Annons

Före detta arbetskamrater träffas efter 39 år

För 39 år sedan gick en epok i Landskrona i graven. 1976 stängde nämligen stadens EPA-varuhus för att ersättas med AG Favör. Imorgon, den 6 maj har ett stort antal före detta EPA-anställda bestämt sig för att träffas över en bit mat på Slottscaféet. En av dom är Johnny Olofsson.
– Jag vill inte ta äran åt mig för detta. Där är andra som gjort betydligt mer, säger han när han tittar upp på redaktionen för att berätta.
– Vi trodde först att vi inte skulle bli mer än 10-15 personer men nu har ett 50-tal hört av sig och visat intresse. Sen får vi se hur många som kommer.

EPA slog upp portarna i Landskrona 1939. Detta vet Johnny Olofsson med säkerhet.
– Det var tre veckor innan jag föddes. Det blir jag ständigt påmind om eftersom jag i 50-årspresent fick Landskrona Postens hela förstasida vilken förtäljde att EPA skulle öppna, säger Johnny Olofsson och skrattar.

Annons
 

EPA står för Enhetspris AB och tanken var att konkurrera med låga priser.
– I allra första början kostade alla varor en krona men det upphörde ganska omgående, berättar Johnny Olofsson.

Protesterna mot EPA:s billiga priser från den lokala handeln runt om i landet blev så stor att en statlig utredning tillsattes 1934 för att undersöka om marknaden för lågprisföretag skulle regleras för att skydda övrig handel, men någon lagstiftning blev det inte och EPA kunde fortsätta att växa.
– Men till slut blev likviditeten för liten och därför tvingades EPA gå ihop med Tempo, säger Johnny Olofsson.

Vid tidpunkten för samgåendet mellan EPA och Tempo hade EPA ett 100-tal varuhus med 12000 anställda och en försäljning på 3 miljarder kronor. År 1985 omvandlades alla Tempo-varuhus till Åhléns-varuhus eller avvecklades.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser