Annons

Skåningar gjorde succé på miljökonferens i Portugal

Så var det dags för en avslutande rapport från Portugal och CEI2015-konferensen som landskronaungdomarna Dzeneta Sadikovic, Allvar Gullstrandgymnasiet och Oscar Andersson före detta elev på skolan varit på.

Förutom projektföredrag, diskussioner och workshops, innehöll också CEI2015 härliga utflykter. Vår grupp tillbringade bland annat en halvdag nere vid Marinan och fick pröva på kajak, brädpaddling, segling och en tur med RIB-båten. En annan dag åkte vi ner till vackra naturområden i södra Portugal: Cascais, Cabo da Roca och tittade på dinosauriespår, havsmuseum, sanddynor och hisnande utsiktsplatser.

Annons
 

En av kvällarna genomfördes Fun & Foodmarket. Deltagarna hade tagit med delikatesser och kuriosa från hemlandet och tillsammans blev det färgsprakande kvällsmarknad och härliga kulturmöten. Bland annat kunde man få sitt namn skrivet i kinesisk skrift.

Svenskarna bjöd på Kalles kaviar, något som var mycket uppskattat speciellt av grupperna från Asien, dessutom Ahlgrens bilar, Polly och Marabou Mjölkchoklad. Dzeneta från Landskrona och Maja från Lund berättar hemligheten om vad Kalles kaviar verkligen innehåller.

Alla de 26 delegationer hade gjort planscher om sina projekt och på bilden syns planschen om det fina arbete som Dzeneta Sadikovic gjort tillsammans med klasskamraten Ajla Zisko till vänster och Lunda-elevernas till höger. Notera även Landskrona stads emblem längst ned.
– Ajla kunde ej följa med till Portugal, då hennes bror skulle gifta sig samma vecka, berättar elevernas lärare Karin Warlin.

Torsdagskvällen innebar ”Cultural evening” där eleverna framförde danser, sånger, skådespel mm typiska från varje land. Rryssarna dansade folkdanser (bilden), Taiwaneser framförde en solfjädersdans.

Svenskarna framförde Mama Mia där Dzeneta föreställde Frida och Oscar Björn Ulvaeus.  Maja Warlin  och Samuel Thelaus från Lund var ABBA-Agneta och Benny Andersson. Foto: Gosia Kocot

En annan kväll var det Trash-catwalk.. Eleverna fick i olika lag en timme på sig att samla skräp som de sedan gjorde modekläder av som visades på en catwalk.

Till sista dagen hade  styrelsen valt ut de 4  ( av 47 ) projekt som de ansåg vara extra intressanta och de eleverna fick hålla sitt föredrag inför alla på konferensen. Maja och Reems arbete om hur hormonpreparat inverkar på kräftdjuret Artemia var ett av de som valdes ut. Slutligen fick alla deltagare sina diplom, så även den svenska delegationen.

Läs mer:
Staden representerad på CEI2015

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser