Annons

Många missar bidrag för barns aktiviteter

Under hösten 2014 fick Landskrona stad nästan en halv miljon kronor av staten till en så kallad fritidspeng. Tanken var att fritidspengen skulle delas ut till barn som går i årskurserna 4-9 och ingår i hushåll som haft försörjningsstöd minst sex månader det senaste året. Summan ska användas till ledarledda fritidsaktiviteter. Fritidspengen är maximalt 3000 kronor per barn och kalenderår. Nu avslöjar SVT att Landskrona stad endast har betalat ut 9050 kronor av de 474030 kronor man fått.

Landskrona Direkt kontaktade Jeccika Brorsson, förstesocionom på sektionen för ekonomiskt bistånd i stadens individ- och familjeförvaltning, för att fråga varför inte fler fått ta del av bidraget.
– Det är svårt att svara på. Vi har informerat samtliga familjer som är berättigade till fritidspeng, såväl vid våra möten som skriftligen, säger hon och förtydligar.
– Alla har fått informationen.

Annons
 

Varför fler inte ansökt om att få fritidspeng vet inte Jeccika Brorsson men hon ser gärna att detta ändrar på sig.
– Kan ni på tidningen hjälpa till att få ut budskapet så är ingen gladare än vi. Har familjen ett eller flera barn i rätt ålder och haft försörjningsstöd minst sex månader det senaste året. Hushållet behöver inte ens ha fått utbetalningar under hela kvalificeringsperioden. Det räcker att de har ett öppet ärende hos oss. Det betyder att det bara är att komma in med kvitton. Det kan gälla såväl medlemsavgifter som gymnastikskor, lägerkostnader eller annat upp till 3000 kronor. Och det gäller alltså per barn. Inte per familj.

Faktum är att kommunen inte behöver betala tillbaka de 464980 kronorna till staten som man inte använt. Om pengarna som inte används hamnar i individ- och familjeförvaltningens kassa eller någon annanstans vet inte Jeccika Brorsson.
– Jag är inte alls inblandad i budgetarbetet, så det är något som ledningen inom individ- och familjeförvaltningen eller i nämnden att svara på.

Bodil Möller (M) är ordförande i individ- och familjenämnden och hon lovar att pengarna inte ska komma på villovägar.
– De pengarna är öronmärkta och kommer alltså att gå till vad de är avsedda för, säger Bodil Möller.

Om det blir några pengar från staten för 2015 vet hon inte.
– Det har jag ingen aning om. I så fall kommer de retroaktivt.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser