Annons

Landskrona is my favorite city!-  Haiping Shen, Lions miljöstipendiat 2015

25-åriga Haiping Shen är född och uppvuxen i Shanghai, men flyttade vid 15 års ålder till sin farfars hemstad Taizhou city. Hon såg hur stadens livskvalitet försämrats och bestämde sig därför 2008  att börja studera miljövetenskap. Studierna har tagit henne runt jordklotet och rent av hela vägen till Landskrona som kommit att bli något av hennes favoritplats.
Efter avlagd Bachelors examen i Kanada återvände Haiping Shen till Kina för att undersöka hur den Kinesiska regeringen reagerat på den ökande medvetenheten i miljöfrågor. Under en period arbetade hon sedan i den ledande tankesmedjan: Chinese Academy for Environmental Planning (CAEP) i Peking.
Under hösten 2013 kom hon till Sverige för att studera master programmet i Environmental Management and Policy at the international Institute for Environmental Economics (IIIEE) vid Lunds Universitet. Hon hade då erhållit Lunds Universitets Globala Stipendium och sökte bostad i Lund.
Bostadsfrågan kunde inte lösas i Lund varför Landskrona och ett inackorderingsrum vid Rådhustorget blev hennes nya bostadsadress de första tre månaderna.
– Jag älskar de vackra vyerna i Landskrona, säger hon.
– Den harmoniska samexistensen mellan människa och natur förvånade mig till en början. Det pågår massor av aktiviteter i veckosluten kring Rådhustorget och man går på mindre än fem  minuter till havet. Dessutom finns det gott om trevliga restauranger och caféer. Jag lärde mig älska Landskrona ännu mer när jag på institutionen i Lund fick klart för mig att detta var platsen där ”revolutionen för renare produktion” hade sin vagga. Landskrona var under 70-talet en tung industristad men har nu vad jag förstår nått sitt Nirvana.

Lions miljöstipendiat
Helt ovetande om kopplingen till staden nominerade Lions Landskrona Club Haiping Shen till Södra distriktets miljöstipendiat.  Stipendiet på 10000 kronor delades ut i Sjöbo den 11:e april.
– Hon är en helt underbar tjej, säger Sven Olefeldt från Lionsklubben.
Haiping gör sitt examensarbete under sommaren och har under våren varit i Indien på studieresa tillsammans med övriga elever vid IIIEE. Ännu intressantare är att Cleantech Scandinavia involverat henne i ett affärsprojekt som syftar till att överföra kunskap i miljöteknik till hennes hemstad Taizhou. Ett sammanträffande med berörda parter skedde under april månad där Haipings kontakter bidrog till att riva barriärer och säkra kontrakt på plats i Taizhou, berättar Sven Olefeldt.

Annons
 

Efter examen i september är Haiping Shens önskan att få ett arbete i Sverige inom miljöområdet för att införskaffa mer praktisk arbetslivserfarenhet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser