Annons

Nyinstiftat fotobokspris på festivalen

I en värld där vi översköljs av bilder är fotoboken intressantare än någonsin. Boken blir som ett begränsat utsnitt av den värld som brusar omkring oss. Mellan dess pärmar kan fiktiva världar, skakande reportage, sagor och poesi rymmas. Fotoboken kan få oss att pröva olika perspektiv och leva oss in i andras tankar och liv.

Ur fotografens perspektiv kan boken vara en slutpunkt i ett stort och omfattande arbete eller ett blixtrande snabbt hugskott. Men i bokens form kan inget längre ändras. Ett verk får möta världen. Det görs många fotoböcker i Sverige. Under senare tid har allt fler konstnärligt arbetande fotografer valt att göra böcker istället för utställningar. I samma takt som utställningar har blivit allt dyrare att producera har bokframställning, tack vare förfinad teknik, blivit allt billigare. Boken blir även en slags mobil utställning som finns kvar längre och går lätt att sprida.

Annons
 

Fotobokdagar under Fotofestivalen
Fotoboksdagarna 2015 består av seminarium med tre internationella gästförläsare, bokutställningar, en fotoboksmarknad, Pecha-kucha presentationer och en fotoboks ”dummy review” inför öppen salong.

Ett nyinstiftat pris Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award tillfaller den fotograf som av en jury utses till årets mest intressanta. Priset innebär att den utsedda fotografen får sitt ”dummy projekt” utgivet. Boken blir tryckt, formgiven och distribuerad. Dessutom får fotografen en större andel böcker för egen försäljning. Priset har ett värde överstigande 100.000 kronor. Priset möjliggörs genom stöd från GöteborgsTryckeriet, Papyrus och Serneke.

Program
Fredag 21/8 och lördag 22/8 finns fotoboksmarknaden med ett drygt tiotal utställande förlag och antikvariatsförsäljning vid festivalcentret på Kasernplan i Landskrona centrum.

Lördag 22/8 Fotografer gör en Pecha kucha presentation om aktuella fotoboksprojekt under festivalens kvällsprogram i tältet vid festivalcentrum.

Söndag 23/8 koncentreras aktiviteterna till Landskrona teater med utställningar, fotoboksmarknad seminarium och Dummy review. Programmet avslutas med att vinnaren av Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award tillkännages och mottar sitt pris. Priset består att vinnaren får sitt bokprojekt utgivet av Galleri Breadfield och Landskrona Fotos förlag.

Årets föreläsare blir Mischka Henner, Lieko Shiga och Erik Kessels. Moderator Lars Mogensen.

Fotoboksdagarna produceras av Galleri Breadfield och Omfotoboken i samverkan med Landskrona Foto. I projektgruppen ingår Jenny Lindhe, Tony Kristensson och Tommy Arvidsson. Fotoboksdagarna stödjs av Svenska fotografers förbund, Centrum för fotografi, Göteborgstryckeriet, Papyrus och Serneke.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser