Annons

Succé för Malmstens jazzfestival på stranden

I söndags och måndags gick den första upplagan av Võsu Jazz Festival av stapeln. På plats fanns jazzmusiker från Estland, Sverige, USA, Ryssland och Lettland. Arrangör var Landskronasonen Rickard Malmsten och i veckan har han kunnat glädjas åt pressrosor av typen, Võsu Jazz här för att stanna” och ”Den mest romantiska festivalen jag någonsin varit på”.

Vad vi förstår så var det en lyckad festival, eller hur?
– Jag är så glad och tacksam för att festivalen har blivit så hyllad i media och i andra sammanhang. Kulturministern i Estland kramade om mig efter konserten och sa att det var den bästa festivalen han har varit på. Jag har ju gått och burit på en dröm i över tio år att ha den här festivalen och efter ett års hårt arbete blev drömmen till verklighet. Detta kommer nu att bli en årlig festival och i juli 2016 är det dags igen.

Annons
 

Du är själv en jazzmusiker av rang. Kunde man även höra din bas från scen?
– Det var 15 band som spelade på festivalen. Alla musiker som deltog har jag handplockat och det är folk som jag tidigare själv har spelat eller turnerat med i olika sammanhang. Själv så uppträdde jag med bland andra med Brian Melvin och Anders Bergcrantz som jag har stor respekt för.

Vi ser på bilder i Estländska tidningar att den stora scenen var placerad direkt på sandstranden med havet och solnedgången i fonden. Är det snyggaste backdrop du någonsin skapat?
– Precis som jag såg i drömmen är det den vackraste backdrop som jag har varit med om och jag har nog spelat på 100 festivaler runt om hela jordklotet.

Även om du är kreativ så det förslår så har du aldrig tidigare skapat en festival. Berätta lite om utvecklingen av festivalen, från frö till blomma.
–  När jag väl hade fått datum beviljat för festivalen av Anneli Kivisaar som är kulturansvarig i Võsu så började jag att skissa på planerna. Orkesterjournalen skrev en artikel om festivalen dagen efter och då undrade jag vad jag hade ställt till med. Ungefär som om du ska lägga ett pussel med 100 000 bitar. Var börjar man? Hur många decibel får man ha? Hur långt ifrån havet måste man ha scenen? Hur söker man tillstånd från brandkår, polis och andra myndigheter?, frågar sig  Rickard Malmsten hämtar andan och fortsätter.
– Hur får man sponsorer? Var får man elektricitet från? Hur kan jag transportera och hushålla 30 artister från hela världen? o.s.v. Det är nog tur att jag är lite tokig. Att göra detta helt själv som jag gjorde dom första 10 månaderna är helt galet och omänskligt, säger han och skrattar hjärtligt.
– Det känns som man behövde uppfinna hjulet igen men samtidigt känns det som jag nu kan skriva tio böcker om hur man kan bygga upp en festival utan en krona i budget.

Vad är hemligheten?
– Jag har ju gjort en hel del föreläsningar i Sverige och övriga världen tidigare och att tro på sig själv och inte vara rädd för att testa sin gränser är nödvändigt. Nu satte jag mig själv verkligen på prov och som tur är gick allting bra,  rent av långt över mina egna förväntningar.

Med andra ord, har Võsu Jazz kommit för att stanna?
– Datum för nästa år är redan spikat och har jag bara ork och energi så kommer denna festival att gå vidare och förhoppningsvis blomma upp och få ett namn i övriga delar av Baltikum, Europa och världen. Jag träffade på besökare från Holland, Tyskland, Japan och Sverige som hade kommit hela vägen hit för att vara med på invigningen av festivalen.

Vad har du för kommande projekt?
– När jag fyllde 40, förra året så lovade jag mig själv att inte ta på mig för många projekt men tyvärr har jag inte lyckats med det. Jag har fått många erbjudande under året för olika projekt som är kul men som jag inte har kunnat ta på mig på grund av allt turnerande och arbete med festivalen. Jag har ett par turnéer inplanerade i år bland annat till underbara Sri Lanka som jag älskar, samt till Kina, Macau och Hongkong, men mitt viktigaste projekt som jag har framför mig är att spendera tid med min fru och mina barn som är mina bästa vänner och som jag älskar mest i världen.

Inte helt oväntat Rickard. Avslutningsvis… den eviga frågan, när får vi se dig på en scen i Landskrona?
– Ja, nu tycker jag själv att det är på tiden och jag ser fram emot att få spela i min underbara hemstad Landskrona inom kort.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser