Annons

Namninsamlingar mot nya ägardirektiv

Imorgon klockan 15.00 startar det extra fullmäktigemötet som ska ta beslut om nya ägardirektiv för Landskronahem. Protesterna är dock många och höga, såväl från politiskt folk som från landskronaborna. Det snackas till och med om folkomröstning om de nya direktiven klubbas genom.

Inte sedan protesterna mot nerdragningar på Landskrona lasarett för ett par år sedan, har Landskronaborna engagerat sig så mycket som idag. Denna gång gäller det dock de nya ägardirektiven för Landskronahem som med all sannolikhet kommer att klubbas genom på ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte imorgon, fredag.  
Beträffande protesterna mot Region Skånes planer för sjukvården var det dock politisk enighet i Landskrona. Det är det minsta man kan säga i frågan om ägardirektiven.

Annons
 

Politikerna debatterar flitigt på Planket men även vanliga landskronabor vädrar sina åsikter om de nya ägardirektiven för Landskronahem. Och mest hörs de som tycker att de är en dålig idé. Faktum är att två Facebook-grupper bildats och under ett par dagar har namninsamlingar ägt rum, såväl vid stationen och Norrestad som vid Citygross och på stadens gågator.
– Vi var några grannar som pratade om ägardirektiven och vi tyckte att de var riktigt dåliga. Därför började vi samla in namn och startade även en Facebooksida, säger Kim Fredriksson som sedan ett par år bor med sin familj i Koppargården.
– Jag vill också poängtera att vi som nu driver detta är helt opolitiska. Vi har fått medhåll från alla läger. Det kom till och med fram två personer som påstod sig vara folkpartister och att de tyckte att Torkild Strandberg och treklövern gått för långt i just denna fråga.

Vad Kim Fredriksson främst har saknat är dialogen.
– Detta är en demokratifråga. Vi pratar om ett företag som ägs av Landskrona kommun, det vill säga ytterst av medborgarna. Men i detta fall så är vi övertygade om att de nya ägardirektiven är något som majoriteten av landskronaborna inte vill ha. Och framför allt inte de som bor i Landskronahems fasigheter, säger Kim Fredriksson.

Eftersom namninsamlingarna fortfarande håller på så kan Kim Fredriksson inte säga hur många som skrivit på. Men han menar att intresset och stödet är stort.
– Vi känner ett brett stöd. Det kommer fram många som vill skriva på och de bor i alla kommunens delar.

Klockan 14.00 på fredagen slutar namninsamlingen och därefter ska alla papper lämnas till politikerna som ska delta i beslutet i fullmäktige.
– Dom kommer att få alla papper rakt i näven. Det är inget konstigt alls, säger Kim Fredriksson och menar att loppet inte är helt kört om ägardirektiven trots allt skulle klubbas genom.
– Skulle så bli fallet så kommer vi att se över möjligheterna att tvinga fram en folkomröstning, avslutar Kim Fredriksson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser