Annons

Unik tjeckisk fotografi på museet

Landskrona Foto View presenterar för andra året i rad en intressant fotonation. Den Tjeckiska fotohistorien är en av världens mest fascinerande, men trots det relativt okänd i västvärlden. Imorgon, torsdag är det vernissage för en fotoutställning på museet som berättar det mesta om landet som varit med om så mycket.

Flera av de utställande fotograferna har sett sitt land transformeras tre gånger. När Tjeckoslovakien bildades 1918, under ockupationen av Nazi-tyskland 1938 och bakom den kommunistiska järnridån efter 1948. Men det är först på senare tid som västvärlden fått upp ögonen för landets fotografer.
– När världens fotohistoria började tecknas ner efter andra världskriget så gjordes det oftast av engelsmän eller amerikanare och dessa visste inget eller lite om Tjeckoslovakien. Det är först på 1980- och 1990-talet som landets fotografer upptäckts, säger Björn Andersson, projektledare av utställningen och en stor beundrare av tjeckisk fotografi.

Annons
 

Fotografierna tar med besökaren på en kronologisk resa som börjar 1918.
– Tjeckien, eller Tjeckoslovakien var en kulturell kärna i Centraleuropa på den tiden. Det gällde såväl foto som konst. Det var väldigt mycket avantgardistiskt från den tiden. František Drtikol är ett av flera stora namn. Landet har sedan dess genomgått enorma förändringar. Först kom andra världskriget och Nazi-tysklands ockupation av landet. Och direkt efter kriget kommer nästa katastrof. Landet blir en lydstat till Sovjetunionen och det som fick fotograferas var antingen arbetare eller landsbygdsbilder, säger Björn Andersson.
– Josef Sudek, som är representerad på utställningen, är kanske den mest internationellt kända fotografen och han tog annorlunda bilder. De var dock inte samhällskritiska så han fick hålla på ganska fritt. Det fanns andra som gick en helt egen väg och dessa tog ofta surrealistiska bilder.

På 1960-talet förändrades landet igen och en följd av detta var att Dofo-gruppen bildades.
– Det var en samling fotointresserade som hade så kallade godkända yrken. De var ingenjörer och så vidare. Dessa försökte uttrycka sig mer konstnärligt även om inte de heller protesterade mot regimen. Men några traktorer var det inte heller fråga om, säger Björn Andersson.

Det hänger dock även bilder på utställningen som visar ett tufft och hårt klimat. Bilder med både värme och kärlek men samtidigt med missär och missbruk.
– Viktor Kolář och Jindřich Štreit är två fotografer som vågade sticka ut och för detta blev de både förföljda och fängslade. Det är enormt starka bilder. Där är bland annat en bild på en präst som kramar om en gammal dam och det sägs att prästen fick sparken från kyrkan när bilden blev känd. Kyrkan stod inte så högt i kurs på den tiden.

En annan modern fotograf är Dita Pepe.
– Hon tar serier av självporträtt där hon sätter sig in i hur det skulle vara att vara någon annan, säger Björn Andersson och visar stora fotografier på allt från familjer till prostituerade.
– Tittar ni noga så är hon själv med på alla bilder. Hon är som en kameleont och väcker många tankar.

Faktum är att de tre sistnämnda fotograferna kommer till fotofestivalen som hålls den 20-30 augusti.
– Såväl Viktor Kolář och Jindřich Štreit som Dita Pepe kommer till Landskrona då för att delta i olika workshops och det känns mycket hedrande, säger Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona Foto.

Utställningen på museet har vernissage imorgon torsdag med start klockan 18.00 och invigningen äger rum 18.30.
Utställningen visas till den 6 september.


Bilder som denna är ett sent påfund i Tjeckien. Att porträttera människor som åldras var inget som dn tidigare regimen tillät. Foto: Pavel Mára.


Dita Pepe är en nutida tjeckisk fotograf som slagit genom stort i världen med sina bilder på sig själv.


Socialrealism.


Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona Foto, tycker även att fotoböckerna är viktiga och ett stort antal dylika finns att beskåda på utställningen.


Janne Jönsson är ansvarig för museets fotografier och har hängt utställningen.

En kommentar till "Unik tjeckisk fotografi på museet"

  1. Pingback: Foto | Pearltrees

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser