Annons

Europaspåret via Almedalen

Det minglas, möts och snackas åter samhällsfrågor i Almedalen i Visby.
Landets största politiska mötesplats verkar i år inte locka så många av Landskronas politiker men desto fler tjänstemän som på plats vill sälja in ”Europaspåret”, det vill säga en fast förbindelse mellan Landskrona och Köpenhamn.

Om politikerna, som har fullmäktige i sikte på fredag, knappt synts till så har en handfull tjänstemän varit på Gotland för kommunens räkning. Landskrona har under Almedalsveckan representerats av nya stadsbyggnadschefen Anna Thott , planchef Johan Nilsson, planarkitekt Mattias Schriever–Abeln, utredare Negin Nazari, t.f utvecklingschef  Christian Alexandersson samt tillväxt- och näringslivschef Anna Classon.
– Vi var alla på plats under måndagen på Infrastrukturdagen som berör oss starkt genom vårt förslag till höghastighetsförbindelse, det så kallade Europaspåret, säger Anna Classon om den järnvägstunnel mellan Landskrona och Köpenhamn som kommunen nu kämpar allt hårdare för att få gehör för,
Under flera seminarier diskuterade man hur sträckningarna ska gå mellan Stockholm och Skåne, den så kallade Sverigeförhandlingen, ny fast förbindelse över sundet samt även hur man länkar samman Oslo-Göteborg-Köpenhamn, säger hon och berättar vidare att dagen innehöll ett flertal seminarier, nätverkande och personliga i förväg planerade möten.

Annons
 

Utöver infrastrukturen som berör oss alla tjänstemän har vi efter behov valt övriga seminarier. Jag har bland annat besökt Business Arenas seminarium om stadskärnornas förändring när vissa branscher i större utsträckning flyttar ur stadskärnorna och andra flyttar in.

Jag har även varit i Öresundshuset på seminarium om Greater Copenhagen där Landskrona är aktiv medlem och lyssnat på danska och svenska politiker och näringsliv hur vi kan få maximal nytta av vårt gemensamma varumärke, säger Anna Classon och summerar sina två dagar i Visby som effektiva med många programpunkter och bra kvalitet.
– Det är ett ypperligt tillfälle för oss att få möjlighet att träffa ministrar och beslutsfattare inom näringslivet, besöka flera seminarier och ha flera möten utan att lägga onödigt mycket tid på resa till och från mötena, avslutar tillväxt- och näringslivschefen.

På politikerfronten noterar vi att riksdagsman Niklas Karlsson (S) igår deltog i ett seminarium om den svenska varvsindustrin. På plats passade han på att lyfta fram Oresund Dry Docks, och varvets positiva möjligheter till att växa och skapa arbetstillfällen.

Se även:
Landskrona stads nya hemsida om Europaspåret

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser