Annons

Valborgsbålet brann en natt för tidigt

En av Landskrona Direkts trogna läsare var inatt ute och promenerade med sin hund. När han kom till strandpromenaden Linjen i höjd med statyn på Selma Lagerlöf vid 4-tiden på morgonen upptäckte han att det brann för fullt i bålet som egentligen ska tändas på ikväll. Åke Olsson är parkchef på Landskrona kommun och han bekräftar det inträffade.
– Jag hade en magkänsla när jag vaknade i morse och jag körde förbi stranden innan jobb och fick då se ett utbränt bål, säger han till Landskrona Direkt.

Emely Zeilon på fritid- och kulturförvaltningen är ansvarig för valborgskvällens aktiviteter och hon fick rusa iväg för att försöka fixa nytt material till kvällens brasa.
– Det är ju scouterna som fixat det första bålet men eftersom de jobbar så kan dom inte fixa till ett nytt på så kort tid. Jag har därför fått leta fram nytt brännbart material och jag hoppas att det blir bra, säger hon med andan i halsen.
– Folk behöver alltså inte oroa sig. Det blir ett bål även ikväll.

Annons
 

Åke Olsson har jobbat på kommunens parkavdelning i cirka 30 år och han har aldrig varit med om att någon tänt på i förtid.
– Nej, det har inte hänt under min tid. Ett år lyckades vi dock inte få fyr på brasan men detta är ju något helt annat. Vi får väl fundera till nästa år att placera ut riset samma dag. Allt för att vi inte ska få en bocken-i-Gävle-tradition.

Firandet inleds på Rådhustorget klockan 19.30. Kvällens konferencier är guiden Åsa Lidén. Landskrona Allmänna Sångförenings Manskör och Öresundsvarvets Manskör uppträder under ledning av Mats Östberg som värmer upp med traditionella vårsånger. Eslövs trumkår leder därefter tåget till stranden norr om Strandpaviljongen där kvällen fortsätter med ännu mer sång. Väl nere vid stranden håller Anna Classon årets tal till våren.
Hästarna från Landskrona Ridklubb släpps in och kampen mellan Sommargreven och Vintergreven tar vid.
Efter kampen tänds valborgselden av Landskrona Scoutkår och kvällen avslutas med körsång av manskörerna.

Övrigt valborgsfirande i kommunen sker på Örenäs slott klockan 19.50, Rönneberga backar klockan 20 samt på Kyrkbacken på Ven klockan 21.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser