Annons

Pressat läge för Zvezdan

Det är dagen efter för Landskrona BoIS. Troligen har tränare Zvezdan Milosevic genomlidigt ytterligare en sömnlös natt. Det var åtminstone det han trodde efter slutsignalen igår.
– Ärligt talat. Jag har sovit dåligt i fem veckor nu och inte lär det bli lättare i natt, sa han när han gav sig tid att svara på Landskrona Direkts frågor efter måndagskvällens svidande förlust mot Östers IF.

Direkt efter slutsignal på IP upprepades proceduren från Harlyckan där flera fans ville prata med tränarstaben.
– Jag konfronterar gärna supportrarna så länge de har vettiga synpunkter och uppträder som man ska, förklarade Zvezdan Milosevic som talade med en supporter.
– Sen blev det lite oroligt bakom honom men det är klart att jag svarar på frågor om någon undrar något.

Annons
 

När förlusterna nu radas på varandra haglar frågorna men också okvädningsorden och tonläget är många gånger högt. Hundraåringen har historiskt sett aldrig haft en sämre säsongsstart. Zvezdan Milosevic är lågmäld men fast besluten att följa sin linje.
– Men samtidigt är min plats inte på något sätt gjuten i sten. Redan innan matchen mot Öster har vi pratat om situationen. Nu hamnar ofta den diskussionen i media och på andra ställen. Jag tänker inte fly från kritiken  men samtalen måste ske i rätt rum. Nu faller ofta mycket av skulden på tränaren samtidigt måste man ställa sig frågan hur stor skuld har tränaren? Det avgör inte jag utan de som anställt mig. Det finns visa förutsättningar och krav man ställde på mig när jag kom hit. Det är upp till andra att värdera och bedöma om jag gjort mitt jobb bra eller inte.

Nöjd med förutsättningarna
– Vi har en bra trupp och bra spelare. Vi får inte till det av olika anledningar. Så länge jag är här så gäller det att arbeta metodiskt och att tro på vår sak och att det ska vända. Vi spelar oftast fin fotboll men får samtidigt inte underskatta den mentala biten. Man lever för det här och när det inte funkar som man vill så blir det väldigt påfrestande. Jag finns här om klubben tycker att jag är rätt man. Det handlar om att vara saklig och veta var det brister någonstans. Skulle jag uttala mig mer nu så handlar det antingen om självkritik eller att jag kritiserar något annat och det är inte så konstruktivt i detta skede. Det ska man hålla internt. Men hur man än vrider och vänder på detta så är jag inte ensam på denna resa. 

Stadler i startelvan

Åter tar tränaren själv upp den prekära situationen där Andrew Stadler deklarerat att han vill fortsätta sin karriär någon annanstans.
– Vi har en Stadler som levererade förra året men som varit tydlig i sin inställning att han vill lämna klubben. Och det är också en bra fråga hur man ska värdera en spelare som har den  attityden. Vad är mitt ansvar i sammanhanget att få honom att leverera när han inte vill vara här, säger Zvezdan Milosevic.

Det finns även andra orosmoment.
Johnny Lundberg var innan säsongen en viktig kugge runt det nya lagbygge som skulle ta form. Så är det inte längre. Lagkaptenen från försäsongen satt för andra matchen i rad på bänken.
– Vi ändrade spelsystem och vi vill då har våra bästa spelare på banan, säger tränaren om petningen och tillägger att övergången till ett 4-4-2-system är spelarnas önskemål då man känner en större trygghet i detta.

Zvezdan Milosevic har visat förkärlek för tidiga byten i matcherna, flera gånger redan i paus. Igår var det Dennis Olofsson som fick utgå efter blott 45 minuters spel och in kom Marko Mugosa.
– Dennis hjälpte till i defensiven men fick inte ut så mycket framåt. Min tanke med Marko var att vi skulle belasta det centrala mittfältet mer, på så sätt att han gärna går in i banan ganska tidigt och öppnar upp kanten för Mårten. Dessutom hade vi hoppats att hans passningsfot skulle hitta avgörande passningar, dels påvåra forwards men även att vända spelet till högersidan där jag tyckte att vi oroade de. 

Fullt förtroende för tränarna
Frågan är då hur klubbledningen ser på tränarduon efter den sega starten på säsongen.
– Klubben har fullt förtroende för Billy och Zvezdan och fokuserar nu på nästa match, poängterar Landskrona BoIS klubbchef, Patrik Johansson.

Anser klubben att tränaren levt upp till de krav man kan ställa på honom och vice versa?
– Det finns inget i kontraktet som vi inte har levt upp till och den kravbild som vi ställde på den tränare vi skulle anställa har Zvezdan levt upp till så här långt. Vi har varit spelförande i större delen av matcherna, vi har ett lag som har varit utan skador i stort hela säsongen så här långt, de har visat att de är vältränade. Han har varit en tydlig ledare, med mera, understrycker Patrik Johansson och berättar att Zvezdan har ett avtal som gäller för 2015.

Noterbart i sammanhanget är att Darko Lukanovic har ett korttidskontrakt fram till sommaren och Igor Arsenijevik och Marko Mugosas kontrakt gäller för 2015 men kan avslutas i sommar.

Frågan är då, om kräftgången fortsätter och hur långt tålamod klubben har.
– För att kunna balansera den värld vi lever i är tålamod en dygd. Det innebär inte detsamma som att vi sitter med armarna i kors och tror att allt löser sig. Ständig analys, ständig jakt på förbättring och utveckling, säger Patrik Johansson och fortsätter.
Det blir såklart väldigt besvärligt för klubben om förlusterna fortsätter men just nu fokuserar vi på att ta 3 poäng på lördag och göra allt för att stötta laget och tränarna för att lyckas med det.

Zvezdan talar om vikten av den mentala biten. Vad kan göras åt detta?
– Mycket sitter i huvudet. Vi för diskussioner med tränarna om hur vi kan stötta laget på det mentala planet, är det något som känns rätt gör vi det med detsamma.

Finns det någon annan yttre påverkan på spelarna?
– Spelar man i Landskrona BoIS så sker det ständigt en yttre påverkan på olika sätt. Det är även något som alla som jobbar i klubben känner av och man blir tydligt varse om skillnaden den dagen man har ett annat ”vanligt” jobb. För spelare, A-tränare blir det tydligast. I grunden måste det ses som positivt eftersom det bygger på ett grundmurat intresse för Landskrona BoIS.

Klubbchefen garanterar att det helt och hållet är tränarduon som står för laguttagningen, utan någon som helst påverkan från honom, styrelsen, sponsorer eller för den delen klubbens spelarinvestmentbolag.
–  Det är absolut Zvezdan och Billy som till 100 % tar ut laget. Det går inte att bedriva verksamheten på annat sätt! Sedan är både Zvezdan och Billy personer som gärna pratar fotboll och öppnar upp för diskussioner kring laget med oss i fotbollsutskottet. Inget som är annorlunda än i alla de klubbar jag har jobbat tidigare, poängterar Patrik Johansson.

Hur kommer det sig då att en spelare som inte vill vara i den randige tröjan spelar?
– När det gäller Stadler är det ingen hemlighet att han ville från oss och kanske inte har nått samma nivå som han gjorde ifjor men om tränarna tycker att han ska spela på grund av att han är bättre än alternativen så spelar han, avslutar Patrik Johansson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser