Annons

MP närmare njä än nja

Tidigare i år presenterade Mehmet Kaplan (MP), bostads- och stadsutvecklingsminister, en satsning på 3,2 miljarder per år för att förenkla för privata och kommunala bostadsbolag att bygga små klimatsmarta och billiga lägenheter för unga. Stödet beräknas räcka till 15 000 nya hyresrätter per år. Landskrona är en av orterna som finns med på bostadsministerns lista på tänkbara kommuner som ska kunna ta del av miljardstödet. Förslaget är nu skickat på remiss. De styrande i Landskrona tycks dock inte vara intresserade.

Landskrona Direkt ställde två frågor till Mehmet Kaplans partikollega, kommunalråd Mikael Fahlcrantz.
Kommer du att arbeta för att Landskrona får del av pengarna?
Samt; Det tas många beslut om bostäder för de med fasta inkomster samt om ”seniorer”. Hur ser du på bostadssituationen för unga i Landskrona?
Mikael Fahlcrantz svarar;
– Det är viktigt att skilja på en nationell analys, en regional analys och en kommunal analys. Ur ett nationellt perspektiv är det stor brist på hyresbostäder och så är det även ur ett regionalt perspektiv. I Landskrona har vi inte brist på hyresbostäder. Detta kan förändras och då gäller det att vara förbered. I det nya ägardirektivet till Landskronahem ingår även instruktioner att bygga vid behov och detta ställer jag mig positiv till särskilt när det gäller ungdomar, säger Mikael Fahlcrantz  och fortsätter.
– Den andra saken man skall tänka på är prisnivån på hyrorna. Landskronahem har den tredje högsta hyresnivån i Skåne men trots det är Landskronahems hyror lägre än det som regeringen tror prisbilden skall vara. De säger att det skall kosta 3800 kr för 35 kvadratmeter. Motsvarande befintlig lägenhet kostar i Landskronahem 3080 kr i månaden. Billiga nyproducerade hyresbostäder är viktig del av framtiden men vi kan inte göra det utan hänsyn lokala förhållande, det vill säga Landskronas balans på bostäder eller regionala förhållande. Vi får inte göra samma misstag som tidigare i Landskrona och bygga upp ett hyresbestånd som ingen vill eller kan bo i. Vi vill bygga men inte utan eftertanke, bara för att en morot i form av bidrag hängs framför ögonen på oss.

Annons
 

Tolkar vi dig rätt om du svarar nej på fråga 1 samt  att bostadssituationen för unga i Landskrona är bra?
Frågorna är mer komplicerade och oprecisa för att kunna svara rakt av ja eller nej. Regeringsförslaget är ute på remiss när det kommer tillbaka kommer jag naturligtvis att titta på frågan igen och se vad det innebär. När det blir ett skarpt läge får vi göra en analys igen. Förslaget handlar mest om unga och studenter. För unga i Landskrona är arbetssituationen mer alarmerande än bostadssituationen. Men om de har jobb så går det att få tag i lägenheter. När det gäller bostäder för studenter så har det försökts och misslyckats tidigare trots närheten till Lund. Situationen i Stockholm är ju att även om du har en fast inkomst så går det inte att få tag i en förstabostad och riktigt så är det inte Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser