Annons

Arg krögare överklagar erinran

Zivko Stojkovski som äger och driver Landskrona Pizzabutik på Hvilan är luttrad, näst intill förbannad. Målet för hans ilska är kommunens alkoholhandläggare. Anledningen är att han, enligt honom själv, blivit anklagad för saker som han inte gjort samt att han straffats för saker som han inte kunnat påverka.

En juninatt förra året råkade ett par berusade personer i bråk i korsningen av Eriksgatan, Norra Infartsgatan och Repslagaregatan. Polis kallades till platsen och till dessa sade en av bråkstakarna att han tidigare på dagen varit inne på Landskrona Pizzabutik som ligger intill men att han efter besöket varit på en 60-årsfest på annan plats.
– Jag minns kvälen väl, säger Zivko Stojkovski som befann sig inne på pizzerian som var stängd.
– Det var efter stängningsdags och de ryckte i dörren men lämnade igen efter att jag förklarat att det var stängt. Vad som sedan hände fick jag inte reda på förrän i november, säger han.

Annons
 

Polisen lämnade uppgifterna att bråkstaken hade varit på pizzerian till stadens individ- och familjenämnd. Nämnden, vilka behandlar alkoholtillstånd, beslutade då att ge Zivko Stojkovski en erinran och det var då denna skulle ges honom i november ifjol som han fick reda på att det varit bråk på gatan utanför hans pizzeria.
– Jag hade inte en aning om varför jag blev kallad till stadshuset. Och när de sedan sade att jag fått en erinran om ett bråk jag inte känner till så fick jag nog. Jag kan väl inte ta ansvar för vad folk gör på gatan? Skulle krogarna runt Rådhustorget ha någon ansvar för de som slåss på torget? Frågar Zivko Stojkovski retoriskt.

Nu är det inte slut med detta. Individ- och familjenämnd vägrade att låta erinran gå tillbaka trots pizzeriaägarens protester. De lutar sig nämligen mot ytterligare ett ärende som inträffade i mars i år.
– I samband med att de gjorde en razzia hos mig den 7 mars så påstår hon att jag serverade alkohol till en överförfriskad kund, säger Zivko Stojkovski och skakar på huvudet och berättar en lång historia.
– Det är dock så att personen i fråga inte var berusad. Dessutom sålde jag inget till honom.

Zivko Stojkovski berättar att alkoholhandläggaren efter att ha varit inne på pizzerian tillsammans med personal från räddningstjänsten och polisen satt i en bil tillsammans med en av poliserna.
– Hon påstår då att hon från bilen har sett att jag serverat mannen som hon påstod skulle vara berusad. Det märkliga är dock att varken polismannen i bilen eller någon av de andra sju gästerna jag hade har sett något. Dessutom stod jag inte ens bakom bardisken när jag ska ha serverat honom, säger han och fortsätter.
– Jag undrar också hur hon kan ha sett något från bilen. Klockan var halv ett på natten och vid bardisken innanför fönstret satt gäster. Om jag så hade stått bakom bardisken så kan hon omöjligt ha sett något. Det står dessutom fullt av växter i fönstret.

Zivko Stojkovski överklagade beslutet om erinran till Förvaltningsrätten. Gällande bråket utanför restaurangen ger Förvaltningsdomstolen Zivko Stojkovski rätt. Men de gick på individ- och familjenämndens linje gällande att han ska ha sålt alkohol till en överförfriskad kund och därför kvarstår erinran. Zivko Stojkovski ger sig dock inte.
– Det är en principsak. De sysslar med maktmissbruk och det kan jag inte tolerera. Därför kommer jag att driva detta så långt jag bara kan. Det har kostat mig en hel del men jag är beredd på att det får kosta ännu mer.

Den alkoholhandläggare som är i skottlinjen för Zivko Stojkovskis missnöje är Sara Lantz.
– Jag har för förvaltningsrätten sagt min mening, att han sålt alkohol till en person som var för berusad, säger hon till Landskrona Direkt.
– Om sedan han säger att det inte har hänt så får det stå för honom, avslutar Sara Lantz.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser