Annons

Årets Lewenhaupt stipendiat utsedd

Foto:  Jennie Rosberg, ”Utan titel (närmare)”, 2015

Foto: Jennie Rosberg, ”Utan titel (närmare)”, 2015

Nu står det klart vem som blir årets Lewenhaupt stipendiat. Det är den 38-åriga Malmöfotografen Jennie Rosberg som erhåller utmärkelsen.

Annons
 

Claës Lewenhaupts stipendiefond för unga fotografer bildades efter hans död 1990. Syftet med stiftelsen är att med genom årlig utdelning främja unga fotografers möjlighet att genom fort- och vidareutbildning utveckla eller fullfölja en fotografisk idé. Stiftelsen har sitt säte i Landskrona och styrelsen består för närvarande av Tonie Lewenhaupt, Gerry Johansson, Janne Jönsson och Göran Nyström. Fram till och med 2014 har stipendiet utdelats femton gånger.

Jennie Rosberg (f.1977) blir nu stipendiat för år 2015. Hon bor i Malmö och arbetar som konstnär och fotograf. Hon är utbildad vid London South Bank University (BA Hons Digital Photography) och vid Högskolan för Fotografi, Göteborgs universitet (MFA Fotografi). Jennie Rosberg arbetar i huvudsak med fotografi i sin konst men även med installation och text.

Hon har tidigare medverkat i utställningar bland annat på Galleri Pictura i Lund, Göteborgs konsthall, Galleri Breadfield i Malmö och Fotografins Hus i Stockholm och haft soloutställningar i Rummet [format] i Malmö, på Mono Galleri i Östersund och Galleri Monitor i Göteborg. Jennie Rosberg har bland annat tilldelats Konstnärsnämndens projektbidrag, stipendium från Eric Ericsons Stiftelse och är representerad i Region Skånes Konstsamling.

Styrelsens motivering till att Jennie får årets stipendium:
För den klassiska fotografin är ljus och mörker, svärta och gråtoner förutsättningen för en bra bild. För årets stipendiat Jennie Rosberg är detta naturligtvis en självklarhet, vilket hon bevisar genom ett efterlängtat rakt bildspråk. Jennies bilder förmedlar ett lugn laddat med dynamiskt ljus och ibland även accentuerat av ett stycke äkta surrealism.

Stipendiet delas ut under Landskrona Foto Festival 2015, där Jennie Rosberg också medverkar med en utställning på Landskrona museum.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser