Annons

BoIS kallar till öppet möte om supporterkultur

I ett försök att få bukt med problemen på läktarna har BoIS kallat till ett öppet möte där man hoppas att idéer och tankar ska utbytas för att supporterkulturen ska bli bättre. Kallelsen är utskickad som ett öppet brev. Den utlösande faktorn till brevet är det tumult som uppstod i samband med lagets senaste bortamatch mot Halmia den gånga helgen.

Klubben arbetar nu med att försöka identifiera personer som gjort sig skyldiga till olika regelbrott.
– Jag uppskattar att det rörde sig om 30-35 personer som var inblandade i Halmstad. Naturligtvis känner vi till de flesta men vi kan inte idag peka ut någon person som gjort något, exempelvis kastat in något på plan, säger BoIS sportchef Patrik Johansson.
– Det rör sig inte om någon fast sammanslutning, typ förening eller så. Istället tror jag att det finns en lite kärna som varit med i flera år och som har sitt ursprung på den tidigare västra läktaren. Sedan finns det ett flertal personer som kommer och går i periferin.

Annons
 

Eftersom inga nu är identifierade som så kallade gärningsmän, innebär det att ingen av de som var i Halmstad att stängas av?
– Inte som det ser ut nu. Ska det ske så måste vi ha bevis för att en enskild person gjort något.

Det är ju inte första gången i år som det är tumult. I en tidigare match fick bland annat en ordningsvakt ta emot ett slag av en supporter. Har någon eller några stängts av efter den incidenten?
– Nej, inte ännu. Det är ett pågående ärende.

Är någon över huvud taget avstängd?
– Ja, en person som stängdes av förra året och han är inte välkommen i år heller.

Hur kan det komma sig att det inte finns ordningsvakter eller supporterpoliser som är placerade i klacken?
– Det ska egentligen vår säkerhetsansvarige Mats Aronsson svara på. Men det alltid en balansgång. Samtidigt som det kan ha en lugnande effekt så kan det verka provokativt och göra saken värre. Det hålls möten inför varje match hur det ska se ut och det har väl inte känts som att det funnit något behov. Beträffande matcherna på bortaplan så är läget ett annat. Reglerna är helt annorlunda i division 1. Det finns exempelvis inga krav på att man måste ha matchvärdar. Här kommer vi dock att agera. Vi kommer att se över vår dialog med lagen som vi ska gästa.

Tycker du att Halmia borde ha förstått att något kan inträffa med tanke på tidigare problem med BoIS-supportrar?
– Egentligen inte. Vi blev tagna på sängen allihop. Men en sak är lite märklig. De påstår att någon i BoIS ska ha ringt och meddelat att det inte kommer någon supporterbuss. Jag har dock, utan framgång, försökt luska ut vem som skulle ha ringt. Två timmar innan match fick jag reda på att en buss med supportrar var på väg och detta meddelade jag så fort jag kom till Örjans Vall.

Det talas om att supportrar från den danska klubben Århus är lierade med den BoIS-falang som ställer till bråk. Är detta något som ni känner till?
– Ja, men jag tror inte dom var i Halmstad. Jag hörde ingen som pratade danska där. Men jag vet att det finns en personlig relation mellan en av killarna i Landskrona och en i Danmark och att kompisar till denna åker med till Sverige ibland. Jag träffade dessa förra säsongen i samband med premiären mot Husqvarna.

Med tanke på att knallskott och bengaler briserar med jämna mellanrum, kommer visitationen av åskådarna på IP att bli tuffare?
– Även detta är en fråga för vår säkerhetsansvarige att svara på. Vi är dock noga med att försöka hålla en dialog och försöka hitta en gemensam väg framåt. Detta fungerar till en del men inte fullt ut. Och upplever vi att vi behöver ta till andra metoder så blir det så.

På mötet kommer såväl företrädare för spelare, tränarstab och styrelse att delta.
– Vi har ännu inte hunnit tala med Mats Aronsson men vi hoppas att han också kan närvara. Några supporterpoliser kommer dock inte att vara med vid detta mötet, avslutar Patrik Johansson.

Mötet äger rum nu på torsdag 21/5 klockan 18.00 i restaurangen på Landskrona IP.

Här kan du ta del av BoIS öppna brev

Läs även Landskrona BoIS Supporerklubb Black & Whites öppna brev

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser