Annons

Stängd nattakut förlänger ambulansturen

En redan hårt ansträngd akutmottagning i Malmö får nu nattetid ta emot än fler patienter. Detta sedan landets förmodligen största och mest kompletta akutmottagning, den i Lund från och med igår, nattetid dirigerar om ambulanser till Malmö. Något som får konsekvenser för Landskronabor.
– Patienter som själva tar sig till akuten i Lund kommer att tas om hand, uppger man emellertid på Region Skånes hemsida.

Akutfall som kräver ambulanstransport från Landskrona ska nu köra förbi Lund och istället transporteras till Malmö.
– En halvtimmes extra transporttid kan innebära att man istället kan ringa Bröderna Persson direkt, säger en sjuksköterska på Landskrona Lasarett sarkastiskt och undrar varför inte Helsingborg är ett förstahandsval.
– De längre körningarna binder dessutom upp ambulanserna.

Annons
 

Det är Samariten Ambulans som har uppdraget att bedriva operativ drift i Landskrona.
–  Landskronaambulanserna kör som vanligt, men de patienter som skall till Lund går till Malmö. För patienter av prio 1 där det är ogynnsamt med längre transport får transport göras till Helsingborg, ofta efter kontakt med ambulanssjukvårdens bakjour, säger Poul Kongstad, regional prehospital chefsläkare i Region Skåne och menar att de problem som kan komma att uppstå är något som sjukvården måste lösa.

Noterbart i sammanhanget är att Helsingborg redan idag är undantaget då man i dagsläget inte har kapacitet att hantera fler patienter.

Allians för Skåne, det vill säga M, FP, C och KD överklagar nu tjänstemannabeslutet att stänga akutmottagningen i Lund för ambulanser mellan klockan 21 och 08 från den 22 juni till och med den 16 augusti.
– Beslutet är så omfattande och får så stora följdverkningar för allmänheten att det enligt kommunallagen borde ha tagits politiskt, skriver man i ett pressmeddelande.

Frågan är väl om inte Landskrona stad med ambitioner att inom ett antal år vara 50 000 invånare borde ställa högre krav på regionen när det gäller akutvård dygnet runt.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser