Annons

Ny offentlig skulptur invigs i Landskrona

Tisdagen den 14 juli kl. 14.00 invigs en ny skulptur i Landskrona. Skulpturen som invigs är ”Kraften” – en skulptur av Aniela Wojdyno-Pasquini gjord i marmor.

Skulpturen placeras i hörnet mellan Lilla Strandgatan och Österleden vid Skeppsbrons busstation och Venterminalen.

Annons
 

Skulpturen är en pendang till Antonio Pasquinis skulptur ”Le Due Forze” som är placerad där Lilla Strandgatan möter Kungsgatan. Båda skulpturerna är donerade av Wille och Valborg Wramfelts stiftelse, Göran Wramfelt.

AnielaWojdyno-Pasquini föddes 1952 i Warszawa, Polen. Från 1970 studerade hon vid fakulteten för skulptur på Konstakademin i Warszawa (ASP) och erhöll 1975 konstmagisterexamen. 1989 erhöll hon stipendium från polska konst- och kulturdepartementet och från italienska regeringen för att studera vid konstakademin i Carrara, Italia (Accademia di Belle Arti di Carrara). 1990-1991 var hon Konst- och Kulturdepartementets stipendiat. Aniela skulpterar i marmor, sandsten, granit, brons och terrakotta samt arbetar med silversmide, kroki och måleri. Hon har deltagit i flera separatutställningar, samlingsutställningar och skulptursymposier i Polen, Tyskland, Italien och Sverige. Skulpturer för offentlig utsmyckning finns i Warszawa, Ladek Zdrój, Józefow i Polen och finns representerad i bland annat Ängelholms kommuns konstsamling samt i privata samlingar. Aniela Wojdyno-Pasquini är sedan 1992 bosatt i Stidsvig, Sverige med sin make, skulptören Antonio Pasquini. Tillsammans anordnar de utställningar, visningar i sin ateljé och symposier.

Skulpturen ”Kraften” invigs den 14 juli kl. 14.00 av kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt.

Läs mer:
Konstnärspar ställer ut på Pumphuset

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser