycket tycks vara frid och fröjd, samtidigt lämnade ett 30-tal medarbetare Seminarieskolan det gångna året. I kommentarsfältet på Landskrona Direkts Facebooksida nämns att även Albanoskolan tappat en del personal på sistone.

-  Fyra medarbetare har slutat på Albanoskolan och här är tjänsterna tillsatta.  På Seminarieskolan har vi fyra pensionsavgångar, fyra personer har valt att göra något helt annat, det är sju obehöriga som slutat, fjorton lärare går till en annan kommun och tre har valt att börja på en annan skola i kommunen.

Grundskolechefen vill på inget sätt utpeka någon eller några enskilda orsaker till lärarflykten på skolan.
- Som du ser rör det sig om pensionsavgångar, att man flyttar till andra städer, missnöje med lärarlyft, obehörighet, etcetera. Sett till siffrorna ökar rent av lärarbehörigheten på skolan till detta läsår.

- På Västervångskolan slutar exempelvis  27 lärare inför denna terminen, vilket i sig är en anpassning till färre elevtal med anledning av Engelska skolans etablering. Ifjol var det Glumslöv och Sandåkerskolan som tappade många. Det går lite i vågor. Samtidigt har vi en större rörlighet bland lärare idag än vad som varit fallet tidigare. Den stora förändringen är att man idag byter mitt i en termin.

Årets modeord
Avslutningsvis, lika kul som det är att notera att 553 försteklickare igår började skolan är det att lyssna in vilket som är årets modeord inom skolans värld.
- Det måste vara ”Grit”. Låt säga att det snarare är ett karaktärsdrag där man kombinerar uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp vid motgångar. Med grit kommer […]
Läs hela

Bygglovsansökan för omstridda hus inlämnat
2017-08-17 16:13:32

På onsdagen lämnade HSB in en ansökan om bygglov för tre fastigheter med lägenheter i Glumslöv. Närmast kommer stadsbyggnadsförvaltningen att gå genom och kontrollera ansökan och därefter skicka ärendet vidare till stadsbyggnadsnämnden för beslut. I den bästa av världar går allt fort och lägenhetsinnehavarna kan flytta in i slutet av 2018. På HSB räknar man dock med att besluten kommer att överklagas och då kan det ta ytterligare ett år.

Det rör sig om tre huskroppar som kommer att byggas på den trekantiga tomten som ligger mellan Glumslövsvägen och Heimdalsgatan. Byggnaderna kommer att bli identiska och ha tre våningar plus en indragen fjärde. På våningsplan ett till tre kommer det att finnas tre lägenheter och två på den indragna fjärde. Det innebär att det kommer att byggas sammanlagt 33 lägenheter i de tre husen.

Fasaderna kommer att bestå av ljus grågul tegel, mörkgrå fasadskivor, svart takpapp, fönster av aluminium, grå puts samt inglasning av balkonger i mörkgrå aluminium.

Optimisterna tror att inflyttning kan ske under hösten 2018. Men på HSB räknar man med att ärendena kommer att överklagas.
– Vi håller oss till detaljplanen men vi räknar trots detta med att besluten kommer att överklagas. Därför är det svårt att sia om när de första bostadsrättsägarna kan flytta in, säger Anders Olsson, projektchef på HSB.

Stadsarkitekt Petter Eiring ger sig på en gissning.
– Vi ska försöka få med ärendet till mötet i stadsbyggnadsnämnden i september. Annars blir det i oktober. Går detta genom så gissar jag att det är inflyttning hösten 2018. Skulle det dock överklagas, såväl till Länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen så kan det ta ytterligare ett år, säger Petter Eiring.

[…]
Läs hela
Kändistätt på Järnvägsgatan
2017-08-16 17:52:07

På onsdagen avtäcktes två nya minnesplattor på den så kallade Walk of Fame på Järnvägsgatan. De två som hedrades var skådespelaren Peter Haber och modedesignern Katja of Sweden, vilka båda bott och verkat i Landskrona.

Först ut att presenteras var Peter Haber. Att här skriva om allt han gjort låter sig inte göras och det behövs knappast då de flesta känner till hans karriär, inte minst som kommissarie Beck eller som pappa i filmerna om Sune.
– Men utan min tid här i Landskrona så hade jag inte varit där jag är idag, säger han.

En som var på plats men som stod en bit ifrån var författaren Maj Sjöwall som tillsammans med sin bortgångne make Per Wahlöö skrev böckerna om Beck. Och hon tycker att Peter Haber är väl värd att uppmärksammas.
– Han får mer än godkänt för sin tolkning av Beck, säger hon.

Hon erkänner dock att hon inte sett alla avsnitt med Peter Haber.
– Det beror helt enkelt på att jag inte har dom kanalerna, säger hon och ler.

Strax innan Peter Haber ska inta en lunch på sin tidigare arbetsplats får Landskrona Direkt en pratstund med honom utanför teatern. Vi visar en nytagen bild på Rosinante, som hingsten såg ut  i Skånska Teaterns uppsättning av ”Don Quijote och Sancho Panza”.
- Va, lever han än?!?!, utbrister Peter Haber och blir nästintill fuktig i ögonen och skickar omgående en slängkyss till bilden. Jodå, förklarar vi och berättar att han har det riktigt fint i en lägenhet i centrum.
- Ja jäklar vilken scenbygge det var den gången. Jag minns det så väl. Hela scengolvet lutade.  Rolf Lassgård var ju huvudet längre än mig även när han satt på sin åsna men tack vare golvet och Peter Oskarsons förträffliga regi som hamnade Rolf längst ner och jag och Rosinante högre upp, därmed var jag längre än honom, säger Peter Haber och skrattar åt minnet.
- Det var inte så kul då. Det slet hårt på våra ryggar och vi kunde knappt gå efter föreställningarna.
Pratstunden i övrigt hittar du i filmklippet nedan.

Katja of Sweden
Den andra personen som hedrats  med en minnessten är modedesignern Katja of Sweden, eller Karin Ingegerd Hallberg som hon hette som ogift. Hon gick dock bort den 25 januari i år och representerades idag av sönerna Anders Stensson Geiger och Chris Geiger.
– Hon växte upp i Ekeby men när hennes pappa gick bort 1935 så flyttade hon till Landskrona. Där gick hon i flickskolan och arbetade sedan som tandsköterska, säger Chris Geiger.

Hon började sedan som modetecknare och illustratör på Dagens Nyheter och fortsatte under 1946 och 1947 med studier vid Parsons The New School for Design i New York. Då arbetade hon även på varuhuset Lord & Taylor i New York och det var detta företag som även köpte in hennes första kollektion. Efter äventyret i USA startade hon företaget Katja of Sweden tillsammans med maken Rod Geiger, som dog 2000. Innan det var hon gift med Landskronasonen och radioprofilen Kjell Stensson (mannen som lurade svenska folket att trä en nylonstrumpa över den svartvita TV:n och därmed få färg) mellan 1941 och 1949.

Årets  stenar är nummer 29 och 30 i ordningen.
- Många frågar om gatan räcker till för alla kändisar i Landskrona. Det är inga problem för gatan rymmer många hundra möjliga placeringar. Andra undrar om det finns tillräckligt med kända personer för Landskronas Walk of Fame. Vi har en lång lista och under de senaste åren har det tillkommit cirka 20 tänkbara kandidater varje år, säger initiativtagare Bo Wikström.

Walk of Fame startades på initiativ av frimurarna och är ett samarbetsprojekt mellan stadens tre Rotaryklubbar, Landskrona RK, Landskrona-Citadell RK och Landskrona -Glumslövs RKsamt Svenska Frimurare Orden i Landskrona.


Tillsammans med filmaren Sven Pettersson passade vi på att ta ett litet snack med Peter Haber om hans tid i Landskrona. Det kom att handla om bland annat BoIS och att tura till Tuborg.

 

[…]
Läs hela
Annons
Sandtroll firade 10-år med soligt kalas
2017-08-16 09:42:09

Sandtrollets förskola startades upp av Christina Nyborg och Katarina Heier för 10 år sedan och huserar idag 58 barn. Förskolan ligger i Saxtorpsskogens skogsbryn och känslan av skogsmulle och sandtroll är högst påtaglig.

En halvtimme före kalasstarten i söndags var fotograf Ulf Bjarke på plats för att föreviga jubileet.
- Jag hade som vanligt lite problem med att öppna den barnsäkra grinden. Personalen var fullt upptagna med de sista förberedelserna och det fanns lite oro i luften. " Det kanske inte kommer så många? " Men oron visade sig helt obefogad och snart strömmade förväntansfulla förskolebarn till i sällskap med föräldrar och syskon, berättar han.

Efter många välkomstkramar och lite mingel samlades förskolans personal, som alla var utklädda till sandtroll, och stämde upp med sång och musik.

Nina Sjunnesson, Marina Elmström, Jessica Lindman och Marie Nilsson har haft Sandtrollet som sin arbetsplats sedan starten och förärades blomster och presenter av ägarduon. Därefter var det fritt fram för alla att delta i olika aktiviteter allt medan Landskrona KFUM Scoutkår bjöd på grillad korv.
- Att spruta vatten på förskolans pedagoger var det klart populäraste inslaget och en fullträff belönades med godis, säger Ulf Bjarke som också passade på att få en pratstund med Christina Nyborg.

Vad tycker du är det bästa med Sandtrollet, förutom den kunniga och duktiga personalen?
- Det bästa med förskolan, förutom vår fantastiska barn och pedagoger, är vår miljö och att vi är ett litet ställe. Miljön ger barn och pedagoger möjlighet till lek, motorik- och samarbetsträning, utforskande, upptäcka, hitta kunskap och att känna trygghet.

- Genom att vi är ett litet ställe skapar vi en trygg och familjär atmosfär för barn och föräldrar. Barnen är allas barn och det ger trygghet.

Sandtrollet sponsrar innebandyn i Häljarps Sportklubb och det sägs att när barnen gått ut förskolan här så börjar de direkt med spela innebandy med Häljarps SK. Ligger det något i det eller är det bara en skröna?
-
Ha ha ha… jo, det är väl klart att vi uppmuntrar våra barn att börja spela innebandy! Vi lär när kropp och knopp får samarbeta! Fotbollen har alltid varit nummer ett i Häljarp för pojkarna och jag är så glad för att innebandyn är så stort på flick- och damsidan. Fysisk aktivitet och att vara del i ett socialt sammanhang med allt vad det innebär. De små flickorna ser förebilder i de äldre duktiga spelarna. De träffas i idrottshallen och tittar på matcher. Det ger en fantastisk sammanhållning från de allra minsta till damerna i seniorlaget.

Vad är din spontana kommentar så här efter 10-årskalaset?
- Det blev ett helt fantastisk kalas! Så mycket kärlek och massor av underbara grattishälsningar. Så mycket beröm. Sååå roligt att scouterna var med och visade att vi har ett fint samarbete. Allt blev perfekt.

Och med lätta steg lämnade Ulf Bjarke förskolan efter att åter krånglat med grinden på vägen ut och tack var detta kan vi idag ta del av hans finna bildspel från kalaset.

[…]
Läs hela
Misstänkt våldtäktsman gripen inatt
2017-08-16 08:37:58

En man har inatt gripits i Landskrona, misstänkt för våldtäkt. Polisen är mycket förtegen om händelsen. Mannen kommer att förhöras under förmiddagen och därefter kommer åklagare att ta beslut om han ska anhållas.

Mannen och kvinnan ska ha någon typ av relation men vilken det är vill inte polisen gå ut med i nuläget.
- Vi vill inte gå ut med för mycket innan vi vet mer. Jag kan inte heller säga var i Landskrona den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat. men den har skett inomhus inatt och troligtvis har det även funnits barn i den aktuella bostaden vid tillfället. Det är ett mycket känsligt läge, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.

[…]
Läs hela
Facit till tipsrundan
2017-08-16 07:16:25

Facit till HjärtLung Föreningen Landskronas tipsrunda 3 i Borstahusen den 15 augusti 2017.

1             X.            80 000 st
2             1.            Tacos
3             1.            Ett öga
4             X.            Carl Bildt
5             1.            1400 talet
6             1.            Tyskland
7             X.            Lilla huset på prärien.
8             1.            Amsterdam
9             X.            Syd Korea
10           X.            Tyngdlagen
11           X.            Toppola
12           2.            Tigerskinn

[…]
Läs hela
Snart grävs Fabriksgatan upp
2017-08-15 14:35:09

Landskrona stad har för avsikt att gestalta om Fabriksgatan. Några illustrationer på hur detta är tänkt att se ut finns ännu inte på kommunens stadsmiljöavdelning. Vad som däremot är klart är att NSVA i samband med detta kommer att gräva upp hela gatan i syfte att byta ut dricks- och dagvattenledningar.

På uppdrag av Landskrona stad kommer NSVA att utföra VA-arbeten i Fabriksgatan. Projektet avser hela sträckan mellan Suellsgatan och Eriksgatan.

Landskrona stad har sedan tidigare planerat att gestalta om Fabriksgatan med ny beläggning och delvis nytt utseende. Då dricks- och dagvattenledningarna är dåliga i Fabriksgatan med upprepade vattenläckor historiskt sett, passar NSVA på att byta ut dessa ledningar innan asfaltsarbetena påbörjas.
Startdag är satt till måndagen den 28 augusti och arbetet beräknas ta två månader.

Det kan komma att bli besvärligt att ta sig fram på platsen då man även gräver i trottoarerna längs med gatan.
- Entreprenören kommer att arbeta sig metodiskt framåt med cirka 20 meter uppschaktad väg åt gången. På detta sätt blir tiden som grävs utanför varje fastighet begränsad. Berörda fastighetsägare kommer alltid ha tillträde till sina fastigheter till fots. Stundtals kommer däremot tillfart med bil att bli kraftigt begränsad. Har man särskilt behov av tillträde med fordon ber vi berörda att snarast kontakta NSVA, skriver NSVA på sin hemsida.

Under hela entreprenadtiden kommer fastigheterna att få distribution av dricksvatten, dock med eventuella kortare avbrott.

[…]
Läs hela
Besa möter Rosengård i DM
2017-08-15 14:15:07

FK Besas framgångar i DM rullar på. Frågan är dock om man rår på nästa motståndare. Klockan 19.00 ikväll tar division 5-klubben emot FC Rosengård på Idrottsplatsens B-plan.

Först slog Besa ut Trelleborgs FF ut DM och därefter bortabesegrade de Veberöd med hela 4–1. Segern innebar att Besa kvalificerat sig för spel i Svenska Cupen nästa år. Dessutom hägrar nu en kvartsfinal mot FC Rosengård som till vardags spelar i division 1 södra.
– Det är klart att det är ett bra lag vi kommer att möta men vi ger inte avkall på vår taktik, säger Richard Persson, tränare i FK Besa.
– Vi kommer att spela för att vinna och vi vill föra matchen, säger tränaren men garderar sig.
– Vi kommer nog dock att vara lite mer varsamma i vår offensiv så att vi inte går bort oss helt.

Sommaren har inneburit att många spelare varit på semester.
– Men de flesta är tillbaka nu. Vi får hoppas att vi räcker till. Men jag tycker att det såg bra ut på träningen igår, säger Richard Persson som hoppas på stöd.
– Det hade varit kul om Landskronaborna tagit sig ut till IP. Publiken är mycket viktig.

[…]
Läs hela
En fotbollskväll att minnas
2017-08-15 11:07:35

 - Åhh hej med Farbror Frej!

Det var faktiskt länge sen jag skrev en längre text, men vad jag var med om i går kväll kräver lite utrymme. Det handlar om en annorlunda fotbollsupplevelse.

Jag har sedan 60-talet en vän från Sveriges Radio, som har en faiblesse för underdogs i fotboll såsom Brommapojkarna och IK Frej. Tillsammans har vi sett en del matcher med dessa lag. I går kväll var det dags igen.

Vi åkte LÅNGT norrut genom skogar och förorter till Stockholm för att slutligen komma fram till Täby kyrkby, där det mitt i ett gammalt villaområde ligger en ganska pampig fotbollsarena vid namn Vikingavallen. Nästan det första vi såg var en mörkblå buss från ett företag i Klippan. Den hade tagit upp fd allsvenska laget Helsingborgs IF cirka 60 mil norrut för en match man säkert betecknade som ett rutinärende, som skulle fixas till med nästa förbundna ögon. Det gällde match i Superettan – ett topplag med ambitioner  mot bottenlaget IK Frej med många förluster bakom sig.

Jag och radioprofilen Lars köpte varm korv och sittplatsbiljetter och satte oss i god tid i höjd med mittlinjen på raden bakom en familj med HIF-jackor och dito mössor och stora gester.

Det röda laget ägde planen så fort de marscherat in, det märktes. Jag tittade efter min gamle favorit Surprise Ralani och visst var han med. Då borde det bli en trevlig match.

Visst blev det snabbt trevligt, men inte för de självsäkra helsingborgarna. Underskattade IK Frej tog ledningen med både 1-0 och 2-0. Den lilla gruppen helsingborgare framför oss blev tystare och tystare. Surprise blev skadad och fick lämna planen.

Solen sken medan den sjönk i takt med större självförtroende i andra halvlek då bottenlaget nästan lekte med de röda fd allsvenskarna. Långa öppnande bollar förvirrade HIF:s försvar och många bollar strök kring bortamålet.

HIF:s klack på andra långsidan gjorde sitt bästa för att sporra sina röda favoriter.

Vi två kompisar hade tippat tre olika resultat – 1-0, 2-0 samt 3-2 och var fortfarande med i matchen. Vid 3-0 var HIF-familjen tyst, vid 4-0 reste de sig och skyndade ner för trapporna. Ingen bra kväll för fans med HIF-jackor. Resten av andra halvlek var en uppvisning i öppnande långbollar och skott på bortamålet.

Nästa gång jag tittade efter den röda klacken fanns den inte längre. Den hade kanske förenats i något buskage med HIF-familjen framför oss. Någon rolig hemresa blev det säkert inte.

För mig återkom i minnet lätt min största upplevelse på en fotbollsläktare nämligen när Landskrona BoIS i sin återkomst till Allsvenskan 2002 mötte samma HIF och vann med 6-2. De sista tio minuterna den gången klappade vi i publiken i takt. Även om jag inte är Frej-anhängare gladdes jag djupt inom mig åt en mycket oväntad seger för bottenlaget, som var så överlägset det berömda storlaget.

Den här fotbollskvällen gömmer jag i mitt hjärta de år jag har kvar att vara fotbollspublik.

LENNART ANDERSSON

[…]
Läs hela
Trumps politik på dagordningen
2017-08-15 10:29:33

Anne-Marie Pålsson är nationalekonom och tidigare riksdagsledamot för Moderaterna. Hon bor numera i Stockholm, men har sommarboende på Ven. Vid det senaste veckomötet för Landskrona-Citadell Rotaryklubb föreläste hon på temat ”När Trump kritiserar global handel är han något på spåren”.

Inledningsvis sa Anne-Marie Pålsson att Trump har en vidunderlig förmåga att trassla till det för sig. Därefter benade hon på ett lättfattligt sätt upp tankegångarna bakom hans politik. Eftersom han är affärsman och inte traditionell politiker pekar han med hela handen. Han har inte förstått att politikens villkor går ut på att skapa allianser och göra nödvändiga kompromisser.Trumps starka kritik av Kina, "en fuskarnation", och Tyskland, "very bad", har att göra med globala handelsströmmar, där frihandeln har gagnat vissa länder och missgynnat andra, bland annat USA. Klyftorna har ökat i USA de senaste 30 åren. Stora grupper har hamnat på efterkälken. Det har inte varit någon välfärdsökning för personer med medianinkomster. I USA har invandringen från Mexico också bidragit till lönedumpning. Det är Kina och Tyskland som tjänat på frihandeln och globaliseringen. Deras bytesbalans ligger på plus. Tillsammans lika stort plus som USA har minus.

Anne-Marie Pålsson menar att Trump har två stora frågor som han måste hantera. Det gäller migrationsfrågan och de globala handelsströmmarna. Och de utmaningarna delar USA med många andra länder.

Presidenten Björn Lind tackade Ann-Marie Pålsson och hon fick mycket välförtjänta applåder.

Inrapporterat av: Birger Olsson.

[…]
Läs hela
Lånehärva uppdagad
2017-08-15 10:09:12

En 22-årig kvinna från Landskrona misstänkts för ett bedrägeri i den större skalan. Enligt en polisanmälan ska hon ha lurat till sig varor samt tagit lån för cirka en halv miljon kronor genom att använda sig av två andra personers identitet. Bedrägeriet tros ha pågått mellan den 5 januari i år till den 14 augusti.

Brottet uppdagades då två målsäganden, boende i Landskrona, plötsligt fick räkningar från inkassobolag och kronofogde.
– Nu väntar en diger utredning. Här finns hela 23 målsäganden. Förutom de två privatpersonerna så rör det sig om ett företag som kör ut matkassar samt kreditbolag, säger Richard Glantz, informatör på polisen i Helsingborg.

[…]
Läs hela
Film inspelad i Glumslöv tävlar om ”Norsk Guldbagge”
2017-08-15 09:43:54

Filmen Min Søster som är inspelad i och kring Glumslöv är nominerad i kortfilmskategorin till Amandapriset, den Norska motsvarigheten till Guldbaggen. Vinnaren annonseras på fredag 19 augusti i Haugesund, och prisutdelningen sänds i Norska TV2. 

Filmen spelades in under åtta dagar i slutet av januari. Norska Liv Joelle Barbosa Blad står för regin och systern Nina Barbosa Blad är producent. Berättelsen är inspirerad av systrarnas egen barndom och händelser som i verkligheten ägde rum på landsbygden i Frankrike.
- Jag har kört genom Skåne många gånger, och det kanske låter konstigt, men Skåne har samma känsla för mig som Frankrike. Så vi ville åka dit för att filma och dessutom pröva på att arbeta med ett svenskt team, förklarar regissören Liv Joelle Barbosa Blad.  

- Det mesta filmade vi på en gård med en fantastisk utsikt över Glumslövsbackar. Norskorna letade efter en exotiskt vit skånelänga och det fixade vi åt dem, säger filmens skånska samproducent Caroline Drab.

I filmen reser de norska barnen Amalie och Nora med sin mamma till Skåne för att besöka sin mors vän, som just har förlorat sin man i aids. En resa som får stort inflytande på flickornas minnen.

Oslobaserade systrarna Liv och Nina har haft höga konstnärliga ambitioner med filmen, som är inspelad på 35mm film.
- Det är rätt spektakulärt med en kortfilm gjord på klassisk 35mm film när allt annat är digitalt. Vi fick regional finansiering till projektet från Film i Skåne, men största delen kommer faktiskt från det Norska Filminstitutets satsning på unga filmskapare ”Nye Veier,” säger Caroline Drab och gläds åt filmens framgångar.

Min Søster planeras få svensk premiär på en filmfestival under våren 2018.

FAKTA
Filmtitel: Min Søster
Längd: 20 min
Regi: Liv Joelle Barbosa Blad
Manus: Liv Joelle Barbosa Blad
Foto: Cecilie Semec
Klipp: Liv Joelle Barbosa Blad
Ljud: Gunn Tove Grønsberg
Producent: Nina Maria Barbosa Blad
Svensk samproducent: Caroline Drab
Skådespelare: Marte Magnusdotter Solem, Filippa Bruce, Lina Josefine Mosli Sæther, Hanna Ullerstam
Inspelad i: Glumslöv, Vallåkra, och Tågarp i Skåne
Aktuell: Nominerad till Amandapriset, i kategorin bästa kortfilm 

[…]
Läs hela
Fler unga flickor i Falcons
2017-08-15 09:11:40

Tre tidigare trotjänare i SST NET Falcons damlag hoppas kunna fostra framtidens a-lagsspelare och startar inför kommande säsong upp ett nytt flicklag för spelare födda 2011 och 2012.

Falcons har valt att dela upp innebandyskolan mellan pojkar och flickor.
- Vi gör det  för att vi vill fortsätta satsningen på att få fler flickor att börja spela innebandy, säger Maria Laurenius som tillsammans med , Emma Anderberg och Fredrika Olsson kommer träna det nya flicklaget.
Alla tre har tidigare spelat i klubbens damlag och tränarna hoppas att tjejerna som kommer och testar på innebandy blir klubbens framtida damlagsspelare.
-  Vi hoppas på att många innebandysugna tjejer kommer och testar på innebandy tillsammans med oss denna säsong. Just nu har vi inte spelare till ett helt lag, men vi tänker långsiktigt och kommer att fokusera på att ha roligt tillsammans i ett lag, såklart då genom innebandy, avslutar Maria Laurenius och hälsar alla nyfikna tjejer i åldern 5-6 år välkomna på lördagar mellan klockan 10.00 och 11.00 i Borstahusens idrottshall med start i september.

[…]
Läs hela
Akut vattenläcka på Väster
2017-08-14 15:00:17

En vattenläcka har uppstått på Väster. Det är Murargatan samt en del av Timmermansgatan som drabbats och blir utan vatten under den tid åtgärdsarbetet pågår.

Inget vatten finns att hämta under reparationsarbetet, meddelar NSVA som beräknar att allt ska vara klart under sena eftermiddagen alternativt tidig kväll.

[…]
Läs hela
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser