Annons

Cyanid misstänks ligga bakom fiskdöd

Miljöförvaltningen fick nyligen in en anmälan om ett stort antal döda fiskar i den södra hamnbassängen i Landskrona. På förvaltningen misstänker man att det är cyanid som orsakat fiskdöden och att det är Befesa Scandust som ligger bakom utsläppet. Svar från laboratorium väntas komma inom ett par veckor.

Ett stort antal döda fiskar har upptäckts i den södra hamnbassängen mellan Yara och varvsudden. Prover på såväl vatten som döda fiskar har tagits och skickats till analys.
– Alla symptom pekar på att fiskarna har mött en akut död och med tanke på hur fiskarna såg ut så rör det sig om cyanid. Detta orsakar syrebrist och fiskarna dör direkt, säger kommunens miljöinspektör Håkan Ärnflykt och menar att allt pekar på att det är från Befesa Scandust som cyaniden kommer.
– Det kan inte vara någon annan. De har cyanid i sina spillvattenledningar men meningen är att allt ska vara renat när det pumpas ut. Jag tror att här kan ha hänt något, säger miljöinspektören som nu väntar på besked från laboratorium.
– Tidigare har sådana analyser varit svåra men idag kan man få reda på vilka gifter det rör sig om. Jag tror dock inte att vi får svar nästa vecka men eventuellt veckan efter, avslutar Håkan Ärnflykt.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser