Annons

Graffitidag på landet

Väg 110 mellan Tågarp och Ekeby är inte den muntraste. Men några kilometer norr om Tågarp möts bilisterna av ett annorlunda staket och en trädgård som för tankarna till Pettson. Där bor nämligen Marian Dembkiewicz, som spås att bli en av Sveriges framtida stora graffitikonstnärer, och på den tomt som han delar med sin familj skapar han och hans vänner verk av sällan skådat slag. Lördagen den 8 augusti hälsar han allmänheten välkomna till en familjedag i graffitins tecken. Såväl graffitimålning av världsklass samt workshops där man själv kan prova på utlovas.

Ganska exakt där Landskrona, Helsingborg och Svalövs kommun möts ligger en annorlunda plats. Det är på väg 110 mellan Tågarp och Ekeby, närmare bestämt i Kingelstad. Graffiti för tankarna till städer men här, mitt ute på vischan finns en plats för konstarten. Mitt i naturen. Där kommer ett stort graffitiarrangemang att hållas lördagen den 8 augusti. Det är konstnären Marian Dembkiewicz som bjuder in såväl väletablerade graffitikonstnärer som unga nyfikna samt föräldrar och andra intresserade, till en familjedag i hans trädgård. I änden av trädgården står idag ett 43 meter långt praktverk som snart kommer att målas helt grått. När Landskrona Direkt hälsar på så möter Marian Dembkiewiczs mamma upp.
– Marian befinner sig just nu i Barcelona med några vänner på ett event och kan därför inte vara här. Men jag kan visa runt, säger Svetlana Dembkiewicz med glädje.
– Planket ska målas helt grått först och den 8 augusti kommer etablerade och erfarna graffiti- och spraykonstnärer att fylla planket med konst igen, säger hon.
– Vi kommer även att sätta upp ett tio meter långt provisoriskt plank som ungdomar och andra kan få testa att spraya på under vägledning av konstnärerna, säger hon.

Annons
 

Fröet att bli graffitikonstnär föddes under ett internationellt läger på Krim i Ukraina. Där träffade Marian Dembkiewiczs en dansk kille som skissade. Han blev helt fascinerad och har sedan dess varit ”fast”. Sedan han började skapa graffiti på allvar under sin tid som elev på Kunskapsskolan i Landskrona för cirka fem år sedan har han fått ett flertal offentliga jobb. Hans verk finns att beskåda i Helsingborg, Åstorp, Svalöv och Teckomatorp.
– Det är stor skillnad på graffiti och klotter, säger Svetlana Dembkiewicz.
– Marians och hans kollegors verk är konst. Därför hoppas jag att företrädare för kulturförvaltningarna i Landskrona, Helsingborg och Svalöv har möjlighet att komma hit den 8 augusti. Dessa konstnärer har mycket att tillföra.

Bland de rutinerade konstnärerna som kommer till eventet den 8 augusti är Tim Timmey och Jimmy ”Skize” Svensson vilka sysslat med graffiti i ett par årtionden.
– Tim Timmey är mentor till min son och de skapar ofta verk tillsammans. Sedan är Jimmy Skize mentor till Tim Timmey. Han har hållit på längst, säger Svetlana Dembkiewicz och avslutar.
– Jag hoppas att det kommer mycket folk. Här kommer kreativiteten att frodas. Ingen kommer att gå oberörd här ifrån. Det kanske rent av finns folk som vill ha en tråkig vägg hemma målad? Det är bara att komma.

Adressen är Tågarpsvägen 130, Kingelstad, väg 110 mellan Tågarp och Ekeby.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser