Annons

S kritiska till nya ägardirektiv för Landskronahem

Det gick hett till på torsdagens kommunstyrelsemöte. En av punkterna som debatterades mest var de reviderade ägardirektiven för Landskronahem som vi skrivit om tidigare. Ståndpunkten hos Treklövern och Sverigedemokraterna är glasklar. De vill se de nya ägardirektiven gå genom. Socialdemokraterna fick däremot avslag på en del yrkanden och de är nu rädda för att stora delar av beståndet ska säljas ut.

I de nyreviderade ägardirektiven för Landskronahem står att dess styrelse ska kunna sälja fastigheter som motsvarar maximalt tio procent av det bokförda värdet av bolagets befintliga bestånd. Detta utan att kommunfullmäktige ger sitt godkännande.
– För mig låter detta helt galet. Tidigare var siffran 2,5 procent, säger oppositionsråd Jonas Esbjörnsson (S) och förklarar.
– Idag har Landskronahems fastigheter ett värde på 2,3 miljarder kronor. Det skulle betyda att fyra personer i Landskronahems styrelse kan besluta om att sälja kommunalägda fastigheter för 230 miljoner kronor utan att få detta prövat i kommunfullmäktige. Det kan inte vara rimligt.

Annons
 

En annan punkt som socialdemokraterna är upprörda över är att bolagets soliditet inte bör understiga 25 procent.
– Det kan bara betyda en sak. Idag är soliditeten 15,5 procent men hade Landskronahem varit ett privatägt företag så hade siffran varit 53 procent. Men ska soliditeten öka med tio procent så finns det bara två alternativ. Det ena är att ägaren skjuter till kapital och det andra är att sälja ut, säger Jonas Esbjörnsson.

I de nuvarande direktiven står att Landskronahem ska äga cirka 4000 av alla hyreslägenheter i staden. I de nya direktiven är denna siffra ändrad till 20 procent vilket motsvarar drygt 2000 lägenheter.
– Detta är ännu ett bevis för att en utförsäljning kommer att äga rum och nu frågar vi oss alla vilka områden som kommer att säljas till privatägda fastighetsägare.

Den hårda debatten lär fortsätta i kommunfullmäktige den 17 juni. Går beslutet genom där så väntar en extra bolagsstämma för Landskronahem för att de nya ägardirektiven ska kunna träda i kraft.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser