Annons

Kajen i Bäckviken underminerad

Färjeläget i Bäckviken är i stort behov av förstärkning. En undersökning genom dykning har visat att erosionsskyddet har tagit stor skada under den tid som Uraniborg varit i drift.

”Underminering av dessa kajer är av den omfattningen att omedelbara åtgärder måste sättas in. Cirka 2,5-3 meter in från kajkant är skyddet helt borta och kajen hänger i princip i luften. Stor risk att plattan bryts ner samt risk för ett spontanhaveri föreligger. Utvärdering av föreslagna åtgärder kommer att ske under hösten.”
Så står det att läsa i de handlingar som teknik- och servicenämnden har som underlag till deras månatliga möte som hålls på tisdagen.

Annons
 

Kommunens tekniske chef Peter Siilak lugnar dock alla oroliga.
– Vi har redan åtgärdat en hel del. Vi har fyllt upp med sten och annat så någon risk för ras finns det inte de närmaste åren, säger han och förklarar den dramatiska undertonen i texten.
– Ibland måste man ta i för att politikerna ska ta det på allvar.

Enligt Peter Siilak håller den provisoriska fyllningen 3-4 år men så länge vill han inte vänta på en permanent åtgärd.
– Jag vill redan efter sommaren se om vi kan hitta någon lösning där man gjuter hela kajkanten. Uraniborgs propellrar, framför allt i för och akter, är så kraftiga att de underminerar kajen.

Det var i april månad som man upptäckte problemet men någon risk för att kajen skulle rasa har inte förelegat enligt Peter Siilak.
– Nej. Det värsta som kunde hänt om allt hade gått fel var att det skulle kunna bli sättningar. Men så skedde alltså inte och nu är problemet löst, om än temporärt, avslutar den tekniske chefen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser