Annons

En halv klassiker avklarad för Rasmus Kari

Ibland gör man saker som man ångrar. Som att slå vad. Rasmus Kari från Landskrona har slagit vad med några kamrater. Om han kommer att ångra sig återstår att se. Han ska nämligen genomföra en svensk klassiker. Två av fyra delmål är klara och han ser nu fram emot att springa Lidingöloppet i september. Det riktiga mandomsprovet kommer den 22 mars då det är dags att åka Vasaloppet.

Rasmus Kari är en helt vanlig 26-årig Landskronabo som en vacker dag ställde sig på vågen. Det han fick se fick honom att ta ett beslut.
– Det började närma sig tresiffrigt och då tänkte jag att det får vara nog. Därför började jag motionera, säger han när Landskrona Direkt träffar honom vid Citadellet.

Annons
 

Det blev såväl löpning i skog som cykling på landsvägar och viljan att träna ökade. Ett par tävlingar i cykel genomfördes med blandade resultat. Den stora förändringen kom dock med TV-programmet En Svensk Klassiker.
– Jag såg några avsnitt med mina kompisar och vi skojade om att, om de kunde så kunde vi. Eller rättare sagt så skojade jag om det. Resten kan alla räkna ut själv, säger han och skrattar.

Först i klassikern för Rasmus Kari var cykelloppet Vättern Runt, en nätt runda på 30 mil.
– Det var helgen innan midsommar. Jag cyklade rundan på nio timmar och tio minuter.

De som tror att ändalykten var den kroppsdel som fick mest stryk har fel.
– Det var nog snarare rygg och axlar. De värkte rejält eftersom jag försökte ligga så lågt för att undvika luftmotståndet.

Den 4 juli var det dags för Vansbrosimmet. Ett tre kilometer långt elddop i iskallt vatten.
– Det var faktiskt inte så farligt i år. Vattnet höll 16-17 grader, säger Rasmus Kari som trots minimala förberedelser klarade av loppet bra.
– Jag hade bara simmat 1200 meter som mest och det i Härslövsbadets 25-metersbassäng. Men det gick lättare än jag trodde. De första två kilometrarna simmar man medströms medan den sista tredjedelen är motströms.

Närmast väntar Lidingöloppet i slutet av september. Tre mil i skog och terräng ska springas.
– Jag gillar naturen så det är helt okej. Det kommer att gå galant, säger entusiasten men får något nervöst i blicken när han tänker längre fram.
– Vasaloppet. Det blir en både psykisk och fysiskt utmaning, säger Rasmus Kari.
– Det kommer att bli många mil på rullskidor i höst.

Beträffande såväl cykling som skidor så är materialet viktigt. Men när det börjar talas om skidvalla så drar Rasmus Kari öronen åt sig.
– Valla? Det närmaste valla jag kommer är den där, säger han och pekar på vallgraven runt citadellet.
– Jag har inte en susning om hur det fungerar men jag litar på att funktionärerna vet vad de gör.

Att Rasmus Kari kommer att genomföra sin svenska klassiker råder det ingen tvekan om, om inget oförutsett inträffar. Frågan är då bara vad det där vadet han tog med sina kamrater ger, om och när han är klar.
– Inget alls. Jag slog bara vad om att jag skulle klara det, avslutar han och skrattar.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser