Annons

Lotta kom hem med famnen full av OS-medaljer

OS-hjältinnan Ann-Charlotte Persson är åter på hemmaplan. Foto: Nisse Nilsson.

OS-hjältinnan Ann-Charlotte Persson är åter på hemmaplan. Foto: Nisse Nilsson.

Så var hon hemma igen, från ett äventyr som aldrig ska glömmas. Landskronabowlaren Ann-Charlotte ”Lotta” Persson strålade i kapp med solen och de glänsande OS-medaljerna runt halsen, när hon på tisdagen klev av tåget på Landskrona station och möttes av familj och vänner.

Annons
 

Hade det funnits ett lokalt bragdguld så hade Ann-Charlotte Persson varit en stark kandidat och LISA:s guldmedaljjury kan redan nu anteckna.

I World Special Olympic Summer Games i Los Angeles deltog över 6 500 idrottare med utvecklingsstörning i 25 olika grenar. På plats var även 2000 ledare och 30 000 volontärer. Cirka en halvmiljon åskådare följde spelen på plats och än fler vid TV-apparaterna. Enligt arrangörerna är tävlingarna världens största idrottshändelse i år. Från Sverige deltog 61 atleter och 32 ledare som tävlade i bowling, fotboll, friidrott, golf, handboll, judo, ridsport och simning.Silvermedaljen i lagtävlingen, följdes upp med ett brons i dubbel för att i torsdags krönas med ett OS-guld i de individuella tävlingarna. Ann-Charlotte Perssons deltagande i World Special Olympic Summer Games i Los Angeles blev till något alldeles extra.
– Det har varit en fantastik upplevelse. Jag är helnöjd, säger hon som prickat formen perfekt.

Ann-Charlotte Persson spelade sin bästa bowling någonsin när hon knep guldet. Bland annat slog hon fyra strikes i rad och gjorde fina 464 poäng över de tre serierna.
Landskronabowlarens framfart väckte uppmärksamhet och spelens stora sponsor, Bank of America, ville också gå en match med henne.
Den multinationella affärsbankens president i Los Angeles, Raul Anaya fick spela i par med Lotta i en match man gick segrande ur.
– Det händer att vi i familjen utmanar henne på en match på Curla men det är samma för oss. Hon vinner alltid, säger Lottas syster, Helene Olsson.

Någon större massmedial uppmärksamhet har spelen ännu inte fått i Sverige.
– TV4 var på plats med ett dokumentärteam och det ska visas till hösten. De följde Lotta under silvermatchen, berättar Helene Olsson.
– Då var jag nervös, medger Ann-Charlotte Persson.

De veckolånga spelen bjöd på så mycket mer än bara de idrottsliga framgångarna. Invigningen var något helt enastående och hölls på legendariska OS-stadion Los Angeles Memorial Coliseum med 80 000 på läktarplats.
De svenska idrottsstjärnorna kunde från innerplan lyssna till Michelle Obamas invigningstal och njuta av världsstjärnor som Avril Lavigne och Stevie Wonder. Under paraden in på stadion fanns dessutom folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström med i den svenska truppen. En dag gjordes dessutom en utflykt till Hollywood.

Nu är det emellertid tillbaka till vardagen som gäller. Ann-Charlotte Persson tränar en dag i veckan med Vindens BK på Curla i Landskrona och nästa vecka kör säsongen igång igen.
– Klubben planerar nog någon liten mottagning till dess, avslöjar syrran med ett leende.

Sverige gör entré vid World Special Olympic Summer Games i Los Angeles. En av de svenska 61 atleterna på plats var Ann-Charlotte Persson från Landskrona.

Sverige gör entré vid World Special Olympic Summer Games i Los Angeles. En av de svenska 61 atleterna på plats var Ann-Charlotte Persson från Landskrona.

Styvpappa Kent Jönsson och brorsan Daniel Jönsson fanns med bland gratulanterna som tog emot en trött men lycklig OS-medaljör. Resan hade gått från Los Angeles via Chigago till Stockholm och med tåg till Lund innan hon nådde fram till Landskrona. Direkt efter smörgåstårtan i trädgården blev det en välbehövlig vila.

Styvpappa Kent Jönsson och brorsan Daniel Jönsson fanns med bland gratulanterna som tog emot en trött men lycklig OS-medaljör. Resan hade gått från Los Angeles via Chigago till Stockholm och med tåg till Lund innan hon nådde fram till Landskrona. Direkt efter smörgåstårtan i trädgården blev det en välbehövlig vila.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser