Annons

Dyrgripar går under klubban

Ännu en spännande kvalitetsaktion står för dörren. Det är på lördag som Skånes Auktionsverk kör sin årliga vårkvalitet. Bland dyrgriparna finns allt från tavlor och mattor till möbler och en bil. Landskrona Direkt träffade Pia Staël von Holstein som bland annat arbetar som värderingsman och hon visade runt bland objekten.
– Här är hur mycket spännande som helst, säger hon och leder oss fram till ett ritbord från början av 1800-talet.
– Det är en av mina favoriter. Ett fantastiskt hantverk som vi tillskrivit mästare Johan Petter Berg i Stockholm. Vår gissning är att det är någon av hög militär grad som beställt bordet och att det sedan stannat i samma krets av personer. Bordet har bland annat stått hos generalen Helge Jung som var överbefälhavare 1944-1951.

Ett annat objekt som Pia Staël von Holstein tror kan springa iväg prismässigt är ett skeppsur signerad Strömgren og Olsen Cornelius Knudsen i Köpenhamn.
– Det är ett skeppsur i mycket gott skick. Det är också ovanligt då det bara finns ett fåtal kända exemplar.
Skånes Auktionsverk är kända för att ha bra mattor och vårkvalitén är inget undantag.
– Frågan är om vi inte har de finaste mattorna i landet, säger Pia Staël von Holstein och visar ett mästerverk som hänger på en av väggarna.
– En sådan matta lägger man inte på golvet hur som helst, säger hon och skrattar.
– Det är en persisk ateljématta som har en fantastisk historia. Troligen var mattan tänkt för Farah Dibas berömda mattmuseum i Teheran men revolutionen i Iran 1979 kom emellan och mattan konfiskerades under sju år. På olika vägar hamnade den 1990 hos en svensk privatperson. Efter att familjen för något år sedan byggt om hemma och bland annat lagt in golvvärme så rekommenderades det att de inte skulle ha mattan på golvet och därför vill de nu sälja den, säger Pia Staël von Holstein.
– Det är dock inte alla mattor som är så dyra som denna. Tvärtom. Det är fortfarande mycket prisvärt att ropa in mattor.

Annons
 

Som sig bör hänger det gott om tavlor på Skånes Auktionsverk. Här finns bland annat tavlor av Martin Emond och Vytautas Kasilius som bodde i Landskrona under en tid. Pia Staël von Holsteins favorit är dock ett annat verk som hänger mitt i utställningssalen.
– Det är en tavla av Carl Larsson i blandteknik som föreställer Adam och Eva. En annan favorit är en oljemålning på duk av August Hagborg som föreställer ostronplockerskor vid Normandies kust.

I lokalen står även ett så kallat sideboard i massiv och fanérad jakaranda formgivet av dansken Ib Kofod Larsen. Här är Pia Staël von Holstein noga med att poängtera att ett Citesintyg medföljer.
– Att införskaffa Citesintyg kräver en hel del. Därför har vi beslutat att inte ha med objekt med osäkert ursprung och ålder som inte är mycket värdefulla. Vårt sideboard är dock väldokumenterat och kan dessutom mycket väl springa iväg i pris och därför kommer det att betala all tid vi lagt ner på att skaffa ett intyg.

Auktionen, som äger rum på Internet via Skånes Auktionsverks hemsida, är på lördag med start klockan 14.00. Vill du ta en titt på objekten så kan du göra det idag och på fredag klockan 13–20 samt på lördag klockan 10-14. 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser