Annons

Textil – årets tema på konstsalongen

På lördag öppnar sommarens stora utställning på Landskrona konsthall som i år är en textil konstsalong. 76 skapelser av 48 utställare pryder den, i sommargrönska inbäddade, konsthallen. Här finns allt från gobelänger och broderier på väggarna till ”silverskal” i taket och ”föränderliga rum” på golvet.

Konsthallen har under flera år framgångrikt arrangerat jurybedömda salonger. I år bjöds konstnärer verksamma i textila tekniker in att söka till utställningen Vår textila konstsalong. Totalt kom det in 106 ansökningar med cirka 250 verk från såväl enskilda personer som grupper från hela Sverige. Juryn, vilka bestod av Karin Olu Lindgård, textildesigner och ordförande i KKV textil Malmö, Henriette Ousbäck, textilkonstnär och utställningsproducent från Göteborg samt Elisabeth Arvidsson, chef för Landskrona museum, plockade ut 48 sökande med 76 verk.
– Juryn fick in material utan att veta vilka konstnärer eller designers som låg bakom verken. Det är alltså en utställning där såväl kända som mindre kända namn finns med, säger Maria Olofsson, vikarierande konstintendent på Landskrona konsthall och kommenterar det faktum att det bara är kvinnliga utställare på konstsalongen.
– Tyvärr var det bara kvinnliga sökanden vilket då fått till följd att det är 48 kvinnor och ingen man som ställer ut, säger hon.
Att det finns män i branschen intygar dock Kirsten Hennix, en av de 48 utställarna.
– Det finns flera stycken i den grupp jag tillhör i Malmö men ingen har valt att söka, säger hon i samband med en pressvisning på torsdagen.

Annons
 

I taket hänger en tingest som visar sig vara en lampa. Den är gjord av ståltråd, band och bomull. Just bomullen består av tamponger.
– Jag har gjort en hel serie som heter ”Belysning av kvinnors arbete och liv” och detta är nummer sex som heter Röda Veckan, säger Kirsten Hennix och skrattar.
– I andra lampor hänger det exempelvis tepåsar eller pillerförpackningar.

Med på presskonferensen var även Majlis Persson. Hennes gobeläng ”Du Mänskobarn” är svår att gå förbi.
– Den handlar om människor. Idén kom när diskussionen om vem som är normal var aktuell för ett par år sedan. Men den frågan är ju i och för sig alltid på tapeten, säger konstnären och berättar om gobelängen.
– Jag har flera olika bilder i verket. I mitten syns ett konstverk av Tizian och sedan är det olika klipp från filmer med mera. Dessa bilder har jag snickrat ihop till en stor bild på datorn. Bilden skrivs ut i storformat och sedan sätter jag mig vid vävstolen. Det tar sin tid att väva en bild som denna, säger hon och skrattar.
– Över ett år.

Den tredje utställaren som var närvarande på presskonferensen var Elisabeth Kalvenes Skallsjö och hennes tavla ”Panteistisk chimär” är också tänkvärd. Att det rör sig om ett gediget hantverk ser man när man går nära.
– Jag gillar färg och lyster och att bygga i relief, säger hon och uppmanar att man ska gå nära och titta.
– Här är bland annat tråd från en indisk sari som hade lösa trådar. De är oerhört tunna. Sedan spinner jag själv trådarna som jag använder mig av, säger Elisabeth Kalvenes Skallsjö som ställt ut i konsthallen tidigare. 2013 deltog hon på årets Konstsalong med broderi med inslag av foto.

Övriga konstnärer som ställer ut på den textila konstsalongen är Nina Floderus, Hanna Butler, Magdalena Perers, Nilla Berko, Ingrid Nordahl, Jessica Johannesson, Kira Malmsten, Vera Frederiksen Zhotkevich, Matilda Dominique, Majlis Agbeck, Tina Olsson, Maiko Tanaka, Karin A. Frendberg, Anna Olsson, Lena Fries, Inga Britt Hjärtberg, Cecilia Hjelm, Mia Olsson, Ellen Landberg, Vanessa Yancey, Lis Korsgren, Eva-Britt Rosenqvist, Malin Wikström, Sanna Gustavsson, Rousela Åhs, Alexandra Dahlqvist, Dyveke Zadig, Cristina Hagander, Katarina Kvist, Annika Eriksdotter, Ivetta Gil, Kiwa Saito, Rita Winde, Kajsa Lindh, Karin Meissner, Lena Bryngelsson, Helmi Jäppinen, Eva Stephenson-Möller, Maria Hägglund, Birgitta Lagerqvist, Anna Nordin, Margareta Heijkenskjöld Holmgren, Marie Sundberg, Amanda Boierth, Matilda Ekström Rosenberg, Elsa Agelii, Maria Rutensköld och Linda Ljunggren.

Utställningen, som pågår till den 15 augusti, är mycket väl värt ett besök eller två. Här finns allt från små verk till stora och de olika teknikerna varierar mycket. Det är helt enkelt en textil konstsalong av klass.
Klockan 13.00 på lördag slås portarna upp och en timme senare invigningstalar kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt.
Utställningen presenteras i samarbete mellan kulturförvaltningen och Landskrona konstförening.


Kirsten Hennix berättar om ”Röda Veckan” som är nr 6 i hennes serie om belysning av kvinnors arbete och liv….


.. där man på köpet får ett spännande skuggspel.


Elisabeth Kalvenes Skallsjö uppmanar beskådaren att titta nära på hennes verk ”Panteistisk chimär”.


Dyveke Zadigs ”Tidshjul” är ett verk som även det sträcker sig från golv till tak.


Maria Wikströms Uppror III med en brodyr på en kökshanduk föreställande Pussy Riot.


Majlis Persson gobeläng ”Du Mänskobarn” är ett verk som tagit över ett år att skapa.


Gunlög Stenfelt kommer att inviga utställningen. Här beskådar hon ett av Annika Eriksdotters två verk.
– Det är en fantastisk utställning men jag är kluven, säger hon och förklara.
– Jag är uppvuxen under en tid då man broderade och sydde korsstygn. Blev det inte perfekt så var det bara att sprätta upp det och börja om på nytt.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser