Annons

Ny etapp ska knyta centrum till Öster

Med underhållning, belgiska våfflor och tal invigdes på onsdagen etapp två i upprustningen av stadsdelen Öster. Arbetet har dock redan påbörjats i såväl Dammhagsparken som på Saluhallstorget. Hela etappen beräknas vara klar om halvannat år.
– Tanken är att knyta samman centrum och Öster samt biblioteket med Dammhagsskolan, säger teknik- och serviceförvaltningens chef Thomas Lehrecke och visar på en gigantisk skylt hur det är tänkt att se ut när allt är klart.
– Det första vi jobbar med här vid gamla Saluhallen är att bygga små öar eller oaser där folk kan vistas. Det ska också vara promenadvänligt och gästvänligt, säger han.

Ett problem är var alla de bilar som använt Saluhallstorget som parkeringsplats ska ställa sig.
– Det kommer vi att lösa när allt på kvarteret Jäntan är klart, säger Thomas Lehrecke och pekar på tomten där det är tänkt att ett parkeringshus kombinerat med affärer ska ligga.
– Där kommer vi att planera för flera våningar som bilarna kan parkera på.

Annons
 

I andra änden av etappområdet ligger Dammhagsparken och där har redan arbetet påbörjats. Bland annat är hundrastgården borttagen, något som Reijo Ranta, som bott på Öster i cirka 15 år, reagerat på.
– Det är ett stort problem. Jag minns när där inte var hundgård förr. Då sprang de lekande barnen mitt bland allt hundbajs och jag misstänker att det kommer att bli så igen om man inte bygger en ny hundrastgård, säger han till Landskrona Direkt.
– Det som jag pratat med på kommunen hänvisar till helikopterplattan på industriområdet men här bor många äldre som inte kan gå så långt med sidan hundar.

Christian Alexandersson är VD för Landskrona Stadsutvecklingsbolag och är en av de ansvariga för upprustningen av Öster. Han funderar över kritiken gällande hundrastgården.
– Det är värt ett försök. Det handlar om att vi måste försöka förändra den kultur som finns att man inte ska plocka upp efter sin hund. Det funkar på andra ställen och då kan det fungera här också. Och skulle det sedan visa sig bli ett problem så får vi se om vi kan hitta någon plats där vi kan bygga en ny hundrastgård. Titta i Stockholm. Där finns det massor av hundrastgårdar. De är inte så stora men det behövs inte heller, säger han.

Anne-Maj Hirvelä har bott på Öster cirka tre år och hon tror det kommer att bli fint.
– Det är redan nu mycket ljusare i Dammhagsparken och tittar man på ritningen så ser det fint ut. Det är positivt med förändringar, tycker hon.

Från stadsbiblioteket kommer ett stråk av granit att byggas upp till Dammhagsskolan.
– Den ska gå hela vägen, över Regeringsgatan och bort till Allvar Gullstrandsgymnasiet på Dammhagsskolan och den kommer att knyta ihop de båda enheterna på ett vackert vis, säger Thomas Lehrecke medan han smaskar i sig en belgisk våffla.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg invigningstalade och betonade vikten av att knyta samman stadsdelarna.
– Det är med glädje jag ser hur lyckad den första etappen av upprustningen av Öster blivit. Vi tar nu steg två i det stora arbetet och det är en viktig pusselbit eftersom den knyter samman staden, sa han bland annat.

Den första deletappen, en del av Saluhallstorget, beräknas bli klar runt årsskiftet. Hela etapp två tros bli klar till hösten 2016.


Wester på Öster? Nej, det är inte Johan Wester utan stadens chef för teknik- och serviceförvaltningen Thomas Lehrecke som pekar ut hur området mellan Dammhagskolan och Ödmanssonsgatan kommer att se ut i framtiden.


För underhållningen stod Emil Bogdanow och Tanja Frandsen som bland annat sjöng en helt fri översättning av Bob Marleys Buffalo Soldier med textraden ”Vem fan vill bo i Bostahusen när man kan bo här på Öster”


Reijo Ranta tillsammans med hunden Charlie och Anne-Maj Hirvelä ventilerade sina tankar om Öster med kommunens företrädare.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser