Annons

Asmundtorpstjej siktar mot stjärnorna

Yrkeskarriären är viktig för 16-åriga Anna Lindahl från Asmundtorp. Till höst bär det av till Kiruna och rymdgymnasiet. Där tänker hon bosätta sig i tre år för att studera naturvetenskaplig linje med inriktning rymdprofil. Anna Lindahl är inte alldeles obekant för Landskrona Direkts läsare då hon i yngre dagar var en ambitiös rytmisk gymnast hos Landskrona Kvinnliga GF.
Men sedan hon började årskurs 8 har det varit skolan som gällt för hela slanten.
– Under högstadietiden har jag lagt min energi på att plugga. Jag insåg i åttonde klass att jag måste avstå alla fritidsintressen för att nå de högsta betygen, säger hon målmedvetet.

Anna Lindahl är den fjärde eleven från Landskrona som antagits till rymdgymnasiet Kiruna.
– Jag vet att utmaningen under de tre kommande åren kommer att bli mycket tuff, säger hon väl medveten om att meritpoängen för att komma in är hög och av 190 sökande knep Anna en av de 30 platser som finns.
– Det är jag som släckt lampan inför familjens nattsömn, berättar hon och är inställd på fortsatt hårdpluggning.
– Utöver de obligatoriska skoltimmarna som är åtta timmar per dag räknar jag med att lägga ner mellan 2-3 timmar om dagen sju dagar i veckan för att klara den tuffa utmaningen på rymdgymnasiet.

Annons
 

Fascinationen för universum och allt vad det innefattar är en stor anledning till gymnasievalet.
– Det finns så mycket mer som kan utforskas, säger hon.

När kompisarna valde vanliga gymnasieinriktningar i hemregionen valde alltså Anna Lindahl att gå mot strömmen. Nu har hon att brås på. Familjen Lindahls barn har alla varit extremt intresserade av rymden och storebror Mattias Lindahl har även han gått på skolan i Kiruna.
– Det är klart att intresset väckts via våra diskussioner kring matbordet. Jag är väldigt målinriktad och vetgirig, så jag kände redan tidigt att jag ville hoppa på utbildningen, berättar hon som inte heller tycks lämna något åt slumpen.
– Jag har varit uppe på studiebesök på skolan, berättar hon som då också passade på att gästa IRF, Institutet För Rymdfysik, som är ett statligt forskningsinstitut.
– Då fick jag prova på att åka spaceball i hög hastighet. Det gjorde att man kände sig tyngdlös, som om man vore ute i rymden och flög. Det var en helt fantastisk känsla.

När Anna Lindahl nu ska börja första terminen ligger ett stort fokus på matematik och engelska, men på rymdkunskapslinjen ingår även ämnen som astronomikunskap och astronomibiologi.
– Även praktiskt arbete med rymden är sådant som eleverna ägnar sig åt. Varje lördag brukar man gå till observatoriet om det är fint väder. Där kan man titta på vad man vill i teleskopet. Min storebror har även berättat att man får experimentera och skicka upp väderballonger.

Det råder ingen tvekan om att utbildningen är något som Asmundtorptjejen brinner för och att flytta 180 mil norrut tycks inte heller vara något hon räds.
– Det är ett led i min personliga utveckling. Dessutom finns inte utbildningen på hemmaplan, säger hon leende.

Att flytta hemifrån som 16-åring är beslut på många plan, ett är naturligtvis ekonomin.
– Jag kommer göra allt för att få den ekonomiska biten att fungera och jag kommer att få lägga ner mycket energi på att söka olika stipendier till boende, resor, mat och hushållsartiklar, säger hon inställd på att det kommer att bli tufft att lämna Skåne för Norrland under tre år.
– Med min envishet ska det nog fungera.
Anna Lindahl har nära till leende och skratt.
– Blir det kärvt så får jag leva på nudlar. Det kan det vara värt efter som jag vet att jag får den bästa utbildningen.

Rymdgymnasiet leder oftast till fortsatta studier inom det naturvetenskapliga området. Så är också tanken hos Anna Lindahl.
– Jag tänker fortsatta mina studier på högskola och gärna med forskning, då främst inom rymdvetenskap, biofysik och medicin. Mitt mål är även att forska inom okända sjukdomar som blir epidemier i vissa hårt drabbade länder.

– Dessutom behövs unga kvinnor inom det naturvetenskapliga området, det ligger helt i linje med våra politikers ambition, säger Anna Lindahl som även har koll på att medelåldern bland naturvetare idag är hög och en föryngring är önskvärd.
16-åringen hoppas även i framtiden kunna bidra till en bättre värld med volontärarbete.

– Det är viktigt med forskning och en hjälpande hand. Dessutom behövs det forskas kring atmosfären om vårt vackra jordklot ska leva kvar, avslutar hon och vi kan inte mer än önska lycka till och att myggsäsongen väl är över när flyttlasset går.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser