Annons

Tjejers glädje och gemenskap gillas

Projektet LAB (Lärande, Arbete, Boende) har fått samverkansmedel för lokala folkhälsosatsningar på en kvarts miljon kronor beviljat av Region Skåne för de kommande tre åren. – Det här var ett efterlängtat besked, säger en glad Susann Ek, bibliotekschef på stadsbiblioteket. – Nu stödjer både Region Skåne och Kulturrådet oss med stora belopp. Det är ett kvitto på att vi tänker rätt. Vi ser fram emot att få fler lokala samverkanspartners. Nyligen firade den välbesökta verksamheten på Karlslundsområdet ettårsjubileum. LAB finns på Karlslundstorget i den lokal som tidigare inhyste teaterföreningen Harlekin, och bedriver fritidsverksamhet för flickor 9-13 år boende i området. Verksamheten initierades av Landskronahems vd Helena Fremle och dåvarande kultur-och fritidschef Göran Nyström, och drivs i samverkan med stadsbiblioteket. – Det är en väldigt spännande verksamhet som vi hoppas kan leva kvar länge. Det var riktigt tungt att lägga ner Karlslundsbiblioteket när bibliotekslokalen istället skulle användas till förskoleverksamhet, men med LAB provar vi en helt ny och experimentell biblioteksverksamhet som verkligen attraherar barnen. Bokhyllorna och böckerna finns kvar men fokus är på lusten till läsning, förståelse av text, kreativitet och delaktighet. Och att nära samarbeta med kommunens fastighetsbolag är en ny och bara positiv erfarenhet, poängterar Susann Ek. Det huvudsakliga syftet är att motverka det höga ohälsotalet bland områdets unga flickor och det vill man göra genom olika aktiviteter med fokus på tre spår; läsning och läsförståelse, ökad självkänsla och meningsfull fritid. På sikt vill LAB även involvera äldre flickor och i ett senare skede även öppna upp för pojkar. Region Skånes motivering Projekt-lab kan med fördel etablera och praktiskt förankra samt implementera begrepp som demokrati, rättigheter, skyldigheter, respekt, empati, tillit, läsförståelse, språkförståelse, identitet, delaktighet, jämställdhet, jämlikhet och tolerans i vardagen. En strukturellt liknande verksamhet är Cityidrotten som enbart håller på med idrott. Projekt-lab och Cityidrotten ska samarbeta i Karlslundsområdet och kan komplettera varandra i många aktiviteter och samverka i vissa aktiviteter. En styrka med projektet är att det kommunala bostadsbolaget tar ett socialt ansvar och således kompletterar kommunens uppdrag. LAB har öppet måndag-torsdag och har mellan 20 och 30 deltagare varje tillfälle. Totalt deltar cirka 70 flickor. De målar, gör film, skriver berättelser, samtalar, pysslar, spelar teater, odlar, bakar, dansar med mera. Pedagogerna och ledarna kommer från stadsbiblioteket, kulturskolan och Cityidrott. – Flickorna får en mötesplats och fristad, där de genom läsandet, språket och det skrivna ordet, samt via kreativa processer, får modet att våga uttrycka sig och ta plats, understrycker Susann Ek. Verksamheten drivs av AB Landskronahem och Landskrona stadsbibliotek med bidrag från Kulturrådet, Region Skåne och Sparbanksstiftelsen. Frågan är då vad tillskottet från Region Skåne skall användas till? – Exakt vad vi ska använda bidraget på 250 tkr till måste vi diskutera, det finns väldigt många önskemål från flickorna, men vi kan lova att det kommer att märkas i höstens utbud, garanterar Susann Ek En styrka med projektet är att det kommunala bostadsbolaget tar ett socialt ansvar och således kompletterar kommunens uppdrag. – Vi på Landskronahem är väldigt glada att vi fått mer medel för att kunna fortsätta bedriva ett redan lyckat projekt ur ett folkhälsoperspektiv. Som bostadsbolag ska vi i samverkan med andra aktörer bidra till mervärde för våra hyresgäster. LAB är ett ypperligt exempel på social hållbarhet. Det räcker att sätta in foten på LAB, så märker du snabbt vilken självsäkerhet som tjejerna får och hur kul de har, berättar Helena Fremle, VD på AB Landskronahem. – Men det bästa av allt är den uppskattning vi får från de flickorna som deltar i aktiviteterna. Vi tror att LAB faktiskt gör skillnad, avslutar Susann Ek.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser