Annons

Halvtid för hundraåringen

Landskrona BoIS håller spelledigt i en månad om man bortser från nästa helgs match mellan 100-åringarna Asmundtorp – BoIS. Vi passade på att ta pulsen på hårt arbetande sportchefen Patrik Johansson.

Långledigt. Är det välbehövligt för truppen med ett uppehåll?
– Tror att det alltid kommer lägligt att få 10-12 dagar på sommaren när man kommer från och kan ha ”ledigt”. Däremot hade det inte behövt vara en månads uppehåll mellan matcherna som det är nu, säger Patrik Johansson och vi ber honom summera vårsäsongen.

Annons
 

– Våren för oss när vi tittar på tävlingsmatcherna så började det ganska bra med Svenska Cupens gruppspel med bra prestationer och resultat mot Hammarby och Kristianstad. Sedan fick vi en mycket olycklig start i serien där vi spelade ganska bra fotboll, dominerade matcherna och skapade chanserna men inte lyckades omsätta dem i mål. Det innebar en väldigt poängmässigt svag start som pressade oss hårt. Den jobbade vi oss ur på ett väldigt bra sätt och hade sedan sex segrar på åtta matcher inför våravslutningen mot Qviding, som vi tyvärr förlorade. Zvezdan (Milosevic – huvudtränare) och Billy (Magnusson – assisterande tränare) har gjort ett bra jobb med truppens uppbyggnad där vi i stort sett har varit helt förskonade från skador och jag tycker att de har byggt ett eget spel som har gjort att vi har varit spelförande i stort sett varje match. Dessutom känns det som att Rasmus Alm verkligen har etablerat sig på allvar i år.

– Vidare har vi ju haft flera andra unga egna spelare som har fått sin debut i A-laget i vår och som förhoppningsvis kan ta ytterligare steg under hösten, sammanfattar sportchefen årets första halva.

Fotbollen står mitt i ett transferfönster och med dagens korttidskontrakt och i övrigt stora rörlighet på marknaden undrar vi naturligtvis om någon spelare försvinner eller tillkommer inför höstsäsongen. – Jag är osäkert på om det händer så mycket i detta fönster men det kanske kan ske något plötsligt när man minst anar det, svarar han smått kryptiskt varför vi konkretiserar oss och går rakt på sak…

Andrew Stadler?
– Det finns inget just nu som talar för att Stadler spelar någon annanstans än i BoIS i höst, replikerar Patrik Johansson.

Handen på hjärtat, tror du fortfarande på topp två?
– Vi har nio poäng upp till topp två. Det blir såklart väldigt tufft att nå andraplatsen. Vi har ett tillräckligt bra lag för att vara topp två men vi fick en extremt dålig start. Vi får inte stirra oss blinda på vad som händer i oktober månad utan måste fokusera på att ta varje match som kommer och maximera våra insatser varje gång. Vi behöver bra prestationer för att ta så många poäng som möjligt. Vi går för vinst i varje match sen återstår det att se vad poängen räcker till.

I våras inledes ett samarbete med Jonas Thern som fick i uppdrag att göra en total översyn av ungdomsverksamheten och tillsammans med BoIS lägga en plan för hur man ska arbeta med talangutvecklingen på sikt. Ett arbete som fortgår.
– Jonas Thern jobbar vidare på vår BoISakademi och som bollplank till våra ungdomstränare. Han är också med i diskussionerna om vår ungdomsverksamhet på sikt. Vi vill framförallt försöka dra nytta av hans erfarenheter av talangutveckling i de äldre åldrarna, 15-19 år, med en tydlig koppling mellan skola och fotboll. Vår ambition är att vi tillsammans med Jonas ska kunna presentera ett intressant koncept för BoIS ungdomsverksamhet i framtiden under hösten.

På försäsongen förnyades för andra året i rad lagets speltrupp till hälften. Tre spelare som anslöt var den då 31-årige mittfältsspelaren Marko Mugosa, forwarden Darko Lukanovic, 30, samt den centrale mittfältsspelaren 29-årige Igor Arsenijevic. Idag är bara Igor kvar i truppen.

Om man inte vågar satsa på unga talanger och spelare från närområdet i div 1 södra, när ska man då göra det?
– Vi har en ambition att vara bland de bästa klubbarna i landet vad gäller talangutveckling. Vi vill satsa på unga talanger men vi vill också ta oss upp till en högre serie igen. Kan vi lyckas med att kombinera båda dessa är det optimalt. Det är ingen lätt uppgift. Vi är på ganska god väg med att satsa på närområdet och egna talanger mer. Vi har en smalare trupp till antalet just för att vägen upp för våra unga ska vara kortare och det ska ge dem fler chanser att slå igenom. Vi har åtta spelare i vår A-trupp från de egna leden plus att Måns Ekvall kommer från Landskrona. Vi har dessutom Mårten och Victor från Lund, vi har Muddi från Malmö, vi har de egna produkterna Jesper Lernesjö och Amr Khadoura utlånade och Samuel Aziz som är utlånad till Syrianska kommer från Höganäs. Cheikk Sarr som förvisso är dansk bodde i Helsingborg när han kom till BoIS och bor där fortfarande. Igor, Jarl, Stadler och Admir är de enda som inte kommer från närområdet. Så jag tycker att vi försöker satsa på spelare från närområdet och vi försöker ge våra unga en möjlig väg fram. Mot Kristianstad satt till exempel Johnny Lundberg på bänken tillsammans med två spelare födda -96 och tre spelare födda -97.

På senaste presskonferensen kunde man läsa mellan raderna att Zvesdan inte var nöjd med att mista sin targetplayer. Vad hände med Darko?
– Darko hade ett avtal fram till den 30 juni. Vi ville förlänga men vi kunde inte enas om villkoren för det, tyvärr.

Matchen mot Örgryte den 23 augusti är utsedd till officiell jubileumsmatch för 100-årsfirande Landskrona BoIS. Vad kommer att ske?
– Det händer en massa saker i samband med Jubileumsmatchen, bland annat en veteranmatch med gamla BoISare och olika andra Landskronaföreningar kommer att få möjlighet att visa upp sin verksamhet runtom på IP och utanför.

Avslutningsvis, Rude BoIS spelar på Slottscaféet under karnevalen, står du på scen och truppen i publiken?
– Det enda jag vet är att jag kommer att stå ibland publiken och att jag verkligen ser framemot spelningen. Det är alltid högsta klass på Rude BoIS, avslutar Patrik Johansson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser