Annons

Kraft-ig skulptur invigd

I strålande solken invigdes skulpturen ”Kraften” i hörnet mellan Lilla Strandgatan och Österleden på tisdagen. Huvudtalare var kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt och den som täckte av skulpturen var Elias Sehlin, syskonbarnbarn till Göran Wramfelt i styrelsen för Wille och Valborg Wramfelts stiftelse.
– Det är skönt att stanna upp vid skulpturer och låta sina sinnen ta åt sig. En plats för skulpturer är också en mötesplats där folk oavsett kön, ålder eller nationalitet kan mötas. För skulpturen pratar ett språk som alla förstår. När sedan en skulptur står i ett hörn så önskade man att det fanns fler skulpturer och färre trafikskyltar. Men det kanske Göran Wramfelt kan se till, sade Gunlög Stenfelt bland annat.

– Skulpturen heter Kraften och det kan man lägga många aspekter på. En är att skulpturen kan ses som en hyllning till alla de hamnarbetare som slitit här nere, sade Göran Wramfelt.

Annons
 

Även konstnären Aniela Wojdyno-Pasquini tog till orda och berättade om marmorn som skulpturen är gjord i.
– Den är i vit mariannemarmor från södra Polen. Namnet marianne har stenen fått efter Marianne af Oranien som var förlovad med Gustav Vasa. Något giftermål mellan de båda blev det inte trots stor kärlek, sade konstnären.

Faktum är att skulpturen har en hel del år på nacken.
– Jag hade med mig stenen när jag flyttade från Polen till Sverige 1992. Den var då grovt huggen men jag hade klart för mig hur slutresultatet skulle bli, säger hon efter att skulpturen täckts av.

Läs även: Ny offentlig skulptur invigs i Landskrona

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser