Annons

Allt fler får jobb inom besöksnäringen

Så här veckorna innan den stora sommarturismen tar fart kommer glädjande siffror som visar på att allt fler besöker Landskrona. Det går bra för turismen i staden och den kan bli ännu bättre, tror Thorsten Karlén, enhetschef för destination, turism och evenemang i Landskrona stad.

Totalt omsatte besöksnäringen i Landskrona 1,25 miljarder kronor under 2014 och genererade motsvarande 1000 heltidsarbete under året. Det visar en ny rapport från HUI Research.
– Besöksnäringen i Landskrona utvecklas positivt, även om det finns utmaningar inför framtiden, menar Thorsten Karlén.

Annons
 

I Skåne ökade turismomsättningen med 5,9 procent från 2013 till 2014. Motsvarande siffra för Landskrona var 1,4 procent.
– Att ökningen här blev lägre 2014 än i övriga Skåne beror dels på att 2013 var vårt stora jubileumsår med 163 evenemang som lockade besökare, förklarar Thorsten Karlén.

När det gäller andelen gästnätter så ökade dessa med 3,3 procent under 2014. Totalt hade Landskrona 177.000 övernattningar. För att fortsätta och stärka den positiva utvecklingen arbetar Landskrona stad tillsammans med näringen för att skapa fler reseanledningar till kommunen.
– På Ven utvecklar flera företag sina verksamheter, i Borstahusen har en ny året-runt resort etablerats, Örenäs slott har byggt nytt konferenscenter. I maj invigdes nya Järnvägstorget samt Skånes Hemslöjdsförbund i gamla stationen, vi har en kommande hotelletablering på Jönsaplan. Det är ett axplock av allt som är på gång, säger Thorsten Karlén.

En konferensgäst omsätter ett par gånger så mycket pengar som en privatresenär och för Landskronas del är det viktigt att utvecklas inom möten och evenemang.
– Vi har flera större nationella konferenser till staden i år och på evenemangssidan förbereder vi oss inför det stora vandringseventet Eurorando i september 2016, säger Thorsten Karlén.

Inom några år står de stora forskningsanläggningarna Max IV och ESS utanför Lund färdiga. Detta tror branschen gör att blickarna och resandeströmmarna i ännu högre utsträckning riktas mot Skåne.
– Här ska Landskrona absolut vara med och sticka ut, avslutar Thorsten Karlén.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser