Annons

Brutna vallöften anser Strandberg om lång akuttransport

I tisdags skrev vi om att de som tvingas åka med ambulans nattetid för att få akutvård tvingas åka till Malmö istället för Lund. Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, Torkild Strandberg (FP) är starkt kritisk och menar att socialdemokraterna brutit vallöften gällande den regionala politiken.
– Det är inte bra att ambulanserna måste köra till Malmö. Detta är en uppenbar försämring av möjligheterna till god vård för oss Landskronabor när den behövs som allra mest. Det är speciellt märkligt mot bakgrund av alla de löften socialdemokraterna ställde ut i samband med valet för bara några månader sedan. Dåligt, säger Torkild Strandberg.

Opositionsrådet Jonas Esbjörnsson (S) är väl införstådd med problemet men menar att den bästa akutvården ges i Malmö.
– Det råder stor brist i Lund på sjuksköterskor med larmkompetens, det vill säga sjuksköterskor som behövs i omhändertagandet av patienter som kommer till sjukhuset med ambulans. Att i det läget inte agera utan hålla akutmottagningen i Lund öppen som vanligt hade inte varit patientsäkert, säger Jonas Esbjörnsson och fortsätter.
– Den lösning som utarbetats innebär att akutmottagningen förstärks i Malmö för att klara det ökade antalet ambulanser. Regionens chefläkare bedömer att den här lösningen är patientsäker. Den bedömningen ska inte jag som politiker ifrågasätta.

Annons
 

Torkild Strandberg funderar nu över att agera för att Landskronaborna ska få en rimligare akutvård även nattetid.
– Jag kommer att överväga det. Framförallt kommer jag att vara pådrivande gentemot mina parti- och alliansvänner i Region Skåne att agera. Vi måste stå upp för möjligheterna till god akutsjukvård för våra invånare.

”En halvtimmes extra transporttid kan innebära att man istället kan ringa Bröderna Persson direkt” säger en sjuksköterska på Landskrona Lasarett sarkastiskt och undrar varför inte Helsingborg är ett förstahandsval.
– Det understryker det jag sagt; att detta handlar om en kännbar försämring av möjligheterna till bra vård när man behöver den som allra mest, säger Torkild Strandberg.

Jonas Esbjörnsson är dock övertygad om att Landskronaborna får den vård som krävs även nattetid.
– Jag har förtroende för de sakkunniga som arbetat fram den här lösningen, säger han.

Läs även: Stängd nattakut förlänger ambulansturen

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser