Annons

Utbildningslokaler på varsvsudden visades upp

Svetslärare Conny Olofsson visar upp ett av de moderna 16 svetsbåsen.

Svetslärare Conny Olofsson visar upp ett av de moderna 16 svetsbåsen.

I torsdags förra veckan höll gymnasieskolorna i Landskrona öppet hus. Tanken var att visa upp vad enheterna har att erbjuda i samband med att den andra omvalsomgången till gymnasiestudier äger rum. Förutom att såväl Selma Lagerlöfsgymnasiet som Allvar Gullstrandgymnasiet hade öppet hus i sina nuvarande lokaler så passade de ansvariga för det sistnämnda att visa upp industriprogrammets nya lokaler på varvsudden.
– Vi märker ett ökat intresse. Vi har väl haft ett 20-tal nyfikna som varit här och tittat idag, säger intendent Hasse Mattsson, när Landskrona Direkt tittar förbi på eftermiddagen.

Annons
 

Om två veckor börjar flytten och till höstterminen är industriprogrammet på plats.
– Det ska bli kul. Här är fantastiska möjligheter och att jämföra med vad vi har idag går inte, säger Conny Olofsson som är svetslärare.

Tanken är att det sammanlagt ska kunna gå 60 elever på utbildningen. Alla är dock inte på samma ställe samtidigt. Det finns en del av byggnaden där teorilektioner kommer att hållas. Intill ligger en större lokal med ett stort antal svetsbås där den delen av utbildningen ska äga rum. I den andra halvan av samma lokal kommer Klaus Sobieski att ansvara.
– Jag är lärare för drift- och underhållsdelen. Vårt fokus ligger på reparation och service, säger han.
Och mitt i lokalen mellan svetsstationerna och driftsavdelningen kommer de lite större maskinerna att stå.
– Där kommer våra CNC-maskiner att stå, det vill säga svarvar, fräsar, borrar med mera, säger Klaus Sobieski.

Tanken är att de som utbildar sig successivt ska ta steget ut och arbeta skarpt som lärlingar, det vill säga på varvet eller någon av de andra företagen på området.
– Vi håller just nu på att se över hur det ska ske praktiskt med försäkringar, lärlingslöner och så vidare. Facket är också involverat. Allt ska vara klart innan förste man ger sig ut, säger Hasse Mattsson.

Hampus Pihl är förstaårselev och studerar idag ute i Norrestad. Men han ser fram emot att flytta till varvsudden.
– Det ska bli fantastiskt roligt. Här är jättefint. Ljust och fräscht, säger han och Mattias Borgman som studerar via Komvux håller med.
– Platsen är genomtänkt. Att man här bara kan gå ut genom dörren och jobba på riktigt är perfekt.

I ett längre perspektiv är tanken att de som går ut sin utbildning ska få jobb i något av företagen på varvsudden.
– Har man klarat av studierna och vill fortsätta att jobba, exempelvis på varvet, så har man praktiskt taget jobb direkt. De skriker efter utbildad arbetskraft och det också därför som de investerat stort i lokalerna. Det är Oresund Heavy Industries som äger byggnaden och de som betalt upprustningen. Sedan hyr vi in oss och det är perfekt. Ett mycket fint bevis för hur kommun och näringsliv hjälps åt, säger Ulf Bergström, gymnasiechef på utbildningsförvaltningen i Landskrona.

Hampus Pihl går första året på industriprogrammet och ser fram emot att fortsätta sin utbildning på varvsområdet.

Hampus Pihl går första året på industriprogrammet och ser fram emot att fortsätta sin utbildning på varvsområdet.

Lärare Klaus Sobieski och Ulf Bergström, verksamhetschef för gymnasieskolan i Landskrona tror att utbildningarna på varvsområdet åter kommer att bli en väg till ett bra jobb.

Lärare Klaus Sobieski och Ulf Bergström, verksamhetschef för gymnasieskolan i Landskrona tror att utbildningarna på varvsområdet åter kommer att bli en väg till ett bra jobb.

En kommentar till "Utbildningslokaler på varsvsudden visades upp"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Nu får nior testa att gå yrkesprogrammen

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser