Annons

Rekordmånga sökte och kommer att få feriepraktik

Stadens elever i årskurs 9 hamnade i kläm när deras prao plötsligt ställdes in. Rektorerna hänvisade till Arbetsmiljöverket och årskullen blev därmed den första på minst 50 år som inte fick någon praktisk arbetslivserfarenhet under ett par veckor av sitt sista grundskoleår.
Nu ska det rådas bot och bättring. Idag beslutade kommunstyrelsen att ge individ- och familjenämnden ett tilläggsanslag på 1,3 miljoner kronor för att kunna utöka antalet platser för feriepraktik.
– Vi har fått in 505 ansökningar. Mellan 30 och 40 av dessa faller bort på grund av att man redan har fått annat  sommarjobb, andra uppfyller inte kraven med rätt ålder. Rätt ålder är födda år 1997, 1998 och 1999, säger Hamdi Goxhuli, praktikanskaffare vid sektion Fritid på individ- och familjeförvaltningen.

400 intervjuer redan avklarade
Hamdi Goxhuli och hans kollegor har haft ett par tuffa dagar på Arena Öster på Seminarieskolan där man under ett par dagar redan hunnit intervjua 400 sommarjobbstrånande ungdomar.
– Vi har nu ekonomi att erbjuda en feriepraktikplats till alla som uppfyller kraven men vi måste också ha tillräckligt med platser hos arbetsgivare. Nu är vi uppe till 380 platser och vi jobbar allt vad vi kan för att skaffa fler praktikplatser, säger han.

Annons
 

Övervägande feriepraktikplatser kommer att finnas inom kommunens domäner.
Det kommer att finnas platser inom bland annat omsorgsförvaltningen, parkförvaltningen och karnevalen. Dessutom kommer vi att placera ungdomar hos föreningar men även inom näringslivet där bland annat handel och restauranger visat intresse.

Feriepraktiken kommer att delas upp i tre perioder. Ungdomarna kommer att jobba sex timmar per dag under tre veckor och de får arbeta högst 90 timmar sammanlagt.
  För det kommer de att tjäna 66 kronor i timmen vilket motsvarar 5940 kronor, avslutar Hamdi Goxhuli.

De 1,3 miljoner kronorna som krävs för att ro feriepraktiken i land kommer att tas från det stimulansbidrag på 3,3 miljoner kronor för urbant utvecklingsarbete som regeringen har tilldelat Landskrona stad.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser