Annons

Det är insidan som räknas – även på kläderna

Klädernas avigsidor kan berätta mycket. Många gånger mer än rätsidan. På söndag är det vernissage för en ny utställning på museet som bygger helt på museets egen dräktsamling, fast ut- och invänd. På plats är dräkthistorikern och författaren Tonie Lewenhaupt som tillsammans med antikvarie Åsa Karlsson gått igenom hela museets ”garderob”.
Tonie Lewenhaupt har sysslat med mode och kläder i hela sitt vuxna liv. Hon är utbildad på Konstfack och har en mångårig erfarenhet av modebranschen i egenskap av journalist, författare och illustratör. Till helgen är hon aktuell med en annorlunda utställning ”Avigsidans hemligheter – kläder ut och in”, på museet i Landskrona. I två av salarna hänger kläder på dockor. Det som skiljer utställningen från andra är att samtliga kläder är vända ut och in.
– Jag är övertygad om att detta är den första och enda utställningen i världen där fokus ligger på avigsidan av kläderna, säger Tonie Lewenhaupt och berättar om den annorlunda idén.
– Det började med att jag diskuterade med konservatorn Pia Christensson om det var bättre förr beträffande sömnad av kläder. Efter att ha vänt ut och in på en massa plagg så kom vi fram till att svaret inte är så enkelt. Idén föddes dock om att visa upp avigsidorna och nu är det dags.

I de två salarna hänger ett flertal plagg, såväl kvinnliga som manliga. Tidsspannet sträcker sig från 1800-talet fram till 1970-talet. Och variationen är stor.
Här är allt från en jacka som en fånge hade på citadellet och gymnastikbyxor till en haute couture-klänning från ett av de finare modehusen i Paris från 1918-1919, säger Tonie Lewenhaupt och visar upp en spröd svart skapelse.
– Det är ett fantastiskt hantverk.

Annons
 

Många av plaggen som hänger bakom de tunna draperierna är vackra, nästan så att avigsidan är finare än insidan.
– Här är en jacka som skulle kunna vara skapad i Japan idag. Det är högsta mode och kostar en hel del där, säger Tonie Levenhaupt och visar en vackert tillskuren jacka.

Avigsidorna berättar om sömmerskors och skräddares skicklighet men även om slarv, knep och konster, lagningar och gömda fläckar, sköna etiketter och oväntade foder.
– Vi har försökt hitta en stor bredd ur museets samlingar. Här finns det mesta, berättar Tonie Levenhaupt och berömmer museets arbete.
– Det krävs mycket av ett museum för att kunna bevara kläder. Vissa är oerhört spröda och kräver en mycket varsam hand.

Utställningen hänger på museet till och med den 2 augusti. Vernissage och invigning äger rum på söndag med start klockan 14.00.


Tonie Lewenhaupt visar upp en haute couture-klänning.
– Jag skulle gärna vilja veta vem det är som burit den.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser